Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
    zawsze o-lej 0w20 Castrol H 1L, zmieniły się warunki pracy silnika to i olej też zmienić

Comment

• Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen

To tylko parę propozycji dobrych i zalecanych przez Hondę, a zarazem bezpiecznych dla tych co chcą chronić silnik a nie chcą lać oleju jaki proponuje serwis ASO

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
      Last edited by rob1986; 18-12-2023, 20:43.
      zawsze o-lej 0w20 Castrol H 1L, zmieniły się warunki pracy silnika to i olej też zmienić

Comment

• Zamieszczone przez MaxMax Zobacz posta
        AMSOIL Signature Series 5w30 ASL
        Jakościowo i fizyko-chemicznie bdb olej.
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
        Coś na temat olejów..

Comment

• Zgadzam się też moje auto nie na gwarancji było zalewane nim. Jest idealne Amerykanie naprawdę znają się na olejach silnikowych i oponach

Comment

• Ale leje od lat ten, i nie mam żadnych problemów nie wspomnę już a zapomnianej perełce olejowej jaki jest AGIP

Comment

• ECS 0W20 Ravenola, jest na pierwszym miejscu w tabeli, w kategorii olejów 0w20, pod kątem utraty lepkości podczas ścinania z wysokimi prędkościami. Trzeba pamiętać, że ochroną, przed zerwaniem filmu olejowego, kluczowym parametrem decydującym o tym, jest jego lepkość. Tutaj fizyki nie da się oszukać. Kłania się wykres Herseya Stribecka.
              Moja łódka Civic..
              Mój "klekocik" Ceed..
              Coś na temat olejów..

Comment

• Czy olej H 0W20 o którym wspomniałem też jest na czarnej liście złych olejów według tabeli …..

Comment

• ktos lata na tej oliwce ? ok to wezmę reviego bo dzisiaj chce już zamówić wiec pasuje to do mojego 1.5 bez gpf ?

ECS 0W20 Ravenola

Comment

• Jest idealny H 0W20 do Hondy bez gof tylko dostępny niestety w sklepach niemieckich u nas ogólnie niedostępny

Comment

• lepszy od ori 0w20 hondy czy roznicy w sumie brak ? a co z tym ECS 0W20 Ravenol ktory tez ma norme hondy hto-06 ? Ktos lata na tym ?

ok widze ze rob lata na tym oleju to taki sobie tez wezme 0w20 ecs ale musze zapytac jeszcze o cos :

TEN niby polecany do hondy revanol hto06 ma norme ACEA C5 a ja szukalem acea a5/b5 lub a1 bo tak mowila instrukcja ??
                      Last edited by MaxMax; 18-12-2023, 22:44.

Comment

• Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen

To wszystkie zalecane przez producenta silników Hondy i jej norma hto-06 są na Czarnej liscie

Czy nie jest to dziwne

Comment

• Zamieszczone przez rob1986 Zobacz posta
                          Czy olej H 0W20 o którym wspomniałem też jest na czarnej liście złych olejów według tabeli …..
                          Chyba nie ma go w tabeli.. jak wskażesz kartę, to mogę wpisać, tylko, że musi być tam HTHS, bo inaczej to wróżenie z fusów.
                          Moja łódka Civic..
                          Mój "klekocik" Ceed..
                          Coś na temat olejów..

Comment

• Ale przecież ten olej H 0W20 jest specjalnie dedykowany do silników Hondy przez nich….

Comment

• grzechu rzucil txt i teraz znowu glebe mam haha Dobra to dawac jakis 5w30 ktory pasuje tak jak chce honda bo sami uzywaja tez shell jakis 5w30 wiec chce taki ktory pasuje poda dane hondy. sm i a5 chyba ma byc wiec prosze o taki wybor oleju. Podaj mi ktos 5w30 ktore moge zastosowac . Jakis top 5 w 5w30 dla naszych 1.5 bez gpf. Aneks do tabelki podumowania top 5 5w30 spelniajacych hondy aprobaty

Comment

• Zamieszczone przez MaxMax Zobacz posta
                                Jakis top 5 w 5w30 dla naszych 1.5 bez gpf.
                                chodzi o to by ktoś wypunktował je z Tabeli? wg przyjętego wzorca lepszości? Na siłę szukasz najlepszego oleju . próbuję Ci powiedzieć że nie ma czegoś takiego . Tabela daje poglądowy obraz o charakterystyce oleju.
                                Czyli jeśli ktoś zdecyduje się na pozycję 11 z tabeli ma do dupy olej? - tak by wynikało, tak?
                                Otóż nie, definicja najlepszego oleju jest taka: "najlepszy" olej do silnika to taki, który jest dobrany odpowiednio do warunków użytkowania i temperatury otoczenia (przy zachowaniu odpowiednich Norm, to pomijam bo to oczywiste).
                                I jeśli wyjdzie Ci że olej z Rankingu tabeli to będzie ten 11sty, to to jest najlepszy. Uwierz mi że nikt, z tych co nie stosują TOP 5 to polecały silniki?, nie, nie poleciały! ja jestem tego przykładem, mam olej z "TOP 20" druga 10tka, i jest najlepiej dobrany z możliwych opcji, od 11 lat ten sam olej, i o czym to świadczy?
                                Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                                X