Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Działanie Systemu Honda Connect (+)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Załącz hamulec postojowy bo po tym connect poznaje czy jedziesz czy nie. Reset robisz przez przytrzymanie POWER chyba przez 10s, aż zobaczysz logo H
    Swoją drogą u mnie ten system też coraz gorzej chodzi. Samoczynne resety, czasami nie wykrywa pena w USB, jakieś tam zatrzymane procesy, różowy ekran zamiast kamery cofania. Z nawigacji praktycznie nie korzystałem.
    Last edited by majcher730; 30-03-2016, 00:15.

Comment

• tutaj jeszcze porównanie działania mirrorów:

Comment

• Ja nie rozumiem czemu się wszyscy tak podniecają tym MirrorLinkiem... to fail w powijakach, wczesna jaskółka na długo przed wiosną - kupować smartfona pod auto czy auto pod smartfona... przecież to jest chore. Zmienisz telefon albo zrobisz update i już nie będzie działać. Zmieni się wersja MirrorLinka i też dupa (tak jak 1.0 są już niekompatybilne). I co, mam nie zmieniać i nie aktualizować telefonu przez 5 lat bo inny nie dogada się ??? To jest kompletnie bez sensu! Podobnie na początku było z DLNA i innymi protokołami... prawdopodobnie za 3-5lat dorosną te systemy do tego, aby połączenia te były uniwersalne i działały w miarę "wszystko ze wszystkim", ale stanie się to na bazie AndroidAuto... albo wręcz jego następcy/kolejnej wersji (bo obecnie to też jest system faszystowsko ograniczony certyfikatami co łaskawie można w czasie jazdy a co nie). Także może w poliftowej 10gen coś takiego będzie, może w 11gen... Trzeba się z tym pogodzić, kupić sobie coś co rzuci ekran komórki na iMIDa bez żadnych certyfikatów - taniej, prościej, niezawodniej i uniwersalniej. Może bez szału z rozdzielczością, ale da się z tym żyć, bo na filmikach widać, że widać co trzeba. Tyle na dzisiaj w 9gen i już. A jak ktoś tego nie akceptuje, kupić coś 2DIN na otwartym Androidzie - godząc się z kolei z faktem, że będzie to chinol no name - i jest szansa, że będzie wszystko działać niezależnie od durnych certyfikatów MirrorLinkowych itp.

Natomiast zastrzeżenia miałbym do stabilności działania Connect(+) i to akurat Honda powinna poprawić. Żeby Garmin, muza i HFT po prostu latały bez przymrużenia oka, bo są to OEM rzeczy i na tyle nie obciążające, że to akurat wstyd, że się zwiesza np. na Garminie.
        ............................C I V I C
        .. generacje . wersje usportowione ..silniki
        . .
        Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Myślę że dla większości nie chodzi o podnietę a o to że usługa za którą płacimy nie działa. Balonik został przez producenta/sprzedawców/dziennikarzy nadmuchany a jest mocno niedopracowany - w tym przypadku honda dała największego ciała. Gdyby to był tylko mirrorlink to bym to olał - ale jest tak jak piszesz, ten cały connect to użytkowe nieporozumienie - stabilność, wyświetlanie informacji, konfiguracja stacji w radiu itp. Wszystko zrobione tak aby było inaczej niż u konkurencji (w dużym uproszczeniu).
          Po aktualizacji nie zauważyłem żeby się zwiesił na dobre ale system bardzo zwolnił. Jak dzwoni do mnie telefon to odliczam do 5 i dzwoni w samochodzie. Po odebraniu w samochodzie liczę do 7 i dopiero mogę gadać. Całość systemu ma znacznie większe lagi i mam wrażenie że za chwilę znowu będzie jakaś zwiecha. A najgorsze jest to że jest to android, który na telefonie nawet na słabym sprzęcie można doprowadzić do płynności a tutaj nie można nic - żadnej aplikacji. Jeżdżę wieloma samochodami i we wszystkich jest w miarę czytelnie i prosto i działa zawsze bez opóźnień i zwiech.

Comment

• Ja póki co nie doświadczyłem nieprawidłowego działania telefonu. Wszystko się odpala, nie ma żadnych lag. Żona jedynie wzięła auto na kilka dni i chcąc puścić dziecku jakąś jego piosenkę coś pokopała... Connect podczas odpalania pena z plikami mp3 wisiał na skanowaniu. Zrobiłem zerowanie urządzenia w konfiguracji androida i póki co spokój.

