Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Światła, Oświetlenie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Z tymi nazwami też się pogubiłem. Mając porównanie np z mercem G klasą lub audi Sq7 działa w ten sam sposób i światła absolutnie nie odbiegają od tych które dobrze znam.

Comment

Zamieszczone przez eror Zobacz posta
      Wybaczcie bo wcześniej się nie interesowałem. Adaptacyjne Hondy czyli matrycowe jak w innych markach?
      tu troszkę w temaciehttps://www.civicforum.pl/showthread.php/66122-Pierwsze-jazdy-Civic-XI/page68
      ale generalnie ma to tylko advance
      Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
      Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Jedna rzecz jest trochę dziwna. Czytając na początku instrukcje obsługi coś mi zaświtało że była informacja by kontrolować automatyczne światła w razie potrzeby czy coś takiego. A wg ogólnego wzoru świateł adaptacyjnych powinny zawsze działać bez naszej ingerencji. Teoria teorią lecz wolałbym mieć pewność że automatyka świateł zawsze działa prawidłowo i nikogo nie oślepiam.

Comment

Zamieszczone przez hondzia-81 Zobacz posta
          Czytając na początku instrukcje obsługi coś mi zaświtało że była informacja by kontrolować automatyczne światła w razie potrzeby czy coś takiego.
          Zgadza się. Są sytuacje, gdzie automat źle zadziała. Tak jest np. na drogach dwujezdniowych rozdzielonych krzewami lub betonowym murkiem, np niektóre odcinki ekspresówek i autostrad. Światła aut jadących na drugiej jezdni są wtedy zasłonięte i czujnik u nas ich nie wykrywa. Jedziesz na światłach drogowych bez wyciętych stref. Kierowców w osobówkach nie oślepiasz, ale kierowców ciężarówek już tak. Ja w takich sytuacjach ręcznie przełączałem światła mijania i drogowe. Na drogach jednojezdniowych nie przytrafiło mi się, żeby kogoś oślepiło. Ogólnie ten system matrycowy działa dobrze. Jedyne zastrzeżenie mam takie, że lampy w civicu są niższej mocy (nie wymagają stosowania dodatkowych spryskiwaczy lamp) i po wycięciu wiązki światła na wprost już pozostała część oświetlająca pobocze jest słaba i mało widoczna. Nadal trzeba uważać na zwierzęta itd.

Na forum chyba nie było wspomniane, ale poza matrycowymi reflektorami w wersji advance jest statyczne doświetlanie zakrętów do prędkości 40 km/h. I to działa naprawdę dobrze.

Comment

Zamieszczone przez blata Zobacz posta
            Są sytuacje, gdzie automat źle zadziała. Tak jest np. na drogach dwujezdniowych rozdzielonych krzewami lub betonowym murkiem, np niektóre odcinki ekspresówek i autostrad. Światła aut jadących na drugiej jezdni są wtedy zasłonięte i czujnik u nas ich nie wykrywa. Jedziesz na światłach drogowych bez wyciętych stref. Kierowców w osobówkach nie oślepiasz, ale kierowców ciężarówek już tak.
            w pozostałych wersjach (nie advance) gdzie jest tylko system auto jest taka sama przypadłość
            Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
            Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Ja też włączam światła na manual na drogach rozdzielonych barierkami ale tylko dlatego bo słyszałem że tak powinno się robić. Potwierdzam że doświetlanie zakrętów jest super dodatkiem i zawsze starałem się wybierać auta z tą opcją bo nawet skręt w dużych ciemnościach przy terenie z przeszkodami jest super widoczny. Widzę, że sporo nowych aut teraz nie ma już spryskiwaczy reflektorów. Jadąc ostatnio trasę nocną przez pasmo tatr miałem 3 sytuacje ze zwierzyną. Światła pomogły mi w 2 z nich uniknąć starcia ale w trzeciej sytuacji sarna wskoczyła pędem tuż przed maskę auta i tylko cud oszczędził nas i sarnę od kontaktu. I tutaj już żadne światła nie pomogą jak zwierzę wtargnie pędem na samo auto. Zawsze jade w miarę wolno przez lasy nocą zwłaszcza przez tatry.

