Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Honda Civic IX gen. Wymiana radia na 2DIN - poradnik krok po kroku

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez malina84 Zobacz posta
    Ten kabelek podpinasz do chińskiego radia i dopiero z niego wpinasz oryginalny przewód od USB.
    No dzięki, ale ja pytam skąd ten oryginalny wydobyć? Za radiem go nie było nigdzie, a przynajmniej go tam nie widziałem. Na pewno nie był wpięty w oryginalne radio - zatem gdzie jest?

Comment

• Zamieszczone przez pasikonik Zobacz posta
      HIZPO S6, 6/64GB
      Skomentuję swój zakup - po wyborze odpowiedniego modelu auta z listy wyświetlacz IMID pokazuje fale radiowe ustawione na chińczyku, przy graniu plików mp3 pokazuje tylko nr pliku. Wyświetla też poziom głośności przy zmianie i nawet pokazuje tą samą wartość co chińczyk. Nie mam komunikatu, że audio wyłączone, więc wychodzi, że sprzęt całkiem fajnie zgrywa się z autem.
      Do wyboru miałem trzy modele, w każdym po dwie możliwości wyboru, czyli łącznie 6 kombinacji. Mam przedlifta z 2015 roku, ale żeby wszystko działało jak trzeba, musiałem wybrać rocznik 2012. Przyciski prawo/lewo na kierownicy działały odwrotnie, ale można było to przestawić. Jeden model 2014 LOW nie współpracował z kierownicą, drugi 2014 HIGH (jakoś tak były nazwane) nie wygaszał wyświetlacza IMID po zgaszeniu silnika i zamknięciu auta - opisałem mój problem w temacie o akumulatorach.
      Pomimo tego, że bujam się z różnymi problemami z chińczykiem już któryś tydzień, to i tak polecam ten konkretny model. Może moje doświadczenia zaoszczędzą komuś roboty

Comment

• Cześć wszystkim,

czy ktoś z Was może uporał się przypadkiem "Audio Off" na iMid przy użyciu connects2 tak jak opisali koledzy na forum UK?

Comment

• Zamieszczone przez marniq Zobacz posta
          Cześć wszystkim,

czy ktoś z Was może uporał się przypadkiem "Audio Off" na iMid przy użyciu connects2 tak jak opisali koledzy na forum UK?

https://www.civinfo.com/threads/audi...n-imid.312746/
          Sam jestem ciekaw. Przyznaję, że na początku też mnie to denerwowało, ale po pewnym czasie przestałem zwracać na to uwagę. Choć gdyby był jakiś prosty, pewny sposób to byłbym rownież zainteresowany

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Comment

• Hej.
            Od kilku tygodniu i ja jestem posiadaczem androidowego radia z Ali. Poniżej nieco na temat mojego krótkiego doświadczenia i ocena. Może komuś pomoże w wyborze.

Zakupiłem jednostkę V2 Plus w sklepie firmowym Junsun. Wysłka była z Francji i przyszła w ciągu 3 dni. Pisząc tego posta testuję sprzęt od około 1 m-ca.
            Zacznę od podsumowania. Moim zdaniem warto. Pomimo jakichś mankamentów i montażu nie do końca plug&play, to jestem zadowolony. Zdecydowanie polecam zainteresować się tematem i uskutecznić taki zakup jeśli chcecie odświeżyć nieco miłość do swojej HC.
            Mój V2 Plus ma 8 GB RAM, 256 GB dysk, 8 rdzeniowy procek od Mediatek, bodaj MTK8259. Niestety nie ma pokrętła głośności i nie udało mi sie znaleźć nic z androidem >12 co miałoby pokrętło. Szkoda. Generalnie są lepsze jednostki, na bardziej konkretnych podzespołach, lepiej oceniane itd. Z tego co udało się wyczytać na forach i obejżeć jakieś testy, Junsun to taki co najwyżej średniak. Są ponoć świetne radia od Idong czy T'eyes, niemniej ich oferty po pierwsze były średnio 1,5-2x droższe, po drugie wysyłka była z Chin (cło), po trzecie opis sprzdawców odnośnie kabli dedykowanych dla mojej HC był bardzo enigmatyczny i niekonkretny. Jak wiadomo, opcji audio i ich komplikacji w Civicach IX gen jest wiele i trzeba być tu ostrożnym. Znalazłem opinie, że Junsun pod tym względem daje radę więc zaryzykowałem.
            Do radia dołożona jest zastępcza ramka i komplet kabli. Są też dosyć długie dwa kable USB (można podłaczyć tylko jedno ori USB z podłokietnika) oraz gniazdo sim z kablem. Ja kable USB i sim wypuściłem nad nogami kierowcy i jeden od strony pasażera. Jest sporo opcji żeby je ukryć jednocześnie zapewniając wygodny dostęp.
            O problemach montażowych napiszę później.

