Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przeglądy okresowe - czynności serwisowe

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
    Przegląd B to wiadomo, zaś P w kółku to zdaje się, że sprawdzenie/regulacja hamulca ręcznego.
    Dokładnie. Też tak miałem. Wystarczy, że raz czy dwa spróbujesz mocniej ruszyć z zaciągniętym ręcznym i może Ci taka pamiątka pozostać. Ale to tylko znak do inspekcji, nie oznacza od razu, że masz ręczny do wymiany

Comment

• Zbliża mi się B7 - wymiana płynu hamulcowego. Ktoś powie ile za to golą w ASO ?
      Ile tego płynu wchodzi do układu ?

Comment

• B7 wymiana płynu hamulcowego jak i płynu w układzie sprzęgła. Sam sobie wymieniałem niedawno płyn w obydwu układach i poszło mi około 1,25l. Ale sporo przepompowałem przez układ hamulcowy, chciałem mieć pewność, że stary "wyleje się" w całości tak wiec około 1l wystarczy na obydwa układy. Czynność jest prosta, w ASO nie powinni dużo naliczyć. Pewnie ze 200-300zł
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
        Coś na temat olejów..

Comment

• W Warszawie w ASO wymiana niecałe 100zl. Płyn przywiozłem swój.
          Moje FD7

Comment

• B7 w ASO w Gdańsku 132,24 zł. (robocizna:116,24 zł)
            Płyn hamulcowy z serwisu (cena DOT4 : 16 zł).
            Wymiana w październiku 2016 roku, przy stanie licznika 49604 km.
            Last edited by Borus; 04-01-2018, 12:22. Powód: uszczegółowienie danych

Comment

• Honda Aries. Pierwszy przegląd A i B przy 12300km. Olej własny Mobil1 FS 0W40 ACEA A3/B3 A3/B4.
              Auto bez zastrzeżeń.
              Aries obsługa ok. Poprawili nawet za free, to co w Plazie zje....ich przerosło [emoji16][emoji16][emoji16]

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Comment

• ale z tą gaśnicą to przesadzili, kazał im ktoś? to nie należy do ich obowiązków a do diagnosty - sprawdzenie, nakogo jest legalizacja? ktoś tam sobie dorabia z uprawnieniami?. za 1kg w Realu widziałem za 22 zł nową. Poza tym w Pl nie ma obowiązku legalizacji gaśnicy. Gaśnicę należy mieć, po prostu. 0,5L płynu chłodniczego weszło, no to znaczy że trzeba to pilnować ale to normalne przy tak młodym aucie. Reszta ujdzie, normalne w koszty ASO, tyle że jak by doszedł ich olej to by było już sporo. (co do samego olejku szacunek).
                Last edited by rambo7; 05-01-2018, 21:03.
                Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                  ale z tą gaśnicą to przesadzili, kazał im ktoś? to nie należy do ich obowiązków a do diagnosty - sprawdzenie, nakogo jest legalizacja? ktoś tam sobie dorabia z uprawnieniami?. za 1kg w Realu widziałem za 22 zł nową. Poza tym w Pl nie ma obowiązku legalizacji gaśnicy. Gaśnicę należy mieć, po prostu. 0,5L płynu chłodniczego weszło, no to znaczy że trzeba to pilnować ale to normalne przy tak młodym aucie. Reszta ujdzie, normalne w koszty ASO, tyle że jak by doszedł ich olej to by było już sporo. (co do samego olejku szacunek).
                  Gaśnica niby nowa z salonu ale jednak była już nie taka najnowsza(dali z HondaPlaza), więc się zgodziłem na usługę. Nie majątek, policja przy kontroli się nie czepi, a czy kupię nową za 20zł czy naklejkę dadzą za 20zł mi bez różnicy-jak przyjdzie co do czego to i tak straż dopiero ugasi. [emoji16][emoji16][emoji16]
                  Co do oleju mówisz serio szacun czy szydera? [emoji16][emoji16][emoji16][emoji16]

Comment

• Myślę, że Rambo mówił serio Jak auto chodzi na tym oleju w porównaniu do OEM 0W20 na którym jeździłeś do tej pory ? Różnica w dźwięku ? spalaniu ? czy odczuwalnej mocy/wkręcania się silnika ? coś zauważyłeś z różnic ?
                    Moja łódka Civic..
                    Mój "klekocik" Ceed..
                    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                    Coś na temat olejów..

Comment

• Ale tę gaśnicę to dostałeś w Plazie jakąś starszą czy co? Bo auto mamy z tego samego roku i mi nikt nie zaglądał do gaśnicy. Dobrze, że płynu chłodzącego pilnują, mi też dolali po roku 500 ml. Dużo jeździsz po city? Wymiana filtra powietrza - u mnie nie było potrzeby... Generalnie Aries jest super. No, chyba, że ktoś chce wlać inny olej niż zalecany do CTR X Czy miałeś czyszczone hamulce?

Comment

• A nie prawda z olejem w Aries. To Dyr. Gen. Ariesa załatwił mi kartę charakterystyki oleju 0W20 i zna już sprawę. Nie robi problemu z olejem do CTRa X.
                        WR01 ten olej super dobrales. Na lato też będę chciał go wlać. Wg karty charakterystyki ma super parametry ochronne.
                        Edit
                        Spelnia nawet normę 503.01 (ochronna norma Audi S3 czyli wysilony silnik 300KM 2.0).
                        Last edited by Leśny Władek; 05-01-2018, 22:47.

Comment

• Zamieszczone przez Leśny Władek Zobacz posta
                          A nie prawda z olejem w Aries. To Dyr. Gen. Ariesa załatwił mi kartę charakterystyki oleju 0W20 i zna już sprawę. Nie robi problemu z olejem do CTRa X.
                          No to taki żart był. Muszę powiedzieć, że urośli w moich oczach za tę kartę po raz kolejny (po serwisach i po jeździe próbnej CTR bez kaucji ) Tylko czego są tak daleko??? 28 km...

Comment

• Gaśnica musiała poleżeć na magazynie. Dołożyli niby gratis z apteczką,trójkątem i innymi gadżetami, a ja przy odbiorze auta nie sprawdzałem legalizacji tylko inne ważniejsze rzeczy.
                            Póki co nic nie zauważyłem po zmianie, bo z Bielan na Gocław w korkach wracałem [emoji16][emoji16][emoji16] Jak pojeżdżę, to opiszę swoje odczucia.
                            Sporo po Warszawie śmigam, więc i płynu ubyło.
                            Olej dobierałem na podstawie swojej wiedzy, sposobu użytkowania oraz wątkom olejowym na forum [emoji16][emoji6][emoji41]

Comment

• Zamieszczone przez WR01 Zobacz posta
                              Gaśnica musiała poleżeć na magazynie. Dołożyli niby gratis z apteczką,trójkątem i innymi gadżetami
                              No łaski nie robili. Gasnica i trójkąt to wyposażenie obowiązkowe. Najlepsze jest to, że teoretycznie gaśnica powinna być pod ręką - a nie w bagażniku Apteka obowiązkowa nie jest, więc top faktycznie gift ze strony dealera.

Comment

• Widzę, że dobre "odkrycie" z tym Mobilem zrobiłem, rozeszło się . Niech dobrze służy!

Btw u mnie też bez żadnego pytania zrobili legalizację.. Nie za bardzo mi się to spodobało, ale przeżyłem ;p.

Comment

Working...
                                X