Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic X - filtr GPF (GASOLINE PARTICULATE FILTERS) w roczniku 2018

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• czarny - zapisy IO
    zielony - mój komentarz.

no i jest ok. ta instrukcja jest napisane OK ja nie widzę żadnej niezgodności choć ta IO jest niepełna brakuje w niej informacji o ACEA A3.
    Wyjaśniłem to tutaj wpis #2062. https://www.civicforum.pl/showthread...344#post435344
    Zamieszczone przez montada Zobacz posta
    A teraz połącz to, co dostałem w odpowiedzi od Honda Polska, ze zdjęciami z mojej IO ( zwróć uwagę jak są sformułowane zapisy )
    łatwiej jest komuś kto zna znaczenie zapisów a gorzej ma ten co wydaje mu się że zna, bo przecież napisana ... po polsku.

Jak czytam tą IO to jestem przekonany że jest napisana tak, aby nikt nic nie zrozumiał. Natomiast jej przekaz jest zamierzoną manipulacją.
    czytam...
    Olej silnikowy - wersje Europejskie:
    OEM silnikowy Honda ACEA A5/B5 (tzn jaki? konkretnie? bo ja nie znam takiego oem ja nie słyszałem o oleju "Honda ACEA A5/B5". Ktoś wie?? - to jest pierwszy gniot)

lub wyższej klasy o lepkości 0W-20.
    (tzn jakiej konkretnie klasy nie napisali?? czy chodzi o klasę ACEA A1/B1? czy chodzi o nienormowany klasowo a zaliczany do klasy ACEA A1/B1 olej 0W-20??? - to jest drugi gniot)
    Czytający niestety nie wie że wyższa klasa oznacza gorszy olej. No nie wie tego. Jest przekonany w 100% że to olej lepszy. Tu zawsze proszę o definicję co to znaczy "lepszy" w odniesieniu do zalecenia tj.: "wyżej klasy"?
    W tym momencie po przeczytaniu Tematu Olejowego następuje całkowite wywrócenie do góry nogami pojmowania "lepszości". Następuje wstrząs. Czytający dowiedział się że: im wyższa klasa (Norma olejowa) tym bardziej ekonomiczny i ekologiczny olej. Następuje przewartościowanie pojęcia "wyższa klasa" "lepszy olej" "zalecany olej". Czytający jest w konsternacji i nie wie komu wierzyć? Temu co piszą Normy czy temu w jaki sposób piszą o Normach w IO.
    W tej IO zabrakło informacji o Normie ACEA A3, a jest to Norma najlepsza dla ochrony silnika. Treść w IO zgodne z kierunkiem obranym w tej IO bo jeśli "zaleca" - sugeruje wyłącznie oleje Ekonomiczne to nie będzie ona przecież łączyć sugesti z olejami do ochrony silnika. Każdy wie że oleje ACEA A5 różnią się w stos do oleju ACEA A3 wyłącznie lepkością. Dlaczego zatem je pominięto? odpowiedź może być tylko jedna, żeby było zgodnie z trendem i kierunkiem pro eko i pro ekonomy. Innego wytłumaczenia nie widzę. Choć to jest dla mnie jawna manipulacja.

O Afryce i innych krajach nie komentuję bo tendencja jest taka sama z tym że sugeruje IO Specyfikację
    API SM... i to jest w sprzeczności z podejściem EKO bo oleje API SM to oleje z grupy najczęściej ACEA A3 - której Normy nie wymienia się w IO. Więc bełkot. Prawidłowo powinno być napisane "ACEA A5/B5 klasy jakościowej API SN" żaden czytający laik użytkownik tego nie wyłapie. Wyłapie to dopiero jak stanie w sklepie przed półką i nie znajdzie ACEA A5/B5 i API SM na opakowaniu... (znajdzie SN) po prostu będzie głupi, stwierdzi że "jestem z tego już całkiem głupi" a nie pomyśli że IO jest gniotem.

Zalecane dodatki do oleju silnikowego.
    Cały ten zapis pod tym tytułem jest wyrwany z jakiegoś dużego opisu. W ogóle jest nie w temacie. Pisze o dodatkach a dowiadujemy się ... niczego o dodatkach. Jest coś o "gorszych właściwościach" że może spowodować awarię. Gorsze ... to które? konkretnie ? czy gorsze to te do ochrony silnika jak ACEA A3? (nie wiem jak lepszy olej może być gorszy?) czy gorsze to te kupione w niepewnym źródle ...czytaj poza ASO?
    to jest niejasne, to jest oczywista manipulacja.

