Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zimówki w fabrycznym rozmiarze do X-gena - kilka opcji

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Pytanie tylko jak fabryczne felgi znoszą zimy.

Comment

• Mam 3 zimy za sobą na fabrycznych alu. Żadnych problemów nie zauważyłem.

Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka

Comment

• Zamieszczone przez gabler Zobacz posta
        Pytanie tylko jak fabryczne felgi znoszą zimy.
        Nie wiem, czy to efekt zimy i trudnych warunków, czy fabryczne felgi miałem źle polakierowane fabrycznie, ale u mnie po 5 latach były takie efekty:

Felgi u mnie używane w zimowym setupie, ale zimą jakoś bardzo dużo nie jeżdżę. Kilka osób miało podobne kwiatki z fabrycznymi felgami.
        Pozdrawiam Czarodziej
        Mój Szogun

Comment

• I tak i nie. Ja mialem w dwoch poprzednich OEM alusy na zime i nie bylo problemow. Teraz mam te same co Ty i jezdze duuuuzo w zime w tym po solonych drogach i nic sie nie dzieje 6ty sezon. Mam pewna nadzerke przy kapslu centralnym ale obawial sie ze to naruszenie lakieru przy wymianach i do wywazania bardziej niz wina samej felgi czy sezonu jej uzywania.

Generalnie OEM felgi sa z zamyslem stosowania calorocznego i powinny to znosic bezproblemowo. Na pewno tak czy owak alusy znosza zime o niebo lepiej niz stalowe rdzewiaki
          ............................C I V I C
          .. generacje . wersje usportowione ..silniki
          . .
          Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Ciekawe czy jest gdzieś napisane w instrukcji czy to są całoroczne.
            Sklep z felgami odpisał mi,że tylko niektóre z elementami polerowanymi a takie my mamy są zabezpieczone do zimowej jazdy,byłoby przykro gdyby takie purchle zaczęły wychodzić.

Comment

• Generalnie, wszystko co dostajesz z fabryki jest do normalnego uzytkowania caly rok. Felg aluminiowych polerowanych nie malowanych chyba ze 2 dekady nie widzialem, tak juz sie nie robi, a juz na pewno nie w OEM. Nie bedzie czegos takiego w instrukcji. Tansze aftermarketowe felgi sa czasem z informacja czy ich malowanie jest tak marne ze w zimie lepiej nie uzywac, inni tani producenci chwala sie ze mozna bo troche lepiej pomalowali... dobrzy producenci nie pisza takich oczywistosci. Taki OZ nie pisze czy ich felgi nadaja sie na zime, bo wstyd bylby gdyby ktos pomyslal inaczej. Podobnie OEM. To w Polsce jest mania na 2 komplety felg (niestety). W wiekszosci krajow po prostu przeklada sie opony a felgi na aucie z zalozenia sluza caly rok. Wiec producenci nie moga sobie pozwolic zeby OEM felgi mialy problem z zima bo wtedy masz pelne prawo ich reklamacji.

Pamietaj ze kolega Elwizardos ma felgi nietypowe do niszowego modelu. To troche inaczej, chociazby sa od nietypowego dostawcy (Hitachi). Poza tym to raczej wyjatek niz regula bo w tym aucie masa ludzi jezdzi na OEMach w zimie i nie ma problemow. Nie chcac urazic nikogo, rozne chemie do detailingu auta tez moga takie rzeczy zrobic nawet bez jezdzenia zima
              Last edited by Alix; 15-01-2022, 10:18.
              . .
              Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Zamieszczone przez boski_1 Zobacz posta
                Aktualnie słychać o dwóch markach Nokian i Dunlop. Mamy jeszcze inne ciekawe tematy? czy ktoś miał może styczność z
                Bridgestone Blizzak LM001 235/45 R17 97 V XL
                Opony Bridgestone Blizzak LM001 w Oponeo to darmowa wysyłka w 24h i gwarancja niskich cen. Sprawdź opinie o Bridgestone Blizzak LM001 i dokonaj zakupu!

