Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwszy seryjny Type R z silnikiem turbo

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• To tak jak "dużo, tanio, Tesco" - "twardo, nisko, Honda" - było, jest i pewnie będzie

Żeby to auto jeździło tak precyzyjnie jak jeździ i miało taki grip na zakrętach jak ma, to ma adekwatny rozmiar kółek. Zimówki jak były minimalnie bardziej miękkie (mimo, że mam opony performance z wysokim indeksem) to już nie ta precyzja. Więc schodzenie na 18, czy tym bardziej na 17 (to akurat prawdopodobnie niemożliwe z uwagi na wielkość zacisków z przodu) - można, ale trochę zaprzeczenie celu auta. Z drugiej strony HH to jednak kompromis do codzienego użytku... więc zawsze takie pośrednie 235/40R18 są opcją, co dla kogo jest priorytetem. Szczerze mówiąc miałem przez chwilę taki przebłysk, żeby mieć 3 komplety gum - zimówki w takich 18'' na feldze 8,0 (niestety w OEM 8,5 rant felgi nie jest dostatecznie osłaniany przez oponę, bo jest naciąg ), na większość roku normalne letnie Conti jak są na lato OEM, a... komplet felg 19'' obecnie zimowych mieć na semislicki Toyo lub Federal w 255/30R19 na takie już lato lato + ewentualnie jakiś wypad na pojeżdżenie... Pewnie wtedy niejeden AWD by się zdziwił, szczególnie jakby FMIC i soft "poprawić"

Zamieszczone przez Arpuc Zobacz posta
    I mnie się taki CTR podoba, w tym sensie jest spójny.
    Dokładnie. I tym mnie ujmuje
    Last edited by Alix; 18-04-2016, 12:30.
    ............................C I V I C
    .. generacje . wersje usportowione ..silniki
    . .
    Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Zamieszczone przez Burton Zobacz posta
      te 19 cali to trochę przegięcie, standard powinien być 18 na profilu 45, a 19 w opcji
      nikt inny nie zaczyna od kół 19 w serii
      Nic innego nie przychodzi mi do głowy by odpowiedzieć na Twoją uwagę

Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

• Dokładnie. I tym mnie ujmuje
        Świetnie to rozumiem. Jeśli komuś jest w CTRze za twardo, za ostro, kubełki go gryzą, stylistyka zbyt wulgarna itp itd etc to nie wina auta. Po prostu pomylił adresy.
        Czerwony Civic UFO 1,8 FK2 MY2007 -> http://www.civicforum.pl/showthread....ack-FK2-by-Pik
        Czerwony Leon Cupra 2.0 5F MY2016 -> http://www.civicforum.pl/showthread....-Leon-Cupra-5F

Comment

• Zamieszczone przez MarcelWro Zobacz posta
          zastanawia mnie ta opinia dziennikarzy piszących o nowym tajpie.
          Może mieli taki przypadek jak ja? Zapaliła mi się kontrolka ciśnienia opon. Sprawdziłem i okazało się, że Panowie w salonie w przypływie radosnej twórczości nabili oponki do 3 atmosfer. Ustawiłem jak trzeba ciśnienie, zresetowałem kompa. Zobaczymy jak będzie dalej. Mimo 3 atmosfer w oponkach i tak twardość mi nie przeszkadzała, teraz minimalnie, ale będzie lepiej.
          Pozdrawiam Czarodziej
          Mój Szogun

Comment

• Ten sytem jest nieco nadwrazliwy. Na zimowkach zdarzyło mi sie 2 razy, po duzych zmianach temperatur zewnętrznych. Raz bylo tak w drodze na Motor Show w Poznaniu (z kilku stopni zrobilo sie prawie z dnia na dzień kilkanaście) - wtedy uczucie, że jest dojazdowka jednak jest w bagażniku - bezcenne Ale na na Orlenie sprawdzilismy, wyrownalismy (tam bylo w jednym moze minimalnie mniej, na jedno psykciecie kompresora), zresetowalismy kompa i wszystko OK. Generalnie w tych plaskaczach mało jest powietrza chyba w stosunku do tradycyjnej opony i może z tego wynika pewna nadwrażliwość systemu? W 8gen to musiałobyc z 0,5bar różnicy na osi, żeby lampka się zapaliła...

Wiesz, tam jest duże ciśnienie na jazdę >220kph - ocenili Cię jako bardzo szybkiego i tak napompowali...
            . .
            Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• No ale 3 atmosfery to już lekka przesada Jeśli Mikiciuk miał to samo, to nie dziwię się, że mu auto skakało po torze Gdyby jechał Vettel, to na bank sprawdziłby ciśnienie, przed jazdą... to w końcu Niemiec
              Pozdrawiam Czarodziej
              Mój Szogun

Comment

• Jakie ciśnienie powinno być w CTR?
                Czerwony Civic UFO 1,8 FK2 MY2007 -> http://www.civicforum.pl/showthread....ack-FK2-by-Pik
                Czerwony Leon Cupra 2.0 5F MY2016 -> http://www.civicforum.pl/showthread....-Leon-Cupra-5F

Comment

• Zamieszczone przez Arpuc Zobacz posta
                  Jakie ciśnienie powinno być w CTR?
                  W przednich drzwiach jest tabliczka z informacją. Ciśnienie jest zależne od tego ile osób jedzie, i z jakimi prędkościami podróżujemy. Ja ustawiłem przód 2.5 , tył 2,2.
                  Pozdrawiam Czarodziej
                  Mój Szogun

Comment

• Na jazdę >220kph na tabliczce pisze 2,8 nawet. Ja jeżdżę na co dzień na komforcie 2,3 bara. Na letnich wystarczająco zgrabnie jest, chociaż w uslizgu dziób mniej mu ciągnie jak jest tak 2,5 mam wrażenie. Zimowki trzymalem na 2,4-2,5 żeby jeździły równie dobrze jak letnie.
                    . .

Comment

• Wygląda że w Cuprze musi być mocniej "nabite", tabliczka z mojej (w VAGu info jest na klapce wlewu paliwa):

cupra_pika_22.jpg

Comment

• Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
                        Na jazdę >220kph na tabliczce pisze 2,8 nawet
                        Na razie nie ma gdzie takich prędkości rozwijać no i póki co jest lekki cykor
                        Pozdrawiam Czarodziej
                        Mój Szogun

Comment

• Nie namawiam do testów, ale przy prędkościach 220+ hot hatche zachowują się stabilnie i przewidywalnie. Także nie jest to jakieś wyzwanie dla umiejętności kierowcy (depnąć gaz to każdy umie ), co najwyżej dla jego wyobraźni i umiejętności przewidywania, bo trzeba sobie zdawać sprawę z dystansu pokonywanego w każdej sekundzie i ograniczeń nawet najbardziej skutecznych hamulców.

Comment

• Eee... Zależy gdzie się mieszka. W trójmieście codziennie bym mógł wykorzystać potencjał hi-speed FK2
                            Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

• Zamieszczone przez Butler Zobacz posta
                              W trójmieście codziennie bym mógł wykorzystać potencjał hi-speed FK2
                              U mnie tak różowo nie jest, drogi wąskie, na dodatek koleiny i generalnie klimat średni dla HH
                              Pozdrawiam Czarodziej
                              Mój Szogun

Comment

• Masz rację w trójmieście by szło. Po okolicznych kaszubkskich drogach też
                                www.4kolkaszczescia.pl

Comment

Working...
                                X