Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic XI kontra konkurencja

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Miałem okazję wypróbować Corolla Cross na jeździe testowej z hybrydą 5 generacji. Odczucia są bardzo pozytywne, super się zbiera. Porównując do Civic poruszę tylko kwestię wyciszenia:
    1) silnik wyje w toyocie podczas dynamicznego przyspieszania. Takiego dziadostwa na szczęście nie ma w Civic
    2) z kolei Toyota lepiej sobie poradziła z wyciszeniem nadkoli. Szum jest, ale nie taki jak w Hondzie.

Reszta jest kwestią gustów i upodobań tak czy siak zostaję przy Hondzie na plus Toyoty Corolla Cross że według dilera na auto czeka się 5 miesięcy gdzie w przypadku hatchback i kombi to już chyba 2024.

Comment

Corolla kombi w tej chwili to już Q2/2024 ... ale co do porównania Corolli 5 gen. z nowym Civic, to jak wygląda system My Honda+? Czy ktoś testował zdalne ustawianie temperatury? W nowej Corolli ma pojawić się taka opcja, z tego co czytam na stronie Hondy też powinna być, ale na forum wątku żadnego nie znalazłem. Ktoś wie jak to w praktyce wygląda i czy w ogóle jest dostępne w XI?

Comment

Zamieszczone przez logicalvolume Zobacz posta
        Corolla kombi w tej chwili to już Q2/2024 ... ale co do porównania Corolli 5 gen. z nowym Civic, to jak wygląda system My Honda+? Czy ktoś testował zdalne ustawianie temperatury? W nowej Corolli ma pojawić się taka opcja, z tego co czytam na stronie Hondy też powinna być, ale na forum wątku żadnego nie znalazłem. Ktoś wie jak to w praktyce wygląda i czy w ogóle jest dostępne w XI?
        W Civiku niedostępne

Comment

Szukam auta dla siebie (rodzina 2+1) na około 10lat zakup za rok do dwóch i być może niekoniecznie nowego
          Myślę o:
          Toyota Camry ale wkurza mnie że nie można dać tam haka a w wersji poliftowej nawet wieszaka na rowery, tak samo nie ma możliwości kupić relingów (znaczy są ale tylko dlatego że można je kupić w USA więc da się zakombinować i kupić w Europie) wygląda na to że problemy z hakiem i relingami to jakieś kwestie związane z regionem świata a nie możliwościami konstrukcyjnymi. Za to podobno jest cicho w środku i komfortowo silnik 2.5l niewysilony a wersja poliftowa ma AA

Toyota Corolla wkurza mnie z tym że sedan ma tylko silnik 1.8, wydaje mi się że jest bardziej wysilony oraz ma gorsze osiągi. To taka nagroda pocieszenia gdyby Camry się nie udało kupić np ewentualnie wersja kombi z silnikiem 2.0 ale wolałbym już odejść od kombi

I teraz do gry wchodzi Honda Civic XI (kiedyś miałem Accord 6gen więc mam sentyment do tej marki) fajne że silnik w końcu nie pełni tylko funkcji generatora prądu że jest to silnik 2.0 ale czy można do tego auta założyć hak albo relingi? Czy to silnik jak w Toyotach z wtryskiem pośrednio bezpośrednim? Gdzieś wyżej pisaliście że poziom hałasu jest na porównywalnym poziomie co Corolla czyli gorzej od Camry

W przypadku Toyot gdyby się okazało że PB jest dla bogaczy to mogę założyć LPG (będę miał PB LPG oraz prąd [emoji3]) accorda miałem z LPG dziś Volvo V50 2.4 z LPG ogólnie uważam że LPG jest ok ale może dzięki hybrydzie nie będę musiał myśleć o LPG

Sent from my SM-G781B using Tapatalk

Comment

Ja bym na Twoim miejscu poczekał kilka miesiecy na facelifting Toyoty Rav-4 Hybrid. (chyba, że juz go sprzedają - nie znam detali)
            Nowe multimedia, nowe ładne zegary, brak problemów z hakiem (800kg) czy relingami. Super trwały i całkiem dynamiczny 2,5 hybrid.
            Jakbym kupował na 10 lat to ten model.

Minus to dość słabe wyciszenie - no ale 6k pln rozwiązuje sprawę.
            Last edited by Glosima; 01-01-2023, 17:45.
            Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Zamieszczone przez Tomahawk5000 Zobacz posta
              Szukam auta dla siebie (rodzina 2+1) na około 10lat
              (...)
              I teraz do gry wchodzi Honda Civic XI (...) jest to silnik 2.0 ale czy można do tego auta założyć hak albo relingi?
              Miałem podobne kryterium przy wyborze auta, hatchback z w miarę dużym bagażnikiem i możliwością przewozu rowerów na platformie montowanej na haku...

