Grzechu MOBIL 1 FS 0W40 możesz śmiało zaliczyć w ostatniej pozycji do grupy GTL jak shell [ moja sugestia Twoja praca szanuje to] shell też ma GTL około 70% tej bazy gazowej,dla SAE i ACEA dodaje dodatki , to właśnie co dochodzimy to właśnie baza jest znacząca [ zrobiłeś rewolucje znaczącą ] , nie sztuka dowalić polimerów i pisać jaki wskażnik lepkości , tak po cichu już nawet myślę naj olej naturalna baza o niższej lepkośći niż ten doładowany o wysokiej lepkości ,dodatki się zużywają olej baza PAO ,ESTER nigdy , zużyty naj do budowy nowego oleju.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Lepkość oleju. O czym mówi Indeks lepkości. Jakie znaczenie ma lepkość oleju.
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Jaki jest klucz do tej tabeli? ona jakoś szereguje który lepszy? czy po prostu zawiera oleje które można używać ze spokojną głową? bo tak patrząc na te parametry to w obrębie danego SAE nie ma jakichś piorunujących zmian. Bardzo ciekawi mnie jeden olej Mihel Ceramic 9600 5w30, producent podaje hths 4,48, co jest jakimś potężnym wynikiem w tej klasie olejów. Ja bym tu dodał jeszcze 3 - MIHEL CERAMIC OIL 9600 oraz 9200 5W30, RAVENOL REP RACING EXTRA PERFORMANCE 5W30 USVO ten trochę drogi, Penrite Enviro+ 5w30, wszystkie są ACEA C3.Last edited by AdamZet; 05-02-2020, 00:07.
Comment
-
Jak zaczyna fajnie to obrazować PENRITE TENS OW40 PAO_ESTER tak wysoki VM przez cynk który był dobry 4 dekady temu i robi szkody w układzie rozrządu , dzięki Grzechu niedługo dojdziemy ile możemy.
Zamieszczone przez AdamZet Zobacz postaJaki jest klucz do tej tabeli? ona jakoś szereguje który lepszy? czy po prostu zawiera oleje które można używać ze spokojną głową? bo tak patrząc na te parametry to w obrębie danego SAE nie ma jakichś piorunujących zmian. Bardzo ciekawi mnie jeden olej Mihel Ceramic 9600 5w30, producent podaje hths 4,48, co jest jakimś potężnym wynikiem w tej klasie olejów. Ja bym tu dodał jeszcze 3 - MIHEL CERAMIC OIL 9600 5W30, RAVENOL REP RACING EXTRA PERFORMANCE 5W30 USVO ten trochę drogi, Penrite Enviro+ 5w30, wszystkie są ACEA C3.Last edited by Grzechu; 05-02-2020, 00:30.
Comment
-
Zamieszczone przez megipanNie ma klucza do tej tabeli musisz mieć już pojęcie o olejach , lepiej zapytaj do czego co masz zalać ktoś da Ci optymalną odpowiedż , ale naj po nitce do kłebka odczytaj forum oleje do gen. hondy.To co napisałeś wybierasz się na tor .
Comment
-
Zamieszczone przez megipan Zobacz postaGrzechu MOBIL 1 FS 0W40 możesz śmiało zaliczyć w ostatniej pozycji do grupy GTL jak shell
Zamieszczone przez AdamZet Zobacz postaardzo ciekawi mnie jeden olej Mihel Ceramic 9600 5w30, producent podaje hths 4,48, co jest jakimś potężnym wynikiem w tej klasie olejów.
Comment
-
Masz rację PAO < GTL.
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaDoszło parę pozycji.
[ATTACH=CONFIG]51064[/ATTACH]
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaDlaczego ? Zdaje się, że w KCH jest trochę PAO reszta minerał.. pewnie grupa III.
Jest to zwykły błąd, ktoś kto pisał, zamiast wpisać 3 wpisał 4.. ten olej może mieć HTHS 3,48.. ale na pewno nie 4,48. Oczywiście ujmę go w tabeli, ale przyjmę HTHS 3,48.
W zasadzie wszystkie ich oleje mają grubo ponad 4 HTHS: https://mihel.pl/kategoria-produktu/oleje-ceramiczne/Last edited by AdamZet; 05-02-2020, 08:25.
Comment
-
Można by było zrobić w tej tabelce coś w stylu HTHS więcej=lepiej itp. Obecnie jeżdżę na 0W30 LM Long Time, codziennie dojeżdżam do pracy około 15km w jedną stronę, dłuższe trasy dość rzadko obecnie, latem więcej. Nie paluje silnika, czerwonego pola nie zobaczy i biegi zmieniam srednio 4tys obrotów. Zastanawiam się czy zostać przy tym oleju czy kupić od Ravenola bo jest tańszy, co byście polecili?
Comment
-
Zamieszczone przez AdamZet Zobacz postaGrzechu drugi ich model (9200) ma ten sam poziom HTHS, w 2 produktach błąd pisarski?
Zamieszczone przez Fiedziu Zobacz postaMożna by było zrobić w tej tabelce coś w stylu HTHS więcej=lepiej itp.
Zamieszczone przez Paluch Zobacz postaWidzę, że z C3 nic lepszego w oko Ci nie wpadło niż ten ravenol?Last edited by Grzechu; 05-02-2020, 11:03.
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaZgadza się na 100% jest to błąd, zmiast 4 miało być 3,x wejdź w 10W40 i tam masz HTHS mniejsze niż na 5W30.. chyba, że mierzyli HTHS przy mniejszej prędkości ścniania.. nie wiem. Nie piszą metody obok pomiaru, dla mnie jest to błąd. Wyliczona lepkość dynamiczna w 150st.C bez ścinania dla tego oleju wychodzi mniejsza niż u nich przy ścinaniu 10-6.. cuda ? Ich olej łamie prawa fizyki ?
Czy lepiej nie wiadomo... teoretycznie im większa lepkość oleju tym mocniejszy film.. ale jeszcze mamy pasowania części w silniku.. jeśli w naszych Hondach jest to zrobione pod oleje o mniejszej lepkości to lepiej nie wchodzić w duże wartości HTHS.. ten temat jest trudny. Dodam jeszcze uwagę, że tam gdzie jest mniejsza zawartość VM tym olej bazowy użyty do blendowania ma większą lepkość, jest bardziej cięższy, a tym samym olej jest mniej paliwo-oszczędny... mimo, że może być w tej samej klasie SAE.
Dużo tego jest, możesz mi podsunąć jakieś propozycje to umieszczę.chyba jest jakaś odpowiedzialność producenta za dane podawane na stronie.
Comment
-
Zamieszczone przez AdamZet Zobacz postaNie wiem, ale takich przypadków nie ma, że wszystkie 5w30 mają tego typu błąd. Albo to celowo wpisano albo tak jest
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaZgadza się na 100% jest to błąd, zmiast 4 miało być 3,x wejdź w 10W40 i tam masz HTHS mniejsze niż na 5W30.. chyba, że mierzyli HTHS przy mniejszej prędkości ścniania.. nie wiem. Nie piszą metody obok pomiaru, dla mnie jest to błąd. Wyliczona lepkość dynamiczna w 150st.C bez ścinania dla tego oleju wychodzi mniejsza niż u nich przy ścinaniu 10-6.. cuda ? Ich olej łamie prawa fizyki ?Last edited by MiCyran; 05-02-2020, 14:01.
Comment
Comment