Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Działanie Systemu Honda Connect (+)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez trykacz Zobacz posta
    A to ciekawe bo Waze korzysta z map Google i do Google należy Wszystko zależy od tego ilu użytkowników i co zgłosi na trasie.
    Waze korzysta z danych Google ale algorytmy wyznaczania tras nie są identyczne z GM. Trasa nad morze GM sugeruje trasę drogami powiatowymi i lokalnymi, bo jest 3 minuty szybsza, a dopiero jako alternatywną podaje trasę autostradą i ekspresówką, która jest 90 km dłuższa. W tym samym momencie Waze wyznacza trasę autostradą i ekspresówką jako najszybszą, a trasa drogami lokalnymi nie pojawia się nawet wśród tras alternatywnych.
    Nie oceniam tu, która trasa jest lepsza, chodzi mi tylko o to, że jak widać ten sam właściciel obu aplikacji, ale działanie różne.
    Ja akurat miałem potrzebę jechać lokalnymi, więc użyłem GM w telefonie, bo trasa wyznaczona na klik, a w Waze musiałbym się bawić w wyznaczanie punktów pośrednich (przy prędkości działania na HC to pewnie z 5 minut zabawy, plus loteria, czy po ponownym uruchomieniu będzie pamiętał trasę bo jak nie, to na nowo).

Comment

• A propos Waze. Czy to omijanie korkow trzeba jakos specjalnie uaktywnic? Po smierci GM dalem szanse Waze (3.9.9) i podczas testu w sporym miescie w godzinach szczytu bydle zlosliwie prowadzilo mnie w najwiekszy kociol, po czym radosnie oznajmialo "korek, +20 minut".
      W obu przypadkach jeszcze w tym momencie, znajac okolice bylem w stanie odbic w bok i objechac zator. To chyba nie tak ma dzialac...

Comment

• Dlatego mi sie do Waze nie spieszy. Uwazam jest po prostu taki sobie jako nawigacja. Podobnie jak Yanosik niestety. Uwazam GM za najlepsza navi z tych spolecznosciowych... musze przemyslec jeszzcze kwestie Naviexpert i CoPilot.
        Last edited by Alix; 25-03-2019, 10:09.
        ............................C I V I C
        .. generacje . wersje usportowione ..silniki
        . .
        Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Do dobrego się człowiek szybko przyzwyczaja, to fakt a propos GM i tego co pisze Alix.
          Ja zainstalowałem waze bo uznałem, że GM nie ma już sensu skoro nie ma już wsparcia. Dodam, że mieszkam na prowincji i tu navi do niczego mi nie potrzebne chociaż moje prawie 40tys miasto, które słynie z ROND też zaczyna się korkować powoli i taki "korkowy" pomagier pewnie z czasem by się przydał.
          Co do działania waze to na pewno nie jest to szczyt nawigacyjnej techniki. Nadmienię tylko, że ja jak dotąd uczyłem się newralgicznych punktów na pamięć za pomocą google maps i pisałem sobie karteczki, hehe więc przeskok technologiczny jest u mnie o cała galaktyką ale wracając do navi to po 2msc jej używania stwierdzam, że pomocna jest. Ma swoje bolączki - zauważyłem, że przy popełnieniu błędu lub celowym zjechaniu z wytyczonej wcześniej trasy jeśli ma takową możliwość to próbuję nakierować nas na drogę z której zjechaliśmy, a nie próbuje ogarnąć nowej (dopiero jak uparcie pojedziemy "w nieznane" to wyznacza nowy dojazd). Z reguły rozważa poruszanie się głównymi arteriami miast, które są raz dobrym rozwiązaniem, a innym razem tragedią. Zawsze sugeruje autostradę i drogi ekspresowe jako te najlepsze i najszybsze (co jak wiemy nie zawsze jest dobre) chociaż daje alternatywy w postaci dróg krajowych i wojewódzkich. Czasami mówi na rodzie prosto, a czasami nie, hehe, podając nr zjazdu (a w obu przypadkach jest suma summarum na wprost) - może są ronda bardziej okrągłe i te mniej. Podsumowując to daje radę ale i tak mając stare przyzwyczajenie patrzę sobie na GM w kompie gdzie mam dojechać. Aha podczas tego czasu zawiesiła się jeden raz po zjechaniu na benzyniarkę i tankowaniu już nie ruszyła ponownie.
          Co do górala yanosika to dla mnie super sprawa, działa sobie w tle i jak dotąd się nie zawieszał. Nie "potwierdzam" tego co mam na drodze bo mam jakąś nowszą wersję ale żona się wtedy aktywuje i naciska krzyżyk z uśmiechem na ustach.
          Na mój użytek taki zestaw spełnia moje oczekiwania ale mi nie wiele do szczęścia potrzeba.
          Last edited by mroziu76; 26-03-2019, 08:10.

Comment

• A gdzie można pobrać wersję RC.6.0, żeby zrobić upgrade do potem RC.6.1? Bo widzę linki tylko do RC6.1.

Comment

• Witam
              W maju będę odbierał HRV. Z tego forum zrozumiałem, że fabryczny Conetct jest mało użyteczny (delikatnie mówiąc).
              Jestem ze Śląska, mam pytanie czy ktoś z tego rejonu jest chętny do pomocy w usprawnieniu tego systemu?

