Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Paliwo w oleju - rosnący poziom oleju w 1.5T oraz 1.0T

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Wrzucam link do filmu od Hondy USA odnośnie 1.5 L i podnoszącego się poziomu oleju.
    Odnosi się on do CRV ale pewnie ta jednostka nie różni się wiele od tej w Civicu.

Comment

• Nie wiem czy różni się konstrukcyjnie , podobno jest inne turbo i inne oprogramowanie i właśnie oprogramowanie może w tym przypadku stanowić kolosalną róznicę
      Last edited by Gość; 25-11-2018, 07:59.

Comment

• Oglądałem dziś filmik z Hondy Plaza, a w komentarzach niestety ciągłe pytania o to czy w tym silniku też tj w Usa i Chinach miesza się paliwo z olejem. Także już fama poszła i generalnie lipa, nawet jeśli naszych Eu egzemplarzy to nie dotyczy, to już Internet robi swoje niestety. Podobno w Honda Karlik jak twierdzą w tych komentarzach już się jakiś Civic trafił, oby to tylko fanaberia właściciela, który się na ten temat naczytał, a nie realny problem.

Comment

• Jak Honda straci dziewictwo i okaże się, że nie taka bezawaryjna to będzie ciężka lipa. Hondy są drogie, rekompensuje to mniejsza utrata wartości ( nie jakaś bardzo wielka) wynikająca właśnie z bezawaryjności. Kupimy drogie auto, z takim sobie wycoszeniem i materiałami, a przy sprzedaży kupujący będzie kwękał jak przy zakupie francuza, czy skody.

Comment

• Właśnie do tego zmierzam, bo już o tym słychać, jeśli rzeczywiście naszych Eu egzemplarzy to nie dotyczy to za kilka lat, będą przestrzegać, że jeśli Civic to tylko europejski, a nie sprowadzany zza Oceanu i wówczas dalej Civic będzie mocno trzymał wartość.
            Jeśli jednak nasze egzemplarze w mniejszym lub większym stopniu to dotyczy, to jak szybko Honda tego nie naprawi jakąś akcją, to nie dość, że zaboli po kieszeni, to jeszcze będzie trudno sprzedać.

Natomiast, to auto jest drogie, bo sprawia ogromną frajdę z jazdy tak jak łączy komfort ze świetnym zawieszeniem, precyzyjnym i sportowym układem kier. oraz świetnymi skrzyniami(manual czy cvt) jest wyjątkowe w klasie kompaktowej.

Comment

• Moim skromnym zdaniem wada przedostawania się paliwa do oleju to nie jest wada która ujawnia się po jakimś tam czasie lub po większym przebiegu, silnik ją ma lub nie i powinna się ujawni c od początku użytkowania , ja uważam że jest to wina oprogramowania i ustawienia zbyt dużej dawki paliwa podczas zimnego rozruchu i rozgrzewania silnika.Pamietam jak były kłopoty z rozruchem na ciepło silników diesla były naprawiane rozruszniki, wymieniane aku i wiele innych operacji , a okazało się że winne było oprgramowanie, inżynierowie aby chronić dwumas podczaas rozruchu zmniejszyli dawkę startową paliwa ciepłego silnika,robiło się nowe mapowanie za 300zł i wszystko grało
              Last edited by Gość; 29-11-2018, 06:31.

Comment

• Zamieszczone przez Genio1212 Zobacz posta
                Moim skromnym zdaniem wada przedostawania się paliwa do oleju to nie jest wada która ujawnia się po jakimś tam czasie lub po większym przebiegu, silnik ją ma lub nie i powinna się ujawni c od początku użytkowania , ja uważam że jest to wina oprogramowania i ustawienia zbyt dużej dawki paliwa podczas zimnego rozruchu i rozgrzewania silnika.
                Chyba coś w tym jest bo wspomniany wyżej właściciel Civica 1.5T z Honda Karlik Poznań jak czytałem na facebook-owym Honda Civic X miał przejechane zaledwie 500km !

