Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ubezpieczenie OC/AC/NW

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• ad. 1. Ale to chyba naturalne, nie? Przecież po 10 miesiącach auto ma nieco mniejszą wartość niż w dniu ubezpieczenia. Czy u innych można wykupić stałą (przez cały rok równą) wartość auta?
    ad. 2. Nie pytałem.
    ad. 3. 10.000, ale nie pytałem czy na osobę czy w sumie.

Comment

• Zamieszczone przez martinii Zobacz posta
      ad. 1. Ale to chyba naturalne, nie? Przecież po 10 miesiącach auto ma nieco mniejszą wartość niż w dniu ubezpieczenia. Czy u innych można wykupić stałą (przez cały rok równą) wartość auta?
      TU Direct zwykle nie mają w ofercie stałej wartości ubezpieczenia, z pewnymi wyjątkami (np. Link4, ale tylko dla aut młodszych niż bodajże 8 lat). Ja zawsze biorę opcję stałej wartości auta w okresie ubezpieczenia.

Może się zdarzyć, że buchną Ci auto w 11. miesiącu i będziesz straty kilka tysięcy...

Po drugie, ustalając wartość teraz, masz pewność, że w przypadku zaistnienia zdarzenia ubezpieczeniowego, TU nie będzie próbowało jej zaniżyć.

Po trzecie, manipulując stałą wartością auta, możesz je dodatkowo 'doubezpieczyć', czyli podwyższyć jego wartość. Oraz łatwiej jest porównywać oferty między sobą, szczególnie jeśli różnią się wartością auta.

Warto też wykupić odnawialną sumę ubezpieczenia - w przypadku szkody suma ubezpieczenia nie będzie pomniejszana o wysokość wypłaconego odszkodowania.

Zamieszczone przez martinii Zobacz posta
      ad. 2. Nie pytałem.
      Lepiej się upewnić. Jeśli amortyzacja części nie jest zniesiona, to w przypadku szkody ubezpieczyciel wypłaci wartość uszkodzonych części pomniejszoną o ich zużycie - w myśl zasady, że uszkodzone części były przecież używane, a wypłacając wartość nowych, doszłoby do 'bezpodstawnego wzbogacenia' ubezpieczonego. Bzdura, wiem - ale tak to wygląda w praktyce.

Zamieszczone przez martinii Zobacz posta
      ad. 3. 10.000, ale nie pytałem czy na osobę czy w sumie.
      Jeśli to 10k, to pewnie na osobę. Lepiej sprawdzić. Lepsze warianty mają nawet 50k na osobę.

Reasumując, jest wiele czynników, które warto wziąć pod uwagę - szczególnie jeśli porównujemy ze sobą różne oferty. Polecam sprowadzić je do wspólnego mianownika i dopiero wtedy porównywać.
      Mój czarny 8gen

Comment

• Ja w CUK przeszedłem do Generali z Compensy

OC+AC+NNW - 2025PLN
        Stałą wartość pojazdu - 55847PLN
        Assistance holowanie bez Limitu po RP - 1000km po Europie - i tu co najważniejsze PAKIET OPONY
        0 wkładu własnego - naprawy servis ASO lub wskazany zakład
        NNW - 25000pln

Comment

• Zamieszczone przez punchoo78 Zobacz posta
          0 wkładu własnego - naprawy servis ASO lub wskazany zakład
          Masz naprawę bezgotówkową?

Dla jasności każdy jeszcze powinien podawać miasto zarejestrowania pojazdu, bo stawki mogą baaaardzo różnić się w zależności od tego, czy miejscem rejestracji jest duże miasto (jeśli tak, to jakie - Warszawa ma zwykle najwyższe stawki), czy wieś lub małe miasteczko powiatowe.
          Mój czarny 8gen

Comment

• No tak ja Poznań, a nocą parkuje pod blokiem.

Comment

• Co prawda to prawda

55614078_418275595607067_1475077329213456384_n.jpg

Comment

• Zamieszczone przez Bumber Zobacz posta
                Masz naprawę bezgotówkową?
                Tak

Miasto Kraków

Zamieszczone przez trykacz Zobacz posta
                Co prawda to prawda
                Ale skąd i dla kogo takie ceny ???

OC dla mnie to koszt w granicach 529-631PLN przy 60% zniżki dla Krakowa

Pewnie taniej bym znalazł
                Last edited by punchoo78; 29-03-2019, 23:53.

Comment

• OC + assistance komfort w PZU w Lublinie z 60% zniżką to 430 zł (styczeń 2019)

Comment

• Ok, byłem w bardzo polecanej multi agencji ubezpieczeniowej i znaleziono mi 2 atrakcyjne (moim zdaniem) oferty:

1. LINK4
                    - OC + AC + NNW + Assistance = 2516 zł,
                    - stała wartość auta 53000 zł,
                    - NNW 20000 na osobę,
                    - auto szyba,
                    - assistance Polska bez limitu, auto zastępcze, kwatera dla rodziny do 5 dni,
                    - naprawa w ASO, oryginalne części, zniesiona amortyzacja części, bez wkładu własnego.

2. GENERALI
                    - OC + AC + NNW + Assistance = 2834 zł,
                    - MALEJĄCA wartość auta od 53000 zł,
                    - NNW 25000 na osobę,
                    - auto szyba,
                    - asistance Polska i Europa bez limitu,
                    - naprawa w każdym wskazanym przeze mnie warsztacie, oryginalne części, zniesiona amortyzacja części, bez wkładu własnego.