Comment

Przejechałem swoim Civiciem (advance) ponad 15tys km. Światła matrycowe oceniam jako przeciętne. W maździe 3 są lepsze tzn mocniej świecą, lepiej doświetlają i mają spryskiwacze. Natomiast w obu przypadkach, jeżeli oślepiam, to tylko kierowców ciężarówek. Dlatego też w civicu gdy tylko widzę obrysówki ciężarówek, to przełączam na mijania. Wracam do drogowych w ten sam sposób. W trójce służy do tego intuicyjny przycisk na końcu dźwigienki.

Comment

Panowie, jak świecą światła mijania w wersji sport? Jakie macie odczucia? Słabo, dobrze, przeciętnie ? Macie może jakąś fotkę jak wygląda oświetlona droga w nocy, tutaj pytanie skierowane do posiadaczy wersji sport lub elegance.
                  Moja łódka Civic..
                  Mój "klekocik" Ceed..
                  New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                  Coś na temat olejów..

Comment

Mam od niedawna i jeżdżę narazie po mieście ale wydaje mi się że świecą podobnie jak w X czyli zadowalająco .

Comment

ja mam światła ze sporta - mam lampy europejskie. czyli takie co się zmieniają automatycznie ale nie ma tego wycięcia co ma najwyższa wersja (taka soczewka w środku reflektora). Wg mnie świecą lepiej niż w Xgen i są OK choć nie jest to volvo czy mercedes z tych wyższych półek. tu masz foto jak to świeci choć zdjęcie było robione z ostrością na zegary a nie na odświetlenie drogi i wyszło by jeszcze lepiej gdybym stał w pełnej ciemności a nie w latarniach.

Comment

Zamieszczone przez Lcfr Zobacz posta
                        tu masz foto jak to świeci choć zdjęcie było robione z ostrością na zegary a nie na odświetlenie drogi i wyszło by jeszcze lepiej gdybym stał w pełnej ciemności a nie w latarniach.
                        Na foto wygląda, że całkiem dobrze oświetlają drogę Ostatnio jechałem Octavią z roku 2022, taką prawie podstawową wersją i miała chyba tez ledy (bo droga była niebieska), to niestety przeraziło mnie to jak słabo one świeciły... i teraz zacząłem się zastanawiać czy w XI będę miał takie jak w tej skodzie, słabe..
                        Moja łódka Civic..
                        Mój "klekocik" Ceed..
                        Coś na temat olejów..

Comment

Swiecą dobrze i moim zdaniem lepiej niz w X

Comment

Generalnie Hondy przez swoją linię zawsze miały problemy ze światłami - wąski reflektor zawsze daje mniej światła
                            W mojej ocenie światła w XIgen nie są powalające natomiast w skali 1-10 dałbym im mocne 7-8 gdzie 10 to wspomniane topowe modele Merca czy Volvo
                            Dla mnie są to najlepsze światła jakie miałem w Hondzie...

I dodam cos... choć ten problem Ciebie nie będzie dotyczył. Po roku użytkowania, ostatnio porządnie przepolerowałem reflektor z takiego jakby brudnego nalotu bardzo delikatna pasta polerską i - mimo, że w sumie nie czułem żadnego dyskomfortu i potrzeby tego zabiegu (zrobiłem to podczas ogarniania lakieru) - zabieg zauważalnie poprawił widoczność, jakby doszło z 5% światła.
                            Mam już kupioną folię PPF wycięta pod kształtkę reflektora i przed zimą chce zrobić zabieg porządnego czyszczenia i jej nałożenia.

Comment

Zamieszczone przez Lcfr Zobacz posta
                              Mam już kupioną folię PPF wycięta pod kształtkę reflektora i przed zimą chce zrobić zabieg porządnego czyszczenia i jej nałożenia.
                              Trudne to sam zrobisz? Może i ja bym coś takiego zrobił jak jeszcze będą nowe..
                              Moja łódka Civic..
                              Mój "klekocik" Ceed..
                              Coś na temat olejów..

Comment

Wielkiej filozofi w tym nie ma.Wyklejasz na mokro.Formatka jest wycieta pod daną markę
                                Chroni pzred kamykami ale moim zdaniem pogorszy jasnośc

Comment

Working...
                                X