Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Honda Civic IX gen. Wymiana radia na 2DIN - poradnik krok po kroku

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Nie masz wyjścia. Jest gdzieś filmik na YT jak się do tego dostać. Chinch’a można przedłużyć to żaden problem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Zamieszczone przez miniek3001 Zobacz posta
    Nie masz wyjścia. Jest gdzieś filmik na YT jak się do tego dostać. Chinch’a można przedłużyć to żaden problem

Itd itd.

Last edited by Grzechu; 27-09-2024, 20:00.

Comment

• Zabraknie ze 3 cm... będę musiał ponownie rozebrać żeby dołożyć przedłużkę Dzięki za wskazanie błędu Miniek
      Zdjęcie WhatsApp 2024-09-27 o 18.41.06_e6834a26.jpg

Comment

• Miałem chińczyka w kupionym aucie, ale go uśmierciłem uruchamiając aktualizację MCU. Kupiłem teraz inny sprzęt, podpiąłem identycznie, ale po ok 20 sekundach dźwięk znika, a sprzęt gra dalej.
        Mam przedlifta z Premium Audio i subem (który w chińczyku nie jest podpięty). Rozumiem, że nie jest to podpięte, jak szkoła uczy, bo jest po prostu przejście z wtyczki chińczyka na wtyczkę hondy. Ale tak działało z poprzednim chińczykiem. Wpinałem się w starą puszkę can i nową i jest to samo. Radio gra za głośno (na 5 "kresce" już jest za głośno), ale gra tylko przez te 20 sekund, potem cisza.
        Jakieś pomysły?

Comment

• To odpowiem sobie sam, bo przypadkiem doszedłem do rozwiązania - w moim "chińczyku" na tym samym przewodzie co "budzenie wzmacniacza", czyli ANT, jest ten wyciągnięta wtyczka do wentylatorka chłodzącego radio. Standardowo wentylatorek jest w trybie "auto", czyli włącza się, kiedy radio stwierdzi, że mu za gorąco. Kiedy włączymy go na stałe, wzmacniacz chodzi, gra muzyka.
          Przy okazji tracenia nerwów z pomocą kolegi hondziarza przetestowaliśmy taki wariant: (UWAGA! DOTYCZY TYLKO PREMIUM AUDIO)
          Przepiąłem wyjście RCA z chińczyka na wejście do wzmacniacza - przód gra!
          Podpiąłem wyjście RCA subwoofera z chińczyka do kostki suba (wejście do wzmacniacza) - sub gra!
          Tym sposobem zamierzam podpiąć też tylne głośniki, ale to już raczej przez konwerter, bo radio nie ma wyjść RCA na tył. Taki schemat: końcówka mocy chińczyka -> konwerter RCA -> wejście do wzmacniacza. Mógłbym rozdzielić sygnał z przodu, ale wtedy stracę regulację głośności przód-tył.
          Jak już wszystko pospinam, przetestuję, to pokażę jak to wygląda.

Sprzęt gra też na samej przejściówce bezpośrednio z radia na wzmacniacz, wystarczyłoby podpiąć wtyczkę od SUBa i wszystko działa. Ale ta metoda ma duże minusy - nie wiadomo kiedy większą głośnością coś upalimy, bo puszczamy sygnał nie wiadomo jakiej mocy a wzmacniacz go jeszcze podbija; minimalne poziomy głośności są dość duże (jak chciałem, żeby co po prostu grało w tle, to było albo za głośno, albo za cicho); okropnie dużo szumów przeszkadzających na niskich głośnościach i dyskwalifikujących, gdy nic nie gra.

Alternatywna opcja, którą rozważałem - podpięcie suba pod OEM wzmacniacz, a głośniki bezpośrednio z chińczyka, z pominięciem wzmacniacza. Ta metoda wymaga dodania zwrotnic na przód, dlatego chcę przetestować wariant z wykorzystaniem oryginalnego wzmacniacza. Jak nie będzie zadowalająco, to zawsze będzie można spróbować jeszcze tej metody.

Czekam jeszcze co sprzedawca odpisze, na moje pytanie o wyłączający się wzmacniacz

