Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic X - filtr GPF (GASOLINE PARTICULATE FILTERS) w roczniku 2018

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez montada Zobacz posta
    Że do 1.0T bez GPF jedynym zalecanym olejem przez Hondę jest 0W20 Type. 2.0.
    no i to jest całkowicie w sprzeczności z odpowiedzią z Honda Polska. Za taki wpis do klienta (do Ciebie) powinni go co najmniej wysłać na szkolenie, a już kategorycznie zakazać odpowiadać na pytania klientów.

Chodzi o to że jestem daleki od sugerowania Ci czegokolwiek. Jeśli olej 0W-20 Type 2.0 dobrany jest pod Ciebie zgodnie z zasadą:
    1. dobierz olej do własnych warunków użytkowania. (korzystasz z ACEA)
    2. dobierz olej odpowiednio do temp. otoczenia. (korzystasz z SAE)
    to masz najlepiej optymalnie dobrany olej.

Pisze w IO że "olej 0W-20 jest specjalnie zaprojektowany w celu oszczędzania paliwa" ... widziałeś taki zapis? .. bo mi tu twierdzisz że nie widziałeś, że tylko cyferki, ..a ja Ci mówię że jest taki zapis ! .
    Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
      no, ale ileż można pisać....(nie na forum tylko do nich ?)
      No można, bo wszelakie odpowiedzi na zapytania zamieszczone na naszym forum dotyczyły silnika 1.5T a nie 1.0T a różnica trochę jest.
      Dobra, rambo7. Dajmy pokój. Skan zrobiłem dzisiaj z IO ze strony Hondy...

Zrzut ekranu 2019-09-3 o 09.59.03.jpg

....Każdy widzi co innego .

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
      Pisze w IO że "olej 0W-20 jest specjalnie zaprojektowany w celu oszczędzania paliwa" ... widziałeś taki zapis? .. bo mi tu twierdzisz że nie widziałeś, że tylko cyferki, ..a ja Ci mówię że jest taki zapis ! .
      No jest napisane No i co w związku z tym ? Uważam nadal i beznamiętnie go za dobry olej.

Najważniejsze , że wszyscy chcemy dbać o nasze Hanki.
      Miłego dnia
      Last edited by montada; 03-09-2019, 12:35.

Comment

• wytłumacz mi jedno, jak to się stało że masz IO do wersji z GPF ...a masz specyfikację samochodu bez GPF? (masz 2017 .. to bez GPF rozumiem?)
        Kierownik Działu Diesla

Comment

• Wrzucasz tu skany ze strony hondy, wrzuć skany SWOJEJ instrukcji którą dostałeś do auta DO WERSJI BEZ GPF. Dlaczego na stronie hondy już jest tylko taka instrukcja napisałem Ci wcześniej- teraz auta bez GPF już nie kupisz więc jest to aktualna instrukcja do obecnie sprzedawanych aut. I na pewno w swojej instrukcji nie masz napisu "TYLKO OEM 0W20".

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Comment

• ustalmy kwestię:
            Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
            wytłumacz mi jedno, jak to się stało że masz IO do wersji z GPF ...a masz specyfikację samochodu bez GPF? (masz 2017 .. to bez GPF rozumiem?)
            Montada, tu nic się nie klei kupy. Gadasz o HC z 2017 a to znaczy że jest to specyfikacja bez GPF, natomiast wrzucasz Skany IO z wersji po 2018r dla egzemplarzy ze specyfikacją GPF. Nie wiesz kto Ci dał tą instrukcję??? Piszesz korespondencję z jakimś typem co nie ma pojęcia o olejach i do tego kłamie klienta. No nie dziwię się że zrobili Ci makaron z umysłu.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

wytłumacz mi jedno, jak to się stało że masz IO do wersji z GPF ...a masz specyfikację samochodu bez GPF? (masz 2017 .. to bez GPF rozumiem?)
              rambo7 tu nie ma czego tłumaczyć, cała dyskusja nie zaczęła się od tego jaki ja mam silnik i jaką mam IO i co mam lać bo wyboru dokonałem zgodnie z tym co napisałes wcześniej w swoim poście, tylko odpowiedziałem w pierwszym poście przeniesionym przez Ciebie na rozterki z innego tematu. Jeśli ktoś chce stosować się do zaleceń producenta to ma czarno na białym napisane co lać, a jak chce dobierać inaczej to szuka po świecie i zastanawia się dlaczego w Ravenolu 0.17 robi różnicę.... I słusznie. Można prosto i mieć spokój, albo zawile i spędzać mnóstwo czasu w internecie. Ważne by Hanka była zadowolona.

