Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

D15b2 z głowicą z d16z6. Auto szarpie i gaśnie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• D15b2 z głowicą z d16z6. Auto szarpie i gaśnie

Witam. Mam mały kłopot z moją Hondą ostatnio, kiedy jadę już dłużej i auto jest dobrze nagrzane zaczyna strasznie szarpać, obrotomierz lata od 0 do 7 tyś i nie idzie nią jechać. Strzela z wydechu A przy naciśnięciu sprzęgła gaśnie i ciężko ją odpalić. Jeśli ktoś wie gdzie leży problem bądź podpowie gdzie mam zacząć to będę mega mega wdzięczny. Stawiam nawet 4pak jeśli ktoś dobrze zdiagnozuje ????

No to leć po ten czteropak,bo masz uwalony aparat.
    Konkretniej to czujnik położenia wału,cewkę albo moduł zaplponowy.Najczęściej pada cewka,jednak skłaniał bym się w kierunku modułu,bo on z kolei najczęściej powoduje takie zachowanie obrotomierza.Cewka też moze spowodować takie wskazania ,ale tylko w przypadku przebicia z uzwojenia wtornego na pierwotne,a to już ewenement jesli o te cewki chodzi..Jak byś nie kombinował to lepiej jest kupować aparat uzywkę niz poszczególne graty do wewnatrz bo wychodzi taniej i są trwalsze od naprawianych na zamiennikach.
    Do tego zachęcam żebyś dane auta umieścił w profilu,to pomaga.
    Masz gaz,albo kręciłeś silnikiem na odłączonych świecach?

Comment

Nie mam gazu, krecilem bo sprawdzałem kompresję. Właśnie dziś dostałem książkę że schematami i zobaczyłem że moduł zapłonowy jest właśnie podłączony do obrotomierza. Postaram się dorwać jakoś ale chce zrobić kompletny remont więc zobaczę ile kosztuje A ile poszczególne części. Wielkie dzięki za odpowiedź jeśli to będzie to, to wyślesz adres wyśle piwko

Edit: A gdzie w aparacie jest czujnik położenia wału?

Comment

Zamieszczone przez Resset Zobacz posta
        zobaczyłem że moduł zapłonowy jest właśnie podłączony do obrotomierza.
        Tak,niebieskim przewodem.

Zamieszczone przez Resset Zobacz posta
        krecilem bo sprawdzałem kompresję
        Przebiłeś cewkę.
        W b,d,h,f itd serii nie kręci się bez uziemienia przewodów,wypięcia kostki z aparatu,odkręcenia zacisku cewki,wypięcia kostki z ECU lub innego sposobu zapobiegajacemu generowaniu za wysokiego napięcia.
        Jeśli masz zbyt zużyte swiece to usadzisz też następną cewkę.

Comment

Dzięki za odpowiedź postaram się w tym tygodniu ogarnąć aparat i dam znać jak poszło. Jeśli zniknie problem to masz obiecanego browarka

Comment

Problem z aparatem.

Witam, mam problem z aparatem. Mianowicie dostałem już odpowiedź tu na forum odnośnie szarpania silnika i padło na aparat. Wiec zacząłem szukać używki a tu niespodzianka oznaczenie mojego aparatu to TD-42U który posiada 2 kostki. A mój jest podłączony na 1, 9 pianową. Nie dawno kupiłem to auto i poprzednik wprowadził szereg modyfikacji i nie wszystkie są mi znane. Znalazłem taki aparat z 1 kostką jak mój ale jest od b18c4 czy to możliwe żeby chodził z głowicą d16z6?

56533766_386980452148445_7746440488655257600_n.jpg57032115_340595803253355_7654305881013616640_n.jpg57015548_2057139487674141_3102563604445003776_n.jpg

Comment

to jest kontynuacja tematu (problemu) przeniosłem. //jest kategoryczny zakaz pisania w tytule słów "pomocy" i "problem", sabotujesz nam wyszukiwarkę tematów. Tytuł na oddawać istotę problemu, tak jak tytuł tego Wątka//
              Last edited by rambo7; 11-04-2019, 10:42. Powód: Regulamin pkt 5.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Ok, dziękuję i przepraszam za wprowadzanie w bład

Czyli potrzebuje tylko aparat oraz kostki do niego i mogę bez problemu przelutowac ze swojej 9 pinowej nawet na 2 dobrze rozumiem?
                Last edited by rambo7; 11-04-2019, 13:31.

Comment

Proponuję zajrzeć do jego wnętrza,bo to jest najpewniejszy sposób na sprawdzenie z czym masz do czynienia.
                  Ten aparat będzie raczej zgodny i wystarczy przelutowanie przewodów.
                  Co to za buda jest?

Comment

Ej6 amerykańską wersją z instalacją pod silnik d16y7, ten aparat na zdjęciach jest wyjety z mojego samochodu. Poprzedni właściciel włożył d15b2 i głowice D 16z6 i tu jest właśnie problem bo z tego co szukałem z6 ma 2 kostki A u mnie została ta z y7
                    Last edited by Resset; 11-04-2019, 15:09.

Comment

Otwórz go bo już nie pamiętam co jest w y7.

Comment

20190407_141355.jpg

20190407_141526.jpg

20190407_151137.jpg

Mam go całego rozegranego mogę więcej fotek dać
                        I przy okazji chciałem zapytać co ma być podłączone w tej zielonej kostce przy vtec na 1 foto
                        Last edited by Resset; 11-04-2019, 16:13.

Comment

Nie zrozumiałeś,otwórz oba i porownaj,jeśli jest tak samo zbudowany to będzie działał bez względu na symbole podzespołów.
                          Ta parciana izolacja to przeróbka,odwiń i sporawdź co tam jest.
                          Czujnik o który pytasz to czujnik cisnienia oleju w magistrali VTEC.Po załączeniu zaworu olej jest podawany z ukladu smarowania w kanał klawiatury i nastepuje sprzężenie z trzecia krzywka,ten czujnik potwierdza że zawór dziala jak należy i że powiększony skok dźwigienek jest realizowany.
                          0.16 to moment kiedy zawór działa.W 5 gen ten czujnik występował zawsze,potem już niekoniecznie.Jeśli nie masz wtyczki do niego to albo nie masz p28,albo jest on zmodzony i potrzeba tego sygnały jest wycieta z "programu",ew. przewód jest na stałe zwarty do masy,bo błąd jest wykrywany kiedy obwód jest otwarty po podaniu ciśnienia,natomiast kiedy jest zamkniety wcześniej to komp. tego nie uwzględnia..

Comment

Comment

Working...
                            X