Stosować OEM olej silnikowy Honda (tu idzie o ten A5/B5??) czy ten wyższej klasy o lepkości 0W-20? (wyższa klasa środowiskowa - a to lepiej czy gorzej? skoro ewidentnie jest to słaby wytrzymałościowo olej), lub inny ogólnodostępny olej silnikowy o lepkości odpowiedniej dla temp. otoczenia zgodnie z poniższymi informacjami.
    Czyli jeśli mam OEM ACEA A5/B5 nalany z beczki w ASO to teraz sugerują mi że stosując "0W-20 został opracowany specjalnie w celu zmniejszenia zużycia paliwa" i jeśli nie będzie dostępny 0W-20 to dolej SAE 0W-30 lub 5W-30"
    NIe ma konsekwencji w tej instrukcji. Tabelka rysunek znowu manipulacja podają tylko jeden pasek SAE a czemu nie podają pozostałych pasków SAE. w ogóle to dlaczego nie podane całej Tabeli lepkości olejów SAE czy to z powodu że tuszu brakło na 5 innych dodatkowych pasków? czy po to aby manipulować czytelnikiem?

Wychodzi niektórym że Tabela stała się wyznacznikiem doboru oleju, bo... no bo na rysunku jest tylko 1 pasek. Rysunek nie jest wymaganiem, jest zwykłym rysunkiem - malunkiem informacją. Wiele osób bierze malunek za najważniejszą informację w tym bełkowie. A To jest akurat infomrajca uzupełniająca.

Montada, no i teraz zderza się z tą IO ktoś kogo w ogóle nie interesują sprawy olejowe, ale olej wymienić musi bo tak nakazuje interwał wymiany oleju.
    Uważasz że ta IO jest napisana logicznie, jest pomocna? czytelna i zrozumiała?

EDIT:
    Instrukcja prawidłowa: https://www.civicx.com/attachments/118456/

Last edited by rambo7; 05-09-2019, 11:59.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
      tzn jaki? konkretnie? bo ja nie znam takiego oem ja nie słyszałem o oleju "Honda ACEA A5/B5". Ktoś wie?? - to jest pierwszy gniot
      Mają w ASO taki olej. Jest to oryginalny olej Hondy 5W30 ACEA A5/B5. Nie ma nazwy ale mamy SAE i normę. ASO dostaje go w beczkach. Chciałem zdobyć dla niego KCH ale nie ma szans.
      Last edited by Stach13; 04-09-2019, 16:50.

Comment

Montada, no i teraz zderza się z tą IO ktoś kogo w ogóle nie interesują sprawy olejowe, ale olej wymienić musi bo tak nakazuje interwał wymiany oleju.
        Uważasz że ta IO jest napisana logicznie, jest pomocna? czytelna i zrozumiała?
        Napiszę tyle - absolutnie się nie dziwię, że są w centrali Hondy zawaleni mailami od użytkowników. Na własne życzenie. Okazuje się, że można coś prostego uczynić bełkotem. Dali radę.....

Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
        Mają w ASO taki olej. Jest to oryginalny olej Hondy 5W30 ACEA A5/B5.
        Dokładnie, dowiadywałem się i ten olej jest i w moim ASO.

Comment

• Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
          Mają w ASO taki olej. Jest to oryginalny olej Hondy 5W30 ACEA A5/B5. Nie ma nazwy ale mamy SAE i normę. ASO dostaje go w beczkach. Chciałem zdobyć dla niego KCH ale nie ma szans.
          Castrol albo Shell - z tymi dwoma od lat mają podpisane deale i to się nie zmieniło. KCH pewnie da się zdobyć - zależy od salonu. Skoro udostępnili kartę do słynnego 0/20 Type.2? Będę na przeglądzie niedługo u siebie, zapytam.

Comment

• Zamieszczone przez chromaticall Zobacz posta
            Castrol albo Shell - z tymi dwoma od lat mają podpisane deale i to się nie zmieniło. KCH pewnie da się zdobyć - zależy od salonu. Skoro udostępnili kartę do słynnego 0/20 Type.2? Będę na przeglądzie niedługo u siebie, zapytam.
            To zapytaj przy okazji o ten olej Hondy 5W30 ACEA A5/B5. Bo do mnie powiedzieli, że to nie jest Castrol czy Shell.

Comment

• Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
              To zapytaj przy okazji o ten olej Hondy 5W30 ACEA A5/B5. Bo do mnie powiedzieli, że to nie jest Castrol czy Shell.
              To jest z tego co wiem ten olej - OE HONDA ENGINE OIL HFS-E 5W30

Comment

• Honda nie produkuje olejów, w środku jest prawdopodobnie Castrol. Shell był i jest akurat jest dostępny jako Shell. OK, oleje Hondy różne SAE były dostępne w opakowaniach jak np. https://www.ebay.co.uk/itm/GENUINE-H...MAAOSwRkRZw7zj
                ale z beczki był/jest Castrol. OEM oleje to tylko z opakowań plastikowych. Beczki z napisem "Honda 5W30 ACEA A5/B5" to nie widziałem a bywałem na zapleczu.
                Kierownik Działu Diesla

Comment

Beczki z napisem "Honda 5W30 ACEA A5/B5" to nie widziałem a bywałem na zapleczu.
                  Będę w moim ASO to się dowiem i dam znać.

