Zamieszczone przez ayrton
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Paliwo w oleju - rosnący poziom oleju w 1.5T oraz 1.0T
Collapse
X
-
-
Zamieszczone przez mareckiabc Zobacz postaDzisiaj aso wymieniło mi olej w ramach gwarancji na 5W30. Na miarce poziom równo w połowie.
Comment
-
Zamieszczone przez megipan Zobacz postaBo oni płacili za olej i nalali w połowie czemu nie pod max gdzie jest cieplej i lepiej żeby oleju było pod max a nawet max.
Comment
-
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaJa myślę że nic nie wymyślą. Problem nadmiernego dostawania się paliwa do oleju przy częstej jeździe na krótkich dystansach w silnikach z bezpośrednim wtryskiem nie dotyczy tylko hondy tylko jest to ogólnie znane zjawisko.
Comment
-
Aha, czyli Twój Ojciec, to jednoosobowa grupa badawcza? Założę się, że na Forum też jest sporo użytkowników, którzy jeżdżą krótkie dystanse i nic im się nie dzieje. Zresztą święty nie jestem, też kilka razy to mi się zdarzyło i nigdy poziom nie wzrastał.
Oczywiście Honda ideałem nie jest i zdarzają się jej wpadki, jednak w skali ostatnich 20 lat, dużo mniej niż grupie Vaga czy Fordowi.
Natomiast przejedź się tym 1,4 TSI 125 czy 150KM, a potem 1,5turbo w Civicu i szybko zrozumiesz czym się różnią dobre silniki (TSI) od wybitnych
Comment
-
Nie, nie jest to grupa badawcza! Podałem to tylko za przykład pokazujący że jednak da się zrobić samochód w którym jest bezpośredni wtrysk i nie przybywa oleju.
I jako osoba która nie przepada za vagiem zadam pytanie. Z czym jest lepszy hondowski 1.5 od vagowego TSI? Chodzi mi o odczucia z jazdy. Pomińmy osiągi bo hondowski jest mocniejszy. Ale generalnie nie uważam żeby ten od vaga miał gorszą kulturę czy gorzej oddawał moc itd. Honda to robiła kiedyś silniki wybitne a teraz robi silniki hmm... no nie chce powiedzieć że kiepskie przez pryzmat globalnego problemu z przybywaniem oleju w silniku, ale robi silniki które nie są na pewno wybitne.
A co do osób które jeżdżą krótkie dystanse i nie mają tego problemu to napisze tyle. Że ich dystanse są na tyle długie że nie mają problemu. Każdy silnik hondy ma ten problem przy krótkich trasach. Jak ktoś raz na jakiś czas przegoni auto to benzyna odparowuje i się wszystko normuje. Ale jak ktoś przez miesiąc pojeździ dystanse po bułki do sklepu za rogiem to zauważy znaczny wzrost oleju.
Wiem że takie dystanse nie są zdrowe. Jednak miałem w swoim życiu różne auta i nawet w gratach jakie posiadałem ten problem nie występował. To trochę jednak jestem podirytowany że w aucie nowym z salonu mam taki problem.
Civic z silnikiem 1.0 to chyba nie limuzyna na trasy tylko auto które powinno się nadawać "po bułki"Last edited by Fireblade929; 21-04-2020, 00:16.
Comment
-
Zamieszczone przez Fireblade929 Zobacz postaKażdy silnik hondy ma ten problem przy krótkich trasach.
Każdy silnik z wtryskiem bezpośrednim a nie Hondy. I to nie jest problem tylko specyfikacja tych silników.
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Zamieszczone przez Fireblade929 Zobacz postaGuzik prawda że to wina turbo i bezpośredniego wtrysku.
Comment
-
I bardzo dobrze że wzbudzam niepokój.Może ktoś to przeczyta i kupi inne auto a nie właduje się w honde civic x tak jak ja. I nie piszcie mi że w silniku z bezpośrednim wtryskiem jest to normalne, że na krótkich trasach przybywa oleju, bo jest to gadanie głupot. Jeśli by tak było to czemu o tym honda nie pisze w instrukcji ? Czemu sami nieudolnie walczą z tym problemem ? Czemu wymieniają olej na gwarancji ? Jeśli piszą w instrukcji że silnik ma prawo brać olej na ileś tam km w odpowiednio podanej ilości to niech też uczciwie piszą że może go przybywać. Tylko że honda nie jest uczciwa. Z mojej winy przybywa tego oleju, bo jeżdżę krótkie dystanse ? A skrzynie w typkach zgrzytają bo kierowcy źle biegi zmieniają ?
Śmiesza mnie serio takie wpisy.
Comment
-
Sprzedaj, kup inne auto i nie truj. Nie przekonuj też mnie, że silnik jest felerny, bo mam przejechane 40kkm nigdy nie przybywało i nie ubywało, mało pali, świetnie jeździ, więc nie wylewaj swoich frustracji na Forum, tylko sprzedaj to auto i uwolnij się od niego.
Comment
-
Fireblade929 nikt tutaj nie jest z przymusu. Jak i nikt nikomu nie płaci za pochwały dla Hondy. Jesteśmy tutaj bo chcemy się dzielić z innymi swoimi spostrzeżeniami - może komuś w czymś pomogą. Ja przynajmniej tak rozumiem cel tego forum. Problem polega na tym, że Twoja opinia ( świetnie , że masz swoje zdanie ) jest jak czytamy w zdecydowanej mniejszości. W zasadzie można napisać, że 90% użytkowników X niezależnie od silnika czy wersji jest zadowolonych i problemy, które zgłaszają w zasadzie się powtarzają, ale generalnie nie dotyczą rosnącego poziomu oleju.
Co mogę Ci więcej napisać. Zrób sondę, zadaj pytanie i zobaczysz ile osób będzie takiego zdania jak Ty. Na moją wiedzę jakieś 10 %. I to najlepiej pokazuje jakie to jest auto. Ewidentnie ten samochód Ci nie leży. Sprzedaj. Ja sprzedaję też , ale tylko dlatego , że potrzebuję większe auto. Inaczej nawet bym nie pomyślał o zmianie auta. Więcej uśmiechu i optymizmu na przyszłość Ci życzę.
Comment
-
Zamieszczone przez Fireblade929 Zobacz postaI nie piszcie mi że w silniku z bezpośrednim wtryskiem jest to normalne,
Chyba że nie czytałeś w życiu na temat zalet i wad wtrysku bezpośredniego - to poczytaj. (linki masz podane wcześniej, lub po prostu wpisz w wyszukiwarkę i poczytaj). Rozumiem że twoim zdaniem oni kłamią i ściemniają bo mają w tym jakiś interes)
Napisz do Vaga do PSA do Toyoty i Mitsubishi "nie piszcie mi że w silniku z bezpośrednim wtryskiem jest to normalne" napisz im tak.
Last edited by rambo7; 21-04-2020, 13:23.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Czyli TTTM ! I temat do zamknięcia, bo o czym tu więcej pisać ?
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaCzyli TTTM ! I temat do zamknięcia
Comment
Comment