Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

1.0T VTEC w X-gen - opinie, spalanie, osiągi, problemy

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez onicram Zobacz posta
    miałem na myśli niezgodność towaru z umową i wymianę na towar wolny od wad
    ale to możliwe jest na podstawie ustawy "konsumenckiej" tylko do 24 m-cy od dnia wydania rzeczy. A podobno auto ma już 3 lata....
    był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
    jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
    sigpic
    http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic

Comment

• Zamieszczone przez onicram Zobacz posta
      Naprawić naprawią, tylko pytanie czy skutecznie? I skoro pojawiło się coś takiego przy 15tys i 3 latach to nie brzmi to najlepiej.
      Jeżeli się boisz, to po naprawie zaproponuj im pozostawienie w rozliczeniu swojego auta, z zakupem nowego. Ciekawe jaką wtedy cenę za to auto Tobie zaproponują?

Comment

• Ale auto ma niecale 3 lata i 15kkm na karku... bardziej niekorzystnej sprzedazy auta z salonu pod katem utraty wartosci nie mozna zrobic. Auto praktycznie eksploatacyjnie nowe a bedzie kolega kilkadzesiat tysiecy w plecy, prawie nie jezdzac... to sie nie skalkuluje nawet jakby swoje zarobic na odliczeniu leasingu w dzialalnosci...
        ............................C I V I C
        .. generacje . wersje usportowione ..silniki
        . .
        Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Zamieszczone przez Elwizardos Zobacz posta
          Popytaj ile dają gwarancji na naprawę i dopilnuj, żeby to odnotowali w papierach.
          Prawdopodobnie nie dostanie czegoś takiego,ani gwarancji na nowy silnik.
          Producent części jest gwarantem dla kupujacego,a przy naprawach gwarancyjnych nie jesteś kupującym.
          Okres gwarancji na graty i naprawę wygaśnie z dniem zakończenia gwarancji na auto.
          Jeśli trzy razy w okresie gwarancyjnym wystąpi ta sama usterka to samochód możesz zwrócić .
          Istnieją też zapisy (nie jestem na czasie) że jeśli nie naprawią w terminie to też masz takie prawo,z tą różnicą że czas może zostać wydłużony jeśli na część trzeba oczekiwać.
          Jak mówię,nie jestem na czasie,ale warto się zorientować jak to jest.
          Last edited by m26; 08-07-2021, 11:25.

Comment

• Z gwarancji Hondy jasno wynika ze nie przysługuje jakakolwiek wymiana samochodu i nie ma znaczenia ilość i rodzaj napraw.
            Na wymieną część -podzespół przysługuje gwarancja

Comment

• Aktualizacja informacji dotyczących problemów z silnikiem w mojej Hondzie: auto jest naprawiane, będzie wymieniany blok silnika, o dokładne informację i przyczyny będę jeszcze pytał, na razie nie poinformowali mnie o nich. Kontaktowałem się z Honda Polska w tej sprawie i po tej naprawie będę miał 3 letnią gwarancję na silnik z limitem 100k km. Dodatkowo wystąpiłem z prośbą o przedłużenie gwarancji do 5 lat (przedłużenie o 2 lata) - sam się nie zdecydowałem na wykup tej opcji z powodu niskiego przebiegu jaki robię rocznie, a szczerze mówiąc nie spodziewałem się takich awarii. Jako że aktualnie jestem właścicielem 3 samochodów honda, Honda Polska przychyliła się do prośby i zaoferowała darmowe przedłużenie gwarancji o 2 lata.
              Przynajmniej tyle... Samochodu nie mam już 3 tygodnie, co skomplikowało trochę plany urlopowe.
              Jak dowiem się wszystkiego to jeszcze opiszę szczegóły usterki i naprawy.

Comment

• Daj znać co piszczy w trawie. Jako było użytkownik 1.0T jestem ciekaw co się wydarzyło. Współczuję sytuacji ale wydaje mi się , że po prostu miałeś pecha. Raczej nie słychać o jakiś problemach Xgen z kurduplami pod maską. A co do gwarancji - jeśli Honda przedłużyła gwarancję do 5 lat to jest to bardzo dobra wiadomość. To co chciałeś wykupić a nie zrobiłeś tego, to ubezpieczenie a nie gwarancja Hondy. Więcej wykluczeń niż zapisów w regulaminie.... Trzymam kciuki abyś jak najszybciej znów śmigał po drogach.

