Witam. Moja Hania ma 2 miesiące i 2000km . Od około 1000km pojawiły się stuki przy pierwszym użyciu hamulca do przodu lub tyły czasami dość głośne. ASO twierdzi, że to stukają klocki w jarzmach i to jest normalne w tym modelu. Ja nie daje temu wiary i będę się upierał o jakąś reakcje z ich strony . Czy ktoś też tak ma?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Stuki przy hamowaniu
Collapse
X
-
To samo miały nowe IX.. Na to generalnie nie ma rady, tak po prostu jest i tyle.. w ASO mogą ci rozebrać hamulce, napchać jakiegoś smaru w miejscach gdzie opierają się klocki i stuki znikną.. a można też w to nie wnikać i z czasem gdy wszystko się zabrudzi, pył osiądzie w jarzmie i zacisku stuki same znikną..
-
No niestety, w Cvicu to występuje, nie u wszystkich, ale jednak zdarza się.. Zazwyczaj po paru tys. km przebiegu to znika -tak jak pisałem wcześniej... ale jeśli mocno to dokucza, to ASO powinno zaradzić.
Comment
-
Ja również zauważyłem w swoim civicu, że przy hamowaniu słychać drzygyty a biorąc pod uwagę, że auto jest w początkowej fazie docierania a na liczniku jest zaledwie 300km, hamowanie odbywa się w sposób delikatny. Hmm Nie wiem czy to jest kwestia tego, że układ hamulcowy jest na dotarciu i patrząc na przebieg potrzeba przejechanych km aby wszystko jak trzeba się ułożyło czy faktycznie to jest problem z którym należy się zglosic do ASO lub co gorsza jak mówicie, że w hondzie tak bywa. Choć prawdę mówiąc nie przekonuje mnie stwierdzenie, że nowe auto tak ma...
Comment
-
W IX stukanie pojawiało się np. jak cofało się autem, noga na hamulec, auto zatrzymuje się, a potem pierwszy bieg, puszczam sprzęgło żeby ruszyć i wtedy - stuk! Ale przy normalnej jeździe do przodu przy hamowaniu nie było żadnych stuków. Przynajmniej u siebie tak miałem.. po paru tys. km tego już nie było.Last edited by Grzechu; 09-02-2018, 21:03.
Comment
-
Panowie, stukanie przy zmianie kierunku jazdy to normalna sprawa, luzy pomiędzy klockiem a jarzmem są po to żeby pozwolić na ich rozszerzalność cieplną.
Poniżej biuletyn Hondy na ten temat (to jest już nowsza wersja, oryginalny był z 2001 roku):
Brakes.PNGLast edited by Lukas; 14-02-2018, 19:09.
Comment
-
Ok. Ale ja mówię o stukaniu i to głośnym. Które jest uciążliwe. Do około 1000 km przebiegu było też właśnie klikanie dość ciche ale to się zmieniło .Stuka coraz częściej i głośniej nawet jadąc w jednym kierunku np. przód po przejechaniu studzienki lub progu zwał też po użyciu pedały hamulca stuka.Last edited by david4; 14-02-2018, 18:23.
Comment
-
Zamieszczone przez david4 Zobacz postaOk. Ale ja mówię o stukaniu i to głośnym. Które jest uciążliwe. Do około 1000 km przebiegu było też właśnie klikanie dość ciche ale to się zmieniło .Stuka coraz częściej i głośniej nawet jadąc w jednym kierunku np. przód po przejechaniu studzienki lub progu zwał też po użyciu pedały hamulca stuka.
Comment
-
Zamieszczone przez david4 Zobacz postaDo około 1000 km przebiegu było też właśnie klikanie dość ciche ale to się zmieniło .Stuka coraz częściej i głośniej nawet jadąc w jednym kierunku np. przód po przejechaniu studzienki lub progu
Comment
Comment