Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przeglądy okresowe - czynności serwisowe

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez chromaticall Zobacz posta
    No łaski nie robili. Gasnica i trójkąt to wyposażenie obowiązkowe. Najlepsze jest to, że teoretycznie gaśnica powinna być pod ręką - a nie w bagażniku Apteka obowiązkowa nie jest, więc top faktycznie gift ze strony dealera.
    Owszem obowiązkowe ale w wielu markach dodatkowo płatne jak dojazdówka, klucz czy lewarek [emoji6]

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Comment

• Zamieszczone przez PJW Zobacz posta
      Widzę, że dobre "odkrycie" z tym Mobilem zrobiłem
      Oj, nie chwaląc się, to chyba ja zacząłem o nim jako pierwszy pisać hehe
      Moja łódka Civic..
      Mój "klekocik" Ceed..
      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
      Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
        Oj, nie chwaląc się, to chyba ja zacząłem o nim jako pierwszy pisać hehe
        Hmm nie przypominam sobie ale być może po prostu wszystkiego nie czytam . W każdym razie zrobiłem już na nim 6 kkm i jestem zadowolony. Po tym przebiegu subiektywnie chodzi już trochę "gorzej" niż po świeżym zalaniu, ale przy każdym oleju tak jest . Stosunek cena/jakość idealny.

Comment

• Filtr powietrza to chyba PLATYNOWY dali - cena tego filtra to ok 50pln, na Alledrogo juz za 20pln się zaczyna....

Comment

• Ja za filtr powietrza Filtrona, płaciłem w sklepie z częściami, około 60zł, w ASO niestety części są 2x droższe, tak samo jak i filtr oleju jest 2x drożej.
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            Coś na temat olejów..

Comment

• Jestem po kolejnym przeglądzie AB2 w Warszawie. Jako, że pytań o koszty sporo to moje wnioski i rady (?).

Pierwsze podejście było w Honda Plaza (koszty podawałem w tym wątku rok temu ale teraz podam dokładniej), teraz stwierdziłem, że czas na mały research na forum i znalezienie innej (być może tańszej) opcji.

Złapałem za telefon i zadzwoniłem do Ariesa, Witolina i Plazy chcąc uzyskać informacje o koszt samej robocizny:
              Plaza - cytat: "mniej więcej tyle co rok temu" - sprawdziłem na fakturze, robocizna: przegląd AB2 - 384 zł + 120 wymiana oleju + 48 wymiana filtra pyłowego. W sumie 552 zł. Czytając fakturę tak się zeźliłem jak zobaczyłem ceny materiałów, że stwierdziłem z do nich nie pojadę.
              Aries - AB2 - 394 zł.

Wyżej chwaliliście Aries i tam pojechałem choć na pierwszy rzut oka jest 10 zł drożej niż w Plazie ale UWAGA: cena zawiera także koszt wymiany oleju i filtrów. Czyli cała robocizna to 394 zł!
              Dolano pół litra płynu chłodzącego (12,5) i podkładka pod filtr (5 zł).

Materiały moje (podaje kody filtrów bo mogą się przydać, kupowane na filtry_gdańsk na allegro - od lat u nich kupuję i zawsze jest wszystko ok):
              Motul 5w30 eco-nergy (5l, wychodzi tyle samo co 4x1 litr, około litra zostało) - 185 zł (37 zł /litr)
              Filtr oleju MANN W610/6 - 28 zł
              Filtr kabinowy K1187A (filtron) - 45 zł
              Filtr powietrza AP103/4 (filtron) - 47 zł

Do kompletu i porównania ceny wg faktury z Plazy sprzed roku:
              SHELL Helix Ultra AM-L 5w30 (3,8l) - 343 zł !!!!!!!!!!!!!!!!!!! 72 zł/litr !!!!!!!!!!!
              Filtr oleju - 58 zł
              Filtr kabinowy - 95 zł
              Filtr powietrza - nie wymienili ??
              Materiały pomocnicze - 26 zł co to za materiały pomocnicze? coś było urwane? bo podkładka pod filtr oleju + 5 zł doliczona osobno

Podsumowując
              AB2 ARIES (moje materiały):
              715 zł
              AB2 Plaza (ich materiały):
              1078 zł (bez filtra powietrza)

P.S. Ramek nie zmienili :-)

edit: gaśnica nie musi być zalegalizowana. Musi tylko być https://www.infor.pl/prawo/wykroczen...sy-prawne.html
              20 zł za legalizacje to też sporo bo nowa gaśnica kosztuje tyle...
              Last edited by bartekmi; 12-01-2018, 13:31.

