Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Honda Civic IX gen. Wymiana radia na 2DIN - poradnik krok po kroku

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Witam,

czy ktoś zkolegów zamontował Stację Multimedialną gdzie priorytetem była porządna nawigacja? Czy do Stacji trzeba "doinstalować" osobny moduł GPS wraz z zewnętrzną anteną?
    Noszę się z zamiarem wymiany radia (Civic 2016) gdzie główny nacisk kładę na bardzo funkcjonalną nawigację i obsługę telefonu (iPhone).

Comment

Ja instalowałem chińczyka, a jeżeli porządna nawigacja to może być Google Maps to jak najbardziej fajnie chodzi. Antena gps jest w zestawie. Opis masz w moim wątku.

Comment

Firma instalatorska w Olsztynie podpowiedziała mi o możliwości zakupu radia dedykowanego w którym wszystko ponoć działa /nawet sterowanie w kierownicy/ po podpięciu oryginalnych kostek Civica. Można temu zaufać? Stacja ta troszkę No Name:

Comment

Te chińskie stacje są praktycznie takie same. Oczywiście nie dotyczy to takich za 30$ z Aliexpress. Jedne są uniwersalne, a inne tak jak w poście powyżej przystosowane do konkretnego auta i przez to droższe.
          Ja z chińskim radiem za 300$ wytrzymałem miesiąc. Ogólnie grało lepiej niż fabryczne radio i na papierze wyglądało dobrze Android i sklep Googla gdzie można ściągnąć co się chce. Tylko nikt nie pisze, że procesor w takim radiu to mniej więcej półka telefonów Manta za 150 zł, a pamięci ram też jak na lekarstwo. Po wgraniu kilku aplikacji całe radio zaczęło chodzić wolno. Więc jak miałem w Google Maps wpisać adres to wolałem włączyć to na telefonie.
          Sprzedałem i zainwestowałem w markowe radio bez nawigacji ale z obsługą Apple Car Play i Android Auto. Moim zdaniem jest to dużo lepsze rozwiązanie. Jak chcesz korzystać z map odpalasz je na telefonie wpisujesz adres i podłączasz do radia. Po sekundzie masz wszystko na dużym wyświetlaczu, tak samo Stopify itp.
          Jakość dźwięku radia Sony i to podstawowego modelu z Apple Car Play jest dużo lepsza niż chińczyka. Sterowanie z kierownicy też działa.

To jest tylko moje zdanie i nie każdy musi się z nim zgadzać. Dla niektórych wygodniejsze będzie radio z Androidem i router LTE w schowku bo daje dużo więcej możliwości.

Comment

A ktorą wersje wybrałeś? 1GB RAM czy 2GB? I ile rdzeni?
            4SALE: Bluespark Pro+Boost-Pigyback/chip

If u want 2 play u got 2 pay, performance doesn't come cheap.
            Its better to have it and not need it, then need it and not have it.

Chcesz podłączyć wideorejestrator w 8/9gen Civic? Nie wiesz gdzie się wpiąć? potrzebujesz wtyczkę akcesoryjną info TUTAJ

Comment

A mi ciągle leży na sercu coś takiego: http://pl.aliexpress.com/item/329639...chweb201603_53 Parametry i podzespoły są całkiem dobre. Szczególnie kość audio TDA7560 która może współpracować z głośnikami 2ohm!
              Moja łódka Civic..
              Mój "klekocik" Ceed..
              New... "Japończyk" e:Hev 2.0
              Coś na temat olejów..

Comment

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                A mi ciągle leży na sercu coś takiego: http://pl.aliexpress.com/item/329639...chweb201603_53 Parametry i podzespoły są całkiem dobre. Szczególnie kość audio TDA7560 która może współpracować z głośnikami 2ohm!
                Ja myślę raczej nad jakimś kenwoodem albo pioneerem niż egzotyką ale to koło 2 k trzeba liczyć z przejściówkami. no i żeby nowa ramka była dobrej jakości.

Comment

Zamieszczone przez Bartek___123 Zobacz posta
                  Ja myślę raczej nad jakimś kenwoodem albo pioneerem niż egzotyką ale to koło 2 k trzeba liczyć z przejściówkami. no i żeby nowa ramka była dobrej jakości.
                  Oczywiście, ja nie namawiam, tyle, że te wszystkie niby markowe sprzęty i tak robione są tam gdzie egzotyka, patrząc chociażby na kość wzmacniacza audio -w egzotyce siedzi TDA, podobnie jak i w markowych sprzętach, więc różnica znikoma, jedynie w cenie Mnie co martwi, to właśnie tak ramka, czy dobrze będzie spasowana z kokpitem, szkoda też, że nie ma szarej obwódki wokół nawiewów. Całe okablowanie w egzotyce jest plug & play. Któryś z forumowiczów, wiem, że niedawno zamontował egzotykę w sedanie i z opinii wynika, że jest zadowolony.
                  Moja łódka Civic..
                  Mój "klekocik" Ceed..
                  New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                  Coś na temat olejów..