Comment

• Zamieszczone przez Albin Zobacz posta
                  miał przejechane zaledwie 500km
                  Bo pewnie robił parę km dziennie na zimnym silniku, a potem wszyscy się zastanawiają skąd benzyna w oleju.. Jak ktoś ma zamiar jeździć autem 3km dziennie to lepiej niech się przejdzie, przynajmniej wyjdzie to mu na zdrowie.. to dotyczy nie tylko aut z bezpośrednim wtryskiem ale i pośrednim.. silnik się po prostu szybciej niszczy.
                  Moja łódka Civic..
                  Mój "klekocik" Ceed..
                  New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                  Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                    Bo pewnie robił parę km dziennie na zimnym silniku, a potem wszyscy się zastanawiają skąd benzyna w oleju..
                    Z tego co czytałem to doświadczony "hondziarz" i nie jeżdził tylko po mieście. Zresztą w serwisie też mu powiedzieli, że to nie jest normalne...

Comment

• To nie jest żadna wada Hondy,wszystkie silniki z wtryskiem bezposrednim mają paliwo w benzynie, a jesli ktos mieszka w zimnym klimacie {Chiny,Kanada,USA} i/lub jezdzi na niedogrzanym silniku krótkie odcinki po miescie, to rzecz calkiem naturalna.Honda zmieni tylko software w silniku i bedzie ok, a poza tym my mieszkamy w Polsce,Europie a ten "rzekomy" problem dotyczy tylko zimnych Chin, Kanady i USA.My mamy "inne silniki".A że ktoś z Teksasu,Kaliforni,Hiszpanii czy południowych Włoch w Europie jezdzacy na dlugich trasach zglasza takie problemy, to jest to tylko i wyłącznie "czarny" PR konkurencji, ktora chce "oczrnić" Honde.
                      Honda jest uznaną marką z potężnym doswiadczeniem w konstruowaniu silnikow i nie pozwoliła by sobie na jakiś "bubel" , więc nie ma co sie przejmowac tylko jezdzić
                      i nie słuchać "intetnetowych teoretyków" co sie naczytaja bzdur na forach i potem sieją "bezpodstawną " panikę.
                      U mnie np. b. trudno zmierzyc poziom oleju, ale moge stwierdzic, ze jest powyzej max i wzrósł od czasu wymiany.I czym tu sie martwic, skoro oleju przybywa a nie ubywa.Jeszcze by sie przydało to, by w baku przybywało paliwa i co, mamy "perpetum mobile".Czym tu sie martwić, jak sa powody do zadowolenia.
                      Last edited by andrzejek-k68; 29-11-2018, 14:45.

Comment

• Benzyna będzie rozcieńczać olej , film olejowy słabszy , na zimę nic się na e stanie ale upalnym latem może , więc rada podwyższyć SAE na W30 lub 40 w zależności od stylu jazdy i spokój

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

Comment

• I częściej wymieniać. A jak się ma nadmiar olejobenzyny na wzrost ciśnienia? Nie wydmucha nic? Wszak robi się nadciśnienie w stosunku do założeń wytrzymałości cylindra?

Comment

• Andrzejek68- mistrzostwo sarkazmu
                            Trzeba być czujnym, u mnie zawsze była prawie cała pomarańczowa końcówka w oleju, natomiast nie mogę stwierdzić czy ubyło/ przybyło 1 czy 2mm, ponieważ...0w20. W styczniu/ lutym zaleje 0w30 A3 i wówczas pozostaje to monitorować, nie ma co popadać w paranoję, bo taka prawda, że nikt z Nas nie zwrócił by na to uwagi, gdyby nie doniesienia ntt. zza Oceanu.
                            Też nie porownywał bym tego do skrzyni w typkach, gdzie ctr jest może 1/20 sprzedaży Civiców, więc reakcja ze strony producenta musi być bardziej rzeczowa.
                            Dobrze, że jest czujność, że o tym piszemy, ale na razie nikogo z nas to nie dotyczy i oby tak zostało.

Comment

• Zamieszczone przez chromaticall Zobacz posta
                              I częściej wymieniać. A jak się ma nadmiar olejobenzyny na wzrost ciśnienia? Nie wydmucha nic? Wszak robi się nadciśnienie w stosunku do założeń wytrzymałości cylindra?
                              Jest tolerancja , te 2-3 km ponad nie szkodzi , w ASO też to mówili.

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

Comment

• Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz posta
                                Jest tolerancja , te 2-3 km ponad nie szkodzi , w ASO też to mówili.
                                W ASO różne rzeczy mówią, choć pewnie jakiś margines bezpieczeństwa jest.

Comment

Working...
                                X