kupiłem 5 litrowy karnisterek do paliwa będę tą kwestie sprawdzał o sukcesach napiszę ...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Spalanie w Civic XI generacji
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Zamieszczone przez IGNACJOSZ Zobacz postakupiłem 5 litrowy karnisterek do paliwa będę tą kwestie sprawdzał o sukcesach napiszę ...
Comment
-
Zamieszczone przez Lcfr Zobacz postazasadniczo to pompa musi pracować także na rezerwie a wtedy jest mało paliwa w baku. Musi pracować i się nie zacierać - czyli nie może pracować na sucho (najlepiej wiedza użytkownicy LPG). Wiec wyjeździć można sporo choć się nie zaleca i po to jest właśnie lampka rezerwy...
Zasadniczo w każdym z posiadanych civicow z 4 różnych generacji, na rezerwie można było jeszcze sporo przejechać. A w tych nowszych przy zasięgu 0 na komputerze zostaje jeszcze sporo zapasu. Zdarzyło mi sie ufokiem zrobić ponad 80km na 0 a i tak zabrakło zdaje się 4 litrów do max pojemności baku. Staram się tego nie nadużywać, ale w skrajnych sytuacjach robię kalkulację - średnie spalanie x przejechany dystans od tankowania i wiem ile mam jeszcze prawdziwej rezerwy. I choć praca na resztkach nie jest zdrowa dla pompy to raz czy dwa w trakcie całego życia auta jakoś powinna to znieść
Comment
-
Zamieszczone przez filipfm Zobacz postaI choć praca na resztkach nie jest zdrowa dla pompy to raz czy dwa w trakcie całego życia auta jakoś powinna to znieść
Comment
-
Właśnie odebrałem moją nową Hondę E:hev Advance. W porównaniu do 10 generacji jest naprawdę duża poprawa komfortu jazdy. Podróż do domu z salonu wyniosła 180km przy zużyciu paliwa 5,5l/100km, poza autostradami, tylko drogi ekspresowe i miasta. Po ilu kilometrach silnik się uspokaja, a spalanie normalizuje?Last edited by David.A3; 01-10-2023, 14:51.
Comment
-
Witam wszystkich, chciałbym poznać waszą opinię na temat zużycia paliwa zimą przy tak niskich temperaturach jak teraz (w Warszawie jest 0 stopni). Pytam bo teraz nie mogę zejść poniżej 6 l/100km na zbiorniku.
Czy wszyscy macie to samo, czy powinienem coś sprawdzić? Latem średnie spalanie na zbiorniku wynosiło od 4,8 do 5 l/100 km.
Kilka dni temu widziałem na jednym z forów, że niektórzy ludzie narzekali, że jeśli mają włączoną klimatyzację, samochód nie przejdzie w tryb EV, nawet jeśli akumulator będzie pełny (to zimą, gdy jest zimno).
Comment
-
Ja na chwilę obecną mam 5,8 na zbiorniku po Warszawie. Jeżdżę w trybie NORMALNYM, temperatura na 22 st ustawiona, klima jak jest potrzebna.
Co do przejścia na EV, u mnie przechodzi zawsze niezależnie czy jest klima czy nie...oczywiście musi mieć odpowiednią temperaturę.
Comment
-
Zamieszczone przez P_Pawel Zobacz postaJa na chwilę obecną mam 5,8 na zbiorniku po Warszawie. Jeżdżę w trybie NORMALNYM, temperatura na 22 st ustawiona, klima jak jest potrzebna.
Co do przejścia na EV, u mnie przechodzi zawsze niezależnie czy jest klima czy nie...oczywiście musi mieć odpowiednią temperaturę.
Comment
-
Też mam teraz większe spalanie, zwłaszcza na krótkich trasach. Faktycznie silnik spalinowy częściej się włącza, prawdopodobnie dogrzewa kabinę. Dobry test to na chwilę obniżyć nastawy temperatury na klimatroniku a zaraz włącza się EV.
Comment
-
Zamieszczone przez vlc_marcos Zobacz postaCześć, dziękuję za odpowiedź. A jeśli chodzi o klimatyzację, to wyłączasz ją zimą podczas rozgrzewania samochodu?
Całkowite średnie spalanie auta od początku eksploatacji na dystansie 31 tkm to 5.9 l
Comment
-
również zauważyłem że ciężko zejść poniżej 6L robię codziennie 76 km po 38 w jedną stronę raz z górki i nadrabia schodzi poniżej 6 tak do 5,5 ale powrót wszystko niweczy i średnia jednego tankowania to 6 - 6,2L a to minimum litr więcej jak latem i tak chyba zostanie u mnie było dziś -5 ale wczoraj -9 ogólnie to kręci się tak koło -3, -4
Comment
-
Jeżdze do pracy 28 km w jedną stronę,rano czas dojazdu ok 30min,wracam ok 45min jazda w w-wie.
Rano pusto,wracam już z małymi krokami.
Nie ma problemu zejść poniżej 6l.
Jutro jadę w trasę ,jazda po S,jestem ciekawy ile spali w tych zimowych warunkach.
Comment
-
Zamieszczone przez zyga502 Zobacz postaJeżdze do pracy 28 km w jedną stronę,rano czas dojazdu ok 30min,wracam ok 45min jazda w w-wie.
Rano pusto,wracam już z małymi krokami.
Nie ma problemu zejść poniżej 6l.
Jutro jadę w trasę ,jazda po S,jestem ciekawy ile spali w tych zimowych warunkach.
Comment
-
Może trasa zbyt krótka? Chociaż do 7l nigdy nie dobiłem, to jednak przy trasie niecałych 8 km (i trochę pagórów) mam spalanie raczej powyżej 6l/100. Ciut dłuższa trasa (14km) regularnie wychodziła poniżej 6, nawet bliżej 5 (mowa o lecie, w zimie jeszcze nie jeździliśmy tych tras). Zakładam, że przez te parę km to ani się nie zagrzeje sensownie, ani nie naładuje, więc więcej spala
Comment
Comment