Pozytywy:
            • Sprzęt działa dosyć sprawnie, nie zauważyłem specjalnych lagów, zwiech itp;
            • Ekran jest OK, wyraźny, itd, choć cudów nie ma (720p);
            • Bardzo dobrze odbiera radio, zdecydowanie lepiej niż oryginał. Łatwiej wynajduje stacje, i odbiera w miejscach gdzie wcześniej było słychać szum. Dziwne, bo antena pozostała OEM;
            • Działa fabryczna kamera cofania, choć były problemy, o czym później;
            • Działa sterownie z kierownicy;
            • GPS działa bez zarzutu (dedykowana antena w zestawie)
            • Jest specjalne gniazdo dla karty sim które jest na kablu. Wymiana czy włożenie karty nie wymaga więc demontażu radia. Ja to gniazdo wypuściłem nad nogami kierowcy gdzie można je spokojnie ukryć. Niestety nie udało mi się jeszcze tej opcji wypróbować
            • Na pokładzie jest Android 13. UI i inne aplikacje to całe spektrum z Play i środowiska androida więc jest dobrze (polecam forum XDA).
            • Na koniec dla mnie największy plus - dźwięk. Wierzcie lub nie, ale OEM głośniki zagrały jak dobry sprzęt stereo. Sztos. Wbudowany equaliser też daje radę.

Minusy (problemy z montażem opisze w nastepnym poście):
            • Za wąska regulacja jasności ekranu. Wg mnie nocą jest za jasno. Trzeba sobie pomagać dodatkowymi aplikacjami typu Dim;
            • Ekran dotykowy czasem nie chce zadziałać, szczególnie na obrzeżach. Trzeba dotknąc dwa razy;
            • Lichy plastik z jakiego wykonana jest zastępcza ramka. Nie jest tragicznie, ale nie jest też dobrze;
            • Ekran cofania włącza się z ok 1-2 sek. opóźnieniem. Niby nie długo ale jednak jak manewruje się na parkingu to jest to irytujące;
            • Wbudowany mikrofon czasem słabo zbiera. Nie wiem od czego to zależy;
            • Nie można ustawić/przestawić zegara samochodowego (pozostaje metoda odłączani aku o godz. 1 w nocy)

Jak pisałem na początku absolutnie nie żałuję wydanej kasy. Sprzęt bardzo dobrze działa, a zmiana jakości audio jest niesamowita. Pozostaje jedynie pytanie jak to będzie po kilku miesiącach, roku itd., ale to się okaże.
            Załączone pliki

Comment

• W uzupełnieniu powyższego, poniżej kilka słów o montażu i problemach.

