A co sądzicie o oponach Yokohama,miałem przyjemność na nich jechać i było mega,ale nietkórzy narzekają ,że podczas deszczu tragicznie się spisują.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Czy warto inwestować w opony niemarkowe?! opinie użytkowników mile widziane
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
-
Yokohama to najwyższa półka wśród opon o średniej cenie. Ja również złego słowa o nich powiedzieć nie mogę. A co do jazdy podczas deszczu nie ma idealnych opon ani letnich ani zimowych. W takich warunkach idealne są tylko opony przeznaczone konkretnie do jazdy po mokrej nawierzchni (Rainsport, Rainexpert itp.). Także trzeba zajrzeć w swój portfel i obrać jakieś priorytety przy zakupie opon.
Comment
-
Zamieszczone przez majkel79 Zobacz postaYokohama to najwyższa półka wśród opon o średniej cenie. Ja również złego słowa o nich powiedzieć nie mogę. A co do jazdy podczas deszczu nie ma idealnych opon ani letnich ani zimowych. W takich warunkach idealne są tylko opony przeznaczone konkretnie do jazdy po mokrej nawierzchni (Rainsport, Rainexpert itp.). Także trzeba zajrzeć w swój portfel i obrać jakieś priorytety przy zakupie opon.Taki tam Civic 1.3:-)
Comment
-
Yokohama jest trochę jak Toyo. Mają znakomite opony typowo sportowe (Advan, Parada) i bardzo nierówne parametrami te "normalne". Mój kolega miał zimówki Yokohamy i choć zwykle było OK, nie były to dobre opony, szczególnie w warunkach typowo zimowych (śnieg). Zachowanie w deszczu to jest to, w czym najbardziej różnią się tanie zimówki od droższych, bo cała sztuka polega na zrobieniu opony tak, żeby była zrównoważona i na śnieg i na deszcz, podczas gdy każdy z tych kierunków wyznacza sprzeczne priorytety w projektowaniu takowej opony i materiału na nią. Tak jest np. z Dębicą, będącą super w śniegu i mocno przeciętną na mokrym. Dlatego w obrębie średniej półki cenowej sięgałbym może jednak po bardziej uniwersalne opony europejskich budżetowych marek dużych koncernów, np. kolejny wypust z serii Barum Polaris. Dobre zimówki robi też Vredestein a czasem, chociaż to już w sumie wyższa półka, uda się tanio wyrwać znakomite Nokiany bo ta firma nie ma tak wypracowanej w PR marki więc choć robi równie dobre opony, musi się pozycjonować nieco niżej niż np. wydające miliony na reklamę i znane od lat Contnental czy Goodyear.Last edited by Alix; 08-01-2014, 20:17.............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Dorzuce swoje dwa grosze i ja . Użytkuję właśnie już kilka sezonów zimówki yokohama. Są naprawdę godne polecenia. W śniegu zachowują się znakomicie. Mam podjazd do domu długości około 120m pod górę i spisują się o wiele lepiej niż poprzednie barumy. Inną sprawą jest dostępność opon Yokohama. Przeciąłem jedną z nich i był problem z dobraniem opony. Wyszły już z produkcji i mało dostępne są. Więc jak bym miał kupować teraz pewnie bym sięgnął po bardziej dostępne na rynku. Aczkolwiek są to naprawdę dobre opony.
Comment
-
Miałem opony Yokohama C Drive w Mitsu CZT.
Bardzo dobra opona, w akceptowalnej cenie.
Chyba jedyna wada to średnia trwałość osnowy/boku opony. 2 sztuki uszkodziły się w identyczny sposób podczas dynamicznej jazdy na granicy przyczepności (Tor Poznań). Ja tego nie czułem ale znajomy twierdził, że to opona z kategorii dość miękkich.Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F
Comment
-
Ja osobiście w swojej mam pirelli bieżnikowane i idą jak burza a na drodze szklanka. Ale w skodzie mam z tyłu jakieś nieznane i wogole nic się tył nie trzyma. Lepiej trochę dołożyć i na oponach nie oszczędzać
Wysłane z mojego Combo przy użyciu Tapatalkasigpic
Moja piękna - http://www.civicforum.pl/showthread....stia-EG3-D13B2
Custom Buggy 126p - http://www.civicforum.pl/showthread....t=custom+buggy
Comment
-
Zamieszczone przez m_isie_k Zobacz postai idą jak burza a na drodze szklanka.
P.S. Całkiem świadome OT.
Comment
-
Spokojnie wbrew pozorom jestem spokojnym kierowcą:-) i w takich warunkach nie powojuje Nikt. A skoro mówisz o kolcach tak się składa że mam założone z przodu w swojej Felicji:-) na asfalcie robią dużo huku ale na tym lodzie to jedziesz jak przyklejony:-)
Wysłane z mojego Combo przy użyciu Tapatalkasigpic
Moja piękna - http://www.civicforum.pl/showthread....stia-EG3-D13B2
Custom Buggy 126p - http://www.civicforum.pl/showthread....t=custom+buggy
Comment
-
Polecam do poczytania artykuł w załączniku - czyżby chińczyki dorosły już do poziomu europejskich budżetówek...?
Chiny vs budzet zimowe.pdf............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Zamieszczone przez Alix Zobacz postaPolecam do poczytania artykuł w załączniku - czyżby chińczyki dorosły już do poziomu europejskich budżetówek...?
[ATTACH]19409[/ATTACH]
Comment
-
Jakoś do mało znanych marek nie mam zaufania. Wolę wydać więcej i mieć pewność, że po 20 tysiącach opona się nie rozleci. W moim pierwszym aucie, oplu astrze tak miałam. Opony cholerka wie skąd, nazwę po raz pierwszy na oczy widziałam. Bieżnik niby jeszcze był, ale na autostradzie poczułam tylko ostre szarpnięcie, auto ustawiło bokiem i się okazało, że z opon zostało tyle, co fusów z herbaty można wyciągać.
Comment
Comment