Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwszy seryjny Type R z silnikiem turbo

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Jak ktos odradzal Joe zlote felgi to teraz powinien sie uderzyc w piers Jak widac nawet ludzion z Hondy sie taki zestaw podoba.

To autko bedzie robilo rozpierduche na rynku a z uwagi na to (jak pisza w artykule) ze nie bedzie wielu egzemplarzy bedzie pozadane jak Madonna 20 lat temu.

42 tysiace zielonych to wychodzi ~130 tys. PLN Od dzisiaj odkladam po 5PLN do skarbonki -> za 71 lat kupuje TypeRka TURBO

Wiele bym oddal zeby moc sie tym przejechac, bo znajac zycie nie bedzie mi dane takowego posiadac...
    The 1st. - EJ9
    The 2nd. - ES7
    The 3rd. - FD7
    The 4th. - CU2
    ------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------

Comment

Ten lakier mat jest super - pasuje tu nawet lepiej niz do słynnego Focusa RS500. Ale felgi mi sie nie podobają. Ten kolor jak dla mnie jest zarezerwowany dla Subaru.
      Silnik wydaje się idealny - moc, moment - wszystko gra.

Edit: doczytałem, że turbina włącza się dopiero przy 4000rpm - ciekawe rozwiązanie w benzynie i być może będzie rozwiązaniem problemu z trakcją przy starcie.
      Efekt może być podobny do 2.2 ctdi gdzie przy nizszych obrotach nic sie nie działo, a później jak pier...eło, to plecy bolały Lubiłem to ...pasażerowie mniej
      Last edited by Glosima; 20-11-2013, 09:11.
      Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Znając życie zrezygnują z tych fajnych kolorów i będzie nudno i szaro. Dla mnie zielony i żółty idealne do sportowego auta.
        Honda Civic IX HB 1.8, Ford Focus MK4 ST

Comment

No pięknie, ja chyba kogoś pozwę za plagiat . Albo inaczej, się ma ten gust, co nie , nawet Honda to wie .
          Mam nadzieję że wyjdzie wersja w sednie bo wizualnie 5D do mnie nie trafia, po prostu nie lubię HB. Nie zmienia to faktu że pewnie bym się "przemęczył" z tym nadwoziem jeżdżąc tym autem na co dzień na rzecz osiągów ofc :P. Kolorystyka jak widać moje klimaty, trochę za duży spoiler z tyłu, osiągi "swobodne" i cena oscylująca wokoło 130k, to jest to . Jakiś rabat i jak auto się da wychaczyć za 110+ to będzie szał. Praca turbiny już mi mówi że auto głaskane będzie palić normalnie, a powyżej 4k rakieta. Są gdzieś osiągi?

Comment

Ten spojler to mam nadzieję poprawią w wersji produkcyjnej bo na razie trąci wiejskim tuningiem. Ale co tam ja mieszkam na wsi to u mnie mógłby zostać nawet taki. Poza tym drobnym szczegółem to nawet złote felgi mi nie przeszkadzają choć pewnie gdybym kupował to raczej czarne auto z czarnymi felgami. No i tylko 5D bo jakoś nie potrafię sobie wyobrazić tego auta w sedanie. Jeśli faktycznie turbo startuje od 4 tys to kolejny ukłon w stronę inżynierów Hondy - ten samochód może służyć jako rodzinne wozidło a gdy tatuś jedzie sam i wstąpi w niego demon to może się wyszaleć kasując przed domem na kompie wskazanie spalania i wszystko gra. Teraz tylko cena może w Polsce zabić ten projekt bo reszta zapowiada sukces. Ja właśnie zdjęcie tej czarnej ustawiłem jako tapetę w aucie - niech się żona przyzwyczaja, tak na wszelki wypadek .
            Last edited by remar; 20-11-2013, 18:44.
            CIVIC IX 1,8/142KM

Comment

Zamieszczone przez remar Zobacz posta
              No i tylko 5D bo jakoś nie potrafię sobie wyobrazić tego auta w sedanie.
              Pomogę Ci, pooglądaj VIII gena w wersji Type R 4D.

Comment

To prawdziwy HOT-HATCH Jak dla mnie kompletny, przemyślany i wyważony.

Osiągi zapewne w okolicach 6s w końcu to auto ma napęd na jedną oś.

Lakier - świetnie się prezentuje, mam nadzieje , że gama kolorystyczna będzie szeroka

Cena przystępna , rabaty zapewne będą

Pozostaje czekać na premierę, tak trzymać Honda !
                EX Civic FN1
                EX Civic ED7
                EX Civic EP2
                EX Civic FD7 FL
                EX Civic FN2
                EX Civic FG1
                EX Civic FD7
                EX Civic EM2
                EX Accord CL3
                EX Accord CG8
                EX Civic MB6
                EX Civic MB4
                EX Civic MB2

Comment

Zamieszczone przez Joe_79 Zobacz posta
                  Pomogę Ci, pooglądaj VIII gena w wersji Type R 4D.
                  Joe wszyscy wiemy że kochasz swoje auto w wersji 4D ale nawet jak wypuszczą to auto w sedanie to sam zobaczysz po wynikach sprzedaży że HB będzie pierwszym wyborem. Poniżej link z informacją o nowych silnikach
                  Do tej pory jeszcze tylko japońskie marki broniły się przez wszechobecnym downsizingiem. Powoli jednak muszą ustępować przed coraz surowszymi normami emisji spalin. Swoje plany odnośnie poszerzenia rodziny silników Earth Dreams Technology ogłosiła właśnie Honda

I teraz pytanie czy silnik 1.0 turbo zastąpi obecny 1.4 a 1.5 turbo zastąpi 1.8? Czy 2.0 turbo powstanie jeszcze w jakiejś wersji około 200KM i będzie dostępny w Civiku czy tylko będzie 280KM dla Rki? Bo jeśli największym silnikiem w X wersji Civika będzie 1.5 turbo to marnie to widzę.
                  Last edited by remar; 21-11-2013, 10:21.
                  CIVIC IX 1,8/142KM

Comment

Wiem, czytając posty użytkowników też do tego wniosku dochodzę, 5D sprzedaje się zdecydowanie lepiej. Ale dla mnie to akurat nie jest atut, mieć to co reszta to nic fajnego, ale mieć coś innego, równie ciekawego to już jest bajer. Sądząc po ilości zarejestrowanych taki wniosek mi się nasuwa .