Comment

• Zamieszczone przez Paluch Zobacz posta
                A jeśli nie masz GPF to w swojej instrukcji masz np. A3 lub w zmienionej A5 ale pamiętam, że honda mailowo odpisała, że nawet przy instrukcji gdzie występuje A5 można stosować A3.
                Mail od Hondy był w styczniu 2019 roku, natomiast link z nowymi IO był tu na forum wrzucony chyba w kwietniu 2019, więc Honda o stosowaniu olejów ACEA A3 dla aut bez GPF odpisała zgodnie z IO. Ciekawe co by teraz odpisała ? Dlatego pytam, czy ktoś może udowodnić, że brak oleju o normie ACEA A3 to błąd w IO ?

Comment

rambo7 tu nie ma czego tłumaczyć, cała dyskusja nie zaczęła się od tego jaki ja mam silnik i jaką mam IO i co mam lać bo wyboru dokonałem zgodnie z tym co napisałes wcześniej w swoim poście, tylko odpowiedziałem w pierwszym poście przeniesionym przez Ciebie na rozterki z innego tematu. Jeśli ktoś chce stosować się do zaleceń producenta to ma czarno na białym napisane co lać, a jak chce dobierać inaczej to szuka po świecie i zastanawia się dlaczego w Ravenolu 0.17 robi różnicę.... I słusznie. Można prosto i mieć spokój, albo zawile i spędzać mnóstwo czasu w internecie. Ważne by Hanka była zadowolona.
                  Jest co tłumaczyć bo wkleiłeś nie swoją instrukcję a dodatkowo mówisz że do twojego "tylko type 2.0 0w20" - takiego zapisu nie ma w żadnej wersji instrukcji. Skoro nie masz GPF to masz w swojej instrukcji albo wersje z A3/A5 albo wersję z A5 ale na pewno nie masz zapisu, że tylko i wyłącznie type 2.0. Więc nie wiem co Cie powstrzymuje przed przejściem na A5 tak jak to napisałeś kilka postów wcześniej.

Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
                  Mail od Hondy był w styczniu 2019 roku, natomiast link z nowymi IO był tu na forum wrzucony chyba w kwietniu 2019, więc Honda o stosowaniu olejów ACEA A3 dla aut bez GPF odpisała zgodnie z IO. Ciekawe co by teraz odpisała ? Dlatego pytam, czy ktoś może udowodnić, że brak oleju o normie ACEA A3 to błąd w IO ?
                  Teraz w sensie odnośnie aut z GPF? Na pewno, że oprócz type 2.0 można C2/C3 w autach z GPF nigdy w instrukcji nie było o A3/A5 zapisu.

Last edited by Paluch; 03-09-2019, 12:59.

Comment

• Przepraszam Panowie ale muszę spadać chwilowo bo mnie z roboty wygonią In touch !

Comment

Teraz w sensie odnośnie aut z GPF? Na pewno, że oprócz type 2.0 można C2/C3 w autach z GPF nigdy w instrukcji nie było o A3/A5 zapisu.
                      No nie , dla aut bez GPF. Pisałem trochę wcześniej w wątku olejowym, że w nowej IO dla R-Type oprócz 0W20 Type 2.0 można lać tylko ACEAA5/B5. Rambo twierdzi, że to błąd w IO, ale ja nie mogę nigdzie znaleźć potwierdzenia, że tak jest. Innych silników to nie dotyczy bo mają już GPF-y, więc oleje C2/C3.

