Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

type R kolory

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Ja nie mam z tym zadnego stresu. Kupuje auto w kolorze w jakim mi sie ono podoba i ostatnia rzecza jaka sie przejmuje to "jakie jest ono w utrzymaniu". Jak jest brudne to trzeba zaopiekowac, niezaleznie od koloru, a nie narzekac, ze na tym widac bardziej a na tamtym mniej.

Samodzielnie ostatni raz sam mylem auto jakies 6 lat temu, nie tesknie, chetnie przekazuje to innym, a w tym czasie moge z nawiazka nie tylko na to zarobic ale i jeszcze zrobic pare innych rzeczy oraz nigdy nie zrobie tego tak jak dobra myjnia. Po co odbierac komus cos w czym jest ode mnie lepszy, lepiej za to uczciwie zaplacic i wszyscy sa zadowoleni. Tak funkcjonuje zycie, zadne burżujstwo.
    ............................C I V I C
    .. generacje . wersje usportowione ..silniki
    . .
    Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Żart przecie...

Po prostu istnieje duża grupa ludzi, którzy lubią sami pucować swoje pojazdy. I nie traktują tego jako czas stracony tylko jako przyjemność.
      Inna sprawa że detailing to rodzaj nerwicy
      Last edited by Pete; 10-09-2022, 00:38.

Comment

Wiesz, jezeli ma sie do tego wiedze i pasje i umiejetnosci i robi sie takie cuda ze swoim autem jak Elwizardos to ach... pewnie ze tak... super sprawa! Ja niestety nie posiadam takiego daru. Bo chocbym 4 godziny poswiecil na detailing to i tak jakos z myjni wyjezdza lepiej nawoskowane i wysprzatane Owszem, lubie cos czasem przy aucie zrobic i nawet potrafie chociaz ja nie z branzy, ale jakos nie jest to mycie

Nawoskowany czarny Hondy trzyma sie dobrze jak dla mnie latami. Mam druga czarna i jest OK. Wiadomo, cienki ekolakier, trzeba do sensownej myjni jezdzic i łukiem omijac te automatyczne i regularnie woskowac, ale wtedy jest git.

Powiedzialbym ze z kolei folia, szczegolnie satyna/matowa, to jest dopiero zabawa w utrzymaniu...
        . .
        Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Rzeczywiście brakuje trochę bardziej krzykliwych kolorów: https://www.civicxi.com/forum/thread...-yellow.50994/

Comment

W kiepskim kolorze nawet Ferrari wypada blado... ot, fotka z dzisiaj:

20220910_110350.jpg

20220910_110343.jpg

Za to w mocnym kolorem podbitym ciekawym wzorem... mozna wymiatac! Kolejna fotka z dzisiaj

20220910_153519.jpg

20220910_153446.jpg

20220910_153527.jpg

20220910_153454.jpg
            Last edited by Alix; 10-09-2022, 17:29.
            . .

Comment

Ja mam teraz czarny to mam wrażenie, że często mnie na drodze ludzie nie widzą i dlatego rozmyślam o czerwonym lub niebieskim. Generalnie to najbardziej ten niebieski, ale jednocześnie niebieska karoseria, czerwone wnętrze - trochę komedia...

Comment

Potwierdzili dane nowej Rki... na JP i EU 330KM i 420Nm. Czyli nic nowego. W sumie jakbym zamowil FL5 zrobilbym krok w tyl chyba pod kazdym wzgledem do tego co mam. Pod maska mam obecnie wiecej, mam wiekszy bagaznik i magic seatsy, pelnowartosciowy reczny zamiast elektroprotezy, porzadny wydech na klapkach zamiast seryjnego kastrata, media na otwartym androidzie (pomiarow wiecej niz w nowej R moge sobie wyswietliv na Torque Pro...), audio lepsze niz to Bose co tam daja, czesciowe wygluszenie, mocniejsze spiecie szpery i dluzsze przelozenia skrzyni, Michalki P4S juz na kolkach, kute felgi lzejsze od OEMowych i samo nadwozie i wnetrze o niebo bardziej mi odpowiada od tego w FL5...noooo zdecydowanie.
                . .

Comment

Fajna reklama

. .

