Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Holandia "stoi olejem" są tam najwięksi w Europie gracze olejowi świata głównie amerykańskie np. Ashland Global Specialty Chemicals Inc. = Valvoline.
    o Ravenolu czy LM jeszcze 5 lat temu nikt nie słyszał. Czasem ktoś wiedział że LM robi klej super glue, i tyle.
    Poczytaj ten wpis (ewentualnie cały wątek) https://forum-mechanika.pl/threads/n...k.36885/page-5
    (nie wiem na ile te treści są wiarygodne, ale zawsze się coś dowiesz).
    Kierownik Działu Diesla

Comment

• Trafiłem jeszcze na takie forum http://www.oil-club.pl/viewtopic.php?f=62&t=155
      Przedstawiciel pmo się też tam wypowiada. W skrócie z obiecanej bazy 70% PAO w każdym oleju, teraz mają około 25% żeby zejść z ceny produkcji. Estrów w oleju c2 brak, więc w c3 raczej też nie będzie. Mimo wszystko za tą cenę i tak mają dobre parametry ale jednak będę brać Ravenola.

Comment

• Logo wspomnianego oleju "PMO" trochę przypomina logo oleju "Penrite"
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
        Coś na temat olejów..

Comment

• Autor przeanalizował właściwości oleju, styl jazdy to krótkie odcinki. Zobaczcie co się z tym olejem porobiło.

Last edited by Stach13; 10-04-2019, 17:48.

Comment

• No cóż, potwierdza to tylko to, co było wiele razy pisane. M. In. to, że po jakimś czasie z wodzianki 0/20 zrobi się nam 0/15 albo i lepiej. No i wtedy hajda na autobahnie i 180 km/h w środku lipca.

Comment

• No właśnie, przecież ten testowany Amsoil Sygnature 0W40 jest bardzo mocny, a została mu prawie połowa lepkości kinematycznej w 100 st C.
              Last edited by Stach13; 10-04-2019, 18:07.

Comment

• Zamieszczone przez chromaticall Zobacz posta
                M. In. to, że po jakimś czasie z wodzianki 0/20 zrobi się nam 0/15 albo i lepiej. No i wtedy hajda na autobahnie i 180 km/h w środku lipca.
                To akurat może potwierdzać tylko i wyłącznie bezmyślność właściciela a nie jakość oleju.

Comment

• To dobry artykuł dla tych, co ciągle hejtują Hondę za "aferę" związaną z mieszaniem się benzyny z olejem, którzy twierdzą, że to tylko błąd inżynierów, a nie normalne zjawisko podczas jazdy na krótkich dystansach.
                  A poza tym kolejny argument, żeby jednak nie tkwić ślepo przy 0w20.

Comment

• Zamieszczone przez montada Zobacz posta
                    To akurat może potwierdzać tylko i wyłącznie bezmyślność właściciela a nie jakość oleju.
                    Oczywiście. Jednakże ilość osób jeżdżących na wodziance w sposób do którego nie jest przeznaczona jest duża - nawet na naszym forum. Więc warto byłoby ten przykład rozpowszechnić.

Comment

• dodam jeszcze że artykuł jest na stronie którą dość nisko cenię za meteorytykę, i taki artykuł ... sprzedaż im spadnie , jakiś czas temu bardzo mocno lansowali eko oleje .
                      Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez chromaticall Zobacz posta
                        Jednakże ilość osób jeżdżących na wodziance w sposób do którego nie jest przeznaczona jest duża - nawet na naszym forum. Więc warto byłoby ten przykład rozpowszechnić.
                        I tu jest sedno sprawy. Przecież większość nie angażuje się w zdobywanie wiedzy olejowej, kupuje auto i jeździ jak mu pasuje, nie wnikając w szczegóły. Zaczepiam kolegów, znajomych i zagaduje ich o olej w ich silnikach. Nikt prawie nic nie wie.

Comment

• Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
                          zaczepiam kolegów, znajomych i zagaduje ich o olej w ich silnikach. Nikt prawie nic nie wie.
                          To Ci minie. ludzie tak naprawdę nie chcą wiedzieć więcej niż muszą czyli, np. z której strony jest wlew paliwa i gdzie się wlewa płyn do spryskiwaczy. Opony też pompują dwa razy w roku przy okazji wymiany kół. Wygodniej zdać się na ASO. Z drugiej strony pochwalam takie podejście. Jak Honda zawinie się z Europy to niech chociaż ASO zostaną i będą mieć co robić. Silnik sam się nie naprawi.

Co do oleju to na pytania pośród znajomych odpowiedzi padają dwie. Albo Castrol albo 5W-40. Koniec. Swojego czasu próbowałem instruować szwagra. Znudziło mi się. Za jakiś czas sam przyjdzie i zapyta. Tym większy podziw dla r7.
                          Last edited by roar; 11-04-2019, 10:47.

Comment

• Zamieszczone przez roar Zobacz posta
                            ludzie tak naprawdę nie chcą wiedzieć więcej niż muszą
                            Oczywiście że tak, bo większość ma samochód tylko po to żeby się nim przemieszczać. Ja oprócz przemieszczania mam jeszcze radość z samego jego posiadania, więc chcę o nim wiedzieć dużo więcej aby lepiej o niego dbać.

Comment

• Zamieszczone przez roar Zobacz posta
                              ludzie tak naprawdę nie chcą wiedzieć więcej niż muszą czyli
                              Czepiacie się. Kiedyś życie było prostsze. Człowiek rano budził się gdy zaświeciło słonce i zapiał kogut, brał widły i szedł na pole, wieczorem wracał i kładł się spać. Dziś, żeby się obudzić trzeba zaprogramować smartfona. Rano przed kawą i śniadaniem zwykły śmiertelnik musi ogarnąć wszystkie swoje profile na facebookach, instagramach i co tam jeszcze. Żeby dojechać do pracy musi przeczytać 500 stron instrukcji samochodu, żeby wiedzieć do czego te wszystkie guziki służą, a to dopiero początek dnia. Ludzie mają zapchane dyski twarde Nawet jak coś przeczytają o olejach, to zmieści się tylko w pamięci RAM i po jednej nocy ulatuje w niebyt. Dzięki Rambo, że jesteś i że Ci się chce, ja się poddałem
                              Pozdrawiam Czarodziej
                              Mój Szogun

Comment

• zwykły śmiertelnik musi ogarnąć wszystkie swoje profile na facebookach, instagramach i co tam jeszcze.
                                a co to jest facebook i instagram? nie używam żadnego czy to potrzebne do szczęścia aplikacje?:P
                                4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
                                Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
                                https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

Working...
                                X