Montaż radia wymaga wymiany plastikowej ramki/obudowy wokół ori radia. Dostajemy ją w zestawie. Jej jakość jest co najwyżej średnia. Tu i ówdzie jest nierówna, są jakieś szpary itp. Nie jest tragicznie ale mogło być lepiej. Kolor i jakość plastiku odbiega od oryginału.
              Demontaż deski rozdzielczej nie jest trudny, ale wymaga nieco kręcenia i szarpania.
              Montując radio i podłączając kabel robiłem to “na czuja”. Nie było żadnej instrukcji itp. Po prostu wtykasz co do siebie pasuje...
              Po podłączeniu radia od razu pojawiły sie dwa problemy: nie działało sterowanie z kierownicy i nie działała kamera.
              Po napisaniu do sprzedawcy w ciagu 12h otrzymałem odpowiedź.
              Uruchomienie sterowania wymagało jedynie zmiany ustawień canbus, więc rozwiązanie wpadło szybko (szkoda, że nie było co do tego instrukcji);
              Co do kamery cofania okazało się, że potrzeba innego zestawu kabli. Poproszono mnie o zdjęcia tyłu Connecta wraz z ori złączami. Po przesłaniu sprzedawca skonsultował sprawę i po 24 h wysłali mi inny zestaw kabli, niestety tym razem z Szanghaju. Niemniej po 5 dniach miałem już przesyłkę u siebie w paczkomacie (!).
              Znów demontaż radia, wymiana kabli (Uwaga: canbus pozostaje bez zmian) i kamera działa ale nie do końca. Obraz jest czarno biały i podzielony na kilka przypadkowych kawałków. Potrzeba było jeszcze zmienić rozdzielczość z domyślnego 720p na CVBS, oraz PAL na NTSC. Po tym obraz się pojawił tak jak należy. Widać OK, a kamera uruchamia się po właczeniu R.

Podsumowując, kłopoty były. Montaż nie do końca P&P. Brak jest instrukcji dla takiego kompletnego amatora jak ja. Na plus jednak obsługa klienta. Pomoc pojawiła się szybko i rozwiązanie problemów zadziałało.

Jeśli macie jakieś bardziej szczegółowe pytania to zapraszam. Jak tylko dam radę to odpowiem.

Dla porządku załączam zdjęcia mojego Connecta. Moja wersja to 4 głośniki bez wzmaka, Navi od Garmin. Załączam też co należy zmienić aby sterowanie z kiery zadziałało.
              Załączone pliki

Comment

• Witam wszystkich. Mój pacjent to Honda Civic IX z 2016 roku w wersji Lifestyle z Honda Connect+ i nawigacją Garmin na pokładzie. Tak jak Donber zakupiłem w listopadzie na Ali radio android marki Junsun w wersji V2 Plus (8GB 256GB). Ogólnie sprzęt jest bardzo fajny, ale... Z radiem walczę z przerwami do teraz. Przy zakupie wspominałem Chińczykowi o umieszczeniu w paczce prawidłowych kabli do oryginalnej kamery cofania i ten zarzekał się, że wszystko będzie działało. Niestety, kable które otrzymałem w pierwszej paczce okazały się sprawiać problemy. Przy podłączaniu wtyczki od kamery wywalało błędy, a sama kamera w ogóle nie działała. Po wielu dniach korespondencji z Chińczykiem i wskazywania na inne problemy, ten dosłał w końcu inne kable, dzięki którym oryginalna kamera cofania zaczęła działać. Dzięki nowym kablom zaczęły też działać 3 przyciski od połączeń na kierownicy(które jak stwierdził Chińczyk nigdy nie będą działać) Nie pokazywało mi również informacji o klimatyzacji na wyświetlaczu radia, ale tutaj poradziłem sobie sam, zmieniając typ canbusa w ustawieniach z 4 na 5. Na chwilę obecną problemy, które zostały do rozwiązania to:

-na modelu 3D auta na wyświetlaczu radia pokazuje się informacja o otwartych drzwiach w aucie, ale nie pokazuje już informacji o otwartym bagażniku i masce. Na wyświetlaczu imid te informacje dalej są ukazywane. Nie wiem w czym może tkwić problem. Zmieniałem już różne ustawienia, a problem jak był tak jest dalej. Może ktoś z podobnym modelem radia mógłby się wypowiedzieć czy u niego te informacje są ukazywane?

-drugi większy problem to szum z głośników. Kiedy muzyka nie gra to z głośników dochodzi słyszalny szum. Wystarczy, że nacisnę na ikonę wyciszenia i szum ustaje. Tu również grzebałem w ustawieniach, ale nic nie pomaga. Jest to strasznie uciążliwe. Czy ktoś miał podobny problem i wie jak go rozwiązać?

IMG_20241117_191548836.jpg
                IMG_20241203_130245531.jpg

Comment

• Lifestyle, czyli wersja z wzmacniaczem? Jeśli tak, to cofnij kilka stron do mojego wpisu - też walczyłem z szumem.

