Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Działanie Systemu Honda Connect (+)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• @SMike:
    Wyszedłem z dokładnie takiego samego założenia. Jedynie musimy śledzić te updaty, bo wydaje mi się, że naszą zabawę pierwsza nadchodząca aktualizacja przerwie. Ale zobaczymy.
    Liczyłem, że Honda chociaż MirrorLink naprawi, teraz to ma mniejsze znaczenie.

Comment

• Dzieki SMike świetna robota.
      Czy możesz nam zdradzić czy robiłeś root-a Connecta?
      prześlij dane pp na pw - należy ci się na dobre piwo

Comment

• Najwyżej jeszcze raz nadasz uprawnienia. 5 minut roboty. Z resztą przed przeglądem okresowym chyba też warto prewencyjnie wyczyścić stację.
        Sunday Driver

Comment

• Zamieszczone przez Maccan Zobacz posta
          zy możesz nam zdradzić czy robiłeś root-a Connecta?
          prześlij dane pp na pw - należy ci się na dobre piwo
          Jeśli chodzi o piwo, to możesz skorzystać z guziora "Donate me" na XDA (prowadzi do formatki paypala), możliwe ze guzior widoczny tylko dla zalogowanych, wiec w razie problemów wyśle na pw.

Co do metody działania, to raczej żadna tajemnica. Connect nie jest rootowany (może trochę szkoda, czasem by sie przydało). Honda Permissions robi tylko tyle co oryginalna aplikacja Hondy (WhitelistUpdateService) używa natywnej systemowej biblioteki do odczytu i zapisywania tych uprawnień. Więc cała sztuka polegała na tym aby podglądnąć jak to robi WhitelistUpdateService i zrobić swoją apkę robiąca praktycznie to samo z cała otoczką GUI.
          Last edited by SMike; 30-05-2016, 11:32.

Comment

• Jak rozumiem to kolega SMike jest autorem tej apki? Jeżeli tak to czapa ze łba. A byłem pewien, że to ktoś z zagranicy… No cóż kto jak kto, ale Polak potrafi sobie radzić

Skoro napisałeś apkę to może wiesz co dokładnie robią te wpisy?
            Kod:
            <processControl>
            1)<processName>...</processName>
            2)<packageName>...</packageName>
            3)<authType>THIRD_PARTY</authType>
            4)<appType>OTHER_2</appType>
            5)[COLOR="#FF0000"]<videoOut>0</videoOut>
            6)<soundOut>0</soundOut>
            7)<soundInterrupt>1</soundInterrupt>
            8)<soundInterruptMute>1</soundInterruptMute>
            9)<lastMode>0</lastMode>
            10)<oomSetPerm>0</oomSetPerm>
            11)<processKillTarget>0</processKillTarget>[/COLOR]
            Chodzi o to, że w przypadku automapy działa mi na każdej opcji (navi, multimedia, voice…) jedynie mieszanie przy audio daje głos. Jeszcze w mapamap nie mam głosu, ale wydaje mi się, że może brakować bibliotek w samym programie. Wielki dzięki.
            Civic 1.5T

Varadero

Comment

• Zamieszczone przez a_op Zobacz posta
              Tylko w ASO. To jest obraz całego systemu. Teraz się zastanawiam czy na tym to będzie działać (te sztuczki z instalacją softu - mama nadzieję, że tak). Ale Garmin z nową aktualizacją naprawdę fajnie działa.

Po aktualizacji numer kompilacji to:
              0C.091.01.1123

Faktycznie aktualizacja była dosyć spora.
              czyli dla mnie temat do wyjaśnienia i stąd te moje pytanie, gdzie to można zweryfikować. Mój nr kompilacji to 01.083.00.0021 . Taki był jak odbierałem samochód (maj 2015) i taki mam dalej po aktualizacji do RC4 na przeglądzie (maj 2016). Chyba że coś nie do końca zaktualizowali, natomiast problemów żadnych z HC teraz nie mam.

Comment

• Niestety niespełna po 2 tyg. od aktualizacji 0C.091.01.1123 system Honda Connect wczoraj ponownie mi się zawiesił (czarny ekran z logo Honda i brak linii pomocniczych kamery cofania). Po powrocie do sprawności (trwało to około 5 min) wyświetlił się komunikat że aplikacja przestała działać i nie działał przycisk HOME ( do ponownego rozruchu silnika). Nowa aktualizacja to jedna wielka KUPA
                Last edited by czterolistny; 30-05-2016, 13:13.

Comment

• Zamieszczone przez pawcio-203 Zobacz posta
                  Skoro napisałeś apkę to może wiesz co dokładnie robią te wpisy?
                  No niestety. Samo napisanie apki to jedno, a co oznaczają poszczególne uprawnienia to co innego - w tym temacie wiem mniej więcej tyle co wy, a nawet mniej z braku czasu na zabawy.

