Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Felgi i opony do Type R FK8 i FK2R

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Dancio,
    Bardzo proszę. Już na zimówkach. Fotki jakościowo słabe, ale jakie warunki takie fotki.2.jpg1.jpg

Comment

Wyglądają więcej niż bardzo dobrze. Też się przymierzam do OZ Superturismo LM czarne 18", ciekawe tylko jak będą wyglądały na białym kolorze samochodu. Dzięki za fotki, pomogłeś mi w wyborze. Może napisz coś jeszcze o komforcie, czy po zmianie z 20 na 18 jest odczuwalna różnica.

Comment

Dziękuję za komplement. Moje spostrzeżenie jest takie, że auto wygląda znacznie grzeczniej - co było szokiem, bo zawsze uważałem Superturismo za bardzo sportowe - no ale nie ma się co dziwić w porównaniu z 20-tkami. Komfort znacznie większy, a przy kręceniu kierownicą odczucie w trybie Sport jak wcześniej w trybie Comfort... może to kwestia szerokości 235, a może bieżnika... Generalnie po bandzie jeszcze nie jechałem, niech się ułożą opony, ale spodziewam się, że auto na zimówkach absolutnie nie będzie się kleiło w zakrętach tak jak na letnich. Do białego lakieru, podejrzewam, będą pięknie pasowały

Comment

Wygląda bardzo dobrze! Sam mam te felgi w swoim FK2 i jestem bardzo zadowolony z efektu...Fajny Czarnuch

Comment

Auto śliczne, czarny FK8 cud Zapraszam serdecznie do założenia tematu: https://www.civicforum.pl/forumdisplay.php/383-X-gen

Ja się troszeczkę wyłamię, jak to ja w kwestii zimówek.

Zamieszczone przez Kuba#5943 Zobacz posta
            auto wygląda znacznie grzeczniej
            Dla mnie to eufemistycznie powiedziane. Nie żeby było źle, ale wygląda... jak "cywil". Dobrze, że spojlery nadrabiają. Chociaż z drugiej strony przy ich agresywności felgi wyglądają pewnie skromniej niż na innych autach jak już pisaliście. Nie myślałeś chociaż o OEM 8,5x19'' z FK2R, na rynku ich nie brakuje? Moim skromnym zdaniem siadło by o niebo lepiej i efekt był by nie gorszy od OEM, tym bardziej jakby założyć doskonale do nich pasujące i dużo bardziej adekwatne do tego auta 245/35R19 na nie... chociażby dlatego że:

auto na zimówkach absolutnie nie będzie się kleiło w zakrętach tak jak na letnich
            no na tych zimówkach to za żadne skarby już z założenia... nie szkoda było Ci tak... "upośledzić" trakcyjnie swój świetny samochód na 5 z 12 miesięcy w roku? Twój wybór, Twój budżet, ale ja tak fajnym autem wolałbym się jednak cieszyć możliwie w pełni przez cały rok i z uwagi na to na pewno wybrałbym inaczej, tym bardziej że OZ czy Pirelli to bynajmniej nie wybory oszczędnościowe... Już nawet nie pytam o indeks zimówek, mam nadzieję, że chociaż W żeby nie były za miękkie. No cóż, to właściciel ma być zadowolony - tak czy owak, niech służą i szerokości życzę!
            Last edited by Alix; 12-11-2017, 18:07.
            ............................C I V I C
            .. generacje . wersje usportowione ..silniki
            . .
            Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Ta opona w tym rozmiarze ma chyba tylko V.

Comment

Nie chcę być ten zły ani negować wyborów, proszę możliwie nie odbierać tego osobiście - ale to nie jest temat konkretnego auta konkretnej osoby tylko ogólna dyskusja więc niech zostanie dla kolejnych rozwazających podobne zakupy jako opinia... Podsumowując: opona węższa, 2 rozmiary mniejsza, 2 skoki wiekszy profil, 2 oczka zaniżony indeks i do tego dodajmy że zimowka z definicji mieksza od letniej... jak to ma mieć szanse ogarnąć auto w pełni jak przewidział producent? No nie ma. Za tą kasę byłby komplet dowolnych topowych zimówek 20'' w odpowiednim rozmiarze i z adekwatnym indeksem, kasa na wymiany sezonowe przez najbliższe 10 lat i jeszcze zostało by w kieszeni... pojawia się pytanie po co 2gi taki komplet? Nie mówcie, że przekladki to problem w tym rozmiarze, to tylko kwestia dostatecznie dobrego oponiarza. Nie takie kola moi znajomi regularnie przekładają (22 cale na profilu 25 tez spokojnie potrafi być sezonowo przekladane).

