Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
    Natomiast proszę, tak bardzo hołubiony ENEOS ... brnie... brnie wyraźnie w ściemę? https://eneosoil.pl/produkty/eneos-sustina-0w-50/
    Czy ściema? Moim zdaniem trochę tak.. trzeba od czasu do czasu dać dla klienta coś nowego, tak działa każdy marketing... nowe "cudo". Trzeba przyznać, że chwyt na SAE 0W50 jest na prawdę ciekawy.. ludzie pomyślą, że będą mieć super olej do wszystkiego. Na łańcuchu ten olej tak się rozrzedzi jak 0W20, albo i gorzej, widać po temp., płynięcia, że baza ma bardzo niską lepkość.. technologia blendowania olejów niestety się nie zmieniała.. indeks lepkości olejów bazowych jest ciągle ten sam.. żeby uzyskać mocno rozciągnięte SAE trzeba na prawdę dać konkret modyfikatora lepkości. Jedynie co jest warte uwagi to to, że Eneos chwali się nową technologią dodatku ZP pewnego rodzaju odmianą tradycyjnego ZDTP, gdzie zredukowano rozkład siarki, która ma negatywny wpływ na elementy konstrukcyjne silnika, przez co dodatek może dłużej spełniać poprawnie swoją rolę w silniku. Tegoż oleju bym wlał, chyba, że bym miał bardzo duży luz na panewkach

Zamieszczone przez Fireblade929 Zobacz posta
    Po co ci w specyfikacji C2 jak masz bez filtra cząstek stałych auto?
    Słuszna uwaga.
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

• To brzmi na hit i ma norme hondy i wszystko spelnia ale nie kupisz

Dobra inaczej : Kto poda 5 olei które spełniają normę które chce honda

Ja znalazłem jedyny olej ktory spelnia te normy plus hto6 Amsoil Signature Series 5w30 ASL 1gal
      Last edited by MaxMax; 22-12-2023, 01:01.

Comment

• Normy europejskie ACEA, amerykańskie API oraz japońsko-amerykańskie ILSAC. Po co sobie utrudniasz życie sugerując się Normą nie wpisującą się w EU. Tam mają inne warunki inne, paliwa, inne wszystko. Norma GF-6A jest stosowana w lepkościach SAE 0W-20, 5W-20, 0W-30, 5W-30, 10W-30 u nas takiej nie ma, co potwierdza że to na rynki azjatyckie i usa. Jedyna zaleta i ile to można tak nazwać to jest LSPI czyli jeśli będziesz jeździł tylko na tym paliwie co nas czeka zawartością 10% i dusił w pedał na niskich obrotach to może się on sprawdzi. Ta norma to do paliw powyżej 10% wyciągu z roślin.
        Po pierwsze nie masz GPFa co już poprzednicy podkreślili, to pytanie, dlaczego z tego nie skorzystasz tylko zawężasz sobie pole wyboru? Po co Ci olej C2? ..odpowiedz sobie na to pytanie.
        Last edited by rambo7; 22-12-2023, 08:11.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez MaxMax Zobacz posta
          VALVOLINE SYNPOWER MST FE C2 0W-30 wszystkie normy spełnia widzę i chyba nikt nie testował w swoim silniczku tej oliwy w honda
          Ja testowałem ale w wersji bez C2 - bo miałem auto bez GPF. Później przeszedłem na 5w30 bo auto było po chipie.
          Nabywca mojego civic, jeździ dość spokojnie i używa 0W30 SynPower Valvoline
          i moje obserwacje były takie, że poprawił się "komfort" pracy silnika - odczucie czysto subiektywne i jednocześnie nie wzrosło zużycie paliwa (co wg mnie nastąpiło na 5w30)
          Same pozytywy powiem o tym oleju, włącznie z tym, że do nowego XIgen też go miałem wlać ale uległem Amsoilowi po bardzo pozytywnych wymiernych odczuciach stosowania Amsoila do skrzyń CVT. Uległem niejako marketingowi - zdaje sobie z tego sprawę. Gdyby nie Amsoil to bym do silnika zalał właśnie ten Valvoline 0w30.
          Przyznam, że lubię mieć olej dość dostępny - czyli taki, który będzie w miarę szybko możliwy do kupienia a Valvoline taki jest.
          Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
          Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

• Jaki dokladnie uzywales valvoline bo program w valvo pokazuje mi : SynPower MST FE C2 0W-30 (chyba błędnie pokazuje) , SynPower FE 5W-30 (API SL tylko) , VALVOLINE SYNPOWER FE 0W30 (api SL)

Ja szukam to tak :
            A5/B5
            API : SM w górę

Możliwe ze źle ale tak honda pisze w swojej książce

Comment

• Z tego co pamiętam (nie mam dostępu do bańki i zdjęcia w tej chwili) to:
              VALVOLINE SYNPOWER FE 0W30 API SL A5/B5
              wg instrukcji w USA nie ma zaleceń że musi być koniecznie SM więc tak to dobrałem... - może niekoniecznie właściwie jakby się skupić na różnicy SL i SM. na oleju zrobiłem chyba z 9tys.km potem był 5W30. Jednakże mam same pozytywne odczucia... Przyznam, że teraz nie pamiętam czy zalałem ten czy ten o którym piszę poniżej (ale chyba wyszedłem z A5/B5):
              VALVOLINE SYNPOWER C3 0W30 API SN/CF - rozumiem, że ten ma wyższe klasy więc spełnia wymogi niższych (?)