Ale mogę rzec, że nazwy tych uprawnień (oraz wartości dla authType, appType, videoOut) są kopią nazw stosowanych w oryginalnej aplikacji Hondy więc ich znaczenia z pewnością jest zbliżone do tych nazw.

Comment

• Moje HC w wersji RC4 straciło wczoraj umiejętność czytania USB. Dopiero reset (Power + Menu) i ponowne załadowanie systeu sprawiły, że funkcjonalność odzyskała sprawność.
                    Samoczynne resety też dalej postępują. Kiedyś miałem podobny problem w telefonie. Pomogła wymiany karty SD. Dlatego też zastanawiam się nad podmienieniem pendrive'a na inny model. Co o tym myślicie?
                    Sunday Driver

Comment

• W ostatnim poście swojego wątku opisałem swoje doświadczenie z GM z weekendowego wypadu . Gdyby ktoś miał ochotę się zapoznać to zapraszam.

https://www.civicforum.pl/showthread...725#post300725

Comment

• mehau mam wrażenie, iż nośnik USB ma tu spore znaczenie. Nie tyle musi być szybki (i tak jest USB tylko 2.0 ), co mieć przyzwoite czasy reakcji/dostepu i przede wszystkim dobrze czytać "równolegle" (np. i MP3 i przeszukiwanie w tle) - nie wszystkie pamięci są w tym dobre i sam parametr MB/s odczytu na pudełku czy nawet w testach tego niestety nie mówi Podobnie jak nikt nie podaje poboru pradu, a Connect daje słaby i mało stabilny prąd niestety. Tu jest loteria. Mam szybki pen Corsair 256GB, który w kompie śmiga bosko, w Kenwoodzie działał też swietnie (również z Andkiem 4.0.4, tyle że Kenwood był przystosowany nawet pod flash drive i dawał stabilne 1A...) i jego wersje 16GB, niewiele wolniejsza. Niestety, obie nie pasuja Connectowi wybitnie, szczególnie puszczenie video = zwis jest kwestią kilku minut Na razie Patriot Supersonic XT i w wersji 16 i 64 GB (większych akurat nie było w sprzedaży ) działają mi super, zwieszalnosc Connecta spadla co najmniej o połowę Szczegolnie przy video. Kingstony też dają radę, ale to mam staruszki rzędu 4GB to co ja tam zmieszcze... nie wiem jak te obecne.

Swoją drogą fajnie byłoby podłączyć jakiś dysk SSD czy HDD (tutaj otwiera się nowa pula rozmiarów w stosunku do penów ), można by mu pociągnąć wspomagane zasilanie z gniazda zapalniczki i wrzucić i mieć "bibliotekę" AV ze sobą. Ba, w sumie MediaHouse mi się z NASem domowym łączy bardzo sprawnie przez WiFi (czyli w garażu mam dostęp do swoich 10TB danych z Connect'a ), chociaż nawet nie wiem czy jest coś takiego jak mobilny NAS - można by odciążyć czytanie z USB; USB wtedy tylko dla apek np. navi, a strumień mediów przez WiFi
                        Last edited by Alix; 30-05-2016, 16:36.
                        ............................C I V I C
                        .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                        . .
                        Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• JA używam pena Sandisc z biedronki za 39zł i działa ok. Używałem z mp3 i AM. Ale dosyć krótko - na dłuższe trasy mam inny samochód wiec pewnie nie przetestuje. Video tylko na początku raz mi się zwiesiło ale to było zaraz po zainstalowaniu. Instalowałem też z pena z kartą (również SanDisc z biedronki) i pracowało bardzo dobrze. Kingstonów nie używam bo miałem za dużo padów ze zdjęciami. Ostatnio padł superszybki Lexar i spędziłem kilka godzin zanim wydobyłem wszystkie fotki.

Comment

• No właśnie ja do Kingstonów też się z podobnego powodu swojego czasu zniechęciłem Sandisk to dobra firma przecież, nieważne, że z Biedronki Też wolę Sandiska od Kingstona W telefonie mam Sandiska i jest OK.
                            ............................C I V I C
                            .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                            . .
                            Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Ja mam polskiego Goodram. W kompie i w telewizorze chodzi super, ale HC ewidentnie ma z nim problem.
                              Zastanawiam się czy iść w 64GB. Pamiętam, że stare andki miały problem z czytaniem tak dużych kart. Filmów na HC nie oglądam. Potrzebuję pamięć do zrzucania muzyki ze Spotify i map offline, więc 32GB powinny mi styknąć.
                              Jak Sandisk to który model? Nie ogarniam tych tematów z pamięciami zewnętrznymi, a nie chciałbym kupować kilku różnych pendraków metoda prób i błędów.
                              Sunday Driver

Comment

• Na pewno 32GB pójdzie aczkolwiek mój kingston 32GB 100G3 padł właśnie w hondzie.
                                Civic 1.5T

Varadero

Comment

Working...
                                X