Co do mirrorlinka to też uważam to za bezsensowne posunięcie zwłaszcza, że podczas jazdy nic nie można używać (mam na myśli automapę, yanosik ect.) Uważam, że tutaj honda po prostu przegina, dlaczego niby zabraniają używania neta podczas jazdy... przecież może podróżować cała rodzina i pasażer chce sobie sprawdzić pocztę. Nikt przecież nie jest idiotą i wie co wolno - co nie. Niech jeszcze zabronią palenia podczas jazdy jakimś czujnikiem...

O pokryciu garmina w PL już język wygadałem więc odpuszczę.
            Civic 1.5T

Varadero

Comment

• Zamieszczone przez Maccan Zobacz posta
              Balonik został przez producenta/sprzedawców/dziennikarzy nadmuchany a jest mocno niedopracowany
              Zdecydowanie!!!

Zamieszczone przez Maccan Zobacz posta
              w tym przypadku honda dała największego ciała
              Ja myślę, że największego ciała to dali odpowiadający za software MirrorLink, bo ten system nadaje się co najwyżej dla beta-testów (nawet nie release candidate), a nie do komercyjnych zastosowań. To g... po prostu nie działa jak należy, skoro kompatybilność ma co 2-3 urządzenie i to w polocie!!! Na prezentacji w Hondzie ktoś podłączył sprawdzony telefon, pobili brawo i kupili, a że to firma nie IT, to dali się zrobić w bambuko i tyle.

Zamieszczone przez pawcio-203 Zobacz posta
              Nikt przecież nie jest idiotą i wie co wolno - co nie. Niech jeszcze zabronią palenia podczas jazdy jakimś czujnikiem...
              100% racji. No ale tu jest EU, mamy normę na przysłowiową krzywiznę banana i na robieniu ograniczeń masa ludzi i koncernów zarabia... no i wiedzą oni lepiej od Ciebie, jakbyś nie wiedział Tylko chińczyk, który leje na nasze idiotyzmy się tym nie przejmuje, bo nie musi, nie ma oficjalnej sieci dystrybucji. Ale już np. Kenwood czy Alpine też muszą, i tylko dzięki "cichemu dopuszczeniu" niepodłączenia sygnału jazdy, można to pominąć - na szczęście

Zamieszczone przez pawcio-203 Zobacz posta
              Rozumiem, że obwodnicy czy czegoś tam nie ma, przegapili. Nie powinni. Mi tam na Garminie się śmiga świetnie i S8 aktualizują mi w miarę na bieżąco. Znowu, system navi OEM offline niestety z powodu swojej konstrukcji z założenia nie będzie tak aktualny jak online GoogleMaps czy znające rodzimą sytuację NaviExperty czy nawet AutoMapa. Z drugiej strony patrząc na poprzednie generacje i wiele innych navi OEM przynajmniej jest to system potentata, który w ogóle będzie raczej w miarę aktualizowany, niezależnie od małego niszowego podkupca jakim jest Honda. Nie tylko teraz, ale jak auto będzie miało 5 i 10 lat. A z tym to zazwyczaj bywa bardzo kiepsko, jak tylko producent auta przestaje się tym interesować (zwykle ma to miejsce jak tylko auto na danym systemie opuszcza salony zastępowane przez następną generację).
              Last edited by Alix; 31-03-2016, 15:49.
              . .
              Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Czy typ licznika B, który mamy na i-mid, możemy widzieć na dużym ekranie connecta jak to jest w przypadku Jazda Bieżąca oraz Licznik A ?

Comment

• Alix… nie chodzi mi o to, że nie dodali obwodnicy. To mogę przeżyć. Jak będziesz w aucie wpisz w garminie miejscowość "Pliskowola". Wioska ma ponad 300 domów i nie ma jej w wyszukiwarce (na mapie o dziwo jest i nawet gówniane dróżki gdzie można tylko Ursusem dojechać), a wiesz jak tą miejscowość znaleźć? Wchodząc w Kategorie!!! Pisałem z gościem z garmina i przyznał rację, że mają jakieś niedociągnięcia i że to zgłosi.
                  p.s.
                  przykładów takich miejscowości jest od cholery. A automapa dodała nawet numery domów w tej wiosce.
                  Last edited by pawcio-203; 31-03-2016, 16:00.
                  Civic 1.5T

Varadero

Comment

• Aaa no to OK. To rzeczywiście słabo... Jakoś nie mialem jeszcze takiego "szczęścia".
                    Last edited by Alix; 31-03-2016, 16:05.
                    . .