Pozdrawiam

Comment

• Cześć panowie witajcie. Zakupiłem właśnie nowa Honde Jazz. Jako stary użytkownik Fordów nie bardzo jestem w temacie odnośnie tego radyjka. Kupiłem Jazza bez navi tzn. Connect bez+ i obiecałem żonie nawigację. Siedzę już 2 dni nad tym radiem. Użyłem wszystkich możliwych tutoriali i podpowiedzi użytkowników i nie mogę uruchomić możliwości instalacji programów. Opcja instalacja jest szara i nieaktywna. Auto jest z 2018 więc może honda definitywnie już zablokowała możliwość instalacji.
                Poniżej moja kompilacja androida. Może jakaś dobra dusza podpowie czy można tu coś odinstalować. Generalnie nie mogę odblokować opcji programisty. Pół dnia klepałem dzisiaj w numer kompilacji i nic. Pomóżcie proszę. A może jest ktoś z kolegów ze Szczecina to chętnie bronka w podziękowaniu postawie.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

OK ... doczytałem... Czeka mnie downgrade do wersji 6.0 lub 6.1. Auto mam nowe ,więc chyba będę musiał sobie darować , by nie stracić gwarancji. Pozdrawiam Was serdecznie.
                Last edited by pike28; 15-04-2019, 23:06.

Comment

• Witam serdecznie,
                  posiadam Hondę HRV z 2018 rocznika z Systemem Connect+. Czy istnieje możliwość aktualizacji tego systemu tak, aby obsługiwał CarPlay / Android Auto?
                  Będę wdzięczny za pomoc.
                  Pozdrawiam

Comment

• Zamieszczone przez djoaza Zobacz posta
                    Jak wyglądał u mnie upgrade z wersji 0F.095
                    1. Pobrałem plik: https://drive.google.com/file/d/1dLn...ew?usp=sharing
                    2. Następnie na sformatowany pendrive FAT32 wrzuciłem plik
                    3. Przy odpalonym samochodzie, albo dobrze naładowanym akumulatorze i uruchomionym Connecie wpinam pendriva i naciskam jednocześnie przyciski Power + jasno/ciemno. System uruchomił się ponownie i wystartowało pobieranie
                    4. Wyskoczyło okienko, że update został wykonany, odłączyłem pendrive i nacisnąłem "contiune"
                    5. System się uruchomił i mogłem już zainstalować aplikację Honda Permissions.
                    Wrzucam link z plikiem: https://drive.google.com/file/d/1weu...ew?usp=sharing

Comment

• Dziękuję za super opis. Czy te pliki zadziałaja również na conneccie w jazzie bez + z androidem 4.0.4? Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Comment

• Zamieszczone przez abla Zobacz posta
                        Ja niedawno wrzuciłem Yanosika 3.4.3.5
                        U mnie na tej wersji widnieje komunikat "Trwa wyszukiwanie połączenia GPS", szkoda bo już jest nowa mapa w tej wersji.

Moja

Comment

• Zamieszczone przez solarlodge Zobacz posta
                          U mnie na tej wersji widnieje komunikat "Trwa wyszukiwanie połączenia GPS", szkoda bo już jest nowa mapa w tej wersji.
                          U mnie po wrzuceniu Yanosika na pierwszy plan po jakimś czasie jego działania (Yanosika nie wyłączam, działa cały czas w tle) często był komunikat na czerwono (tylko już nie pamiętam, czy brak GPS czy brak Internetu, chyba to drugie) ale zauważyłem, że pomimo tego komunikatu Yanosik działał, tzn. przychodziły zgłoszenia itd.

Co do mapy, to parę razy po jej otwarciu w tej wersji Yanosik mi się zawiesił, ale ponieważ generalnie z nawigacji w Yanosiku nie korzystam to nie sprawdzałem, czy to zawieszanie się jest jakąś normą, bo jeśli tak, to nie masz czego żałować, że Ci ta wersja z nową mapą nie działa, skoro na tej mapie i tak się zawiesza.

Comment

• Potestuję zatem jeszcze. Mam jeszczcze garmina, ale i tak korzystałem najwięcej z Google Maps.

Moja

Comment

• Myślałem, że się do Waze nie przyzwyczaję...minęły 3 miesiące i da się żyć GM to nie jest, ale prowadzić prowadzi, trasy też zmienia np. przy wypadku, chociaż nie pyta, jak w GM, czy zmienić trasę na szybszą, ale zmienia. W trasie spoko. Niestety w Warszawie pokazuje inne drogi niż GM, które wg GM są wolniejsze, raz spróbowałem i bardzo żałowałem, dlatego wolę nie ryzykować i włączam po prostu GM w telefonie, gdy muszę podjechać w nieznane miejsce w mieście.

Comment

• Ma ktoś może "instalke" connecta w wersji 8? bo bym zaktualizował do tej wersji, a przejrzałem dział to tylko mowa jak zrobić upgrade do 6.1, a nigdzie nie ma jak samemu wgrać ósemkę, chyba ze gdzieś w morzu postów przegapiłem wątek. mam wersje connecta OC.091.01.1123
                                Last edited by Krokiew; 08-05-2019, 11:53.
                                MOJA HONDA http://www.autowcentrum.pl/samochod/1999836993/

Comment

Working...
                                X