Comment

• Zastanawiam się nad algorytmem działania systemu przypominania o przeglądach, gdyż od kilku tygodni system odlicza mi dni do przeglądu AB. Najpierw było to chyba 30 dni i tylko przegląd B, potem wskoczył jeszcze A, ale dalej odliczanie było w dniach. Obecnie mam ze 3 dni i komunikat w tłumaczeniu na polski: przegląd AB teraz.
                Gdy samochód był na gwarancji i jeździłem jeszcze do ASO na przeglądy, to wyświetlały mi się kilometry pozostałe do przeglądu A, a obecnie są to dni.
                O ile rozumiem dni przy przy liczeniu przeglądu B, to przy A powinny to być raczej km. Myślę, że to wynik kasowania przeglądu już nie przez ASO, tylko w warsztacie znajomego po wejściu do menu komputera. Myślę też tak, gdyż olej (Shell 5w40) był wymieniany 7 tyś. km temu, więc system gdyby brał pod uwagę dane eksploatacyjne (przejechany dystans, liczba uruchomień silnika, itp.), to nie powinien tak szybko wzywać do kolejnej wymiany.
                Nie wiem, czy ma też znaczenie, że zawsze mniej więcej o tej porze system przypominał o przeglądach AB.
                Wydaje mi się, że podczas ostatniej wymiany oleju, przegląd A nie został prawidłowo(?) wykasowany i dlatego komputer ma w pamięci przedostatnią wymianę oleju dokładnie rok temu, a że wymieniać olej powinno się co rok lub co 20 tyś. km, to ponieważ nie upłynęło jeszcze 20 tyś, a minął prawie rok, to pokazuje w dniach.
                Nie wiem, czy dobrze dedukuję ?

Comment

• Ja już dawno o tym systemie zapomniałem... olej wymieniałem po swojemu,wcześniej niż system wskazywał, więc nawet nie mogłem skasować tego komunikatu o przeglądzie A bo go po prostu nie było... Jak ci już pokazuje to po prostu skasuj go i stosuj się do czynności serwisowych wg. uznania lub dotychczasowego algorytmu jakim się kierowałeś, grunt aby było tak jak trzeba z tymi czynnościami serwisowymi. W najbliższym czasie zamierzam kupić HDS-a i podłączyć się i pokasować w komputerze wszystkie zapisane komunikaty o przeglądach, bo do serwisu dawno przestałem jeździć
                  Moja łódka Civic..
                  Mój "klekocik" Ceed..
                  Coś na temat olejów..

Comment

• Obecnie poza oznaczeniami literowymi A, B nie wyświetlają się cyferki, więc B standard.
                    Jak skasować samemu B i A ? W zasadzie samemu nie powinno się kasować A, gdyż wymiana oleju powinna go sama skasować. Szkoda, że system nie jest tak mądry

Comment

• Normalnie wchodzisz w menu i resetujesz informacje o przeglądzie. Co do "A" to samo nie zniknie, jak tego sam nie zresetujesz. Niestety komputer nie ma połączenia z korkiem oleju, tak żeby rozpoznał, że korek został odkręcony -a tym samym spuszczony olej - to wtedy sam zresetuje informacje o wymianie oleju - przegląd A - a przydałoby się takie coś tutaj musisz wszystko "ręcznie".
                      Moja łódka Civic..
                      Mój "klekocik" Ceed..
                      Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez arkan Zobacz posta
                        Obecnie poza oznaczeniami literowymi A, B nie wyświetlają się cyferki, więc B standard.
                        Jak skasować samemu B i A ? W zasadzie samemu nie powinno się kasować A, gdyż wymiana oleju powinna go sama skasować. Szkoda, że system nie jest tak mądry
                        Komputer sam nic nie resetuje, zawsze robi to serwisant. To nie jest system automatyczny.

Może zacząłeś mniej jeździć? W instrukcji jest jasno napisane, że wyświetla się to, co nastąpi szybciej, czyli, jeśli dużo jeździsz to będą kilometrowy, a jeśli mało to dni.

Comment

Może zacząłeś mniej jeździć? W instrukcji jest jasno napisane, że wyświetla się to, co nastąpi szybciej, czyli, jeśli dużo jeździsz to będą kilometrowy, a jeśli mało to dni.
                          .
                          Nie jeżdżę mniej. Zastanawia mnie na jakiej podstawie komputer wskazuje dni do wymiany oleju, skoro olej był wymieniany w sierpniu, ok. 7 tyś. km temu, po 10 tyś. km.

Comment

• Zamieszczone przez arkan Zobacz posta
                            .
                            Nie jeżdżę mniej. Zastanawia mnie na jakiej podstawie komputer wskazuje dni do wymiany oleju, skoro olej był wymieniany w sierpniu, ok. 7 tyś. km temu, po 10 tyś. km.
                            Zaglądałeś do instrukcji auta?

Comment

Zaglądałeś do instrukcji auta?
                              Nie raz. A co tam mądrego wyczytałeś ?

Comment

• W końcu i mnie dopadło. Komunikat: Termin przeglądu bliski. Na wyświetlaczu 27 dni. Przebieg 10700km. Serwis AB2. Wybieram się z racji lokalizacji do JKK Katowice. Mają olej Shell i Castrol ale o specyfikacji 5W. Po pytaniu o oryginalny olej Hondy potwierdził, że też jest dostępny - 120PLN za litr. Wyczytałem na forum, ze polecany jest Motul 0W40 (cena w sklepie ok. 170PLN za 5l). Myślę, że warto, chyba że macie inne doświadczenia. Będę wdzięczny za sugestie.

Comment

Working...
                                X