Mnie się kilka rzeczy nie podoba w Civic X, ale jeżeli chodzi o dynamikę, frajdę z jazdy to nie ma takiego drugiego auta na rynku. W rękach kierowcy, który lubi auta, ma zacięcie sportowe Civic to petarda. Do tego dochodzi pozycja za kierownicą, niska, wyprostowane nogi, bardzo precyzyjny układ kierowniczy. Leon, Astra, Golf, Octavia to są dla mnie podobne auta.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Silnik 1.5 wyciszenie
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Crom Zobacz postaZmierzam do tego, że Honda nie zawsze jest dobrym wyborem, jeśli zależy Ci na spokojnej przejażdżce z punktu A do punktu BBardzo często właśnie jadę spokojnie z miejsca w miejsce (do 30km miasto i drogi podmiejskie) i 1,5 CVT jest do tego idealny - cisza w mieście jak w melexie, bo silnika wogóle nie słychać a opon jeszcze nie słychać. A jak trzeba przycisnąć to zawsze jest czym
Dobrą metodą na pozbycie się / zmniejszenie laga jest tryb S - auto reaguje momentalnie na wszystko.
Aczkolwiek dawno z tego już nie korzystałem, bo jeżdżę raczej spokojnie, właśnie z punktu A do B
Jak dla mnie, po 1,5 roku i 25 tys przebiegu, wybór w pytę
Comment
-
Co człowiek to opinia, ja akurat uważam, że silnik słychać od samego początku i nie mogę się zgodzić, że jest cisza jak w melexie. Oczywiście nie jest to ryk, warkot nie wiadomo co, ale na pewno słychać. Dlatego debata dot. osobistych odczuć na temat danego samochodu jest bez sensu, bo każdy powie co innego
Comment
-
Macie jakieś porównanie spalnia CVT i manuala? CVT pewnie pali więcej, pytanie o ile, czy np na autostradzie ze stałą prędkością 140-160km/h spali mniej CVT. Obroty przy stałej, wyższej prędkości powinny być niższe w CVT, ale jak oglądałem filmiki to dużej różnicy nie było, obroty w CVT przy 140km/h są wysokie jak na automat 2900, tyle to ja mam u siebie w manualu w Accordzie. Spalanie przy 140 km/h 8.4 więc też nie jakieś rewelacyjne, przy 160km/h będzie miał dyszkę.
Comment
-
Zamieszczone przez pawcio-203 Zobacz postaKtóra benzyna spali mniej przy 140? Masz jakieś informacje?
Comment
-
Najlepiej przejedź się MT i CVT po szybszej drodze i sam ocenisz. Może jakiś kolega z forum mieszka blisko Ciebie.
Dane producenta raczej rzadko pokrywają się z rzeczywistością. Zresztą nie trzeba producenta... na forum są tacy, którzy nie wierzą w mój wynik. Sam sprawdź to będziesz pewny w 100%.
140km/h, 6 bieg, 7,6l/100 przy takiej sytuacji.
1.png
Źródło:
Last edited by pawcio-203; 16-11-2018, 11:17.
Comment
-
Nie pamietam juz dokladnie i precyzyjnie, ile mi spalił {sedan,cvt} na autostradzie przy predkosciach oscylujacych miedzy 130-a czasami 140 km/h,ale 8 z przodu nie było.
Ten silnik 1.5 {u mnie z cvt} jest b. oszczedny, na drodze krajowej w przepisowych 90-100km/h spalanie wedle komputera 5.4-5.6.Last edited by andrzejek-k68; 16-11-2018, 11:19.
Comment
-
Zamieszczone przez Jozin Zobacz postaPytanie jakie obroty przy 140km/h ma manual na szóstym biegu, byłaby by odpowiedź co spali więcej.
Kiedyś przyjechałam z Alp do Krakowa, prawie cały czas autostradą 130 km/h ze średnią 5,5 l/100 km. To napisali mi tu na forum ,żebym nie kreował wirtualnej rzeczywistościLast edited by Stach13; 16-11-2018, 17:21.
Comment
-
Zamieszczone przez plastik1989 Zobacz postaZ jednej strony tak, ale z drugiej co w podobnym budżecie i w podbnej dymamice 180KM, będzie znacznie cichsze przy tych 150km/h?
Co do spalania autostradowego przy prędkościach 130-140 i CVT u mnie od 6,5l do 7,5l.
Jak jadę sam to jestem wstanie spokojnie zejść poniżej 7l. Przy 4 osobach jest z tym o wiele trudniej.
Przy włączonym tempomacie można spokojnie dodać jeszcze te 0,5l.
Comment
-
Niestety wyciszenie auta jest kiepskie, wystarczy np na postoju zostawić w środku włączone radio, po wyjściu z auta i zamknięciu drzwi praktycznie niewiele gorzej słychać, do tego roletka, która jest wygodna, ale nie izoluje nic, więc...,no cóż, na szczęście auto ma wiele innych zalet
Comment
Comment