Do civica jest hak, można też belki założyć. Ja zamówiłem z hakiem.

Comment

Zamieszczone przez Glosima Zobacz posta
                Ja bym na Twoim miejscu poczekał kilka miesiecy na facelifting Toyoty Rav-4 Hybrid. (chyba, że juz go sprzedają - nie znam detali)
                Nowe multimedia, nowe ładne zegary, brak problemów z hakiem (800kg) czy relingami. Super trwały i całkiem dynamiczny 2,5 hybrid.
                Jakbym kupował na 10 lat to ten model.

Minus to dość słabe wyciszenie - no ale 6k pln rozwiązuje sprawę.
                RAV4 byłby spoko ale to już zaczynają się duże pieniądze szczególnie w wersji 4x4
                6k na wyciszenie jest do przeżycia ale w RAV4 problem chyba też jest po stronie cienkich szyb są cieńsze niż w Camry kolejne sprawa to zużycie paliwa

[QUOTE=blata;509401]Miałem podobne kryterium przy wyborze auta, hatchback z w miarę dużym bagażnikiem i możliwością przewozu rowerów na platformie montowanej na haku...

Do civica jest hak, można też belki założyć. Ja zamówiłem z hakiem.[/QUOTE
                Dzięki za info, a jak z tym silnikiem? Bo podobno to jakaś sprawdzona bardzo dobra jednostka a jednocześnie wtrysk bezpośredni co nie brzmi zbyt trwałe dlatego toyoty montują wytrysk bezpośrednio pośredni (wykorzystujący zalety tych wtrysków)

Last edited by Tomahawk5000; 01-01-2023, 17:55.

Comment

Nie ma na rynku bardziej sprawdzonych w boju hybryd niż Toyoty.
                  Jak chcesz mieć pancerny napęd to pewne opinie są tylko o Toyocie - reszta rynku jest po prostu za młoda aby coś konkretnie powiedzieć.
                  Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Skorzystam z okazji poruszonego zagadnienia - polecacie sprawdzone miejsca na wyciszenie aut?

Comment

Jeśli męczy Cię hałas w samochodzie dobrze trafiłeś! Głośny silnik, szum opon, hałas z zewnątrz, huk z bagażnika? Zapraszamy! CICHE-AUTO.PL

Comment

Zamieszczone przez Glosima Zobacz posta
                        Nie ma na rynku bardziej sprawdzonych w boju hybryd niż Toyoty.
                        Jak chcesz mieć pancerny napęd to pewne opinie są tylko o Toyocie - reszta rynku jest po prostu za młoda aby coś konkretnie powiedzieć.
                        Honda jest już długo na rynku hybryd, sam posiadam Lexusa hybrydowego, ale nie mam problemu z zaufaniem dla Hondy w tej kwestii, a jako kolejne auto właśnie rozważam Civic'a (też z hakiem). Jestem umówiony na jazdę próbną, na pewno podzielę się wrażeniami.

Comment

Zamieszczone przez logicalvolume Zobacz posta
                          zaufaniem
                          "Zaufanie", a "doświadczenie" to 2 zupełnie inne sprawy. Nie mieszajmy ich

Comment

Bardzo często zaufanie buduje doświadczenie, nie takie inne sprawy jakby mogło się wydawać

Comment

Ale czy Honda miała jakieś wtopy na przestrzeni tych lat? Honda i Toyota w mojej opinii to dwaj najlepsi producenci jeżeli chodzi o niezawodność i równi sobie partacze jeżeli chodzi o zabezpieczenie antykorozyjne

Honda ma dużo mniejsze doświadczenie języki chodzi o układy hybrydowe? Chyba czegoś się nauczyli skoro z szeregowej przeszli na równoległą [emoji3]

Gdyby Toyota miała tylko zalety to bym nie szukał alternatyw i myślał tylko o Camry lub Corolli

Comment

Tymczasem po cichu wróciły do oferty automaty w Kia Ceed. Można zamawiać auta z silnikami 1.5 160 KM ze skrzynią dwusprzęgłową 7DCT. Wypasiona wersja kombi kosztuje ok. 140 000 zł i w moim przypadku taka KIA nie ma minusów w wyposażeniu, które ma Honda. Jadę w czwartek lub piątek pomacać i pojeździć na próbę. Czas oczekiwania ok. 6 miesięcy.

Comment

Working...
                                X