Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
    Dziś dopiero zauważyłem to zdanie, ze screena instrukcji Camaro, Rata4 - "Do no use SAE 5W20 oils for continuous high-speed driving",.
    No wiesz... Najwyraźniej silniki Camaro są luźno spasowane. Może nawet zbyt luźno

Comment

• Zamieszczone przez chromaticall Zobacz posta
      Najwyraźniej silniki Camaro są luźno spasowane. Może nawet zbyt luźno
      No tak, a Hondy ciasno, może nawet zbyt ciasno
      Moja łódka Civic..
      Mój "klekocik" Ceed..
      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
      Coś na temat olejów..

Comment

• Szkoda, że tak jednoznacznie nie piszą tego w instrukcji Hondy.
        Nie piszą bo wiedzą, że są też i myślący ludzie którzy nie łykają wszystkiego jak pelikany czy widzowie tvnu czy tvp, którzy także muszą być wprowadzeni w błąd, jednak pion księgowości daje radę, te wszystkie przykłady pokazują jak ekoterroryści robią robotę wraz z porozumieniem z producentami, dziś eko wynalazki oznaczają częstsze wizyty w ASO i znaczne obciążenie środowiska naturalnego. No i dalej ma się to zużywać aby ludzie kupowali nowe, jest to już zaplanowane, ciekawa ta lektura instrukcji obsługi, przypomina mi historię i jak zmienia się ona przez lata jak jest manipulowana przez kolejne pokolenia rządy itp.
        4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
        Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
        https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

• Panowie, ja zdecydowalem ze do XR bede lal oem oliwe Type2.0. Ciekawe jak ten fakt przelozy sie na stan silnika po powiedzmy 5 latach uzytkowania. Odlegla przyszlosc ale nie omieszkam opisac swoich wrazen. Tak Wam powiem ze na swoj rozum czuje ze nie bedzie az tak tragicznie jak onanisci olejowi to kresla. Pozyjemy, zobaczymy.

Comment

• Zamieszczone przez rexio Zobacz posta
            Tak Wam powiem ze na swoj rozum czuje ze nie bedzie az tak tragicznie jak onanisci olejowi to kresla. Pozyjemy, zobaczymy.
            Możesz lać nawet olej rzepakowy, to Twoja decyzja, ale nie musisz nikogo obrażać.Zamiast "czuć na swój rozum ", możesz go choć trochę rozjaśnić i poczytać wątki olejowe.

Comment

• Najlepiej "mieć olej w głowie"!
              Było: Honda Civic VIII Sport, Honda Civic IX Tourer Sport, Honda Civic X Sedan Executive
              Obecnie: Hyundai Kona N

Comment

• Zamieszczone przez rexio Zobacz posta
                Panowie, ja zdecydowalem ze do XR bede lal oem oliwe Type2.0. Ciekawe jak ten fakt przelozy sie na stan silnika po powiedzmy 5 latach uzytkowania. Odlegla przyszlosc ale nie omieszkam opisac swoich wrazen. Tak Wam powiem ze na swoj rozum czuje ze nie bedzie az tak tragicznie jak onanisci olejowi to kresla. Pozyjemy, zobaczymy.
                Szanowny Kolego przez takie postępowanie na rynku wtórnym pojawiają się szroty. Po zakupie nowy właściciel tworzy posta pod tytułem "bierze olej pomocy". Tak jak przedmówcy polecam liznąć wątki olejowe na tym forum.

Comment

• Zamieszczone przez gkill Zobacz posta
                  Szanowny Kolego przez takie postępowanie na rynku wtórnym pojawiają się szroty. Po zakupie nowy właściciel tworzy posta pod tytułem "bierze olej pomocy".
                  A przez takie wpisy Szanowny Kolego powstają herezje. Tak samo i szybko uwalisz każdy silnik niezależnie czy wlejesz "wodziankę" czy najlepsze A3. Są świetne i nagminnie stosowane sposoby przez użytkowników, patrz - dawanie w palnik na zimnym , wymiana co 30 tys. oleju itd....
                  Last edited by montada; 14-02-2019, 15:12.

