Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lepkość oleju. O czym mówi Indeks lepkości. Jakie znaczenie ma lepkość oleju.

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

też mi to przyszło do głowy, ale to jest dużo roboty, można to robić, ale rozłożone w czasie. Powstałby taki swoisty ranking, ale nie "najlepszych" olejów tylko ocenianych wg kryteriów składu.

edit:
    ja nie widziałem, ale nie trudno się domyślić. Podana lepkość pokrywa się z typowymi warunkami dla USA i EU. Jeśli wybierze się olej zgodnie z tym co tu piszemy wysokiej jakości baza syntetyczna i wysokiej jakości dodatki no to nie może być inaczej.
    Last edited by rambo7; 03-02-2020, 11:09.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Tak będzie rozłożone w czasie, zrobię to w excelu i będę dopisywał cały czas coś nowego i zamieszczał tutaj na forum.. 10W30 do naparzania na torze Tak samo w moto stosuje się 10W.. nie mniej, w Moto najszybciej się ścinają polimery.. silniki wysoko obrotowe.. musi być konkretna lepkość.
      Last edited by Grzechu; 03-02-2020, 11:17.
      Moja łódka Civic..
      Mój "klekocik" Ceed..
      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
      Coś na temat olejów..

Comment

dobrze by było, odróżnić (nie wiem, kolorem) te parametry które przyjmować będiesz z definicji Normy J300. Tak by było widać co pochodzi z danych K Ch, a co jest umownie przyjęte. (będziemy wiedzieć których danych nie podaje producent).
        No to będzie żmudna robota.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Tak zgadza się zrobię jakąś kolorową legendę, co z KCH co przyjęte, oszacowane. No nic spróbuję coś pilotażowo zestawić i zamieścić, ocenimy, ewentualnie zmienimy, dopracujemy i jedziemy dalej
          Moja łódka Civic..
          Mój "klekocik" Ceed..
          Coś na temat olejów..

Comment

@Grzechu - tu masz zestawienie z danymi http://www.lexus-forum.pl/viewtopic....13300&p=118062
            Trochę stare, ale zawsze może się przydać

Comment

z pewnością ta baza mogła by posłużyć jako wsad, samego pisania jest sporo.
              Widać że sporo brakuje tam informacji są postawione "???" np. przy HTHS. Brakuje rangowania dla nieopisanych modeli, jest tylko "zero-jedynkowo" - "power vs economy" przydało by się coś pośredniego. Fakt piszą że wszystko to, to są oleje godne polecenia, ale jakiejś pośredniego rangowania mi brakuje, np. Power - standard - ekonomy.
              Brakuje olejów do benzyn z GPF. Brakuje opisu ACEA. Przy olejach musiało by być to ujęte bo np olej Valvoline 5W-30 są C3, A3, A5, opis musi być precyzyjny.
              Jest to na pewno materiał do wykorzystania. Nie wiem czy wszystko, ale na początek te popularne i te aktualne na dzisiaj np "Mobil 1 Turbo Diesel 0W40" tego oleju już nie ma on występuje teraz pod etykietą Mobil 1 FE ACEA A3/B4 0W40".
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Dobra coś tam złożyłem, wygląda to tak.. czekam na ewentualne uwagi, ale, trzeba przyznać, że jest to czasochłonne.. :/ Kolorem czerwonym oznaczam parametry których producent nie podał w KCH.

oleje.jpg
                Moja łódka Civic..
                Mój "klekocik" Ceed..
                Coś na temat olejów..

Comment

To jeszcze do GPF poprosimy C2/C3 0w30.

Jak wiesz nie jest to łatwe

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Comment

Zamieszczone przez Paluch Zobacz posta
                    Oczywiście
                    Moja łódka Civic..
                    Mój "klekocik" Ceed..
                    Coś na temat olejów..

Comment

Ciekawy link https://blog.k1technologies.com/bear...sity-explained

Comment

Zamieszczone przez Paluch Zobacz posta

Jak wiesz nie jest to łatwe

Może Ravenol SSO 0w30 USUVO

Opis produktu: RAVENOL SSO SAE 0W-30 to oparty na PAO (polialfaolefiny) w pełni syntetyczny, lekkobieżny olej silnikowy wykonany w technologii USVO® i sprawdzonej technologii CleanSynto® do silników benzynowych i Diesla aut osobowych, również z turbodoładowaniem i bezpośrednim wtryskiem paliwa. Dzięki technologii USVO® osiągnięto wyjątkowo wysoką stabilność lepkości. Wyeliminowano wady polimerów podnoszących indeks lepkości, jednocześnie wykorzystując […]

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

Comment

Jeżdżę na nim i próbowałem znaleźć coś lepszego ..

Comment

Zgadza, artykuł ciekawy i w sumie znowu wszystko sprowadza się do lepkości i stabilności oleju w wysokich temperaturach pracy i jakości bazy olejowej + dodatki ( o których wciąż mało wiemy )... czyli to o czym cały czas tutaj piszemy, wniosek nasuwa się jeden, olej nie może być ani za "lekki" ani za "gruby".
                            Moja łódka Civic..
                            Mój "klekocik" Ceed..
                            Coś na temat olejów..

Comment

z tej tabelki wywaliłbym: gęstość - ta zasadniczo różni się 3cim miejscem po przecinku. MRV CCS - to są temp laboratoryjne, liczba mówi tylko tyle jak powinien zachować się olej, do analizy nie potrzebne, pozostale informacje wystarczą.
                              Co do Mobil1 FE 0W-40 to z rozmowy z facetem którego uważam za fachowca z LucArt to twierdzi że Mobil1 ten jest ful-syntetykiem to nie jest III grupa a przynajmniej IV. Zresztą facet z linka Lexusa właśnie tak pisze "PAO+GTL".
                              Zerknij na K Ch: https://www.google.com/url?sa=t&rct=...mm-07dr_hn3ypW
                              Last edited by rambo7; 04-02-2020, 08:09.
                              Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                                Co do Mobil1 FE 0W-40 to z rozmowy z facetem którego uważam za fachowca z LucArt to twierdzi że Mobil1 ten jest ful-syntetykiem to nie jest III grupa a przynajmniej IV
                                Wg niemiaszków nie jest to fully syntetic. Na pewno wysoka jakość za rozsądną cenę.
                                Oleje silnikowe Castrol, Mobil, Shell, Motul, Total, Elf - olej silnikowy 5w30, 5w40, 10w40, filtry i żarówki samochodowe, najlepsze ceny i opinie na Allegro.

W LucArcie kupujesz oleje? Wydaje się pewnym sklepem z ori produktami.
                                Last edited by gkill; 04-02-2020, 11:00.

Comment

Working...
                                X