Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Olej do Hondy. Ja się znam, dlatego powiem Wam że tylko ja rację mam. Hyde Park.

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez tabazagt Zobacz posta
    tak się zastanawiam nad wpisem powyżej który parametr w 5w40 jest niezalecany
    Może lepkość w 10 st. C a może lepkość przy 0 st. C. Albo przy -20 st. C. Zapytaj inżynierów, którzy projektowali silnik.

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
      Hmm w dyskusji z Waldkiem w sumie próbowaliśmy odpowiedzieć i wydaje mi się, że odpowiedzi padły dosyć jednoznaczne.. akurat skupiliśmy się na marce Motul

Zdrowy rozsądek w jeździe autem musi być zawsze! Tutaj nie ma co kwestionować, no ale jeśli podejdziemy zdroworozsądkowo z doborem oleju do tak mocnego auta jak Type R to na pewno nie powinien być to olej oem 0W20. Takie jest moje zdanie i myślę, że sporo argumentów, za tym przemawia, w wątkach olejowych.
      Grzechu odpowiedź padła i jest oczywiste że najlepszą ochronę zapewni olej A3B4, czym lepszy tym większa ochronna. C2, C3 to wymogi ekologiczne i tak naprawdę to nie wiemy jak te oleje są technologicznie zaawansowane i jaką ochronę zapewniają. Żeby wiedzieć to na sto procent to musiał by jeden samochód jeździć na C2 C3 a drugi na A3B4 i po 100 tyś rozbieramy silniki i sprawdzamy różnice. Myślę że w tej dyskusji już nie tyle chodzi o sam olej ale o takie rzeczy jak np. spasowanie tego silnika. Olej 5w40 już przekracza normę Hondy, ale myślę że jest to jeszcze tolerancja. Nie twierdzę na sto procent że ten silnik jest ciasno spasowany ale zbyt wiele o tym się pisze. I dlaczego Honda nie pozwala lać oleju o większej lepkości niż 30? Idąc dalej dlaczego Porsche do jednych silników leje 0w20 a innych 10w50? Loteria?

Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
      Zapomniałeś co napisała HP w liście do kolegi Arukado. Do X gen Honda dopuszcza ACEA A3 ale tylko o lepkości 0/5W30. Ze względu na budowę silnika wyższe lepkości nie są wykazane, ale pewnie zaraz ktoś napisze, że to eko-sreko. Może to właśnie wynika z ciasno spasowanego silnika i cienkich kanałów smarujących jak tutaj:

https://zmienolej.pl/pl/blog/kompend...lej-do-silnika
      No wlasnie, dlatego nie zgadzam się z niektórymi rzeczami które są pisane. Silnik jest skonstruowany pod przedział lepkości i mocne przegięcie może tylko zaszkodzić.

Najpierw piszesz:
      Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
      Niska lepkość SAE to wybór ekonomiki mniejszego spalania kosztem trwałości. Wysoka lepkość to wybór ochrony silnika, kosztem ekonomiki spalania paliwa.
      W zasadach korzystania z SAE nic się nie zmieniło, te zasady obowiązują do dzisiaj.
      I za chwile:
      Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
      W kontekście TEMATU: "czy jest spec. olej do Type R" ?? ja nadal twierdzę że tak.
      Kolega tabazagt podsunął mi artykuł https://www.ravenol.pl/aktualnosci/p...page_type=post
      stawia kolega słuszne retoryczne pytanie: "ciekawe czemu nie zalali tam "zalecanego" oleju fabrycznego Toyoty 0W-20" albo 0W-16? Tylko ACEA A3, SAE 5W040?
      ... tak, to jest bardzo ciekawe.
      A ja mam pytanie dlaczego Toyota nie chce odpowiednio chronić swojego silnika i wybrała olej o tak niskiej lepkości w takim samochodzie. Sam sobie zaprzeczasz!

Może lepkość w 10 st. C a może lepkość przy 0 st. C. Albo przy -20 st. C. Zapytaj inżynierów, którzy projektowali silnik.
      Instrukcja jest napisana bezpiecznie dla przeciętnego użytkownika. Żeby żonglować olejami to trzeba się znać. Znam mechaników którzy nie mają pojęcia o parametrach oleju. Nie popadajmy z skrajności w skrajność.

Comment

• Zamieszczone przez Waldek. Zobacz posta
        A ja mam pytanie dlaczego Toyota nie chce odpowiednio chronić swojego silnika i wybrała olej o tak niskiej lepkości w takim samochodzie. Sam sobie zaprzeczasz!

Zamieszczone przez tabazagt

tak się zastanawiam nad wpisem powyżej który parametr w 5w40 jest niezalecany ? Niżej zalecany 5w30 A3/B4
        Chciałem pokazać tym porównaniem że różnica pomiędzy 5w30 vs 5w40 jest minimalna i nie widzę parametru który może dyskwalifikować 5w40 ( wręcz przeciwnie lepsza ochrona w wyższej temp.).
        SAE dobieramy do temperatury otoczenia, zapewne na afrykańskim forum rekomendują 10w60.
        Bardziej od SAE skoncentrowałbym się na normie ACEA która określa czy olej jest ECO, LONGLIVE.......
        Jeśli dopuszczają A3/B4 to lać właśnie taki.