Pirelli SottoZero Serie 3 235/45 R17 97 V XL
                Opony Pirelli SottoZero Serie 3 235/45 R17 97 V XL, FR w Oponeo to darmowa dostawa w 24h i atrakcyjne ceny. Sprawdź ofertę!
                Dzięki dziurwaym drogom w mieście Łodzi, mogę porównać pirelli sotto zero 3, do bridgestone blizzaków z runflatem - przy tych samych warunkach pogodowych.

I powiem wprost pirelli nie hamują :/ abs sie wlacza. A bridgestone o Panie jak to klei!!!
                Nie to że pirelli są złe, ale bridgestone to inny poziom.

Comment

• Zamieszczone przez Badyl1989 Zobacz posta
                  Dzięki dziurwaym drogom w mieście Łodzi, mogę porównać pirelli sotto zero 3, do bridgestone blizzaków z runflatem - przy tych samych warunkach pogodowych.

I powiem wprost pirelli nie hamują :/ abs sie wlacza. A bridgestone o Panie jak to klei!!!
                  Nie to że pirelli są złe, ale bridgestone to inny poziom.
                  Bridgestone lm005 czy lm001 te z linku ?

Comment

• bridgestone blizzak lm005 driveguard 235/45 r17 97 v

Comment

• Można założyć opony o szerokości 225 zamiast 235 , konkretnie chodzi o opony zimowe

Comment

• Zimowek nie nalezy zawezac, to blad myslenia sprzed 2ch dekad. Wspolczesne zimowki najlepiej pracuja pelnowymiarowe.
                        . .

Comment

• U mnie zmiana zimówek.
                          Pożegnałem Nokiany WR A4 i kupiłem Bridgestony Blizzak LM 005.
                          Widok z boku, już tutaj widać, że rant ochronny w porównaniu do Nokianów, to niebo a ziemia. Jest ewidentnie dłuższy i głębszy. Poza tym, wizualnie opona wygląda na niższą, niż poprzedniki.

20221120_134430.jpg

Rant ochronny ewidentnie jest większy niż w fińsko/ruskich wyrobach.

20221120_134412.jpg

20221120_134452.jpg

Fragment bieżnika

20221120_134443.jpg

Pierwsze wrażenia mega plus. Niby więcej decybeli, niż Nokiany, ale dla mnie jest stanowczo ciszej. Na razie krótka jazda po mieście, więcej coś napiszę po kilku trasach. Ale czuć, że opony kleją i trzymają mocno. W poprzednikach przy mocnym depnięciu, potrafiły zgubić trakcję i to dość łatwo.
                          Moja Hania
                          http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

• Będziesz zadowolony, ja właśnie robię drugą zimę na lm005.
                            Dla mnie ta opona lepiej się zachowuję na mokrym niż suchym, szczególnie zauważalne przy temperaturach powyżej 10 stopni.

Im chłodniej tym skuteczniej

To pewnie widziałeś :

Comment

• Zamieszczone przez slepak Zobacz posta
                              ...To pewnie widziałeś :...
                              Tak, oglądałem trochę materiałów zanim kupiłem. Było mi łatwiej bo, mój syn miał 2 lata temu na IS250-tce, więc skoro na tylnym napędzie sprawowały się rewelacyjnie, to już w sumie wiedziałem w którym kierunku podążać Poza tym, one mają najkorzystniejsze parametry na mokrym, a patrząc na nasze zimy, to chyba ważny element opony.
                              Moja Hania
                              http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

• Przy +10/12 to i na suchym miga mi trakcja jak mocniej ruszę hah (na Uniroyal letnich tego nie było)
                                Co innego jak temperatura spadła poniżej 6 stopni czy na mokrym jest już w porządku

W góry w tym wybieram się na południe do Włoch to ocenie je na śniegu.

p.s:
                                Właśnie poszedłem się dotlenić na taras i na zachodzie Szwablandi w końcu pada śnieg
                                Last edited by slepak; 20-11-2022, 20:14.

Comment

Working...
                                X