Jedno o co zapomniałem zapytać to czy w jednym i drugim jest coś takiego jak ochrona zniżek. Chyba zdecyduję się na LINK4...

Comment

• Dopytaj o szczegóły Autoszyba. Najważniejsze, czy w razie zdarzenia (np. szyba uszkodzona przez kamień) wymieniasz szybę na oryginalną, czy np NordGlass. Ja miałem kiedyś w poprzednim aucie, kosztowało grosze (chyba ok 60 zł/rok), ale szyba tylko NordGlass. Chociaż z drugiej strony, może okazać się, że ta NordGlass nie będzie aż tak miękka jak Hondowska (która rysuje się od samego patrzenia).

Comment

• Ja wymieniałem kiedyś szybę w NordGlass i niestety jakość wykonania jest gorsza. Widać pofalowania szyby. Raczej drugi raz się na tego producenta nie skuszę.

Comment

• Generalnie głowa puchnie jak wchodzi się w szczegóły ubezpieczenia... Agenci rzucają nazwami pakietów, ale nikt nie mówi o warunkach. Np ubezpieczenie opon to jedynie podjazd assistance i wymiana na Twoje koło zapasowe, skorzystanie z Twojego zestawu naprawczego lub odholowanie do wulkanizacji i pokrycie załatania dziury. Nie obejmuje to kosztu wymiany opony na nową... Auto szyba wszędzie jest na zamiennikach chyba że zamiennika nie ma wtedy mają obowiązek wymienić na oryginał. ALE... wysokość ubezpieczenia to np w PZU tylko 2000 zł! Czy za tą kwotę założą mi oryginalną szybę Hondy? Nie sądzę. Pan z PZU z uśmiechem na ustach powiedział mi, że jeżeli szyba kosztuje 7000 to wypłacą mi 2000 a reszta z mojej kieszeni.... Inny kwiatek to wartość samochodu. Byłem w Hestii i wartość mojego auta (zdaniem Pani, która mnie obsługiwała) to 57000 wg eurotaxu, a w PZU już 47000 i też koleś się zapierał, że wg eurotaxu. W obu towarzystwach upewniałem się że mówimy dokładnie o mojej wersji Hondy...

Po jeszcze szerszej analizie zdecyduję się chyba jednak na Wartę, bo zaproponowali mi niecałe 2800 zł za to co w PZU chcą mi sprzedać 3500 zł. Sprawdzałem też współczynnik skarg na % udziału w rynku i Warta od 3 lat ma ten współczynnik bardzo niski. Wprawdzie w PZU miewałem kiedyś tam szkody i z obsługi byłem bardzo zadowolony. Tak czy siak bardziej przekonuje mnie Warta niż LINK4.

PS. Ubezpieczenie które polecali mi w CUK czyli oferta InterRisk po zgłębieniu chroni tylko od ryzyk NAZWANYCH. Tzn że w OWU są wymienione np. zderzenie ze zwierzyną, kradzież itd. To daje duże pole do interpretacji zdarzenia i odmowy wypłaty. I tego w CUK już mi nie powiedzieli, ale umowę pani już była gotowa wydrukować...
                          Last edited by martinii; 02-04-2019, 15:21.

Comment

• @matinii Niestety, sytuacja wygląda dokładnie tak, jak napisałeś. W każdą ofertę trzeba się bardzo dokładnie wczytać, żeby zrozumieć różnice w OWU pomiędzy TU. Wbrew pozorom to bardzo ważny aspekt.

Większość klientów kieruje się niestety ceną. Nawet jeśli kupują AC, to biorą 'full pakiet' i myślą, że są ubezpieczeni na wszystkie sposoby. Dopiero zdarzenie ubezpieczeniowe to weryfikuje i wychodzą takie kwiatki, jak opisałeś.

Jeśli masz wybór pomiędzy Wartą a Link4, to statystyki zdecydowanie przemawiają za Wartą. Sam mam Link4, ale wziąłem ich z pełną świadomością, że w przypadku szkody będę musiał się trochę nawojować, żeby wyjść na swoje (i to pomimo najszerszego pakietu AC). To TU po prostu tak ma, nie wypłacają odszkodowań bez małej wojenki Za to cenowo wypadli najlepiej w moim porównaniu (a porównywałem wszystkie aspekty, łącznie z listą ryzyk i wyłączeń w OWU).

Pamiętaj tylko, że jak przyjdzie co do czego, to nawet Warta może się wypiąć i stwarzać problemy. Taki mamy dziki rynek.
                            Mój czarny 8gen

Comment

• Panowie, tak około tematu: ubezpieczalnia poprosiła mnie o zdjęcia samochodu w tym zdjęcie z numerem nadwozia... Jak do cholery zrobić zdjęcie tego numeru?! O ile uda mi się wepchnąć tam telefon to odległość od tej blaszki uniemożliwia zrobienie zdjęcia całości numeru...

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Comment

• Zamieszczone przez martinii Zobacz posta
                                Panowie, tak około tematu: ubezpieczalnia poprosiła mnie o zdjęcia samochodu w tym zdjęcie z numerem nadwozia... Jak do cholery zrobić zdjęcie tego numeru?! O ile uda mi się wepchnąć tam telefon to odległość od tej blaszki uniemożliwia zrobienie zdjęcia całości numeru...

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
                                to zrób zdjęcie numery który widać w przedniej szybie przy podszybiu, ewentualnie pod dywanikiem pasażera.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Comment

Working...
                                X