Nie chce mi się szukać ( jestem w pracy ) ale ktoś opisywał swoje doświadczenia , miało to być związana z krótkimi odcinkami jazdy i niedogrzaniem silnika
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Paliwo w oleju - rosnący poziom oleju w 1.5T oraz 1.0T
Collapse
X
-
Sam jeździłem do pracy przez ponad miesiąc 3 km i nic takiego nie miało miejsca , a gasiłem silnik zanim wskazówka temp doszła do końca . O kilku takich przypadkach czytałem ale nie jestem w stanie ich potwierdzić na swoim przykładzieTak więc więcej osób wie o problemie niż go doświadczyło
Comment
-
Zamieszczone przez gienio Zobacz postazwiązana z krótkimi odcinkami jazdy i niedogrzaniem silnika
Ma to swoje dalsze konsekwencje, bo takie paliwo niedopalone z bezpośredniego wtrysku zostawia nagar, stąd wyższe wartości emisji spalin w tej "lepszej technologii" stąd musi być GPF by to co wypluwa nie szło w atmosferę. Dostajemy wysokie osiągi 182Km wysoki moment ale kosztem paliwa w oleju, nagaru, i większego smrodzenia. No coś za coś.
O żadnej usterce w silniku Hondy mowy nie ma, tak działa każda takiego rodzaju maszyna.Last edited by rambo7; 17-03-2021, 10:08.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
nie wiem czy są identyczne, ale moce wynikają z innych map silnika, w usa mamy jednak inne paliwo niż w EU, jest tam dużo większy udział bio komponentów, a te nie mają wysokich własności energetycznych ale są tańsze niż ropa, poza tym sama ropa skądinąd niż w EU, ja nie równałbym tego paliwa jak 1:1 jak 95 do 83. Miałem okazję sporo pojeździć różnymi autami w usa i Eclipse 3,8L 263KM jedzie mniej więcej jak Civic 2,0 Rtpe 7 gen. a może nawet wolniej, po prostu lekko zdziwiony byłem czemu to nie jedzie. Więc taki X gen zwykły fabryczny odchodzi lepiej. To jest naprawdę dziwaczne uczucie gdy masz świadomość że siedzisz w aucie z potworem (jak się wydaje) pod maską w porównaniu do maleńkich silniczków w EU i myślisz, ale będzie jazda... no to jedziemy ... i czekasz... kiedy będzie ta jazda? ...no jej nie ma... ale poczekam jeszcze butujemy co światła, i nadal nie ma, jest trochę głupio pytać właściciela czy ma jakiś problem z silnikiem?
... i to koniec zabawy? eee.. a miało być tak byczo. Auto ma muskulaturę, wygląda mega, ale odechciało mi się.
Zamieszczone przez bravossi Zobacz postaJuz wiem.Bylo wolnossące 2.0 158 kuni
i 1.5 turbo 173 kunie.Last edited by rambo7; 17-03-2021, 10:25.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
kasuję tą stronę, to jest bardzo poczytny wortal, ale wielokrotnie na forum podważałem wiedzę i kompetencje tego sprzedawcy. Tak się utarło w PL że sprzedawcy to fachowcy, gówno prawda. Nawet nie chce im się przepisać poprawnie treści z źródeł z których korzystali (były takie artykuły). Zdecydowanie nie polecam tego sprzedawcy, nie za oleje które sprzedaje a za przekaz wiedzy.
Ten artykuł oczywiście jest napisany na podstawie oczywistych faktów. Sklep jest świetnie prowadzony od strony wizualnej, mają bardzo dobrych informatyków od stron www co widać, dużo treści i na bieżąco moderowane, dobra robota, a to przyciąga czytających i sądzą że tam siodzi jakiś "guru olejowy".
Last edited by rambo7; 17-03-2021, 10:37.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaHmm, nie wiem.... może mam "Déjà vu", ale był już na forum użytkownik który podobnie jak kolega Pilarz, próbował udowodnić, że w silnikach 1,5 strasznie dużo przybywa oleju przez paliwo...ale, że większość użytkowników zdementowało ten "zapał" i próbę usilnego przekonania, do tego "fejka".. ów użytkownik obsiadł i chyba znikł... czyżby ponownie wrócił pod inną "postacią", jakaś inkarnacja
???