Comment

• ML w skodzie i vw działa bez problemu (S6E).

Przepraszam że poza tematem ale zastanawiam się nad jakimś lepszym systemem do outbacka. Auto ma podstawowy system z kamerą cofania bez nawi. Czy jest sens wymieniać na jakiegoś chinola czy może coś innego? Forum subaru milczy na ten temat. Samochód miałem w sumie wymienić na nowy (skończył sie leasing) ale małżonka nie chce o tym słyszeć, bo auto nie pali a i nie ma problemu poza asfaltem (góry,mazury).

Comment

• Zamieszczone przez pawcio-203 Zobacz posta
                        Ja póki co nie doświadczyłem nieprawidłowego działania telefonu. Wszystko się odpala, nie ma żadnych lag. Żona jedynie wzięła auto na kilka dni i chcąc puścić dziecku jakąś jego piosenkę coś pokopała... Connect podczas odpalania pena z plikami mp3 wisiał na skanowaniu. Zrobiłem zerowanie urządzenia w konfiguracji androida i póki co spokój.

Co do mirrorlinka to też uważam to za bezsensowne posunięcie zwłaszcza, że podczas jazdy nic nie można używać (mam na myśli automapę, yanosik ect.) Uważam, że tutaj honda po prostu przegina, dlaczego niby zabraniają używania neta podczas jazdy... przecież może podróżować cała rodzina i pasażer chce sobie sprawdzić pocztę. Nikt przecież nie jest idiotą i wie co wolno - co nie. Niech jeszcze zabronią palenia podczas jazdy jakimś czujnikiem...

Z penami jest tak, że wszystko zależy od firmy - im bardziej firmowy o nieprzesadnej wielkości (pojemności max 16 GB)tym lepiej a muzyka poukładana w katalogi z krótkimi nazwami. To akurat przetestowałem i nic się nie wiesza.

Odkryłem jeszcze coś : aby kamera cofania działała przy jeździe w przód trzeba zresetować connect-a i włączyć bieg wsteczny . Później pomimo zmian biegu i jazdy w przód kamera pozostaje włączona......do czasu wyjęcia kluczyka.
                        Tylko po co to? nie wiem

Pozdrawiam

Comment

• Na dzień dzisiejszy jak komuś zależy np na yanosiku to osobna komórka (na androidzie) będzie najlepszym wyborem. Zaznaczam, że nie są to drogie rzeczy, a przez to mamy:

- yanosika
                          - inny program nawigacyjny (np automapa )
                          - videorejestrator (pobierając aplikację ze sklepu play)
                          - modem 3g (LTE), który przyda się np jako router dla connecta m.in.
                          - "odtwarzacz" na connec'ta (po bluetooth czy usb…)

Zastanawiam się czy nie kupić żonie lepszego telefonu, a jej poczciwego SG Core+ wykorzystać do w/w celów.
                          Nawet widziałem fajne uchwyty magnetyczne bardzo malutkie, a przy tym dyskretne
                          IMGP6367.jpg
                          Civic 1.5T

Varadero

Comment

• O, super, zapodaj linka do czegoś takiego?
                            . .

Comment

• Uchwyt na prawdę zacny:

albo w szukajce: magnetti

Przykleiłem kilka tygodni temu na desce po lewej stronie w okolicach wlotu powietrza i jeździ tam stary smartfon z yanosikiem i jak kolega pisał powyżej z włączonym routerem dającym sygnał po wi-fi do connecta (karta z alledrogo z 20GB transmisji ważna przez rok) i wszystko pięknie działa.
                              Last edited by ZbyszekS; 31-03-2016, 21:40.
                              był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
                              jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
                              sigpic
                              http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic

Comment

• Tylko pytanie...po co te wi-fi w connect ;p? Do Aha?

Comment

Working...
                                X