Comment

• @Patryk23
                    Co do sygnałów nt. otwartych drzwi to szczerze, nawet nie wiedziałem że to może być wyświetlane na chińczyku. Podobnie klima. Być może też mam z tym problem? ������
                    Przy moim problemie z kamerą Chińczyk od razu powiedział, że mam zly kabel, bo już ten temat rozwiązywali niedawno. Być może to o Tobie wspominał?������
                    Mój znajomy elektronik amator wskazuje, że szum w głośnikach bez sygnalu to na ogół brak /niewłaściwy uziomem, lub zbyt mała impedancja głośników vs wzmacniacz. Na końcu, jak powyższe się wykluczy, należy sprawdzić czy kable są OK.
                    Ja na twoim miejscu spróbowałbym podjechać do jakiegoś warsztatu car-audio. Na pewno pomogą.

Comment

• Cześć;
                      W jaki sposób poradziliście sobie z ustawianiem zegara na wyświetlaczu imid? Przez opcje komputera pokładowego nie ma takiej możliwości.

Comment

• Nie znalazłem rozwiązania poza odłączeniem i włączeniem zasilania aku. o 1 w nocy. Zegar po odłączeniu prądu ustawia się na 1:00 w nocy.

Comment

• Zamieszczone przez Donber Zobacz posta
                          @Patryk23
                          Co do sygnałów nt. otwartych drzwi to szczerze, nawet nie wiedziałem że to może być wyświetlane na chińczyku. Podobnie klima. Być może też mam z tym problem? ������
                          W polu, gdzie masz model 3D auta wejdź w ustawienia klikając na zębatkę. Po prawej stronie będziesz miał 2 rubryki do wyboru, wejdź w "Get more" i poszukaj Hondy Civic 2022 (musisz być podłączony do internetu).Wejdź w ustawienia radia i wybierz rubrykę "Car Infotainment". Tam będziesz miał opcję "Video", po wejściu w nią będziesz miał rubrykę "Klimatyzacja". Sprawdź czy suwak jest ustawiony na "ON". W ustawieniach typu canbusa zamiast 4 wybierz 5, zapisz ustawienia i po ponownym uruchomieniu powinno ci pokazywać informacje o otwartych drzwiach i klimatyzacji (tutaj wyświetla się tylko informacja o zmianach np. temperatury na panelu klimatyzacji, brak możliwości sterowania nią z poziomu radia).

(pisałem to na szybko z pamięci, więc przepraszam jeśli coś może być nie zrozumiałe. Jeśli nie zadziała to dawaj znać)

Zamieszczone przez Donber Zobacz posta
                          Przy moim problemie z kamerą Chińczyk od razu powiedział, że mam zly kabel, bo już ten temat rozwiązywali niedawno. Być może to o Tobie wspominał?������
                          Moje doświadczenie z korespondencji z Chińczykiem nie mogło być gorsze (być może trafiłem na taką osobę). Czasami miałem wrażenie, że pisałem z botem, chociaż nie wiem czy bot nie odpowiadał być sprawniej. Najlepiej szukać informacji na forach i grupach bo jego wiedza jest uboga.

Comment

• Zamieszczone przez Patryk23 Zobacz posta
                            wejdź w "Get more" i poszukaj Hondy Civic 2022
                            Dlaczego 2022, jak ma furę 2016? Domyślam się, że w każdym chińczyku może to wyglądać inaczej, ale u mnie lista aut do wyboru jest już stała i nie wymaga połączenia z internetem. Trzeba wybrać opcję auta najbliższą stanowi rzeczywistemu, bo tylko wtedy odczyty z szyny CAN będą prawidłowe - a co za tym idzie, np. informacja o otwartych drzwiach albo odczyty z nawiewu/klimatyzacji. Ba, u mnie chińczyk "czyta" sobie nawet skręt kół i na tej podstawie wygina linie na ekranie przy cofaniu. A wybór złego modelu skutkował drenażem akumulatora. Chociaż mam auto z 2015 roku, to wszystko działa tylko wtedy, jak w ustawieniach wybiorę Civic 2012.

