Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• tematu nie można zamknąć bo zaraz się otwiera kolejny... to tematy "wieczne żywe" .
    moja opinia na temat w/w środków smarnych jest przede wszystkim zgodna z IO i w mojej ocenie optymalna pod warunki jakie opisałeś. Co do algorytmu to zdajesz sobie sprawę że on jest sztywny i będzie wyliczał interwał w identyczny sposób dla oleju który wytrzyma nawet 2 razy dłużej! Musisz to wziąć pod uwagę gdy zmienisz na inny niż 0W-20. Nie bez kozery Millers promuje się "longlife" i zakłada interwał nawet do 50tys km. oczywiście nie daj się skusić na tyle. Ja unikam olejów o nazwie "longlife" tu nie mylić z "longtime" (choć prawdopodobnie znaczy to, to samo), to różnica w olejach jest w Normie ACEA. Oleje które bierzesz pod uwagę są bardzo do siebie podobne fizycznie, posiadają bazy syntetyczne, spec pakiet dodatków i wysokie (jak na takie SAE) HTHS. Moja subiektywna ocena jest taka, że twój pierwszy wybór były też moim wyborem.
    Spośród SAE 5W-30 w moim odczuciu nie ma za bardzo wyboru, dominuje ACEA C3 co jest niedopuszczalne jak wiesz. Przyszłościowo rozważyłbym prędzej SAE 0W-40 niż 5W-30, lub kombinację: podstawowy olej z grupy którą rozważasz czyli ACEA A3 lub A5 SAE 0W-30 a jeśli przyszło by robić np. dolewki pod koniec interwału to SAE 0W-40. Z czasem SAE spada więc pod koniec interwału może już nie trzymać 30-ki dolewka np. 10% objętości oleju o SAE 40 nieco powinno zrekompensować utratę lepkości.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
      tematu nie można zamknąć bo zaraz się otwiera kolejny... to tematy "wieczne żywe" .
      Smutna to prawda jest

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
      Co do algorytmu to zdajesz sobie sprawę że on jest sztywny i będzie wyliczał interwał w identyczny sposób dla oleju który wytrzyma nawet 2 razy dłużej!
      To właśnie chciałem wypunktować być może niezbyt dosadnie, że algorytm nie bierze pod uwagę co zalałeś i jest poniekąd pokłosiem 0w20 bo imho został skonstruowany dokładnie pod ten olej i teraz wszyscy cierpimy.

Co do reszty posta to bardzo dziękuję za subiektywną ocenę jestem bardzo usatysfakcjonowany odpowiedzią choć od początku spodziewałem się, że będzie rzeczowo

Comment

• Zamieszczone przez Arukādo Zobacz posta
        Oglądam sobie te oleje i sprawdzam karty i takich sobie kandydatów wytypowałem.
        Liqui Moly 0w30
        Ravenol sso 0w30 usvo
        Millers xf longlife 0w30 a5
        Moim zdaniem bardzo dobrze poradziłeś sobie z tym tematem, widać, że czytałeś wątek i wiesz w czym rzecz.. powyższe typy byłby również moimi typami. Osobiście, moja analiza polegała na tym, że chciałem mieć olej zbliżony parametrami do oleju ECO, a zarazem żeby był też mocniejszy film olejowy i mój typ właśnie padł na w/w LM, przy HTHS >=3,5 z lepkością 11mm2/s oraz bdb bazą olejową, trudno jest znaleźć lepszy typ... Przy ostatniej wymianie rozważałem również Ravenol, ale jakoś do tej marki jeszcze się nie przekonałem... a w sumie olej parametry ma całkiem dobre... nie pamiętam jak z bazą, ale chyba nie ma więcej PAO niż LM Generalnie to, aż tak istotne nie jest, ważne aby odpowiednio wcześniej wymieniać olej.. Co do źródła zakupu to ja kupuję w sieciówce z częściami mechanicznymi- "AutoLand" (jest u mnie w mieście). U nich za 5l. olej kosztował chyba 279zł, ale po rabatach udało mi się go wyrwać coś za około 240zł. Generalnie na forum w wątkach olejowych użytkownicy wskazują sklepy gdzie kupują oleje i chyba jest wszystko w porządku, a wielu kupuje przez internet.
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
        Coś na temat olejów..

