sport... co do obciążenia trudno powiedzieć dwie osoby dorosłe i dwoje dzieci troszkę ciuszków i koło zapasowe myślę że nie więcej jak 250 kilo lub coś koło tego
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Spalanie w Civic XI generacji
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
NAWET NIE ZBLIŻYŁEM SIĘ DO 7L ... 6,8 miałem najwięcej nie wiem od czego to zależy może właśnie od wagi auta i tego ile kilo w środku, kolega kupił captura hybrydę i prosił abym sprawdził spalanie przy dystrybutorze bo to jest prawdziwy wynik więc zrobiłem to dla niego ustawiłem zerowanie licznika przy tankowaniu i za każdym razem wynik spalania był identyczny dystrybutor - komputer a u niego nie hahaha ,
Comment
-
AKTUALIZACJA
wersja ELEGANCE (opny R17 215/50)
(przebieg 14 000km - 90% ECON, 10% Sport ) - Temperatury Letnie - 2 osoby na pokładzie. Kilma ustaniona na 22,0
moje wyniki spalania:
1. Autostrada, jazda dynamiczna w przedziale od 120km/h do 155km/h. Bardzo dynamiczne przyspieszanie ale nie przekraczając 155km/h (zgodnie z przepisami)
7,0- 7,5L/100km
2. Autostrada, jazda NORMALNA w przedziale od 130km/h do 145km/h. Normalne przyspieszanie i delikatne hamowanie (jazda na aktywnym tempomacie)
6,8L/100km
3. Jazda ze stałą prędkością po autostradzie 130km/h (tempomat) (austria - czechy)
5,7L/100km
4. Jazda normalna po drogach powiatowych/wsie prędkość od 60km/h do 100km/h. Praktycznie bez hamowania i zatrzymywania - spokojna trasa pozamiejska
4,2L/100km
5. Jazda delikatna po drogach powiatowych/wsie prędkość od 40km/h do 90km/h. Praktycznie bez hamowania i zatrzymywania - spokojna trasa pozamiejska
3,5L/100km
6. Normalna spokojna jazda po mieście do 60km/h bez korków
4,5L/100km
7. BARDZO dynamiczna jazda po mieście (przyspiesznie na 80% mocy) z każdych świateł i ostre dohamowania (w ramach przepisów)
6,0L/100km
8. Jazda po mieście na bardzo krótkim odcinku 1 lub 2 km startując na ZIMNYM silniku - ogrzeanie włączone
15,0L/100km !
9. Delikatna Jazda po mieście na CIEPŁYM Silniku w korkach nie przekraczjąc 50 km/h na dystansie ponad 5 km
2,5L/100km !
10. MOJA średnia z 14 00km (liczone na dystrybutorze) - normala przepisowa jazda ale czasmi but w podłąge aby sie pobawić mocą silnika
5,1L
(obecnie tankuję około 31L po przejechaniu średnio 600km)
Ciekawe fakty:
Średnie spalanie jest o 1,5L do 2,0L mniejsze jak w VIIIgen (1.8) przy duuużo lepszych osiągach.
Po przejechaniu 14 000km na paliwie zaoszczędziłem 1800zł (niewiele biorąc pod uwagę cenę auta)
Wnioski:
-jeździ szybko i mało pali. Ekonomicznie się nie opłaca*, ale frajda jest bezcenna.
*Przy obecnych cenach paliwa po 5ciu latach eksploatacji na paliwie zaoszczędzę może 10tys zł (w stosunku do "zwykłego" i słabszego auta)Last edited by HondaFan22; 05-08-2023, 22:43.
Comment
-
Witam
Panowie nie wiem o co chodzi ale zauważyłem coś absurdalnego, pojechałem rano na stację benzynową zatankować bo na wyświetlaczu zapaliła się pomarańczowa kontrolka dystrybutora a na liczniku ilość kilometrów które jeszcze mogę przejechać to 36 średnia spalania od początku pełnego zbiornika to 5,3 L/100 ale po zatankowaniu do pełna weszło tylko równe 30 litrów nie rozumiem to ile w końcu ma ten zbiornik paliwa 40 L czy mniej .
Comment
-
Mnie też max. udało się zatankować chyba 32l. Tak wiec jest chyba duża rezerwa bezpieczeństwa. Ale to że do suchego baku wchodzi 40l nie oznacza że tyle można wyjeździć. Pompa już wcześniej może zasysać powietrze, co może być szkodliwe dla układu paliwowego. Za to zaletą małego baku jest tankowanie do pełna za 200zł.
Comment
-
U mnie maksymalnie udało się wlać 33,5 litra, przy wskazaniu zasięgu 4km na stacji. Nie sprawdzałem ile da się jeszcze ponad to jeździć. Oprócz efektu w postaci niższych rachunków za pojedyncze tankowanie, o czym wspomniał mistrzpp, sprzyja to częstszemu wyprostowaniu nóg i kręgosłupa :P.