Prawda jest taka, że 90% ludzi nie sprawdza oleju i jeździ od przeglądu do przeglądu nawet nie wiedząc, że coś się dzieje. Lampka oleju się nie pali to jest OK. Mi po 6-7tys. km lampka oleju się zapala i jest nadmiar oleju. To według Was normalne, tak ? Serwisom nie zależy aby o tym pisać, bo i po co im dodatkowa robota i problemy.
Może jak się jeździ do 120km/h to nic się nie dzieje, ja jeżdżę po autostradach do 200 i może ten silnik po prostu nie daje rady ?
Zaczynam dokładną analizę tego silnika, jestem świeżo po przeglądzie w tym tygodniu zrobię z 1000km.
Edit.
powielasz temat, było o tym pisane, tylko Ciebie wtedy nie było na forum.
Poczytaj nie gorączkuj się, masz rację że tak być nie powinno.
Comment
-
pilarz, proszę uspokój się ...
perpetuum mobile to się nie da zrobić z równania: powietrza + energia z paliwa. No nie da się ograniczyć paliwa i powietrzem uzyskać 182KM. Jest to wynikiem matematycznego wyliczenia z określonej porcji paliwa można uzyskać określoną ilość energii i więcej się nie da. Oczywiście tunerzy potrafią się bawić mapami i tak kreować różne programy (zresztą to samo robi ASO w kampaniach serwisowych) które mają zapewnić zapobieganie niepożądanym efektom jak przybywanie paliwa (dot benzyny i diesla 1,6 d-tec), aby w początkowej fazie gdy nie korzystamy z pełnej mocy mniej dawkował, ale w przypadku korzystania z pełnej dostępnej zapewnione mocy miał to paliwo, bo w takich właśnie warunkach w optymalnej pracy silnika paliwo nie przecieka do oleju, tu chodzi o to by podzielić to dawkowanie odpowiednio do warunków pracy silnika. W dieslu podobnie, aby zapewnić mniejszą emisję wprowadzono korekty w mapach sterownika by w tym użytecznym zakresie nie przekraczał norm emisji, ale kiedy butujemy to dawkę paliwa miał tyle co trzeba.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez mareckiabc Zobacz postaW grupie na facebooko znany mechanik od Hond z Warszawy pisał ostatnio, że virusował swoje 1.5. Pisał, że poprzez turbo podawane są duze dawki paliwa i wirusem można to ograniczyć. Seryjna dawka jest tak bogata, że moze go przybywać. Ktoś coś?Last edited by Grzechu; 17-03-2021, 11:26.
Comment
-
Amen.
W dieslu jest rochę więcej pola do popisu dla stroicieli,bo można zmieniać ilość wtrysków ,podwtrysków,przedwtrysków,wtrysków pilotujących itd. Wtrysk główny może zatem zawierać całkiem nieprawdopodobne dawki.
Do tego spalanie warstwowe w połączeniu z manipulacją powietrzem daje takie efekty jakie mamy.W benzyniaku tego sie nie da,w benzynie moc reguluje sie głównie powietrzem a w dieslu paliwem,nie można pompować za dużo ani za mało powietrza bo benzyniak albo nie pojedzie,albo się wypali ,to całkowicie inne strojenie.
Comment
-
Virus robiony przez Dr Fox Ralfi Garage Screenshot_20210315-044719_Facebook.jpg
A takie info od jednego tunera dostałem.
20210317_122519.jpgLast edited by mareckiabc; 17-03-2021, 12:28.
Comment
-
AFR w turbionym silniku stoi w na bucie w granicach 12.5 bo z tego jest konkretna moc.
W nastawach fabrycznych to bardzo dużo ,z tego powodu są filtry,katy ,dopalacze itd. żeby normy spaliny nie przekraczać.
Z tego też powodu zubaża się mieszanki kosztem utraty osiągów.
Zubażanie jest na pograniczu ekstremum,a ten gość jeszcze zubożył.
To ekstremum to granica między niskim spalaniem a zniszczeniem silnika.
Zbyt wysoki AFR to spalanie detonacyjne,wysoka temperatura i brak mocy,dolewa się wtedy paliwa żeby zmniejszyć temperaturę.
W niektórych partiach paliwo leje się żeby wręcz zdusić silnik i bo może mu to zaszkodzić.
Sądzisz że inżynierowie konstruktorzy to debile którzy nie potrafią przykręcić kranu?
Comment
Comment