Jako ciekawostkę dodam, że dla 1.5 w XIgen Honda zaleca tylko 0W20 bez określenia konkretnych klas oraz z mową o tym, że "nie potrzebujesz dodatków" jak masz olej rekomendowany i by olej był "z pieczęcią certyfikacji API bo wtedy spełnia najnowsze wymagania American Petroleum
              Instytut" - cokolwiek to znaczy
              ol12.jpg
              Last edited by Lcfr; 22-12-2023, 14:26.
              Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
              Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

• Jesli mogę się trącić zobacz olej ravenol dxg 5w30 i on chyba spełni wszystkie Twoje oczekiwania co do norm i jakości. Obejrzyj kilka filmików i opinii na Yt i zobaczysz,że olej jest super. Ja używam go w fk8 i jestem bardzo zadowolony.

Comment

• Olej jest idealny i według zaleceń Hondy hto-06

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
                  zawsze o-lej 0w20 Castrol H 1L, zmieniły się warunki pracy silnika to i olej też zmienić

Comment

• ta oliwka nie spełnia normy z książki bo jak nie lejesz hondy oleju to musisz miec : A5/B5 i API SM lub wyżej1702975248147.jpg

Comment

• Max, olejów A5 jest sporo, ale jak tak ciężko Ci się zdecydować, to może idź jeszcze dalej... szukaj olejów już z normą ACEA A7, będziesz miał dodatkowo ochronę przed LSPI, oraz jeszcze mniejsze zużycie wałka rozrządu, tych wymagań nie było a A5 (wałek był, ale większy margines)
                      Last edited by Grzechu; 22-12-2023, 23:59.
                      Moja łódka Civic..
                      Mój "klekocik" Ceed..
                      Coś na temat olejów..

Comment

• Ej tutaj jest 350 stron zara o oleju do Hondy hahahaha i caly czas blablabla zamiast konkrety i ta tabelka która dla mnie jest nie do końca zrozumiała ech.... Daj pan TOP 5 olei dla hondy ? To trudne ? 5 olei 0w30 czy tam 0w20 oraz 5w30 . Kupilem auto i nadal nie wiem co zalać do środka !! Na początek myślę ze spróbuje z 0w30 (bo blisko ori 0w20) a jeżeli nie będzie ok to pójdę na 5w30 . W skrocie : Da mi ktos 0w30 polecane lub ktos smiga na 0w30 ?

Comment

• Masz kolego 5 letnie auto x civic bez gpf zmieniaj co 10 tys, lej ten olej i śpij spokojnie tylko oczywiście z pewnego źródła kupuj

Jak miałem civica 1.5t z 2017 prestige na tym oleju jeździłem bez żadnych problemów dynamika równa praca silnika, bez żadnych zastrzeżeń specjalnie poszukałem w chmurze dla ciebie na czym jeździłem w 2018 , 2019 roku

Last edited by Grzechu; 23-12-2023, 21:42. Powód: posty pisane jeden po drugim! Proszę używać opcji edytuj w celu dalszego pisania posta!!!
                          zawsze o-lej 0w20 Castrol H 1L, zmieniły się warunki pracy silnika to i olej też zmienić

Comment

• Zamieszczone przez MaxMax Zobacz posta
                            Daj pan TOP 5 olei dla hondy ? To trudne ? 5 olei 0w30 czy tam 0w20 oraz 5w30
                            Toż masz jak na tacy, w tabeli, podzielone wg SAE, patrzysz na oleje o najmniejszej liczbie kresek i klasyfikacjach ACEA Ax, zaś dla lepkości 0W20 ILSAC GF-5 i bierz co Ci najbardziej przypasuje po nazwie i dostępności Tak czy siak, co byś nie wlał -wg. wytycznych instrukcji auta, to będzie dobre i tyle.
                            Moja łódka Civic..
                            Mój "klekocik" Ceed..
                            Coś na temat olejów..

Comment

• Przy następnej mojej hondzie civic x z 2020 roku stosowałem ten olej

Kupiony w niemieckim sklepie ravenol. De, zmieniłem go po 3 tys przy docieraniu na serwisowym oleju, auto zaczęło ciszej pracować mniej palić o 0.5 litra i też zmieniałem po 10tys km

Podkreślam że jest moim olejem numer jeden jaki kiedykolwiek użyłem w hondach civic a miałem ich trochę
                              Last edited by Grzechu; 23-12-2023, 21:48. Powód: posty pisane jeden po drugim! Proszę używać opcji edytuj w celu dalszego pisania posta!!!

Comment

• rob1986 jak dalej będziesz pisał post pod postem, a to nie pierwszy już raz, będę je usuwał.. chcesz rozwinąć myśl, używaj opcji edytuj, nie wklejaj ciągle tych samych obrazków w oddzielnych postach, bo robi się straszy tasiemiec, jedna strona wątku "zawalona" jest zdjęciami olejów.. pisz po prostu ich nazwy, każdy sobie znajdzie kartę ch. tegoż oleju..
                                Admin.
                                Moja łódka Civic..
                                Mój "klekocik" Ceed..
                                Coś na temat olejów..

Comment

Working...
                                X