Witam. Mam mały kłopot z moją Hondą ostatnio, kiedy jadę już dłużej i auto jest dobrze nagrzane zaczyna strasznie szarpać, obrotomierz lata od 0 do 7 tyś i nie idzie nią jechać. Strzela z wydechu A przy naciśnięciu sprzęgła gaśnie i ciężko ją odpalić. Jeśli ktoś wie gdzie leży problem bądź podpowie gdzie mam zacząć to będę mega mega wdzięczny. Stawiam nawet 4pak jeśli ktoś dobrze zdiagnozuje ????
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
D15b2 z głowicą z d16z6. Auto szarpie i gaśnie
Collapse
X
-
No to leć po ten czteropak,bo masz uwalony aparat.
Konkretniej to czujnik położenia wału,cewkę albo moduł zaplponowy.Najczęściej pada cewka,jednak skłaniał bym się w kierunku modułu,bo on z kolei najczęściej powoduje takie zachowanie obrotomierza.Cewka też moze spowodować takie wskazania ,ale tylko w przypadku przebicia z uzwojenia wtornego na pierwotne,a to już ewenement jesli o te cewki chodzi..Jak byś nie kombinował to lepiej jest kupować aparat uzywkę niz poszczególne graty do wewnatrz bo wychodzi taniej i są trwalsze od naprawianych na zamiennikach.
Do tego zachęcam żebyś dane auta umieścił w profilu,to pomaga.
Masz gaz,albo kręciłeś silnikiem na odłączonych świecach?
-
Nie mam gazu, krecilem bo sprawdzałem kompresję. Właśnie dziś dostałem książkę że schematami i zobaczyłem że moduł zapłonowy jest właśnie podłączony do obrotomierza. Postaram się dorwać jakoś ale chce zrobić kompletny remont więc zobaczę ile kosztuje A ile poszczególne części. Wielkie dzięki za odpowiedź jeśli to będzie to, to wyślesz adres wyśle piwko
Edit: A gdzie w aparacie jest czujnik położenia wału?
Comment
-
Zamieszczone przez Resset Zobacz postazobaczyłem że moduł zapłonowy jest właśnie podłączony do obrotomierza.
Zamieszczone przez Resset Zobacz postakrecilem bo sprawdzałem kompresję
W b,d,h,f itd serii nie kręci się bez uziemienia przewodów,wypięcia kostki z aparatu,odkręcenia zacisku cewki,wypięcia kostki z ECU lub innego sposobu zapobiegajacemu generowaniu za wysokiego napięcia.
Jeśli masz zbyt zużyte swiece to usadzisz też następną cewkę.
Comment
-
Problem z aparatem.
Witam, mam problem z aparatem. Mianowicie dostałem już odpowiedź tu na forum odnośnie szarpania silnika i padło na aparat. Wiec zacząłem szukać używki a tu niespodzianka oznaczenie mojego aparatu to TD-42U który posiada 2 kostki. A mój jest podłączony na 1, 9 pianową. Nie dawno kupiłem to auto i poprzednik wprowadził szereg modyfikacji i nie wszystkie są mi znane. Znalazłem taki aparat z 1 kostką jak mój ale jest od b18c4 czy to możliwe żeby chodził z głowicą d16z6?
56533766_386980452148445_7746440488655257600_n.jpg57032115_340595803253355_7654305881013616640_n.jpg57015548_2057139487674141_3102563604445003776_n.jpg
Comment
-
to jest kontynuacja tematu (problemu) przeniosłem. //jest kategoryczny zakaz pisania w tytule słów "pomocy" i "problem", sabotujesz nam wyszukiwarkę tematów. Tytuł na oddawać istotę problemu, tak jak tytuł tego Wątka//Kierownik Działu Diesla
Comment
-
rozpiska aparatów.jpg
Pod obd1 podepniesz każdy jeden silnik do roku 2000,niezaleznie czy to Civic,Accord,Pralka czy Integra.Last edited by m26; 11-04-2019, 11:01.
Comment
-
Ej6 amerykańską wersją z instalacją pod silnik d16y7, ten aparat na zdjęciach jest wyjety z mojego samochodu. Poprzedni właściciel włożył d15b2 i głowice D 16z6 i tu jest właśnie problem bo z tego co szukałem z6 ma 2 kostki A u mnie została ta z y7Last edited by Resset; 11-04-2019, 15:09.
Comment
-
20190407_141355.jpg
20190407_141526.jpg
20190407_151137.jpg
Mam go całego rozegranego mogę więcej fotek dać
I przy okazji chciałem zapytać co ma być podłączone w tej zielonej kostce przy vtec na 1 fotoLast edited by Resset; 11-04-2019, 16:13.
Comment
-
Nie zrozumiałeś,otwórz oba i porownaj,jeśli jest tak samo zbudowany to będzie działał bez względu na symbole podzespołów.
Ta parciana izolacja to przeróbka,odwiń i sporawdź co tam jest.
Czujnik o który pytasz to czujnik cisnienia oleju w magistrali VTEC.Po załączeniu zaworu olej jest podawany z ukladu smarowania w kanał klawiatury i nastepuje sprzężenie z trzecia krzywka,ten czujnik potwierdza że zawór dziala jak należy i że powiększony skok dźwigienek jest realizowany.
0.16 to moment kiedy zawór działa.W 5 gen ten czujnik występował zawsze,potem już niekoniecznie.Jeśli nie masz wtyczki do niego to albo nie masz p28,albo jest on zmodzony i potrzeba tego sygnały jest wycieta z "programu",ew. przewód jest na stałe zwarty do masy,bo błąd jest wykrywany kiedy obwód jest otwarty po podaniu ciśnienia,natomiast kiedy jest zamkniety wcześniej to komp. tego nie uwzględnia..
Comment
Comment