Comment

• Zamieszczone przez montada Zobacz posta
                    A przez takie wpisy Szanowny Kolego powstają herezje. Tak samo i szybko uwalisz każdy silnik niezależnie czy wlejesz "wodziankę" czy najlepsze A3. Są świetne i nagminnie stosowane sposoby przez użytkowników, patrz - dawanie w palnik na zimnym , wymiana co 30 tys. oleju itd....
                    Na takich to nie ma lekarstwa. Ale sam zobacz jest sporo przypadków na forum, silnik np 1,8 bierze olej przebieg około 100 tyś km, drugi właściciel. W hondach nikt nie wymienia oleju po tak długim interwale, co najwyżej 20 tyś km, większe interwały to w europejskich markach. Ja swój silnik uwaliłem między innymi olejem 0w20, dwa razy zalany motul eco lite, potem millers cfs 0w20(ciągle świeże bo musiałem dolewać), przedtem były bardziej lepkie oleje potem również.....

Comment

• Zamieszczone przez gkill Zobacz posta
                      W hondach nikt nie wymienia oleju po tak długim interwale
                      A skąd to wiesz? Że nie powinien to rozumiem, ale, że tak jest, to ręki sobie nie dam uciąć. Niestety, ale co chwilę słyszę, że po co mam wymieniać już olej, przecież ma ładny kolor herbaty . Lub - jeszcze przeleci parę tysi.... Zapytaj w towarzystwie, jeśli ktokolwiek jeździ autami już po gwarancji, co ile wymieniają filtry powietrza, olej itd. Czy trzymają się zaleceń producenta. Prawda jest taka, że sposób myślenia na szczęście się zmienia i idzie w dobrą stronę. Generalnie i zauważalnie zaczynamy bardziej dbać o swoje furmanki, ale niestety napływ aut zjeżdżonych do granic możliwości i kupowanych jako okazja stulecia nadal kwitnie. Biegniemy tak szybko każdego dnia, że nie mamy juz czasu aby być ekspertami w każdej dziedzinie, ba!, najczęściej zlecamy ASO i gila nas reszta. Wymienione, zapłacone i do domu po ciężkim dniu pracy. A, że wlali nie tę oliwę co trzeba....Ja problem widzę w tym, że nie ma złych olejów. Każdy ma swoje przeznaczenie. Więc jeśli dymasz non stop paka osiemdziesiąt po autostradach w Hiszpanii lejesz co innego niż oszczędzanie i spokojna jazda na działkę co weekend. Nie tyrasz cywilnego Civica co weekend na torze po dwie godziny na "wodziance`" chyba, że Ci rozum odjęło. A ile jest przypadków - a pocisnę do odciny w drodze do domu, a to, że olej juz ma nalatane 20kkm i nie jest A3... A, że pokazuje, że temp. płynu jest optymalna, co nie znaczy, że oleju.... itd, itd. Kupujemy Hanki, tylko, że zapominamy, że nie każda to Type-R i żeby latać konkretnie, trzeba zadbać o parę spraw po drodze. A jak nie, to potem ku ku.... No ni cholery na plastikowych nartach nikt nie startuje w narciarstwie alpejskim.

Comment

• pierwsza wymiana oleju

Wiem że temat był poruszany ale nie zobaczyłem konkluzji tzn. jaki olej lepszy ? wiem właśnie z forum że są dwa rodzaje pytanie który lepiej wlać ? i jak z dostarczeniem swojego bo serwisowy prawie 90 pln litr, jak dostarczę swój odnotowują że wlali oliwę klienta, wiadomo co później w razie jakichkolwiek problemów silnikowych.
                        Swoją drogą ciekaw jestem jaki jest największy obecnie przebieg nowych civiców x ??? ktoś przejechał więcej jak 50-100 tys ? czy silnik nie sprawia kłopotów ?

Comment

• ten temat jest właściwy, nie trzeba tworzyć nowego, do tego możesz poczytać dubla: Pierwsza wymiana oleju w nowym aucie?

Kierownik Działu Diesla

Comment

• czytałem ale odpowiedzi na pytania nie znalazłem

Comment

• Bo jednoznacznej odpowiedzi nie ma. Sam musisz zdecydować oraz wybrać olej pod siebie i swoje warunki użytkowania auta. Ot cała filozofia...

Comment

• Jedynie można ci podpowiedzieć, że zależnie czy masz GPF czy nie to są inne oleje o ile chcesz utrzymać gwarancje producenta.

Bez GPF - A3/A5 (kieruj się w stronę A3)
                                z GPf - C2/C3 (kieruj się w stronę C3)

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Comment

Working...
                                X