Comment

Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
                    Ja nie mam z tym zadnego stresu. Kupuje auto w kolorze w jakim mi sie ono podoba i ostatnia rzecza jaka sie przejmuje to "jakie jest ono w utrzymaniu". Jak jest brudne to trzeba zaopiekowac, niezaleznie od koloru, a nie narzekac, ze na tym widac bardziej a na tamtym mniej.

Samodzielnie ostatni raz sam mylem auto jakies 6 lat temu, nie tesknie, chetnie przekazuje to innym, a w tym czasie moge z nawiazka nie tylko na to zarobic ale i jeszcze zrobic pare innych rzeczy oraz nigdy nie zrobie tego tak jak dobra myjnia. Po co odbierac komus cos w czym jest ode mnie lepszy, lepiej za to uczciwie zaplacic i wszyscy sa zadowoleni. Tak funkcjonuje życie, zadne burżujstwo.
                    Nie mieszajmy tu pojęć....
                    Nie chodzi mi o utrzymanie w formie ekonomicznej czy nawet jeżeli chodzi o pracochłonność i czasochłonność osobiście wykonywanych czynności.
                    Umyj (gdziekolwiek, na myjni, sam czy jak tam chcesz) czarne auto, nawet wszystkie kropelki dotrzyj - za chwilę niech pokropi deszcz i zaraz wszystko łapie kurz i widać brud. A jak masz dojazd z kamyków czy szutrówki, cokolwiek podobnego pod domem to już całkiem masakra. 5 min po umyciu widać syf... w słońcu już całkiem. Dobre woski, i ceramiki oczywiście pomagają ale nadal jednak jest to widoczne. Pomijam już jak widać na czarnym hologramy w słóńcu bo zakładam, że rozmawiamy o zadbanych, dopieszczonych lakierach.
                    Takiego efektu nie ma na autach w kolorze srebrny, biały (wbrew pozorom), grafitowy, szary podkład i podobne. Te kolory zwyczajnie "gubią" brud i auto mimo, że jest tak samo zakurzone jak czarne to optycznie wygląda na czyste. Dopiero z bliska po przejechaniu palcem widać jaki jest brud.
                    Mnie osobiście czarne wkurza własnie z takiego powodu. Miałem 2 auta czarne i jak mam wybór nigdy już takiego nie kupie. Nie mam ochoty godzinę po wyjeździe z myjni jechać na nią z powrotem.
                    Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
                    Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Zamieszczone przez Lcfr Zobacz posta
                      Nie mieszajmy tu pojęć....
                      Nie chodzi mi o utrzymanie w formie ekonomicznej czy nawet jeżeli chodzi o pracochłonność i czasochłonność osobiście wykonywanych czynności.
                      Umyj (gdziekolwiek, na myjni, sam czy jak tam chcesz) czarne auto, nawet wszystkie kropelki dotrzyj - za chwilę niech pokropi deszcz i zaraz wszystko łapie kurz i widać brud. A jak masz dojazd z kamyków czy szutrówki, cokolwiek podobnego pod domem to już całkiem masakra. 5 min po umyciu widać syf... w słońcu już całkiem. Dobre woski, i ceramiki oczywiście pomagają ale nadal jednak jest to widoczne. Pomijam już jak widać na czarnym hologramy w słóńcu bo zakładam, że rozmawiamy o zadbanych, dopieszczonych lakierach.
                      Takiego efektu nie ma na autach w kolorze srebrny, biały (wbrew pozorom), grafitowy, szary podkład i podobne. Te kolory zwyczajnie "gubią" brud i auto mimo, że jest tak samo zakurzone jak czarne to optycznie wygląda na czyste. Dopiero z bliska po przejechaniu palcem widać jaki jest brud.
                      Mnie osobiście czarne wkurza własnie z takiego powodu. Miałem 2 auta czarne i jak mam wybór nigdy już takiego nie kupie. Nie mam ochoty godzinę po wyjeździe z myjni jechać na nią z powrotem.
                      Lepiej bym tego nie ujął - miałem czarne EP3 powiedzialem sobie, nigdy więcej czarnego auta, szczegolnie Hondy. Bo do standardowych problemów z czarnym dochodzą jeszcze kwestie bardziej hondowe czyli lakier typu akwarela, rysujący się od patrzenia.
                      Lot mnie pokarał potem czarnym ufo ... bo się trafił cholernie fajny egzemplarz i żal było nie kupić i tak spędził u mnie prawie 9 lat. Miałem wyzwanie na jaki kolor zrobić dokładki GP bo czarne na czarnym wyglądały tak sobie.
                      No i teraz mam polished metal i to jest inny temat. Auto nawet jak jest długo nie myte, z odległosci kilku metrów wygląda bardzo przyzwoicie a i czarne elementy, dokładki czy dyfuzory się fajnie odznaczają od lakieru.

