Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy jest specjalny olej do Civic Type R FK8 (X gen) ?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
    Będzie bardzo dobry, niska lepkość, mocny film w wysokich ciśnieniach i temperaturach, ale jest chyba jeszcze podobny do LM, o lepszym parametrze Noack, jakiś Revanol, było już pisane o nim.
    LM Synthoil Longtime 0w-30. Tez na tym jezdze.
    Last edited by Leszek2; 07-08-2018, 10:52.

Comment

• Zamieszczone przez Nukh Zobacz posta
      Zgaduję, że to ta nowa, "sławna" wersja instrukcji do FK8R z której usunięto cokolwiek związanego z ochroną silnika a zostawili tylko eco stuff. Jeszcze niedawno wyglądało to tak, jak poniżej. Magia normalnie...
      To nie magia, to tragedia. Jak ja dostanę taką instrukcje to się załamie, mam obiecane że wleją mi wszystko co jest w instrukcji a w tej nowej tylko 0w-20! Robią z nas idiotów. Najpierw nam sprzedają auto za nie małe pieniądze a później mamy je sobie sami zjeździc. Tutaj chodzi o chore unijne przepisy, normy itp., chcą ludzi zniechęcić do samochód spalinowych żeby zaczęli elektryki kupować. Jak można do auta sportowego lać tą wodę? W następnym tygodniu się dowiem co u mnie będzie pisać.

Comment

• Ja pewnie odbiorę w tym tygodniu, zajrzę co tam jest.
        Waldek jak ja bede mial kilka opcji podanych, a Ty jedna to najwyzej bede Ci pozyczal instrukcje

Ktoś wie ile wchodzi płynu do wsprzęglika/hamulcowego?

Comment

• W FK8R, w przeciwieństwie do FK2R, jest jeden, wspólny zbiornik i wg. informacji z ASO do całego "przelania" potrzeba 3.5L. Chociaż słyszałem też inne wartości, więc nie ufajcie mi na 100%.

Z tym olejem na prawdę przykra sprawa chociaż jeżeli ktoś planuje pojeździć kilka lat, nie upalać na torze i zmieniać go regularnie co kilka k km to silnikowi nic nie będzie. Przynajmniej za kadencji tej osoby. A co stanie się po 150k km+ to już pożyjemy, zobaczymy.

Ja np. zamierzam CTRa zostawić sobie możliwie długo, więc zależy mi na możliwie dobrej ochronie. Jeżeli byłoby to na zasadzie "byle do końca leasingu i do żyda" to pewnie nie przejmowałbym się tym tak bardzo.
          CTR

Comment

• Zamieszczone przez Nukh Zobacz posta
            do całego "przelania" potrzeba 3.5L.
            3,5L płynu hamulcowego ..??? (pytanie było o płyn, nie rozumiem tej treści Nukh).
            Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez martinez87 Zobacz posta
              Też próbuje to ustalić bo przy wymianie oleju załatwiłbym i tą sprawę od razu. 3,5L to 7 standardowych butelek Motula, chyba coś za dużo.

Comment

• Tak, jak napiałem, tak powiedzieli w jednym z ASO, ale nie bierzcie tego za pewnik. Przeglądając posty znajomych najpopularniejszą wartością jest 1L.
                CTR

Comment

• Zamieszczone przez martinez87 Zobacz posta
                  Ja pewnie odbiorę w tym tygodniu, zajrzę co tam jest.
                  Waldek jak ja bede mial kilka opcji podanych, a Ty jedna to najwyzej bede Ci pozyczal instrukcje

Dzięki, ale ja potrzebuje w języku niemieckim, dlatego mam nadzieję że tutaj jeszcze nie zmienili. Jak odbierzesz samochód to napisz co u Ciebie w instrukcji pisze odnośnie oleju, jestem bardzo ciekawy. Co do płynu to gdzieś czytałem że na wymianę było potrzebne 1,5 litra, jak maszynowo to 2,5 litra.

Comment

• No też tak właśnie doczytałem że 1,5l.

Jasne, jak tylko odbiorę to zajrzę tam i dam znać. No ja niechciałbym jeździć na tej wodzie tym bardziej że na razie w planach jest żeby to auto u mnie zostało na dłużej. Co za tym idzie wole zadbać o silnik, a spalanie mało mnie obchodzi.

Comment

• Panowie,

Reasumując - mam ogromną prośbę. Możecie mi proszę napisać jaki konkretnie olej polecacie do silnika, a jaki do wysprzęglika (i w jakich ilościach)?
                      Zbliża mi się pierwszy przegląd i chce wymienić to standardowe dziadostwo na coś lepiej chroniącego te podzespoły.
                      Będę mega wdzięczny za krótkie i precyzyjne info.
                      Z góry dzięki.

Pzdr

Pierwszy wpis dział powitań, druga rzecz wyszukiwarka tematów. Nie pomijamy Regulaminu przy rejestracji.

Type-R 2017 GT
                      Last edited by rambo7; 09-08-2018, 07:14. Powód: Regulamin pkt. 2, 3.

Comment

• Z nowej instrukcji do FK8 jawnie wynika, ze można zalac olej inny niż OEM 0w20, może to być np 5w30 lub 0w30
                        Sorry, ale nie wiem czemu po upload zdjęcie jest odwrócone?
                        IMG_0380.jpg
                        Last edited by tomag; 08-08-2018, 20:27.

Comment

• Ale jakos te C2/C3 mnie nie przekonuje :-)

Comment

• Zamieszczone przez radekr Zobacz posta
                            Też próbuje to ustalić bo przy wymianie oleju załatwiłbym i tą sprawę od razu. 3,5L to 7 standardowych butelek Motula, chyba coś za dużo.
                            To ja już nie wiem co mi w ASO wymienili. Przywiozłem 3 butelki 1,5L. Oddali jedną i trochę. W EP3 wystarczała 1 butelka.

Comment

• Zamieszczone przez Leszek2 Zobacz posta
                              Ale jakos te C2/C3 mnie nie przekonuje :-)
                              Przekonywanie nie było moim zamiarem - niech każdy leje co uzna za stosowne, ja nie mam z tym problemu

Comment

• To są napewno instrukcje z tego samego samochodu? Bo jak tak to są to chyba jakieś żarty. Może ktoś to logicznie wytłumaczyć bo ja nie ogarniam.

Comment

Working...
                                X