Comment

Jeśli dopuszczają A3/B4 to lać właśnie taki.
          Teraz już oficjalnie Honda nie dopuszcza, dlatego jest tyle stron tej dyskusji. Ekologia górą

Comment

Teraz już oficjalnie Honda nie dopuszcza, dlatego jest tyle stron tej dyskusji. Ekologia górą
            GPF i ACEA C3, natomiast w USA jest tylko jedno SAE 0w20 i API SN Plus ( tylko ekologia ) .
            Cieszmy się, że mamy jakąś możliwość wyboru .....
            Podczas ostatniej rozmowy z serwisem dostałem informację, żeby nie kontaktować się z pomocą techniczną producenta.
            Ludzie którzy odpisują na mail czerpią wiedzę z instrukcji obsługi nie są to żadni specjaliści, technicy, inżynierowie....
            "Mimo zaleceń producenta 0w20 zalewamy naszym klientom 5w30 chyba że klient się uprze..... "

Comment

GPF i ACEA C3, natomiast w USA jest tylko jedno SAE 0w20 i API SN Plus ( tylko ekologia ) .
              Cieszmy się, że mamy jakąś możliwość wyboru .....
              Podczas ostatniej rozmowy z serwisem dostałem informację, żeby nie kontaktować się z pomocą techniczną producenta.
              Ludzie którzy odpisują na mail czerpią wiedzę z instrukcji obsługi nie są to żadni specjaliści, technicy, inżynierowie....
              "Mimo zaleceń producenta 0w20 zalewamy naszym klientom 5w30 chyba że klient się uprze..... "
              To dobry serwis i ludzie mają pojęcie o olejach. U mnie jak chciałem z mechanikami podyskutować o olejach to patrzyli na mnie jak na kosmite. Nie wiedzą nic, zero pojęcia. O 0w20 wiedzą tyle że to 0w20 i koniec!
              Co do USA też to widziałem i nie źle mnie to zaskoczyło. Tylko że u nas też tak może być, nowe normy to szaleństwo a będzie jeszcze gorzej. Nie zdziwi mnie jak w instrukcji Type-R od tego roku będzie tylko 0W-20.

Comment

• niestety wszystko idzie w tym kierunku w Toyocie Supra jest zapis

Należy stosować oleje silnikowe
                zgodne z poniższą specyfikacją

TOYOTA GENUINE MOTOR OIL SN
                0W-20 C5 dla TOYOTA Supra

Alternatywne rodzaje olejów
                silnikowych
                Jeżeli odpowiedni olej silnikowy nie
                jest dostępny, można zastosować
                do 1 litra oleju silnikowego zgodnego
                z poniższą specyfikacją
                ACEA C2.
                ACEA C3.

Comment

• Następny artykuł który porusza temat pasowania części, cytat:
                  Oleje energooszczędne mają HTHS mniejszy niż 3,5 cP. Dzięki temu umożliwiają zmniejszenie oporów wewnętrznych pracy silnika i tym samym zmniejszają ilość spalanego paliwa, ilość emisji spalin oraz zwiększają moc silnika. Oleje tego typu powinny być stosowane wyłącznie w silnikach do tego dostosowanych, gdyż zazwyczaj wymagane są ciaśniejsze pasowania części.

I znowu:

Zobaczyłem z ciekawości Karte info. produktu tego RAVENOL RUP USVO® 5W-40 którym będą zalewac Toyote i ten olej jak dla mnie na papierze wygląda lepiej niż Motul 300V 5w40. Grzechu gdyby chciało Ci się to sprawdzić.......
                  Poza tym cały czas się zastanawiałem skąd znam tą firmę i już wiem. Mam w piwnicy cały karton oleju tej firmy do gokarta syna. Facet który ten silnik lekko tuningowal chce żeby lać tylko ten olej, to chyba musi być dobry.
                  Last edited by Waldek.; 17-01-2020, 05:02.

Comment

• Waldek, ale fk8 bez gpf ma miec lany jaki olej? A3.B4, prawda? Sadzisz ze te silniki z gpf spasowali ciasniej? To jest ten sam motor.

Comment

Chciałem pokazać tym porównaniem że różnica pomiędzy 5w30 vs 5w40 jest minimalna i nie widzę parametru który może dyskwalifikować 5w40
                      Nie widzisz bo w KCH nie podają parametrów np. przy 0st.C. A przy takiej temperaturze różnice pomiędzy 5w30 vs 5w40 są duże i 5W40 przy zimnym rozruchu jest wolniej rozprowadzany niż 5W30. Co Ty myślisz, że grupa inżynierów która opracowała silnik pod oleje o danej lepkości to jacyś ludzie z podwórka?