Zobaczymy jak się sprawa rozwinie jeśli chodzi R-kę. Na przyszłe auto daleko idąc myślami brałem pod uwagę Accorda ale jak taki Type R się pojawi a nie daj boże jeszcze w 4D to kto wie, może za parę lat będzie przesiadka. A jak Honda utrzyma swój stereotyp solidnej i bezawaryjnej marki to będzie to kolejny argument na PLUS przy wyborze takiego auta.
                    Last edited by Gość; 21-11-2013, 10:21.

Comment

Nowy, sportowy Civic. 280 koni!

Przypadkowo trafiłem na artykuł .... ale podoba mi się.... ślinka mi cieknie jak widzę takie cudo;p

Comment

Co do ceny to oni to pewnie będą pozycjonować zależnie od rynku, będzie pewnie gdzieś pomiędzy Golfem GTi a Golfem R, tak jak Focus ST, zapewne nieco powyżej Megane RS - przynajmniej na logikę i patrząc, jak był pozycjonowany Type R 8gen. W takiej sytuacji zakładałbym właśnie takie jakieś 120-130tys. Tutaj cena nie ma związku z wartością auta aż tak dużego, koszty developmentu i tak sprawiają, że tak naprawdę do każdej sztuki dopłacają, korzyści są głównie w wizerunku marki i modelu

Joe sedana Civic Type R raczej nie będzie, nie ma go w żadnych zapowiedziach - jest tylko sedan Si w USA (2.4 bez turbo) i chyba tak zostanie. Dla Ciebie przygotowują coś innego - ma być 2015/2016 Accord Type R - 300+KM ma mieć - na dziś prawdopodobnie silnik 2.4 turbo na bazie doświadczeń z Civica Type R), ale też będzie pewnie pod 200tys. kosztował, o ile będzie w PL oferowany... no i w ogóle ostatecznie trafi do produkcji

Osiągi jak Irbis pisze, zapewne ok. 6,0 do setki - w FWD na "ulicznych" oponach nawet ze szperą i wszystkimi innymi wynalazkami więcej się nie da Wiele aut ma nawet mniejszy boost na 1. i 2. biegu żeby mieć trakcję (np. Mazda 3 MPS).

Co do spojlerów to tutaj widzę dużo ręki Mugena (mocno nawiązuje tymi dodatkami do FN2 Mugen), serię pewnie lekko ugładzą Natomiast kolorki nie chcę martwić, ale nie wiem czy poza bielą, srebrnym, czerwienią i czernią coś będzie? Nigdy nie było...
                        Last edited by Alix; 21-11-2013, 11:33.
                        ............................C I V I C
                        .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                        . .
                        Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Produkują tylko te nowe samochodziki i weź się teraz człowieku zdecyduj. Odkładać pieniądze na mieszkanie czy na nowy samochód hehehe. Wiecie, jako kawalerowi wolno mi mieć takie dylematy.

Comment

Ten 1.5 Turbo może powalczy w końcu z konkurencją osiągami i spalaniem przy spokojnej jeździe.

No a Rka na srebrnych alu - miód:

f73c88cbf459df01bc2176ea76400990.jpg
                            Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Może czas na to , żeby Honda zerwała nieco ze swoja kolorystyczną paletą dotyczącą TYPE-R? Choć patrząc wstecz raczej to wątpliwe.

6s - wynik jak najbardziej świetny, choć to tylko nasze założenia, ale zakładam, że katalogowo będzie to jakieś 6,2s.

Pozostaje kwestia co Mugen wniesie do wersji Type-R poza ospojlerowaniem
                              EX Civic FN1
                              EX Civic ED7
                              EX Civic EP2
                              EX Civic FD7 FL
                              EX Civic FN2
                              EX Civic FG1
                              EX Civic FD7
                              EX Civic EM2
                              EX Accord CL3
                              EX Accord CG8
                              EX Civic MB6
                              EX Civic MB4
                              EX Civic MB2

Comment

Honda ma ambicje, że lepszy Type R od Megane RS - więc skoro ten ma 6,1 to na pewno napiszą mniej Bodajże najszybszy dotąd FWD Focus RS miał 5,9 do setki. Stawiałbym papierową daną (i pewnie w realu podobną) w zakresie 5,9-6,0.

W turbo wrzucić kilkadziesiąt dodatkowych koników to nie problem, nie trzeba remodelować połowy silnika i osprzętu jak dotąd Także pewnie jak wyjdzie Mugen to mogą panowie zaszaleć Jak wejdzie na ambicje nowemu Focusowi RS to powinien być 350KM+ W końcu K20 w EP3/FN2 po doładowaniu i niewielkich zmianach osiągało właśnie pod 350KM i to na sofcie... Tylko po co tyle w FWD? Na ulicznych oponach takie coś ma szansę drugą setkę przyspieszać krócej niż pierwszą
                                ............................C I V I C
                                .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                                . .
                                Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Working...
                                X