Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic X - filtr GPF (GASOLINE PARTICULATE FILTERS) w roczniku 2018

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

A ja sądzę, że maile lądują w folderze olejowym i jak przychodzi kolejny @ z zapytaniem "jaki olej" to odpalają folder w Outlook i jazda ctrl c ctrl v, losowo, z zachowaniem formuły grzecznościowej czy odp. idzie do Pana Piotra czy Pani Magdaleny. Zależy jak dużo dostają podobnych zapytań. Myślę, że mało i głównie od forumowiczów.
    95% osób jeździ do ASO po olej, jakiś do hondy, bo w ASO to wkleją właściwy.

Comment

To uważasz że tylko 5% jest uswidomionych??? Ja tak mam nadzieję, że conajmniej 20%

Comment

Zamieszczone przez katana Zobacz posta
        Ja tak mam nadzieję, że conajmniej 20%
        20% + jedna osoba
        Zastanawia mnie dlaczego we wszystkich tych odpowiedziach od Honda Poland nikt nigdy nie pofatygował się użyć magicznego zdania z IO jakże ważnego "stosuj olej odpowiedni do warunków otoczenia"
        Last edited by Stach13; 08-02-2019, 15:54.

Comment

Ponadto na olejach jest rozszerzona formuła "... oraz z własnym doświadczeniem".
          No nic, to wątek o GPF.

Comment

A ja mam chyba problem. Wczoraj byłem w ASO na pierwszą wymianę oleju. Nie zakładałem w ogóle że mogą zalać olej niezgodny z zalecanym a nie wiem czy przypadkiem tak się nie stało...
            Byłem przed chwilą w garażu i na korku wlewu paliwa mam napis ACEA C2. Czy to oznacza że mam filtr GPF? Zalali mi olej dokładnie taki: 5w30 HFS-E Honda Genuine Oil ACAEA A5/B5 API SL/CF. Jak ostatecznie sprawdzić czy mam filtr GPF a jeśli go mam to co teraz robić? Auto kupiłem w listopadzie 2018 roku, świadectwo homologacji jest z czerwca 2018. Naraziem od wczorajszej wymiany zrobiłem 50 kilometrów.
            Last edited by wolkas; 24-02-2019, 07:50.

Comment

Zamieszczone przez wolkas Zobacz posta
              A ja mam chyba problem. Wczoraj byłem w ASO na pierwszą wymianę oleju. Nie zakładałem w ogóle że mogą zalać olej niezgodny z zalecanym a nie wiem czy przypadkiem tak się nie stało...
              Byłem przed chwilą w garażu i na korku wlewu paliwa mam napis ACEA C2. Czy to oznacza że mam filtr GPF? Zalali mi olej dokładnie taki: 5w30 HFS-E Honda Genuine Oil ACAEA A5/B5 API SL/CF. Jak ostatecznie sprawdzić czy mam filtr GPF a jeśli go mam to co teraz robić? Auto kupiłem w listopadzie 2018 roku, świadectwo homologacji jest z czerwca 2018. Naraziem od wczorajszej wymiany zrobiłem 50 kilometrów.
              oznaczałoby to, że masz filtr. Zobacz jeszcze instrukcję obsługi, jeśli masz wpisane oleje C2/C3 to jest gpf. Dodtakowo podając VIN i pisząc do Honda Polska też ci powiedzą czy masz filtr. Jak już odpiszą, że masz to zadaj im pytanie dlaczego ASO wlało taki olej

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Comment

No właśnie nie wiem czy pisać do Honda Polska czy do tego ASO które zalało nieprawidłowy olej. Honda Polska to odpowiada na maile ponad tydzień czasu i nie wiem czy tyle czasu mam jeździć na niewłaściwym oleju... W instrukcji obsługi są jedynie informacje jakie oleje są zalecane przy GPF oraz jego braku natomiast nie ma informacji czy mój egzemplarz ma ten filtr czy nie. Po napisie na korku wlewu oleju "ACEA C2" wnioskuje, że jednak ten filtr niestety posiadam.

Comment

No właśnie nie wiem czy pisać do Honda Polska czy do tego ASO które zalało nieprawidłowy olej. Honda Polska to odpowiada na maile ponad tydzień czasu i nie wiem czy tyle czasu mam jeździć na niewłaściwym oleju... W instrukcji obsługi są jedynie informacje jakie oleje są zalecane przy GPF oraz jego braku natomiast nie ma informacji czy mój egzemplarz ma ten filtr czy nie. Po napisie na korku wlewu oleju "ACEA C2" wnioskuje, że jednak ten filtr niestety posiadam.
                  na to by wychodziło, że jest filtr. To podjedz do ASO i zapytaj najpierw czy masz GPF a później wyjaśnij w serwisie czy wiedzą jaki olej ma być stosowany. Ja również auto kupowałem w listopadzie i GPF posiadam.