Ciekawostką jest, że jak mialem EP3 ojciec kupowal auto - mówiłem mu - nie bierz czarnego. Uparł się. I po kilku miesiącach przyznał, ze następne auto już nie będzie czarne.

Comment

Ja po 3ch czarnych wciaz uwielbiam czarne auta. Podobnie jak mam czarna armature w czarnej, lazience na ktore wszyscy pluja jako niepraktyczne. Tak mi sie po prostu podoba. I nawet jak nie idealnie czyste to wszystko jest, czarny to czarny i tyle. Zaden inny kolor go nie zastapi. Mam wiecej radosci z koloru jaki lubie z jakiegos przejmowania sie sladami kropel na nim, tyle. Zycie jest za krotkie zeby na wszystko patrzec pragmatycznie i trzeba w nim miec, co sie chce.
                        . .

Comment

Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
                          Zycie jest za krotkie zeby na wszystko patrzec pragmatycznie i trzeba w nim miec, co sie chce.
                          JA akurat od zawsze lubiłem białe. Marzeniem był ITR w NH0. Ale jak kupowałem ITR to ogłoszeń ze sprzedażą tego auta pojawiało się baaaardzo mało a te które już się pojawiły często nie nadawały się do kupna. Więc brało się takie coś co nie maiło przeszłości a lakier był drugorzędny. I dlatego miałem czarnego ITR na którym nauczyłem się jak dbać o czarny lakier by jako tako to się prezentowało ale staram się omijać ten kolor bo zwyczajnie wole inne... I ponieważ przeważnie kupuje używki ograniczony mam wybór koloru więc jest on dla mnie drugorzędny właściwie. Ważniejsze są walory jezdne auta. Idę na kompromis z kolorem ale szukam silnika, który daje mi choć trochę przyjemność z jazdy - i wtedy mam "co sie chce"
                          Last edited by Lcfr; 15-09-2022, 13:19. Powód: literówki
                          Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
                          Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Ja tez akurat Jaga chcialem innego niz czarny ale jak masz wybor kilku aut na kraj z czego pojedyncze sensowne, to kolor jest ostatnia rzecza na ktora patrzysz. Natomiast eRke chcialem czarna bo mi sie "batmobil" podobal... Z reszta Jaga bede foliowal w celu uzyskania koloru, folia jeszcze mniej praktyczna niz lakier...
                            . .

Comment

Dla mnie w poprzedniej generacji top to zdecydowanie 3 kolory: bialy (klasyka gatunku), czerwony (super komponuje sie z czarnymi detalami) i polished metal (bo wyglada super i szybko sie nie brudzi. Bardzo szkoda, ze w nowej generacji nie ma juz polished metal - wydaje mi sie, ze ten samochod super by sie prezentowal wlasnie w tym kolorze.

Dlatego dla mnie wybor bylby pomiedzy wlasnie czerwonym i bialym. Niebieski fajny, ale jest bardzo wyrazisty - balbym sie, ze ten kolor mi sie po prostu opatrzy.

Inna sprawa, ze bardziej niz kolor, to przed zakupem powstrzymuje mnie poprzednik - naprawde nie wiem, jak oni chca ten samochod jeszcze ulepszyc wzglem poprzednika. I na ile sa w stanie to zrobic. FK8 tak bardzo zblizyla sie do idealu, ze ciezko bedzie moim zdaniem wyprodukowac Hondzie samochod znaczaco lepszy.

Dlatego ja z jakimikolwiek decyzjami wstrzymuje sie do pierwszych testow - dla mnie najwazniejsze, jak samochod jezdzi, wyglad i kolory to kwestia drugorzedna.

No i druga kluczowa kwestia to cena - przy obecnych cenach samochodow, istnieje ryzyko niespodzanek

Comment

Panowie, czaje się na nowego Type R ale cena pewnie grubo powyżej 200tys. A i z dostępnością ciekawe czy będzie problem w polskim salonie.

Comment

Working...
                                X