Comment

• Ja za tydzień drugi raz wymieniam olej (22 tyś. przebiegu) i po przeczytaniu wątku wybrałem ravenol sso 0w30.
          Przy pierwszej wymianie było oem 0w20. Jeżdżę raczej spokojnie, ale do eco mi daleko. Bardziej zależy mi na ochronie silnika niż na mniejszym spalaniu, które X i tak ma super.

Comment

• Użytkował ktoś z Was w Xgenie Amsoila SAE 5aw30?

Comment

• @Arukādo, przekonałeś mnie

Otóż, moim zdaniem warto sobie przeanalizować olej przepracowany w swoim samochodzie.
              Takie 8-9 tys km od wymiany dużo mówią o kondycji smarowidła i pozwalają oszacować interwały wymian.
              W Twoim przypadku, jazda typowo miejska może skutkować "dolewaniem" benzyny do oleju = bardzo szybkim jego degradowaniem.
              Jeżeli tak jest, to SAE40 jest wskazane, ale jeżeli benzyny jest poniżej 1%, a pierwiastków zużyciowych (FE, Cu i AL) poniżej 10ppm, możesz przestać się przejmować serwisami olejowymi i lać tanio, a co 10 tys lub drożej, a co 15 tys km.

Comment

• Siema, czy ktoś z Was pod dotarciu silnika wymienial olej w aso? (1500 km). Jezeli tak to jaki koszt?

Comment

• Koszt samej wymiany to 100zł, olej swój taniej wychodzi.

Comment

• czy może się ktoś podzielić wrażeniami przy stosowaniu OEM oleju? (jakieś ubytki/dolewki etc)

Comment

• Zamieszczone przez jacor Zobacz posta
                      czy może się ktoś podzielić wrażeniami przy stosowaniu OEM oleju? (jakieś ubytki/dolewki etc)
                      A może tak trochę chęci od siebie. W tym temacie masz sporo informacji a dodatkowo jeszcze tu masz temat:

Ponieważ temat olejowy jest nadal gorący, a upłynęło już trochę czasu od wejścia X gen, to może wzorem pomysłu Grzecha z IX gen.załóżmy ten wątek. Wzajemne doświadczenia przydadzą się wielu forumowiczom. Propozycje wpisów prawie w całości skopiowane od Grzecha: 1. typ auta (specyfikacja bez GPF / z GPF). 2. aktualnie zalewam olej (dokładnie opis SAE/ACEA/API ) 3. od jakiego przebiegu używam dany olej / ile na nim przejechałem km (wymian)? 4. co jaki interwał wymieniam olej ? 5. jaki

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Comment

• Zamieszczone przez jacor Zobacz posta
                        czy może się ktoś podzielić wrażeniami przy stosowaniu OEM oleju?
                        Którego OEM oleju Hondy ? Trzeba zawsze precyzować pytanie.

Na różnych rynkach światowych Honda posiada w ofercie różne OEM oleje.

Na europejskim rynku są dostępne m.in. takie:

0W20 Type 2.0
                        5W30 HFS-E (ACEA A5)
                        0W30 (ACEA C2)
                        5W40 HFS (ACEA A3)
                        Last edited by Okonio; 21-10-2019, 16:18.

Comment

• Ktoś wie jaki olej 5W30 leją w JKK z beczki z opisem Honda, czy to też olej bardziej na bazie mineralnego czy syntetyk
                          Last edited by gabler; 21-11-2019, 13:38.

Comment

• Zamieszczone przez gabler Zobacz posta
                            Ktoś wie jaki olej 5W30 leją w JKK z beczki z opisem Honda, czy to też olej bardziej na bazie mineralnego czy syntetyk
                            Tego co leją to tak naprawdę nikt nie wie choćbyś był przy beczce to nie wiesz co w beczce, jak koledzy podpowiadają swój olej i bądźmy dobrej wiary. 8

Comment

• Zwłaszcza że swój możesz mieć spokojnie 100zł taniej niż w ASO

Comment

• Dzwoniłem dzisiaj do kilku ASO i w każdym powiedzieli, że dają adnotację, że leją olej klienta więc nie chcę z tego powodu ryzykować i się dochodzić w razie czego z gwarantem, lałem 0w20 Hondy z bańki w ASO ten 5W30 to wiadomo z beki
                                Last edited by gabler; 21-11-2019, 16:09.

Comment

Working...
                                X