Comment
-
Zamieszczone przez mistrzpp Zobacz postaMnie też max. udało się zatankować chyba 32l. Tak wiec jest chyba duża rezerwa bezpieczeństwa. Ale to że do suchego baku wchodzi 40l nie oznacza że tyle można wyjeździć. Pompa już wcześniej może zasysać powietrze, co może być szkodliwe dla układu paliwowego. Za to zaletą małego baku jest tankowanie do pełna za 200zł.
Comment
-
Panowie jeżeli zbiornik ma 40 litrów to po jakiego wała włącza się rezerwa kiedy w zbiorniku zostało ponad 10 litrów zakładając że pali 5/100 można jeszcze przejechać 200 kilometrów a nie 36 teraz się wkór.... dzwonię do nich niech to wyjaśnią
Comment
-
Zamieszczone przez mistrzpp Zobacz postaAle to że do suchego baku wchodzi 40l nie oznacza że tyle można wyjeździć. Pompa już wcześniej może zasysać powietrze, co może być szkodliwe dla układu paliwowego.
Zamieszczone przez IGNACJOSZ Zobacz postaPanowie jeżeli zbiornik ma 40 litrów to po jakiego wała włącza się rezerwa kiedy w zbiorniku zostało ponad 10 litrów zakładając że pali 5/100 można jeszcze przejechać 200 kilometrów a nie 36 teraz się wkór.... dzwonię do nich niech to wyjaśnią
W 10gen rezerwa zapala się przy 40km range a śmiało można zrobić przy spokojnej trasie 90-100km w awaryjnej sytuacji
Tak to jest skonstruowane, że to jest lampka "ostrzegawcza" i taką rolę wypełnia.Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012
Comment
-
Panowie ja na prawdę rozumiem wszystkie kwestie o których piszecie ale dla przykładu kiedyś kupując auto powszechne była wiedza że z reguły kontrolka rezerwy zapala się jak do przejechania zostało około 100 kilometrów czyli w "baku" było jakieś 7-10 litrów i bardzo często w 80% te dane się potwierdzały ( nie raz czy dwa ktoś wyjeździł do zera ) a potwierdzali je kierowcy użytkownicy i mało istotne było czy pompa się zatrze choć nie wiem jak może się zatrzeć wcześniej były tam po prostu dwa zaworki i membrana ale to nie istotne bo jak spojrzeć na hondę to nie wiadomo gdzie te 10 litrów się znajduje skoro nie można ich wyjeździć w serwisie powiedzieli mi że ZRV ma podobnie zbiornik 55 a zatankować można 47 ... gość z hondy zaproponował żeby tankując spróbować wjechać tak aby lewa strona była wyżej jeśli to możliwe i wówczas tankować i sprawdzić ile paliwa wejdzie jeśli tyle samo to znaczy że na paliwie które zostaje przy spalaniu 5,5 można śmiało po wyzerowaniu licznika przejechać 100 kilometrów, mówił też o jakiejś poduszce która się wytwarza w zbiorniku przez to jest taka sytuacja a może przez to że zbiornik jest pod kanapą czyli spłaszczony pompa nie jest w zbyt dużej niecce te 10 litrów gwarantuje że pompa jest minimalnie zanużona co daje gwarancje że nic jej się nie stanie a przede wszystkim nie zaśsie syfu czy się nie zapowietrzy jak pisze Lcfr no nie wiem odpuszczam to bo nikt nie może tego wyjaśnić a najlepiej napisać chyba do fabryki tylko po co ?
pozdrawiam
Comment
-
Zamieszczone przez IGNACJOSZ Zobacz postano nie wiem odpuszczam to bo nikt nie może tego wyjaśnić a najlepiej napisać chyba do fabryki tylko po co ?
jak ten problem Cię trapi ten problem to weź 5l w bańkę i w jakiejś podmiejskiej trasie wyjeździć do końca . Będziesz miał info, nic się nie stanie a jak dolejesz to auto normalnie się uruchomi bo w benzynie nie ma takiego problemu jak w dizlu - najwyżej dłużej pokręcisz rozrusznikiem. MAsz swieże auto wiec ryzyko zassania brudu ze zbiornika nie istnieje...
albo odpuść temat...
jak dla mnie to zwyczajnie jest ustawiony spory zapas dla "zapominalskich"
u mnie w 11genie jest 47litrów. Do tej pory rezerwy nie zobaczyłem - raz zostało mi ok 50km range i weszło 41l.
Tak czy inaczej widząc wyskalowania w hondzie to wydaje mi się, że gdy zapali się rezerwa i range pokaże 0km to nadal zawsze można zrobi 20-40km zależnie od warunków - taki bufor bezpieczeństwa dla ryzykantów...Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012
Comment
-
U mnie w X-genie od wskazania zero i przejechaniu ok. 20-25km do najbliższej stacji do baku weszło niecałe 39l (do pierwszego odbicia pistoletu). Bak w X-gen ma 46 litrów więc było jeszce ok 7 litrów zapasu (na jakieś 100 km spokojnej jazdy). Co prawda jak kilometry zbliżały się do zera jechałem już w przedziale 80-100, a miałem jeszcze trochę serpentyn do przejechania pod i z górki.
Tak jak wyżej napisał kolega @Lcfr jest spory zapas dla zapominalskich.
Comment
Comment