Comment

Zamieszczone przez jumnik Zobacz posta
                    TSprzedałem i zainwestowałem w markowe radio bez nawigacji ale z obsługą Apple Car Play i Android Auto. Moim zdaniem jest to dużo lepsze rozwiązanie. Jak chcesz korzystać z map odpalasz je na telefonie wpisujesz adres i podłączasz do radia. Po sekundzie masz wszystko na dużym wyświetlaczu, tak samo Stopify itp.
                    Ok, podłączam telefon kablem do stacji, a co z ładowaniem telefonu? Czy stacja ładuje go w tym czasie? Jeżeli nie to po pewnym czasie koniec z nawigacją. Trzeba ładować telefon. Lub znowu coś przerabiać i zamontować jakąś podkładkę z ładowaniem bezprzewodowym.
                    Last edited by Grzechu; 25-07-2019, 11:46. Powód: poprawa prawidłowego wyświetlania cytatu

Comment

Zamieszczone przez rigid Zobacz posta
                      Ok, podłączam telefon kablem do stacji, a co z ładowaniem telefonu? Czy stacja ładuje go w tym czasie? Jeżeli nie to po pewnym czasie koniec z nawigacją. Trzeba ładować telefon. Lub znowu coś przerabiać i zamontować jakąś podkładkę z ładowaniem bezprzewodowym.
                      Dokładnie tak albo ładuje telefon, albo przynajmniej go nie rozładowuje. Jak jeździłem z telefonem jako router to faktycznie po chwili się grzeje i rozładowuje. Po podłączeniu do radia nic takiego się nie dzieje telefon zimny, a bateria nie jest rozładowana. Wystarczy kabelek z jednej strony USB z drugiej końcówka np. do Samsunga.

Comment

Przy okazji zauważyłem, że pojawiają się już u nas chińczyki , nie trzeba czekać: np https://www.olx.pl/oferta/nawigacja-...tml#6c732deff8 . Do sedana niedawno też było radio.

Comment

Zamieszczone przez rigid Zobacz posta
                          Oczywiście, że telefon się ładuje bez problemu.

Comment

Mając w telefonie Automapę to po podłączeniu go do stacji z obsługą Apple Car Play i Android Auto wyświetli się ona na ekranie stacji? Czy jest się skazanym tylko na Google i Waze?

Comment

Pod Apple Car Play napewno działają mapy od Apple i Google. A od niedawna też AutoMapa dostała wsparcie, ale tego nie sprawdzałem.

Comment

Podepnę się pod wątek i w telegraficznym skrócie przekaże wrażenia z montażu navi od chińczyka. Może komuś się przyda kto chciałby usprawnić swoje autko
                                Ogólne wrażenia super!
                                - Czysty android - można instalować co się chce
                                - Navi dowolna (ja jestem zwolennikiem google maps)
                                - Głośniki jakoś lepiej grają po zmianie
                                - Wszystkie przyciski na kierownicy działają poprawnie - jest możliwość zbindowania pod wybraną funkcję radia
                                - WiFi i Bluetoch to standard już
                                - Wszelkie wyjścia na kamery, dodatkowe monitory, mikrofony i masa innych pierdół
                                - Ogólnie fajna ergonomia i możliwość konfiguracji
                                - Wszelkie przejściówki i duperele w zestawie. Ja dostałem w gratisie mikrofon i kamerę jeszcze
                                - Ramka w zestawie (lekko musiałem nadpiłować jedną wystająco śrubkę radia bo wystawała o jakieś 2mm zahaczając o obudowę klimy ale 2min i problem rozwiązany) Spasowało się idealnie
                                - Komputer auta nic złego nie sygnalizuje, a na MIDzie brak niepożądanych informacji o audio (gdzieś czytałem, ze czasami pojawia sie "No Audio")

Link do radia: https://pl.aliexpress.com/item/32987...99785c0fA3hrmT

Jako minus mogę jedynie wymienić brak możliwości zmiany pierwszego pulpitu (choć może da się to gdzieś w ustawieniach znaleźć ale jeszcze nie miałem kiedy pogrzebać)

DSC_0165.jpg
                                Last edited by Erven; 18-09-2019, 10:27.

Comment

Working...
                                X