Comment

Dzisiaj i tak ASO pozamykane. Napisze do nich maila z zapytaniem czy mam GPF? Jeśli się okaże że tak to jutro po robocie do nich jadę i zobaczymy co powiedzą. Napis na korku wlewu oleju ewidentnie świadczy że ten filtr jest, z drugiej strony auto przyjechało do Polski pod koniec września a więc wyprodukowane zostało wcześniej a podobno od września wprowadzili ten filtr w produkcji. Już sam nie wiem co o tym myśleć. Napisze do ASO a swoją drogą napisze też do Honda Polska z zapytaniem czy mam GPFa czy nie.

Comment

• Zamieszczone przez wolkas Zobacz posta
                      A ja mam chyba problem. Wczoraj byłem w ASO na pierwszą wymianę oleju. Nie zakładałem w ogóle że mogą zalać olej niezgodny z zalecanym a nie wiem czy przypadkiem tak się nie stało..
                      Możesz napisać w którym ASO byłeś

Comment

• Zamieszczone przez Genio1212 Zobacz posta
                        Możesz napisać w którym ASO byłeś
                        Obstawiam Plazę

Dzisiaj i tak ASO pozamykane. Napisze do nich maila z zapytaniem czy mam GPF? Jeśli się okaże że tak to jutro po robocie do nich jadę i zobaczymy co powiedzą. Napis na korku wlewu oleju ewidentnie świadczy że ten filtr jest, z drugiej strony auto przyjechało do Polski pod koniec września a więc wyprodukowane zostało wcześniej a podobno od września wprowadzili ten filtr w produkcji. Już sam nie wiem co o tym myśleć. Napisze do ASO a swoją drogą napisze też do Honda Polska z zapytaniem czy mam GPFa czy nie.

Tu masz trochę więcej informacji:
                        Panowie - będąc dziś w rzeszowskim salonie Hondy zasięgnąłem i zaktualizowałem podawane poprzednio przeze mnie w innym wątku info dotyczące instalacji GPF w samochodach rocznika 2018. Krótko w punktach co ustaliłem: 1. Wszystkie modele wyprodukowane od czerwca OFICJALNIE będą już wyposażone w GPF. 2. Jeśli ktoś jest zainteresowany zakupem jeszcze auta z 2018 wg specyfikacji z 2017 (bez GPF) RADZĘ zrobić zamówienie jak najszybciej. Oglądając dziś wraz ze sprzedawcą na komputerze bieżący stock

Nikt nie wie, jaka jest trwałość GPFa na oleje z ACEA A, bo nikt tego nie sprawdzał z przyczyn oczywistych. Kiedyś pisaliśmy tu, że czekamy na pierwszego śmiałka, który pojeździ na ACEA A zamiast C - i oto mamy. Taka gorzka ironia... Pytasz czy możesz jeździć. Tego też nikt nie wie. Pewnie nic się nie stanie przez najbliższe dziesiąt,. może set kilometrów - ale ... Pojechałbym jutro do ASO, najpierw zapytał, czy wg tego co widzą w dowodzie rejestracyjnym i na korku mogą stwierdzić, czy mam filtr a potem z uśmiechem na twarzyzapytał, czy mogą w systemie (nie na fakturze!!!) sprawdzić co wlali. A potem poprosił o szybką i natychmiastową wymianę, przy której będziesz stał obok (filtr też trzeba wymienić ) a na koniec bym poprosił o jakiś uczciwy rabat na roboty serwisowe do końca gwarancji. A jak nie, to pisemko do Honda Europe dlaczego "ich" ASO chciało Ci na gwarancji zepsuć auto. Bo to dużo grubsza sprawa, niż wlewanie C3 do benzyn. Tam się można wykręcić sianem, bo na każdym C3 jest dalej napisane, że również A - ale u Ciebie jest wyraźnie na korku podane C. O A nie ma ani słowa nigdzie.

Comment

• Jutro do nich jadę i zobaczymy co powiedzą. Nie odpuszczę im tego.

Comment

• Zamieszczone przez wolkas Zobacz posta
                            Jutro do nich jadę i zobaczymy co powiedzą. Nie odpuszczę im tego.
                            i prawidłowo. wlałbyś sam taki olej to już pewnie gwarancje by ci cofnęli na silnik

Comment

• Zamieszczone przez Paluch Zobacz posta
                              i prawidłowo. wlałbyś sam taki olej to już pewnie gwarancje by ci cofnęli na silnik

Tak by na pewno było dlatego zażądam konkretnej rekompensaty. Myślę że gratis serwisy do końca gwarancji byłoby dobrym rozwiązaniem

Comment

• Myślę że to nie realne. To teraz będzie nauczka żeby jeździć ze sowim olejem.
                                Moja Honda
                                https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

Working...
                                X