Edit

No i się dowiedziałem. W ASO w Łodzi jest ten właśnie olej i nim zalewają jeżeli ktoś używa 5W30. Hondowski, "oryginalny" ( bo Honda jak piszesz nie produkuje ) 5W30 A5/B5. Nie Castrol!.
                  Wielokrotnie pisałem, że producentem OE olejów Hondy jest Idemitsu.
                  Last edited by montada; 05-09-2019, 10:57.

Comment

• ale to mają w beczce ? czy w pojemnikach?
                    producentem OE olejów Hondy jest Idemitsu.
                    na Japonię, Bliski i Daleki wschód. Na Europę głównym dostawcą oleju jest Shell ale bywa też Castrol.
                    Last edited by rambo7; 05-09-2019, 11:48.
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

ale to mają w beczce ? czy w pojemnikach?
                      I tak i tak.

Comment

• no ja nie widziałem w swoim ASO beczki innej jak zielona, a skoro zielona to inna być nie może jak taka: https://www.honda.pl/cars/owners/castrol.html

Kto przypomni gdzie (w gąszczu wpisów) jest lista ASO i stosowanych przez dane ASO olejów?
                        Kierownik Działu Diesla

Comment

no ja nie widziałem w swoim ASO beczki innej jak zielona, a skoro zielona to inna być nie może jak taka: https://www.honda.pl/cars/owners/castrol.html
                          Pod tym linkiem nic nie ma , także pewnie odnośnik do zamierzchłych czasów.... A skoro nie wierzysz to weź telefon i podzwoń po ASO. Masz info/kontakt na każdej stronie serwisu.

Comment

• to aktualna strona Honda polska, zaktualizuj sobie przeglądarkę.
                            A skoro nie wierzysz to weź telefon i podzwoń po ASO
                            ale ja wierzę i nigdzie nie będę dzwonił. ASO w Łodzi taki ma i ok, ale ASO w łodzi to nie jedyne ASO w PL.

Jeden z kolegów zrobił wywiad i dzwonił 2 tygodnie pytając o oleje w ASO i była lista tylko nie potrafię znaleźć może ktoś pomoże ..to sobie poczytasz jakie oleje ASO w różnych miejscach w PL stosuje ...to się otworzą tobie oczy.
                            Last edited by rambo7; 06-09-2019, 14:30.
                            Kierownik Działu Diesla

Comment

Jeden z kolegów zrobił wywiad i dzwonił 2 tygodnie pytając o oleje w ASO i była lista tylko nie potrafię znaleźć może ktoś pomoże ..to sobie poczytasz jakie oleje ASO w różnych miejscach w PL stosuje ...to się otworzą tobie oczy.
                              Ale po co otwierać coś co stoi otworem.... Jak jest w łódzkim sprawdziłem i podałem. Cieszę się, że mają. Każdy sobie w swoim ASO zrobi rekonesans olejowy i będzie sprawa jasna. Absolutnie przecież nie mamy wpływu co mają na stanie magazynowym. Mamy tylko wpływ na to, co możemy przywieźć ze sobą.

Comment

• Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum poza oczywiście powitalnym. Nawiązując do dyskusji o olejach, proszę o potwierdzenie czy radę w sprawie doboru właściwego oleju do Civica X gen 1.5 Turbo 182 km z filtrem cząstek stałych rok prod 2018, auto posiadam od nowości.. Z tego co poczytałem na forum i mojej analizy, to dobrym wyborem będzie olej o parametrach SAE 0W-30 lub 0W-40 ACEA A3. Często robię dłuższe trasy, jeżdżę dynamicznie i chcę mieć pełną ochronę silnika przy wysokich temperaturach zewnętrznych.
                                Parametry zalecanego oleju Hondy są słabe i nadaje się chyba tylko do eco jazdy.
                                Proszę o ewentualne potwierdzenie mojej tezy forumowiczów, którzy użytkują pojazd w podobny sposób oraz o info jakiej marki oleju używacie?
                                Po jakim przebiegu z waszych doświadczeń komputer nakazuje wymianę oleju ? Ja oczywiście chcę zrobić wymianę szybciej, bo już uważam, że zrobiłem za duży przebieg na fabrycznym oleju....
                                Pozdrawiam i dzięki za podpowiedź.

taki wpis na "dzień dobry" uznaję jako prowokację. Wpis zostawiam byś się nie zastanawiał dlaczego zniknął i uprzejmie proszę kolegów o pozostawienie bez komentarza.
                                r7.
                                Last edited by rambo7; 17-09-2019, 10:44.

Comment

Working...
                                X