Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic XI kontra konkurencja

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Civic XI kontra konkurencja

Myślę, że nie tylko ja na tym forum przed zamówieniem nowego Civica porównałem go z konkurencją. Na pewno też zaglądają tu osoby, które są w trakcie poszukiwań i Civic jest na liście zainteresowania wraz z innymi modelami.

Ten wątek więc dedykuję nam, czyli osobom, które chcą kupić nowy samochód, więc testują, porównują, konfigurują i siedzą na youtube

Ja, tak jak pisałem już w wątku dot. wrażeń z jazdy, sprawdziłem na żywo następujące samochody:
    - Peugeota 308 (ładny na zewnątrz, zbyt kosmiczny wewnątrz, słabe silniki i duże opóźnienie w reakcji na pedał gazu);
    - Skodę Kodiaq (żadnych emocji nie wzbudził, nie poczułem chęci wymiany z obecnego samochodu);
    - Lexusa ES (zbyt drogi względem tego co oferuje).

Zamówiłem więc Civica, ale do odbioru jeszcze ponad pół roku, więc trzymam rękę na pulsie. Szkoda, że "moje" dotychczasowe marki, z których byłem zadowolony wypadły w ogóle z gry. Opel przeszedł na francuską stronę mocy a na Toyoty czeka się grubo ponad rok.

Ciekawy temat, z mojej strony proponuje porównanie przedstawić w oparciu o np. 10 obszarów typu (napęd, komfort, cena, gwarancja, polityka dealera, układ jezdny.. )
    A następnie krótko opisać każdy obszar, plusy, minusy, własne odczucia.

Ja swoją XI odebrałem, stoi i czeka aż znajdę czas go po używać.
    Z mojej strony testowalem: Atece, XC60, Formentora, Kuge, mazdę cx30 i 3, gla, i CRV, pewnie coś tam jeszcze było.
    W domu mam xc40, Leona 5f, golfa 5 teraz Civic.
    Zamówienie było od strzała, kiedy jeździli po Polsce z testówką z Niemiec od lipca.

Comment

też testowałem inne auta mazda 3 150 koni, golf 1,5 150 koni i corolla GR 184 konie... mogę powiedzieć z czystym sumieniem ze te auta poza mazdą nie zasługują na swoją cenę golf to król ergonomii zachwalanej przez dziennikarzy motoryzacyjnych nie zauważyłem w nim nic czym można się zachwycać bezemocjonalne wozidło za 120 tys. dodam ze był też golf GTE hybryda z gniazdka 1,4 chyba 150 koni ale koszt zakupu to 179 tys (tym nie jeździłem), jeśli chodzi o corollę GR to auto kolegi zegary wyglądają zabawkowo natomiast nie wiem w którym miejscu toyota umieściła te 184 konie te w hondzie znalazłem od razu na jeździe próbnej a była dość długa bo przejechałem blisko 50 kilometrów w różnych warunkach co do mazdy to ogólnie przyjemne auto ale mocno budżetowe mam wrażenie że węższe od hondy a siodła dupę ściskały poza tym przyśpieszenie sporo mniejsze od civica.

niw zawahałem się wybrałem Hondę
      Last edited by IGNACJOSZ; 04-11-2022, 08:57.

Comment

Zamieszczone przez IGNACJOSZ Zobacz posta
        corolla GR
        A jak oceniasz wyciszenie auta Corolla vs Civic?

Comment

trudno to ocenić jak jedziesz hondą w mieście to praktycznie na samym elektryku i w środku jest cicho nawet bardzo cicho jadąc obwodnicą 160/h było sporo głośniej słychać opony , trudno mi ocenić hałas bo odstęp w jakim jeździłem tymi autami to niemal miesiąc w corolli też jest cicho tylko dodając znacznie gazu już tak nie jest więc wydaje się ze mimo wszystko lepiej powinno być w hondzie.

Comment

Spojrzałem na ofertę Toyoty i przyznam, że poliftowa Corolla kombi "na papierze" nie wypada gorzej od Civica. W Civicu największe obawy mam właśnie dot. bagażnika, przesiadamy się z rodziną z kombi do hatchbacka. Najbogatsza wersja wyposażenia za 162 000 zł, hybrydowy silnik 2.0 196 KM pewnie jest podobnie dynamiczny i ogólnie całość działa na podobnej zasadzie. Jednak dostępność szacują na kwiecień 2024 r. - masakra

Camry - styczeń 2024 r.
            Last edited by tortcebulowy; 21-11-2022, 13:30.

Comment

To nie jest pomyłka? kwiecień 2024r.? serio?