Comment

• Drobne poprawki

To zgodnie z zapowiedzią opiszę moją przygodę z wymianą radia PREMIUM AUDIO na chińczyka z pozostawieniem OEMowego wzmacniacza.
            Musiałem pociąć wtyczkę od chińczyka tak, żeby na wzmacniacz szedł sygnał pre-out a nie bezpośrednio z końcówki mocy - żeby nie upalić wzmacniacza lub głośników.
            Tniemy przewody sygnałowe wszystkich 4 głośników we wtyczce dołączonej do nowego radia. Ponieważ mój chińczyk miał już oryginalne wyjścia cinch na przednie głośniki, wystarczyło je połączyć z przewodami we wtyczce - można je zlutować bezpośrednio, ale ja dołożyłem końcówki cinch, żeby w razie czego móc się przepiąć. Ponieważ nie było w radiu wyjść na tył, musiałem zastosować konwerter RCA - czyli po rozcięciu przewodów od tylnych głośników łączymy je ponownie, ale wstawiając po drodze konwerter. Oczywiście nieużywane pocięte końcówki izolujemy.
            Poniżej wrzucam rozpiskę pinów wtyczki hondy. Odpowiednio przepinamy kanały prawy/lewy/przód/tył.
            Co ważne - musimy dorobić połączenie do budzenia wzmacniacza!
            24P.jpg
            Tak wygląda moja plątanina kabli po takiej przeróbce
            photo_5791847352837980569_y (1).jpg
            A tak dołożony kabelek do budzenia wzmacniacza. W sumie może dałoby się go puścić normalnie wtyczką, ale tak też można.
            photo_5791847352837980590_y (1) (1).jpg
            Po podpięciu wszystkiego na konwerterze trzeba jeszcze ustawić poziom sygnału. Ja posłużyłem się apką na telefon do mierzenia głośności. Przykładałem telefon do każdego głośnika i ustawiłem tak, żeby głośność tyłu była zbliżony do przodu.
            Podpinamy też suba - nie było wtyczki do tego w chińczyku, więc zrobiłem sobie przejściówkę z bolcami, do wpięcia we wtyczkę. Nie wiem czy można skądś wyciągnąć sygnał "mute", podpiąłem tylko + i - do suba.
            1zv4zn7.png
            photo_5791847352837980568_y (1).jpg
            Zalety: wszystko działa, szumy gdy nic nie gra są minimalne/nieuciązliwe. Działa sub, działa equalizer, można żąglować dźwiękiem między przodem i tyłem oraz prawo - lewo. Jestem bardzo zadowolony!
            Wady: na razie tylko jedna - strzał z suba przy gaszeniu silnika. Głośniki nie wydają żadnego dźwięku, suba niestety tak, ale nie wiem co zrobić, żeby tak nie było.

Przy okazji zrobiłem prowizoryczne połączenie kamery wstecznego - pojedynczy kabelek cinch wpiąłem we wtyczkę w oryginalnym ekranie IMID. Po prostu włożyłem obrane końcówki we wtyczkę i zawinąłem taśmą - na tyle wystarczyło mi cierpliwości przy montażu radia. Działa!
            U mnie nie zgadzała się kolorystyka przewodów - na diagramie jest zielony/czerwony a we wtyczce miałem zielony/niebieski. Ale układ jest ten sam.
            32p.jpg
            photo_5791847352837980567_y (1).jpg
            Last edited by pasikonik; 13-10-2024, 14:34.

Comment

• Kawał dobrej roboty, wszystko super opisane przyda się z pewnością osobom, które będą chciały przeprowadzić taką operację.
              Będzie ciąg dalszy? Wymiana wzmacniacza i głośników?

BTW, przydałoby się, aby zdjęcia gdzie jest dużo istotnych szczegółów wrzucać na serwisy zewnętrzne i podawać link. Niestety mechanizm forum dość mocno tnie rozmiar zdjęć i np: tabelki z opisem złączy są mało czytelne.
              Last edited by Elwizardos; 14-10-2024, 10:16.
              Pozdrawiam Czarodziej
              Mój Szogun

Comment

• Planowany ciąg dalszy to w pierwszej kolejności wygłuszenie drzwi, ale to pewnie na wiosnę dopiero, jak się zacznie robić cieplej. Na tą chwilę jestem bardzo zadowolony - IX jest lepiej wygłuszony i wygodniejszy niż UFO, w którym wygłuszałem drzwi i podszybie i wymieniłem głośniki na FOCALe RSE 165 (grały dość przyjemnie na samym radiu).

Żeby nie było, że dokonałem wszystkiego sam i sam na wszystko wpadłem - wrzucam link do tematu, który przekonał mnie, że można zostawić OEM wzmacniacz. Tylko dzięki temu zdecydowałem się na cięcie kabli i najpewniej pożegnanie z chińską gwarancją

Zrzuty z opisem wtyczek brałem też stąd:
                === ==== === ==== ==== === ==== ==== Non-premium audio pinouts and diagrams http://9thcivic.com/forum/threads/2012-civic-audio-wiring-guide-pinouts-for-factory-radio.5916/page-6#post-418712 2014+ audio pinouts and diagrams...

Co do serwisów zewnętrznych - cieszę się, że fotki wrzucane tutaj "są tutaj". Te z zewnętrznych serwisów zwykle giną po kilku tygodniach/miesiącach i oglądając starsze tematy nie ma szans na zobaczenie zdjęć...

Comment

• Wyszła kolejna sprawa w moim chińczyku - w trakcie rozmowy przy połączeniu bluetooth znika sygnał budzenia wzmacniacza i nie ma głosu. Sprzedawca "szuka rozwiązania", a ja szukam skąd wziąć sygnał, który nie będzie powodował strzelania w głośnikach przy włączaniu i wyłączaniu...

