Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spalanie w Civic XI generacji

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Sprawdź prędkość przez gps i będzie wiadomo, ale zazwyczaj prędkościomierz w aucie zawyża o ok 5-7km, oczywiście zalżnie od prędkości.
    Moja Honda
    https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

Zamieszczone przez malina84 Zobacz posta
      Sprawdź prędkość przez gps i będzie wiadomo, ale zazwyczaj prędkościomierz w aucie zawyża o ok 5-7km, oczywiście zalżnie od prędkości.
      Jeśli zawyża, to przy najwyższej prędkości, jeżdżę po Niemczech i wiem gdzie na jakiej prędkości strzela zdjęcia, jakby zawyżał o 10, to bym miał pełno zdjęć bo notorycznie jeżdżę głównie po niemcowni gdzie pełno fotoradarow

Comment

Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie zawyża praktycznie przy każdej prędkości, im wyższa tym bardziej.
        Moja Honda

Comment

Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie zawyża praktycznie przy każdej prędkości, im wyższa tym bardziej.
          Masz 100% racji , tak jest w większości aut. Nie znam takiego gdzie by było odwrotnie .

Comment

Zamieszczone przez gienio Zobacz posta
            Masz 100% racji , tak jest w większości aut. Nie znam takiego gdzie by było odwrotnie .
            Bo nie ma takiego, chyba, że ma założone większe koła niż fabryka przewiduje W okolicy do 100km/h licznik przekłamuje o około 6km/h, przy prędkościach 180-200km/h może być już zawyżana prędkość przez licznik o 10-15km/h albo i więcej..
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
            Coś na temat olejów..

Comment

Sprawdzał ktoś może czy na benzynie vpower idzie zrobić więcej km? I czy tankowanie raz zwykłej a innym razem vpower jest obojętne dla silnika czy lepiej tankować jeden rodzaj paliwa? Bo przy piwie znalazł się mechanik i twierdzi, że nie wolno zmieniać paliwa, tylko tankować cały czas jeden typ hmm?

Comment

Podczas odbioru auta handlowiec mowił nam,że zalecają normalne paliwo PB95 bez udziwnien, gdzies podobno w instrukcji jest to "zapisane". Może ktoś jednak testował "inne paliwo" na swoim egzemplarzu i podzieli się obserwacjami?

Comment

Zamieszczone przez Someone2022 Zobacz posta
                  Jeśli zawyża, to przy najwyższej prędkości, jeżdżę po Niemczech i wiem gdzie na jakiej prędkości strzela zdjęcia, jakby zawyżał o 10, to bym miał pełno zdjęć bo notorycznie jeżdżę głównie po niemcowni gdzie pełno fotoradarow
                  Coś chyba pomieszałeś. Zawyża każdy licznik i jak by było NA ODWRÓT to to co napisałeś miałoby sens . Jeśli licznik Zawyża to w rzeczywistości jedziesz wolniej więc skąd te zdjęcia miałyby być?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Comment

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                    przy prędkościach 180-200km/h może być już zawyżana prędkość przez licznik o 10-15km/h albo i więcej..
                    Czyli na autostradzie za granicą tam gdzie jest 130 km/h ustawiam tempomat na 135 i mogę być spokojny?

Comment

Ja po mieście przy fotoradarach czasami przejeżdżam 60 licznikowe (ograniczenie 50) i nigdy nie zrobiło zdjęcia. Podobnie jadąc 100 przy ograniczeniu 90km/h. Ale to w Pl jak jest za granicą nie wiem.
                      Moja Honda

Comment

Ale to w Pl jak jest za granicą nie wiem.
                        No właśnie , tu może być problem, kiedyś czytałem że np. w Austrii przy przekroczeniu o 5 km/h może już być mandat.

Comment

Liczniki zawyżają w ujęciu procentowym (najczęściej ok 5%-7%), więc przekłamanie zależy od prędkości. Im szybciej jedziemy, tym różnica jest większa na korzyść naszego bezpieczeństwa mandatowego.

Co do pytania o "lepsze" paliwa, to wg mnie w silniku wolnossącym różnica byłaby, chyba zauważalna tylko w warunkach laboratoryjnych, a w układach hybrydowych tym bardziej pomijalna.
                          Był: Honda Civic Tourer 2015 FL 1.8
                          Jest: Toyota Corolla 1.8 Hybrid 2023

Comment

Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
                            Czyli na autostradzie za granicą tam gdzie jest 130 km/h ustawiam tempomat na 135 i mogę być spokojny?
                            Dokładnie.
                            Moja łódka Civic..
                            Mój "klekocik" Ceed..
                            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                            Coś na temat olejów..

Comment

Witam
                              mam auto od poniedziałku i oczywiście nie omieszkałem sprawdzić spalania a przy okazji opisywanej głośności w środku... napiszę tak auto przy każdym odpaleniu resetuje licznik (być może jest to do ustawienia nie sprawdzałem ale dobrze że tak jest póki co) zaczynając swoje odliczanie nawet od 65 litrów szybko jednak spada więc jadąc zgodnie z jakimiś tam znakami drogowymi czy przepisami np. do 60 km/h spalanie kręci się w około 4 litrach no może 4-4,5 natomiast jadąc tak aby to z baterii ciągnął prąd zszedłem do 3,1 ale trzeba nauczyć się go odzyskiwać z hamowania , używania łopatek itp. jednak gwałtowne przyśpieszanie powoduje natychmiastowy przyrost spalania nawet o 2-3 litry potem oczywiście szybko spada uważam że jest tak elastyczne jeśli chodzi o przyśpieszenie i prędkość że na 100% nie jeździłem wcześniej takim wynalazkiem a miałem hybrydowego aurisa, uzyskując dobre spalanie na poziomie 4 litrów i wjeżdżając na drogę szybkiego ruchu utrzymując prędkość np. 70-78 km/h zużycie wcale nie wzrasta i często udaje mi się dojechać do pracy z wynikiem 3,9 litra dodam że to sprzyjające warunki bo trasa ma 36 km i jest troszkę z górki nie sprawdzałem jeszcze przy prędkościach powyżej 90-110 km/h uważam jednak ze to auto ma świetnie skalibrowaną współpracę silników co powoduje takie spalanie. Niestety nie zawsze da radę zrobić zdjęcia w trakcie jazdy ale udało mi się ...proszę [QUOTE][ATTACH=CONFIG]
                              Załączone pliki
                              Last edited by IGNACJOSZ; 21-05-2023, 04:59.

Comment

niestety kiepsko zdjęcia się zapisują a właściwie nie zapisują więc nie mogę załadować fotki z 3.1 litra /100km

Comment

Working...
                                X