Comment

Zamieszczone przez bravossi Zobacz posta
                To nie jest pomyłka? kwiecień 2024r.? serio?
                Tak. We wrześniu przy serwisie obecnego auta mówili mi o tym, że raczej drugi kwartał 2024 r., dlatego przy wyborze auta nie brałem Toyoty pod uwagę. Dzisiaj to potwierdziłem telefonicznie z salonem. A zacząłem drążyć, bo zaskoczyły mnie rabaty w katalogu na Camry, nie kumam po co dają rabaty jeśli nie wyrabiają się z produkcją.

Comment

Nie mam pytań - to chyba rekord oczekiwania na auto jaki kiedykolwiek słyszałem...

Comment

Z drugiej strony nie ma co się dziwić. Corolla kombi 1.8 140 KM hybryda w drugim stopniu wyposażenia kosztuje 121 900 zł. Ja jeżdżę obecnie jej odpowiednikiem z 2013 r. i jest to naprawdę wystarczająco dobre auto. Biorąc pod uwagę bezawaryjność i niskie spalanie w mieście, ja nie widzę lepszej oferty na nówkę z salonu dla rodziny.

Po ogłoszeniach używek widać, że zdecydowanie lepiej sprzedaje się silnik 1.8 niż 2.0, a w katalogu to niby "tylko" 10 000 zł różnicy.

Comment

Zamieszczone przez bravossi Zobacz posta
                      Nie mam pytań - to chyba rekord oczekiwania na auto jaki kiedykolwiek słyszałem...
                      Nie no, na Koenigsegg standardowo jest ok. 3ch lat Kolega zamawiał Gemerę rok temu, jeszcze 2 lata zostały.

Corolla 2.0 dla mnie ma dużą przewage dynamiki nad 1,8.
                      ............................C I V I C
                      .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                      . .
                      Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Przed zamówieniem civica jeździłem dwoma modelami mercedesa gla 200 i cla 200 z identycznym wyposażeniem i o wiele droższym. Dlaczego merol dla mnie od dawna była to marka nr1 przed hondą.
                        Po jazdach testowych dosłownie ręce mnie opadły, brak słów.... co do jazdy hałasu jakie te modele soba reprezentowały, to jest juz koniec pewnej epoki dla tej marki. Nawet skusiłem się na mocniejsze wersje silników do testów w czasie oczekiwania na civica...zgroza za taka cane 250tys mając pod ręka te same wyposażanie i nie: WYJĄCĄ SKRZYNIE BIEGÓW PROBUJACA DOGONIĆ turbo dziurę i TWOJĄ NOGE KTÓRA NACISKA PEDAŁ GAZU. Civic 11 jest warta swojej ceny, moim zdaniem z takim pełnym wyposażeniem bez żadnych dopłat.
                        Last edited by rob1986; 21-11-2022, 16:18.
                        zawsze o-lej 0w20 Castrol H 1L, zmieniły się warunki pracy silnika to i olej też zmienić

Comment

wczoraj rozmawiałem z kolegą zainteresowanym kupnem auta który chodził po salonach brał jazdy próbne i rozmyślał co kupić, jeździł też hondą ale mimo wszystko wybrał toyotę corollę kombi z informacji które posiadał okazuje się ze jest sporo większa od corolli cros poszedł więc do salonu podpisać umowę i wpłacić zadatek miał wszystko dogadane ale jak wyszedł wsiadł do auta zaczął czytać i stwierdził że sprzedawca się pomylił wrócił do sprzedawcy mówiąc że miał czekać do maj/czerwiec 2023 a na umowie jest luty 2024 więc sprzedawca poinformował go ze tyle czeka się na corollę cros na kombi niestety do lutego, wkór....ł się podarł umowę i wycofał kasę.
                          Jeśli chodzi o konkurencję to poczytałem treści na portalach zagranicznych i okazuje się że cena nowego civica w najbogatszej wersji jest najlepiej skrojonym wydatkiem na zakup auta żaden pojazd z konkurencji nie oferuje takiego wyposażenia w takiej czy podobnej cenie nie oferuje też takiego napędu (który śrubuje właśnie tą cenę) ale nie daje też takiej gwarancji czy frajdy z jazdy wielu dziennikarzy opisywało to auto ze to najlepiej wydane pieniądze z których użytkownik po pewnym czasie się przekona systemy podobne do honda sensig są osiągalne (znaczna część) w tzw. segmencie premium również funkcje łączności z telefonem to auta z wyższej półki.... każdy ma swoje przemyślenia ale łatwo sprawdzić wiele informacji i uważam że się nie mylą .

Comment

Co ma takiego wybitnego z funkcji łączności z telefonem bo chyba cos przegapiłem ?

Comment

Koledze IGNACJOSZ najprawdopodobniej chodzi o bezprzewodowy carplay to drugi model po hrv z taką opcją, jest nowością.....
                              zawsze o-lej 0w20 Castrol H 1L, zmieniły się warunki pracy silnika to i olej też zmienić

Comment

Working...
                              X