Jakby ktoś był zainteresowany modelem - HIZPO S6, 6/64GB, kupiony na promocji za niecałe 620zł (wysyłka z Polski!). Moje problemy wynikają z systemu Premium Audio, samo urządzenie polecam. Można mieć nawigację w okienku na głównym ekranie, a niektórzy producenci każą sobie za to dopłacać przy kupnie dodatkowego motywu. Działa AndroidAuto po BT, ale jak na razie odpalam raczej router w telefonie. Ktoś wie, które rozwiązanie jest bardziej oszczędne dla baterii telefonu? Router WiFi zjada ją dość szubko.

Comment

• Odpowiadam, bo nie mogę edytować - mój konwerter miał wyjście na budzenie wzmacniacza, więc wykorzystałem tą opcję. Nie ma puknięcia przy włączeniu, ale przy wyłączaniu sub jeszcze strzeli. Będę z tym żył po prostu

Comment

• Zamieszczone przez pasikonik Zobacz posta
                      Odpowiadam, bo nie mogę edytować - mój konwerter miał wyjście na budzenie wzmacniacza, więc wykorzystałem tą opcję. Nie ma puknięcia przy włączeniu, ale przy wyłączaniu sub jeszcze strzeli. Będę z tym żył po prostu
                      Ja mam suba bose z Mazdy 6. Lekko „puka” ale tylko podczas zmiany utworów z odtwarzacza CD. Zupełnie nie mam pojęcia o co chodzi. Też jakoś z tym żyje. Gratulacje w ogarnięciu tematu. Myślę, że twój opis będzie bardzo pomocny dla potomnych.

Comment

• Dostałem w komplecie do radia przejściówkę do podpięcia USB z podłokietnika, ale nie mam pojęcia jak jej użyć. Gdzie wychodzą przewody schowane w podłokietniku? USB i AUX, bo aux-a też można by zesztukować, żeby działał - jest wejście cinch w nowym radiu.
                        W tej zielonej końcówce jest takie kwadratowe gniazdko, ale nie widziałem nigdzie oryginalnej końcówki od USB, która by do tego pasowała.
                        usb.JPG

Comment

• Na zdjęciu widzę że masz czarny przycisk. To oznacza że masz civica po lifcie? Mam z 2016r bez connecta (uboga wersja) i nie wiem, które radio kupić żeby nie bawić się z tym przyciskiem od awaryjnych.. Czy ta wersja którą kupiłeś jest kompatybilna z wersją po lifcie (czarny przycisk)?

Comment

• U mnie to nie czarny przycisk, nakleiłem sobie pasek folii przyciemniającej do szyb
                            Mam przedlifta, był problem z przyciskiem, więc w tą stronę jest mało kompatybilnie. Nie mam pojęcia jak z poliftowym będzie.

Przy okazji przycisku - dobrze mi się wydaje, że w IX polift i X jest ten sam przycisk? Z X-a łatwo znaleźć i taniej...
                            Last edited by pasikonik; 24-10-2024, 11:44.

Comment

• Zamieszczone przez pasikonik Zobacz posta
                              Dostałem w komplecie do radia przejściówkę do podpięcia USB z podłokietnika, ale nie mam pojęcia jak jej użyć. Gdzie wychodzą przewody schowane w podłokietniku? USB i AUX, bo aux-a też można by zesztukować, żeby działał - jest wejście cinch w nowym radiu.
                              W tej zielonej końcówce jest takie kwadratowe gniazdko, ale nie widziałem nigdzie oryginalnej końcówki od USB, która by do tego pasowała.
                              [ATTACH=CONFIG]66236[/ATTACH]
                              Ten kabelek podpinasz do chińskiego radia i dopiero z niego wpinasz oryginalny przewód od USB.
                              Moja Honda
                              https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

• Problem z tym przyciskiem polega na tym że przedlift i polift mają "prowadzenie" tego przycisku po przeciwnej stronie. Jeden z prawej, drugi z lewej. Te radia które oglądałem są kompatybilne z wersją przedliftową. I jeżeli chcemy przełożyć przycisk do tej ramki (bo w zestawie go chyba nie ma) to nie pasuje. Nie pasuje ten z wersji poliftowej bo ma z innej strony "prowadzenie". Poznać go można po tym, że jest czarny (pomalowany na czarno tak naprawdę). Wersje przedliftowe miały czerwony. Dlatego moje pytanie: Czy do tej ramki od radia, które kupiłeś pasował ten czerwony przycisk od Twojej przedliftowej wersjii. Czy musiałeś w jakiś sposób przerabiać ten przycisk żeby pasował do tej ramki. Bo jeśli nie musiałeś go porzerabiać to znaczy że mój nie będzie pasował. PS. Może ktoś zna odpowiedź: Jak wykorzystać przycisk z wersjii poliftowej? A mozę w którymś z nich ten przycisk będzie pasował?
                                Dodatkowo czytałem że czarny przycisk jest szerszy niż czerwony i może nie pasować do ramki przedliftowej.
                                Last edited by adatel; 24-10-2024, 22:26.

Comment

Working...
                                X