Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez roar Zobacz posta
    Poczytaj wątki olejowe. Warto. Pasjonująca lektura.
    Ja po takiej lekturze idę w ACEA A3. Fakt, że użytkuję auto zdecydowanie na autostradach, ale gdyby tak nie było i byłaby to jazda "osiedlowa" to nigdy nie wiadomo co człowiekowi wypadnie. Trzeba będzie w upale pojechać autostradą i po co się zastanawiać i niepokoić czy mam odpowiedni olej. A taki 0-5W30 A3 w moim rozumowaniu załatwia sprawę. I fizyczną i psychologiczną.

Comment

• Ja jestem umówiony na pierwszy AB i dowiedziałem się, że będzie zalany shell 5w40.
      Last edited by pawcio-203; 01-02-2019, 17:06.
      Civic 1.5T

Varadero

Comment

• Zamieszczone przez pawcio-203 Zobacz posta
        Ja jestem umówiony na pierwszy AB i dowiedziałem się, że będzie zalany shell 5w30.
        To weź swój olej, w moim przypadku nawet nie mrugneli, że przyjechałem ze swoim. Przecież na 99% ten shell to C3.

Comment

Ja jestem umówiony na pierwszy AB i dowiedziałem się, że będzie zalany shell 5w40
          5W40 ? Nie 5W30 ? A na jakim jeździłeś do tej pory ?
          Last edited by Stach13; 01-02-2019, 17:17.

Comment

• Od nowości 0w20

Zamieszczone przez katana Zobacz posta
            To weź swój olej, w moim przypadku nawet nie mrugneli, że przyjechałem ze swoim. Przecież na 99% ten shell to C3.
            Kurde na 140 stron to nawet nie chce mi się czytać madrości jaki będzie dobry...
            Last edited by pawcio-203; 01-02-2019, 18:00.
            Civic 1.5T

Varadero

Comment

Od nowości 0w20
              Pawcio, z tego co piszesz to w ASO zaproponowali Ci olej 5W40. Jestem zdziwiony bo to od strony ASO chyba taka pierwsza propozycja do silnika 1,5T o której słyszę.

Comment

• Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
                Pawcio, z tego co piszesz to w ASO zaproponowali Ci olej 5W40. Jestem zdziwiony bo to od strony ASO chyba taka pierwsza propozycja do silnika 1,5T o której słyszę.
                No to dziwne nieco Do tej pory lali nałogowo AMLa, który był 5/30 C3. Może jakaś nowa dostawa beczek była z Shella i zmiana koncepcji na antykoncepcje. Tak czy siak olej ich olej i jedź ze swoim. Masz autko bez GPFa, nie daj sobie wlać C3.

Comment

• A jak chcę 5W30 to mam sobie dopłacić 150zł...
                  Civic 1.5T

Varadero

Comment

A jak chcę 5W30 to mam sobie dopłacić 150zł...
                    Kolega Arukado dostał odpowiedź z Honda Motor Polska:

Zamieszczone przez Arukādo Zobacz posta
                    Zwracamy uwagę, że autoryzowani dealerzy Honda prowadzą własną politykę cenową i cena w każdym punkcie dealerskim może być inna.
                    To jest kurde jakiś absurd

Comment

• Na pewno 5W40 ? Chyba, żadne ASO jeszcze nie wlewało swojego 5W40, tylko 5W30. Radzę się jeszcze raz dopytać. 5W40 nie jest olejem eco i Honda tego oleju nie zaleca.
                      Moja łódka Civic..
                      Mój "klekocik" Ceed..
                      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                      Coś na temat olejów..

Comment

• To jest kurde jakiś absurd
                        to jest kapitalizm i total ripoff.

taki PS do wątku bo nie mogłem się powstrzymać, czy ten olej będzie dobry do mojego R18A2? jest wynalazek obczajcie sobie.
                        Na ulotce rekomendowany do silników spalinowych samochodów hybrydowych honda i toyota.
                        Wg rozpiski z danych HTHS 1,8 czyli nie tak źle bo minimum 1,7 i ciekawostka wartość gęstość przy 20st 0,842 czyli mniej niż woda
                        MOTUL NGEN HYBRID 0W-8 to zaawansowany, syntetyczny olej silnikowy stworzony specjalnie dla hybrydowych pojazdów elektrycznych (H.E.V) oraz hybrydowych pojazdów elektrycznych

Viscosity grade SAE J 300 0W-8
                        Density at 20°C (68°F) ASTM D1298 0.842
                        Viscosity at 40°C (104°F) ASTM D445 26.1 mm²/s
                        Viscosity at 100°C (212°F) ASTM D445 5.3 mm²/s
                        HTHS viscosity at 150°C (302°F) ASTM D4741 1.8 mPa.s
                        Viscosity index ASTM D2270 139
                        Pour point ASTM D97 -42°C / -44°F
                        Flash point ASTM D92 238°C / 461°F
                        Sulfated ash ASTM D874 0.89% weight
                        TBN ASTM D2896 8.5 mg KOH/g
                        4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
                        Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
                        https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

• Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
                          Ja jak rozmawiałem po zakupie auta z kierownikiem serwisu jaki olej leją mówił że 5W30 albo 5W40, dopytalem czy A3 i potwierdził. Tak że to nie pierwszy serwis.
                          Oczywiście stawiłem się ze swoim 5W40.
                          Moja Honda
                          https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

• Na pewno 5W40. Mam nagraną rozmowę z serwisantem. Dodał, że mogę mieć 5W30 jak dopłacę 150zł. Lotosu nie leją bo to syf.

Niech ktoś ogarnięty w temacie powie jaki kupić bo nie chcę wertować 150 stron... Styl jazdy przeważnie od komina do komina, raz do roku dwa tys km na wczasy. Roczny przebieg ~11000.
                            Last edited by pawcio-203; 01-02-2019, 21:20.
                            Civic 1.5T

Varadero

Comment

Styl jazdy przeważnie od komina do komina, raz do roku dwa tys km na wczasy. Roczny przebieg ~11000.
                              Wybór szeroki, zerknij tutaj: https://www.civicforum.pl/showthread...-nasz-Civic-IX Generalnie większość chyba jeździ na xW30 ACEA A3. Pozostaje kwestia doboru bazy olejowej.
                              Moja łódka Civic..
                              Mój "klekocik" Ceed..
                              New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                              Coś na temat olejów..

Comment

• Czyli do ctr x z GPF najlepiej wlac np. Motul 8100 x-clean+ 5w-30 ACEA C3. Bo juz zdurnialem...

Comment

Working...
                                X