Comment

Nie lubię Castrola bo mam z nim zle doświadczenie
                        a to doświadczenie wynika z czego? wzięło się skąd? powinieneś napisać prawdę: nie lubię Castrola bo nie mam zielonego pojęcia o Normach, Wymaganiach i specyfikacjach ("odkąd jestem na CF to nieco liznąłem tematu, ale to co sie dowiedziałem, burzy moją dotychczasową wiedzę". tak to odbieram gdy czytam co piszesz).

Zamieszczone przez Waldek. Zobacz posta
                        Rambo w 50% się z Tobą zgadzam
                        czyli się dogadaliśmy, na więcej nie liczę i nie oczekuję, jak dla mnie jest ok.

Kręcicie się w kółko jak na innych forach. (156 wpisów wyciąłem z tematu "Czy jest spec olej do Type-R" i przeniosłem do tego tematu.

Temat jest o tym "Czy jest spec olej do Type-R?"
                        proszę, napiszcie mi który olej nie na daje się do Rki? może będzie łatwiej, albo jeszcze inaczej. Które oleje na pewno nie nadają się do Hondy Civic?
                        Last edited by rambo7; 17-01-2020, 09:36.
                        Kierownik Działu Diesla

Comment

• Widze chlopaki, ze dalej bawicie sie w najlepsze.

A swoja droga, ktos sie juz na cos zdecydowal?
                          Last edited by amator123honda; 17-01-2020, 10:31.

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                            Które oleje na pewno nie nadają się do Hondy Civic?
                            A spojrzałeś chociaż na ten link , który zamieściłem wcześniej:

Jak prawidłowo dobrać olej silnikowy, jakimi kryteriami się kierować i jaki olej wybrać do swojego samochodu. Na te pytania znajdą Państwo odpowiedź w poniższym...

Spójrz na te wąziutkie kanały olejowe silnika zaprojektowanego po olej xW20 i opis:

Kluczowym elementem, dla których w książkach i instrukcjach serwisowych jest konkretne zalecenie odnośnie lepkości wynika z jednego prozaicznego powodu... - Praca zimnego silnika i jego uruchamianie.
                            Wg. SAE ok. 80% zużycia silnika to właśnie tzw. zimny rozruch, uruchomienie zimnego silnika oraz pierwsze kilkanaście km jazdy na wychłodzonym silniku.
                            Silnik zużywa się najwięcej właśnie podczas zimnego rozruchu, a nie pracy w warunkach optymalnych.

Więc do Hondy Civic nie nadają się oleje o normie i SAE innej niż podaje producent. Tylko nie pisz , że to utarte brednie z lat 80-tych.
                            Last edited by Stach13; 17-01-2020, 11:14.

Comment

• Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
                              A spojrzałeś chociaż na ten link , który zamieściłem wcześnie
                              ale podajesz najgorsze z możliwych sklepów, to świadczy o Tobie. naprawdę są lepsze źródła niż sklep który na dodatek nie zna się na olejach, ale zna się na sprzedaży.
                              Stach,
                              wielokrotnie udowadniałem że strona którą zapodałeś nie nadaje się do cytowania. Takie rzeczy jakie wypisywane są na tym sklepie to jest kompromitacja. Panowie z tej strony nawet nie potrafią przepisać poprawnie wymagań ze strony producentów olejów, nie potrafią przepisać prostej treści dot. dat wprowadzenia Konkretnych Norm.
                              Posługiwanie się tą stroną to jeden z najgorszych jakie przyszło mi czytać, to jeden z najlepiej rozpoznawalnych sklepów internetowych, natomiast wiedza tych sprzedawców jest bardzo niskiej jakości. Powoływanie się na tego sprzedawcę jako odnośnika do wiedzy jest najgorszą z możliwych. Tak robią Ci których wiedza jest na podobnym poziomie.
                              Zdaję sobie sprawę że aby wyłowić z treści brednie to trzeba mieć wiedzę, a jak się powiela głupoty to od razu to widać skąd sięją czerpie, ze sklepu
                              Cytowanie sprzedawcy jako wykładni czegokolwiek świadczy o osobie która to rozpowszechnia. Ja nie mam zamiaru tam wchodzić, i nie polecam nikomu cytować treści przez nich zamieszczanych, bo można wyjść na barana.
                              Tak że przestrzegam z ukazywaniem tego sprzedawcy olejów jako fachowca.

Silnik zużywa się najwięcej właśnie podczas zimnego rozruchu
                              powielasz pierdoły, z tego wynika że wiele silników w tym wszystkie moje silniki od dawna powinny się wytrzeć, a działają i sienie wytarły.

Więc do Hondy Civic nie nadają się oleje o normie i SAE innej niż podaje producent.
                              masz rację, a to co podaje producent zawarto w IO.
                              Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                              X