Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gdy biznes jest trudny moralnie z pozycji Szefa Sklepu z częściami motozyzacyjnymi.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Po Waszych wpisach zacząłem sprawdzać poziom oleju coraz częściej. Do tej pory nie zaobserwowałem żadnych większych zmian poziomu. Mój przebieg to nieco ponad 100k.
    Zainteresowały minie wypowiedzi Kolegi:

Zamieszczone przez dudek_t Zobacz posta
    silnik jak nie brał oleju tak dalej nie bierze. Co prawda mam tylko 150k przebiegu ( w tym 57 na LPG) ale gdyby miało się coś zacząć dziać to pewnie by się zaczęło.
    Zamieszczone przez dudek_t Zobacz posta
    Jeśli to do mnie to odebrałem auto na początku października 2012 roku.
    Mój odebrany 26 września 2012r.

Comment

Zamieszczone przez ewerest Zobacz posta
      Ja ostatnio rozmawiałem z pewnym znajomym który ma rocznik 2012, kupił go nowego jako pierwszy właściciel i cały czas od nowości na oleju 0w20 (nie wiem tylko czy ori honda czy jakiś Castrol) ale wymiany zawsze w serwisie,i mi mówi że jest przerażony bo prawie litr oleju musiał zacząć dolewać co 1000km.
      I to jest potwierdzenie (chodź u Dudka jak twierdzi poboru nie ma.. a może u niego są dobre tłoki ? ), że jednak jest to feler tłoków i pierścieni.. nie raz się mówiło, że olej 5W30 "klejem" nie jest w porównaniu do 0W20 i raczej mało prawdopodobne, że to przez zły olej... winowajcą są źle zaprojektowane tłoki i pierścienie, w rocznikach gdzie montowano takie jak trzeba, mamy zalewane oleje o SAE 0W30, 5W30, 0W40, 5W40 i poboru nie ma... szkoda tylko, że Honda nie poczuwa się do tego, żeby we wszystkich tych autach w trybie gwarancyjnym wymienić wadliwe części na dobre..

Zamieszczone przez dariuss1 Zobacz posta
      Mój odebrany 26 września 2012r.
      Ciekawe jakie tłoki są u Ciebie i u Dudka.. auta z podobnego okresu..
      Last edited by Grzechu; 06-01-2020, 13:28.
      Moja łódka Civic..
      Mój "klekocik" Ceed..
      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
      Coś na temat olejów..

Comment

Ja miałem IX z września 2012 i brał już olej w pierwszym roku na 0w20 i niezależnie od zalewanego oleju 0w30 czy 5w30 pobór systematycznie się zwiększał . Też obstawiam zużycie oleju uzależnione od wady fabrycznej a nie od zastosowanej oliwy.

Comment

Zamieszczone przez luzny41 Zobacz posta
          50kkm od jednej wymiany do drugiej???
          To raczej już nie był olej,
          I aso to akceptowało?
          To są przebiegi przy których nastąpiły zmiany "gatunku" oleju. Olej był wymieniany co max. 20000km z tego co widzę.

Dziwię się, że poprzedni właściciel mojego auta nie walczył z tym zużyciem, ale pewnie ASO powoływało się na IO mówiącą o dopuszczalnym (nie)normalnym zużyciu 1l/1000km
          Last edited by hondamanone; 06-01-2020, 14:27.

Comment

Zamieszczone przez Paluch Zobacz posta
            Okolice Gdańska Flip Flop Garage dokładnie miejscowość Przejazdowo. Miłośnik Hond u którego nie zobaczymy innego auta na podnośniku.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
            Jakby ktoś szukał pomocy przy remoncie silnika, to polecany tutaj mechanik nie podejmie się tematu.

Comment

Zamieszczone przez delpiero02 Zobacz posta
              Jakby ktoś szukał pomocy przy remoncie silnika, to polecany tutaj mechanik nie podejmie się tematu.
              Możesz podać jakieś szczegóły? Dlaczego odmówił?

Comment

Zamieszczone przez Paluch Zobacz posta
                Możesz podać jakieś szczegóły? Dlaczego odmówił?

tak mi odpisał:

Dzień dobry,

Prowadzę jednoosobowy warsztat - nie będę w stanie wykonać naprawy głównej silnika i jednocześnie zapewnić codziennej obsługi moim stałym klientom.

Pozdrawiam
                Adam Demczuk

Comment

A spytajcie tu:
                  Witamy Państwa na naszej stronie internetowej. Zachęcamy do zapoznania się z przedstawioną tu bogatą ofertą. Na poszczególnych podstronach odnajdą Państwo opisy i przykładowe zdjęcia wykonywanych przez nas usług. Mamy nadzieje, że ich zakres pozwoli rozwiązać dotykające Państwa problemy związane z szeroko pojętą mechaniką pojazdową.