Comment

• onicram sprawdź sobie wszystko dobrze jak będziesz odbierać auto po naprawie. Nie chce straszyć, ale ja kiepsko to widzę jak aso będzie wymieniać cały blok. U mnie jak zdejmowali tylny zderzak to pokancerowali wszystkie śrubki tak jak by im klucz zjeżdżał, przy wymianie gwarancyjnej skraplacza klimy źle powkładali spinki trzymające rurki od klimatyzacji tzn. powpychali na chama i powyginali, przy wymianie oleju zawsze brudzą plastiki olejem i muszę czyścić jak wracam do domu. Kolejne rzecz to wymiana felgi w ramach likwidacji szkody gdzie to dostałem felge pobrudzoną czerwoną farbą. Na szczęście doczyściłem w garażu rozpuszczalnikiem. Nie zauważyłem tego wcześniej, bo odbiór robiłem po zmroku. ASO to jest tragedia wiec jak zrobią naprawę bez pourywanych spinek, części ubrudzonych olejem i nie poniszczą nic to będę w głębokim szoku. Sprawdź wszystko dokładnie. U mnie robili pierdoły i zrobili to źle a u Ciebie to poważna naprawa.
                  Last edited by Fireblade929; 20-07-2021, 18:11.

Comment

• Witam,
                    Też niedawno kupiłem samochód z tym silnikiem, jestem ciekawy jak skończyła się ta sprawa z wymianą silnika.
                    Tymczasem znalazłem w sieci takie coś : (nie wiem czy ktoś to już przytaczał bo nie chce mi się czytać całego wątku).

Efficient gasoline engine
                    A 1-litre, 3-cylinder Otto DI engine, which FEV presents at the Motor Symposium as a product of successful series development, was developed on behalf of a customer. The “HONDA 1.0l VTEC Turbo” is the result of a cooperation with HONDA R&D Co. Ltd., in which FEV was able to demonstrate its expertise from concept to series release. The new, 1-liter Otto engine is the product of notions of downsizing, which led to the engine being made smaller but more efficient. The result is a more powerful and, at the same time, much more economical gasoline engine with a maximum torque of 200 Nm. It meets today's strict emission requirements of the target markets in China and Europe and is currently installed in the Honda Civic

zródło :

Whether press releases on the latest automotive trends, official company announcements or on the latest developments and solutions – here you will find the latest news.

Comment

• Hej,
                      szanowni, czy przechodził już ktoś wymianę rozrządu po 100k km w 1.0? Jeśli tak, to jaki orientacyjnie wydatek się szykuje? I druga sprawa, macie do polecenia jakieś warsztaty na tą okoliczność (Warszawa/płd - zach. powiaty)?

Comment

• Post 509 (ceny części) + robocizna 1000zł poza ASO

Comment

• Z ciekawosci pytalem w ASO na Gornym Slasku, generalnie rozrzut od 3000zl (Opole) do ok 6000zl (Rybnik).
                          Sam nie wiem skad taki rozrzut

Comment

• W Aries na Arkuszowej mówią, że ok. 4000 zł

Comment

• Wie ktoś jak dokładnie wygląda wymiana tego rozrządu i co generuje takie koszta robocizny w ASO? Dużo tam roboty i rozkręcania? Ten pasek chodzi tak jak w focusie w oleju? Czym to grozi jak auto ma mały przebieg a się tego nie zmieni? Olej rozpuszcza ten pasek i go degraduje niezależnie od przebiegu? Bo już abstrahując od kosztów a patrząc na jakość pracy ASO zastanawiam się czy po wymianie tego rozrządu nie będzie mi cieknąć silnik albo czy wszystko będzie dobrze poskręcane. Natomiast dać to jakiemuś mechanikowi z po za ASO co pewnie będzie to robić pierwszy raz, to też trochę strach. Dlatego się zastanawiam czy nie lepiej przedłużyć ten interwał wymiany.

Comment

• Chyba warto zrobić w ASO.
                                Ponoć jest jakaś seria z wadliwym kółkiem rozrządu który strzępi pasek. Pare silników się już zatarło.
                                Jest o tym na grupie Honda Civic X (Polska) na fejsie. Ktoś nawet wspominał że Honda przedłużyła gwarancje na silnik do 6 lat (czyli do pierwszej wymiany rozrządu) w tym wypadku (lista VIN nie jest niestety dostępna online).

Comment

Working...
                                X