P.S. Nie wiem jak w FK8 ale w FK2R zmiana z 19 na 18 wiązała się z adekwatnym przestawieniem elektroniki pokladowej (m. in. nastawów ESP/VSA) pod inne zachowanie opon, jeżeli tu jest taka możliwość polecam o tym pamiętać żeby auto nie zaskoczyło negatywnie w podbramkowej sytuacji, tym bardziej, że to nie pierdzikółko i nie jeździ się tym za wolno
                Last edited by Alix; 13-11-2017, 07:40.
                . .
                Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
                  Nie myślałeś chociaż o OEM 8,5x19'' z FK2R, na rynku ich nie brakuje?
                  Zdecydowanie chciałem na zimę 18-tki. Wyjazdy na narty, śnieg, lód i takie tam... Superturismo to też taki niespełniony plan przez to, że przez długie lata woziłem się autami służbowymi. Indeks V - na zime wystarczy. Dam znać jak się prowadzi, jak się opony ułożą.

Za tą kasę byłby komplet dowolnych topowych zimówek 20''
                  Tylko brak możliwości wspięcia się na włoskie przełęcze zimą.
                  Last edited by Alix; 13-11-2017, 08:49. Powód: Edytujemy, nie piszemy post po poście

Comment

Indeks V - na zime wystarczy.
                    Jeżeli chodzi Ci o to, że "nie będę przekraczał 240 więc mi wystarczy" to zweryfikuj o co chodzi z indeksem, bo zdecydowanie nie tylko o to:
                    Czy opony Nokian WR A3 225/45 R17 94 H XL https://www.oponeo.pl/dane-opony/nokian-wr-a3-225-45-r17-94-h-xl będą dobre do IX na zimę, można spokojnie kupować, chcę je zamontować na standardowe felgi alu które są dawane w standardzie do wersji sport oraz lifestyle Inne propozycje Nokian W+ 225/45 R17 91 H https://www.oponeo.pl/dane-opony/nokian-w--225-45-r17-91-h

brak możliwości wspięcia się na włoskie przełęcze zimą
                    Ale niby dlaczego to cokolwiek uniemożliwia, skąd taki pomysł??? Przecież Thule i wielu innych spokojnie robi łańcuchy na takie wymiary i masa ludzi tak jeździ. Ja też jeżdżę na narty na takim rozmiarze jak lato swoim CTR. Mam łańcuchy, bagażnik dachowy, wszystko. Trakcja na moich niskoprofilowych 19 w śniegu jest świetna, co by nie narzekac na Continentale na asfalcie to w trudnych warunkach miazga, lepiej niż na jakimkolwiek mniejszym rozmiarze jakie miewałem. Kolega w Panamera podobnie na 21 na profilu 30 zaklada łańcuchy, żadnych bzdur typu mniejsze na zimę. Absolutnie nie widzę tego jako powodu schodzenia na mniejszy rozmiar i upośledzania auta na asfalcie gdzie spędzasz 95% zimy???

Last edited by Alix; 13-11-2017, 08:59.
                    . .

Comment

Alix, dzięki za info. Mi też nie chodzi tylko o możliwość założenia łańcuchów. Chodziło mi o to, żeby mieć wyższy profil na zimę. Mamy takie drogi jakie mamy, a w Italii też doświadczam niezłych ubytków w nawierzchni.

Comment

Niby tak, ale na lato one się cudownie nie wyrównują i tak czy owak jezdzisz na nich na tych 20"
                        . .

Comment

...tym bardziej, że to nie pierdzikółko i nie jeździ się tym za wolno
                          Zawsze mialem w samochodach drugi komplet kol zimowych. W ostatnim aucie, takim troche lepszym pierdzikolku, mialem zimowki o cal mniejsze i 10mm wezsze. Roznica w prowadzeniu byla kolosalna mimo dobrych opon. Gdyby nie to, ze go sprzedalem przed tajperem, to bym kupil nowe kola jak letnie bo sie balem nim zima szybciej jezdzic.

Comment

Im lepsze i mocniejsze auto, tym te różnice wynikające z założonych opon stają się bardziej wyraźne...
                            . .

Comment

Dam znać, jak się na tych 18-tkach jeździ, jak się ułożą i będę mógł naprawdę przetestować. W tej chwili walczę (a w zasadzie serwis walczy) z większym problemem - skrzynia biegów / sprzęgło

Comment

Sprzęgło jest ok, ASO szuka nie tu gdzie trzeba. Zleć odrazu wymianę płynu hamulcowego w heblach i wysprzęgliku.

Comment

Working...
                                X