Comment

• Zamieszczone przez pasikonik Zobacz posta
                              Dlaczego 2022, jak ma furę 2016? Domyślam się, że w każdym chińczyku może to wyglądać inaczej, ale u mnie lista aut do wyboru jest już stała i nie wymaga połączenia z internetem. Trzeba wybrać opcję auta najbliższą stanowi rzeczywistemu, bo tylko wtedy odczyty z szyny CAN będą prawidłowe - a co za tym idzie, np. informacja o otwartych drzwiach albo odczyty z nawiewu/klimatyzacji. Ba, u mnie chińczyk "czyta" sobie nawet skręt kół i na tej podstawie wygina linie na ekranie przy cofaniu. A wybór złego modelu skutkował drenażem akumulatora. Chociaż mam auto z 2015 roku, to wszystko działa tylko wtedy, jak w ustawieniach wybiorę Civic 2012.
                              Akurat w tym radiu wygląda to tak jak opisałem. Trzeba najpierw podłączyć się do internetu i po wejściu w opcję 'Get more' wyświetlają się różne modele aut. Niestety, większość to rocznikowo nowe auta więc wybieramy Civica z 2022 roku. W ustawieniach typu Can mamy chyba do wyboru w sumie 3 opcję Civica. Numer 4 odpowiada rocznikowi z 2012 w okrojonej wersji, numer 5 to model bodajże z 2014 z średnim wyposażeniem. Na końcu mamy jeszcze numer 288 dla modelu właśnie chyba z 2016 roku w bogatej wersji wyposażenia(pisałem to z pamięci, bynajmniej każdy z typów Canbusa możemy sprawdzić do jakiego modelu auta pasuje. Po kliknięciu na numer po prawej stronie, po lewej wyskoczy nam okienko z informacją o modelu i roczniku). Przetestowałem każdy z podanych przeze mnie typów Canbusa, na 4 nie pokazywało mi w ogóle informacji o klimatyzacji na radiu, na 5 i 288 już tak. Z kolei informacje o otwartych drzwiach pokazywały się na każdym z typów Canbusa w/w. Tak samo jest ze skrętnymi liniami pomocniczymi przy cofaniu, oczywiście jeśli wybierzemy taką opcję w radiu. Przy żadnym z podanych przeze mnie typów Canbusa nie zauważyłem też sytuacji, w której wyświetlacz imid nie gasł i cały czas pracował po zamknięciu auta jak opisywały tu niektóre osoby. Osobiście na chwilę obecną wybrałem numer 5 ze względu na grafikę klimatyzacji, która wyświetla się na radiu, po prostu najbardziej mi się podobała.

Co do modelu 3D auta jeszcze, tak jak pisałem w swoim poście o problemach z radiem, radio pokazuje informacje o otwartych drzwiach, ale już nie pokazuje otwartego bagażnika czy maski. W ustawieniach Canbusa jest wszystko ustawione prawidłowo i podejrzewam, że problemem z brakiem pokazywania tych informacji o bagażniku i masce może być właśnie ten model z 2022 roku, ale nic starszego do wyboru niestety nie ma. Być może w wolnej chwili spróbuję się trochę pobawić z tym i popróbować wyboru innych modeli.
                              Last edited by Patryk23; 19-12-2024, 12:26.

Comment

• Zamieszczone przez Patryk23 Zobacz posta
                                W polu, gdzie masz model 3D auta wejdź w ustawienia klikając na zębatkę
                                Zrobiłem, mniej więcej jak napisałeś, po tym jednak jakakolwiek zmiana ustawień klimy powoduje wyskoczenie monitu na ekranie lub np. wyłączenie YT co mnie mega irytuje, więc wracam do poprzedniego. Niemniej dobrze wiedzieć, że jest taka opcja.

Zamieszczone przez Patryk23 Zobacz posta
                                Moje doświadczenie z korespondencji z Chińczykiem nie mogło być gorsze
                                Widzisz, pewnie miałem szczęście. Ta część procesu instalacji u mnie była w porządku.

Update odnośnie radia: działa OK, bez większych problemów. Wciąż przeszkadza mi zbyt jasny ekran. Ratuję się jakimiś aplikacjami typu Darker itp. Chętnie zmieniłbym też UI. Będę szukał na XDA może coś jest ciekawego. Jeśli macie jakieś rozwiązania dajcie proszę znać.

Comment

Working...
                                X