Do Elbląga niedaleko. Specjalizują się w remontach silników i z pewnością niejedną hondę wyremontowali.

Comment

tak mi odpisał:

Dzień dobry,

Prowadzę jednoosobowy warsztat - nie będę w stanie wykonać naprawy głównej silnika i jednocześnie zapewnić codziennej obsługi moim stałym klientom.

Pozdrawiam
                    Adam Demczuk
                    Czyli po prostu zrezygnował z większych napraw. Nie chodzi tu konkretnie o ten przypadek. Niestety to się zgadza, Hond pod warsztatem ma tyle, że szkoda gadać i terminy miesiąc, półtora do przodu.

Comment

Zamieszczone przez gkill Zobacz posta
                      A spytajcie tu:
                      Witamy Państwa na naszej stronie internetowej. Zachęcamy do zapoznania się z przedstawioną tu bogatą ofertą. Na poszczególnych podstronach odnajdą Państwo opisy i przykładowe zdjęcia wykonywanych przez nas usług. Mamy nadzieje, że ich zakres pozwoli rozwiązać dotykające Państwa problemy związane z szeroko pojętą mechaniką pojazdową.

Do Elbląga niedaleko. Specjalizują się w remontach silników i z pewnością niejedną hondę wyremontowali.
                      Generalnie, ja jestem z małopolski ale jestem w stanie oddać samochód na koniec Polski, ale do specjalisty , który wykona remont solidnie

Comment

Generalnie, ja jestem z małopolski ale jestem w stanie oddać samochód na koniec Polski, ale do specjalisty , który wykona remont solidnie
                        To jedź do www.jhm.com.pl i po zabiegu

Comment

To są specjaliści. Bynajmniej ja tam 2 razy dawałem głowicę do planowania i korbowody z R20A3 na wymianę tulejek i kontowanie, mają wszystko co niezbędne do wykonania remontów, tokarki, szlifierki, honownice, maszynę do kontowania tulejek korbowodu itp.

Comment

Jest jeszcze Dziak typowo od silników, który nawet ci dorobi części jak będą potrzebne tyle że musiałby dostać sam silnik...

Comment

Dzięki, z odpowiedz.
                              Rozumiem, że dla Ciebie (osoby która zna się na mechanice) nie jest to jakoś bardzo skomplikowana naprawa, ale dla laika(takiego jak ja) może to się okazać dużym problemem , spędzającym sen z powiek. Więc myślę, tak szczerze o sobie, że nie byłoby problemu mechnikowi naciągnąć mnie na extra koszta. Micyran , kupował używane tłoki , a teraz coraz trudniej, nowe tłoki wraz z pierścieniami to chyba już ktoś tu wspomniał około 2tyś zł..

Comment

@gkill, w czasie remontu z duszą na ramieniu brałem do ręki wyjęte z silnika korbowody z panewkami, bo niestety dla naszych R18Z4 mamy aż sześć różnych grubości panewek korbowodowych (wszystkie to nominały!). Pisałem o tym na początku mojej przygody z "R3A". Na wszelki wypadek kupiłem okazyjnie przed remontem kilka starych, ale nieużywanych panewek o różnych grubościach (oczywiście do R18Z4). Szczęśliwie te moje (w silniku) były w stanie niemal idealnym i nie wymagały wymiany.

P.S. Proszę moderatora o nie usuwanie tej wiadomości, ponieważ w przypadku niektórych napraw może okazać się to dodatkowym czynnikiem decydującym o ostatecznym koszcie remontu.

P.S.2. Cena netto (w ASO) jednej panewki korbowodowej to około 90 PLN netto. Przy wymianie kompletu (8 sztuk) robi się z tego pokaźna suma. Panewki są oznaczone kolorami, które przy odrobinie szczęścia powinny być dość dobrze widoczne na brzegu każdej panewki. Każdemu kolorowi odpowiada inny numer katalogowy (1321X-RNA-A01, gdzie X przyjmuje wartość od 1 do 6), przy czym - zgodnie ze sztuką - na identycznych, ale nowych panewkach po skręceniu korbowodu na czopie powinien być dokonany pomiar luzu i dopiero na tej podstawie powinna zapaść decyzja o wyborze większej grubości. Jeszcze raz jednak podkreślę, że w moim przypadku o pozostawieniu starych panewek zdecydował zarówno stan samych panewek, jak i brak jakichkolwiek rys i wżerów na czopach wału. Faktem jest, że nie dokonywaliśmy tu z mechanikiem żadnych pomiarów, ale przyjęliśmy, że skoro warstwa ślizgowa panewki w ocenie organoleptycznej nie wykazuje żadnego ubytku materiału, to zbudowany z twardszego materiału czop również nie powinien wykazywać oznak zużycia.
                                Last edited by MiCyran; 07-01-2020, 01:04.

Comment

Working...
                                X