Comment

rambo7 tu nie ma czego tłumaczyć
                        ...jest co tłumaczyć bo jak ktoś to czyta, kto nie jest zorientowany to czacha dymi.
                        Jeśli dali Ci IO od wersji z GPF a masz egzemplarz bez GPF ... to równie dobrze mogli Ci nic nie dawać. (na bank, za 2 tygodnie będzie powtórka ).
                        Kierownik Działu Diesla

Comment

...jest co tłumaczyć bo jak ktoś to czyta, kto nie jest zorientowany to czacha dymi.
                          Wyjaśniłem o co chodzi w poście #216. I nie będzie powtórki.

Comment

• Zamieszczone przez Paluch
                            Chodzi o to, że wyjaśniłeś nadal na podstawie instrukcji nie do twojego Auta wklejając skany. W twojej instrukcji są zupełnie inne zapisy bo nie masz GPF tutaj
                            Paluch, wyjaśniłem. Problem w tym, że cała moja korespondencja odnosiła się do dyskusji ( w konkretnym momencie ) w wątku olejowym do Xgen. Trudno o logiczną całość kiedy wyjmie się klocek z całości i wrzuci w inny schemat. Absolutnie od początku nie chodziło mi o mój silnik, czy auto. Możemy tak pisać bez końca w obecnej sytuacji.

edit.
                            Last edited by rambo7; 04-09-2019, 13:40.

Comment

Paluch, wyjaśniłem. Problem w tym, że cała moja korespondencja odnosiła się do dyskusji ( w konkretnym momencie ) w wątku olejowym do Xgen. Trudno o logiczną całość kiedy wyjmie się klocek z całości i wrzuci w inny schemat. Absolutnie od początku nie chodziło mi o mój silnik, czy auto. Możemy tak pisać bez końca w obecnej sytuacji.
                              Ok, ja się odnosiłem do skanów, które tu wrzuciłeś i pytałeś o to czy to jest aktualna instrukcja i na to Ci odpowiedziałem, że jest aktualna do aktualnie sprzedawanych aut czyli z GPF. W takim razie faktycznie lepiej skończyć tą dyskusję bo dobijemy stron do wątku nic nowego nie wnosząc do niego [emoji106].

Ps. Zobacz ile osób zmieniło olej z oem w nowym temacie na jakich olejach jeżdżą. W żadnym wypadku tak jak napisałem wcześniej nie możesz mieć zapisu i IO oraz odpowiedzi z ASO/Honda Polska, że tylko i wyłącznie type 2.0.

Comment

Ps. Zobacz ile osób zmieniło olej z oem w nowym temacie na jakich olejach jeżdżą. W żadnym wypadku tak jak napisałem wcześniej nie możesz mieć zapisu i IO oraz odpowiedzi z ASO/Honda Polska, że tylko i wyłącznie type 2.0.
                                Paluch. Ja wiem co powinno być, co ma być, a co jest. Biorąc pod uwagę konkretnie mojego kurdupla mam IO z uwzględnionym także ACEA A5. Z uwagi, że większość osób pisała do Hondy odnośnie 1.5T z ciekawości zapytałem o 1.0T podając numer VIN by nie było niedomówień. Ku mojemu zdziwieniu dostałem podwójnie uświadomiony, że ....

Szanowny Panie,
                                Informujemy, że jedynym zalecanym olejem silnikowym do Pańskiego samochodu jest oryginalny olej Honda 0W-20 Type 2.0. Jeżeli olej ten nie jest dostępny można zastosować olej silnikowy 0W-30 lub 5W-30 jako tymczasowy zamiennik (ACEA A5/B5 lub ACEA A3/B3).

Z Poważaniem,
                                Honda Motor Europe Limited

(Sp. z o.o.) Oddział w Polsce

Szanowny Panie,

Odpowiedź dotyczącą olejów zalecanych przez producenta otrzymał Pan 10.08.2019. Właściciel samochodu może wlać dowolny olej do swojego samochodu, ale na własną odpowiedzialność.

Można? Można

A teraz połącz to, co dostałem w odpowiedzi od Honda Polska, ze zdjęciami z mojej IO ( zwróć uwagę jak są sformułowane zapisy )

IMG_3651.jpg

IMG_3652.jpg

Przepraszam, że w tym wątku. Jak coś proszę przenieść .....
                                Last edited by montada; 03-09-2019, 22:23.

Comment

Working...
                                X