Zamieszczone przez Slinger
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Przeglądy okresowe - czynności serwisowe
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Zamieszczone przez arkan Zobacz postaJa mu tego nie powiem, bo wiem jakie ma zdanie na temat internetowych forów.
Zamieszczone przez arkan Zobacz postato gdy dzwoniłem do ASO z pytaniem o koszty przeglądu AB7, to pan powiedział, że trzeba będzie jeszcze sprawdzić ilość czynnika w układzie klimatyzacji a można to zrobić tylko poprzez jego zważenie po spuszczeniu z układu.
Układ wcale nie musi być podłączany pod maszynę jak działa, to takie naciąganie klienta. Szczelna A/C działa nawet 10 lat moja obecnie po wymienię skraplacza i napełnieniu działa bez zarzutu 7 rok.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez phadhd Zobacz postaOd 2016 roku filtron jest w grupie mann hummel. Filterki mogą się różnić wykonaniem materiału zaworu zwrotnego (filtron "dobra" guma lub silikon, mann-silikon) oraz długością paska filtracyjnego
Ja również jako wieloletni użytkownik Filtrona (w rodzinie również mam wieloletnich użytkowników tych filtrów) mogę potwierdzić, że działają bardzo dobrze i nigdy z żadnym nikt nie miał problemu. Natomiast na temat MANNa się nie wypowiadam, bo nigdy nie używałem - bardzo możliwe, że to też dobre filtry, ale nie mam tu doświadczenia.Jest: 1985 Fiat 126p 650E, 2019 Jeep Compass 4x4 1.4t
Były: 2002 Honda Civic Sedan 1.6 VTEC, 2015 Honda Civic Tourer 1.8 i-VTEC
Comment
-
Zamieszczone przez Slinger Zobacz postaMann jako gigantyczna korporacja wciąga różne firmy w siebie
Przykład PZL-Sędziszów skąd są brane materiały filtracyjne, czym zajmują się firmy produkujące materiały filtracyjne https://www.e-autonaprawa.pl/artykul...try-oleju.html
Jeśli komuś się wydaje że do produkcji Filtrona używane są używane są wkłady z majtek lub zużytych firanek no to jest w błędzie.
Arkan zapytaj gościa co wie o firmie która produkuje wkłady do Filtrona: https://www.hollingsworth-vose.com/ z chin firma nie jest.
Dobra starczynie twierdzę że Filtron jest najlepszy, może są lepsi, a na końcu się okazuje że wszyscy producenci korzystają z tych samych dostawców.
Twierdzę że ktoś jak mówi o filtronie że jest do dupy, to niech się zastanowi w jakim szajsie zamontował filtr filtrona że to co wyleciało z silnika popsuło ten filtr. Może do takiego silnia C4 nie warto wkładać Filtrona, niech tam wsadzi szmaty wystarczająco dobre będą. Mieć tylko nadzieję że na robocie się zna lepiej niż na filtrach.Last edited by rambo7; 28-03-2018, 13:52.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Słuchajcie jak to jest z tymi własnymi płynami na przeglądzie. Jak teraz czeka mnie 4 przegląd i jak na razie na desce mam informację że to przegląd A czyli wymiana oleju i filtra, to mogę kupić olej sam i dostarczyć do wymiany?. Dodam że samochód ma rozszeżoną gwarancję do 5 lat tzn jeszcze niecałe dwa lata.
Comment
-
Jeśli lejesz olej zgodny z zaleceniami producenta to nie powinno być problemu. Jedyny minus jest taki, że w przypadku awarii silnika mogą odmówić naprawy gwarancyjnej i wtedy będziesz musiał dochodzić swoich praw w sądzie (raczej do wygrania).
Comment
-
Generalnie nie powinno być problemu. Jeśli będzie (bo niektóre ASO durne są), to możesz zapytać co Ci wleją. Jeśli castrola to OK - powinien byc 5/30 A3. Wtedy tylko ból bo cena 3 x wyższa. A jak Shella to pytaj dalej aż powiedzą specyfikacje, bo to na 99% będzie to AML C3. I wtedy zadaj kluczowe pytanie: dlaczego leją olej niezgodny z instrukcją i czy wobec tego możesz przyjść z własnym, kupionym wg instrukcji do samochodu Honda Civic silnik 1,8 benzyna
Comment
Comment