Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stuki przy hamowaniu

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Stuki przy hamowaniu

Witam. Moja Hania ma 2 miesiące i 2000km . Od około 1000km pojawiły się stuki przy pierwszym użyciu hamulca do przodu lub tyły czasami dość głośne. ASO twierdzi, że to stukają klocki w jarzmach i to jest normalne w tym modelu. Ja nie daje temu wiary i będę się upierał o jakąś reakcje z ich strony . Czy ktoś też tak ma?

To samo miały nowe IX.. Na to generalnie nie ma rady, tak po prostu jest i tyle.. w ASO mogą ci rozebrać hamulce, napchać jakiegoś smaru w miejscach gdzie opierają się klocki i stuki znikną.. a można też w to nie wnikać i z czasem gdy wszystko się zabrudzi, pył osiądzie w jarzmie i zacisku stuki same znikną..
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

Trochę mnie to dziwi ponieważ jeżdżę również innymi nowymi samochodami jak dacia, jeep czy mercedes i nigdzie to nie występuje ?

Comment

No niestety, w Cvicu to występuje, nie u wszystkich, ale jednak zdarza się.. Zazwyczaj po paru tys. km przebiegu to znika -tak jak pisałem wcześniej... ale jeśli mocno to dokucza, to ASO powinno zaradzić.
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        Coś na temat olejów..

Comment

Ja również zauważyłem w swoim civicu, że przy hamowaniu słychać drzygyty a biorąc pod uwagę, że auto jest w początkowej fazie docierania a na liczniku jest zaledwie 300km, hamowanie odbywa się w sposób delikatny. Hmm Nie wiem czy to jest kwestia tego, że układ hamulcowy jest na dotarciu i patrząc na przebieg potrzeba przejechanych km aby wszystko jak trzeba się ułożyło czy faktycznie to jest problem z którym należy się zglosic do ASO lub co gorsza jak mówicie, że w hondzie tak bywa. Choć prawdę mówiąc nie przekonuje mnie stwierdzenie, że nowe auto tak ma...

Comment

U mnie niestety stuka coraz częściej i to jest uciążliwe. W poniedziałek dzwonię do ASO żeby umówić termin na sprawdzenie.

Comment

W IX stukanie pojawiało się np. jak cofało się autem, noga na hamulec, auto zatrzymuje się, a potem pierwszy bieg, puszczam sprzęgło żeby ruszyć i wtedy - stuk! Ale przy normalnej jeździe do przodu przy hamowaniu nie było żadnych stuków. Przynajmniej u siebie tak miałem.. po paru tys. km tego już nie było.
              Last edited by Grzechu; 09-02-2018, 21:03.
              Moja łódka Civic..
              Mój "klekocik" Ceed..
              Coś na temat olejów..

Comment

Panowie, stukanie przy zmianie kierunku jazdy to normalna sprawa, luzy pomiędzy klockiem a jarzmem są po to żeby pozwolić na ich rozszerzalność cieplną.

Poniżej biuletyn Hondy na ten temat (to jest już nowsza wersja, oryginalny był z 2001 roku):
                Brakes.PNG
                Last edited by Lukas; 14-02-2018, 19:09.

Comment

Ok. Ale ja mówię o stukaniu i to głośnym. Które jest uciążliwe. Do około 1000 km przebiegu było też właśnie klikanie dość ciche ale to się zmieniło .Stuka coraz częściej i głośniej nawet jadąc w jednym kierunku np. przód po przejechaniu studzienki lub progu zwał też po użyciu pedały hamulca stuka.
                  Last edited by david4; 14-02-2018, 18:23.

Comment

Zamieszczone przez david4 Zobacz posta
                    Ok. Ale ja mówię o stukaniu i to głośnym. Które jest uciążliwe. Do około 1000 km przebiegu było też właśnie klikanie dość ciche ale to się zmieniło .Stuka coraz częściej i głośniej nawet jadąc w jednym kierunku np. przód po przejechaniu studzienki lub progu zwał też po użyciu pedały hamulca stuka.
                    Nakrętki felg sprawdziłeś?Podokręcane?

Comment

W pierwszej kolejności.

Comment

Zamieszczone przez david4 Zobacz posta
                        Do około 1000 km przebiegu było też właśnie klikanie dość ciche ale to się zmieniło .Stuka coraz częściej i głośniej nawet jadąc w jednym kierunku np. przód po przejechaniu studzienki lub progu
                        Jedź z tym do serwisu i tak im to opisz, niech szukają... bo to raczej już nie hamulce tylko coś innego.. może jakaś osłona się obluzowała, nadkole, albo coś w zawieszeniu.. dużo możliwości.. trzeba szukać..
                        Moja łódka Civic..
                        Mój "klekocik" Ceed..
                        Coś na temat olejów..

Comment

Panowie ratunku do posiadaczy x gena czy komuś stukają hamulce?

Comment

Zapytam Tak koledzy i koleżanki komu nie stuka nic przy hamowaniu ?

Comment

W ix mi piszczaly, tak średnio, w typku prawie w ogóle, a w x gen bardzo rzadko, ale w żadnym mi nic nie stukało, chyba że ABS na śniegu

Comment

Working...
                              X