Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zimówki w fabrycznym rozmiarze do X-gena - kilka opcji

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez mullah Zobacz posta
    Pisałem, ale kupiłem != założyłem [emoji846]

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk
    To tak jak ja, kupiłem samochód miesiąc temu i na oczy jeszcze go nie widziałem

Comment

• Cześć,

W piątek odbieram swoje pierwsze nowe auto i będzie to Civic 4d lift. Na letnich oponach.
      Proszę o poradę w kwestii doboru opon zimowych - jestem w tym temacie trochę laikiem.
      W dokumentach dotyczących auta mam informację, że będzie wyposażony w opony 215/50/R17. Wybierając tego Civica na oponeo również doradza opony w takim rozmiarze - jednak powyżej widzę, że Panowie sugerują 235/45/R17.
      Czy ta różnica wynika z modelu felg (4d vs hatchback) czy z czegoś innego?

W kwestii samych opon, fajnie żeby miały faktycznie rant ochronny. Oponeo sugeruje mi Dunlop WS5 i Goodyear UG Performance G1.

Pierwszy wpis dział powitań, nie witamy się w dziale technicznym. Nie pomijamy Regulaminu przy rejestracji.
      Last edited by rambo7; 27-11-2019, 14:56. Powód: Regulamin pkt 2.

Comment

• Mam sedana i niedawno kupiłem Michelin Alpin 6 w rozmiarze 21550R17 95V. Sa ciche i dobrze trzymają. Czekam na śnieg, ale nie spodziewam sie rozczarowania.
        Opony powinny być w rozmiarze zalecanym w instrukcji obsługi!

Comment

• Zamieszczone przez Sintesi Zobacz posta
          Mam sedana i niedawno kupiłem Michelin Alpin 6 w rozmiarze 21550R17 95V.
          A jak wygląda kwestia rantu ochronnego? Jest może szansa na zdjęcie opony na feldze?

Comment

• Zamieszczone przez Pan Borowik Zobacz posta
            Czy ta różnica wynika z modelu felg (4d vs hatchback) czy z czegoś innego?
            Prawdopodobnie z faktu, że szersza opona na tej samej feldze daję pewniejszą ochronę rantu felgi. Ważny jest obwód zewnętrzny opony. Nie może się zmienić w stosunku do zalecanej w instrukcji opony. Sam u siebie zastosowałem podobny zabieg, tyle, że opona jest taka jak producent zaleca, ale kupiłem węższą felgę. Oryginalna miała 8,5 cala szerokości, moja 8. I efekty są widoczne. W fabrycznym komplecie kół mam co chwilę obtarte ranty felg, a tym jaki sam dobrałem ani jednej obcierki
            Zakładając szerszą oponę powinieneś się liczyć z większym zużyciem paliwa.
            Pozdrawiam Czarodziej
            Mój Szogun

Comment

• Załączam zdjęcie.
              4BD0DB7F-C256-439F-97F8-18013079DE56.jpg

Comment

• witam ja troszke off topic.
                Sintesi, widze ze masz u siebie chlapacze zamontowane, dają rade? nie psują wyglądu auta?
                ktoś może ma zdj sedana z tym to poprosze ,dzieki

Comment

• Chlapacze są dyskretne i wydajne. Nie psują (moim zdaniem) wyglądu samochodu. Załączam zdjęcie.
                  FB7EF618-55BA-42C0-AD6C-A23DC27668CB.jpg

Comment

• Miał ktoś do czynienia z modelem Pirelli Cinturato Winter?
                    Na papierze bardzo dobre parametry, opinie również bardzo pozytywne, cena atrakcyjna.

Comment

• Czy ktoś zakładał do wersji 5D na felgi 17x8J opony zimowe CONTINENTAL WINTER CONTACT TS 850 lub Goodyear Ultragrip Performance G1 XL? Jak wygląda rant ochronny po założeniu na felgę? Też tak słabo jak w przypadku pozostałych marek?

Comment

• Zamieszczone przez KaroA Zobacz posta
                        Czy ktoś zakładał do wersji 5D na felgi 17x8J opony zimowe CONTINENTAL WINTER CONTACT TS 850 lub Goodyear Ultragrip Performance G1 XL? Jak wygląda rant ochronny po założeniu na felgę? Też tak słabo jak w przypadku pozostałych marek?
                        Tutaj każda opona wyglądać będzie podobnie....niestety. Widziałem TS850 na Hondzie stojącej gdzieś na parkingu i niczym ten "rant" nie rożni się od moich Nokianów.
                        Moja Hania
                        http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

• Mam goodyear i rantu praktycznie nie ma i to jest chyba przypadłość większości zimówek

Comment

• Zatem chcąc zostać przy rozmiarze 17'' i mieć rant ochraniający felgę zostaje opcja zakupu węższych felg, jednak zalecane są tylko felgi o tej szerokości (tj. 8J) lub mniejsze w rozmiarze 16x7J. Wg Hondy inne felgi są niezgodne z homologacją auta, a u sprzedawców felg jest homologacja przy wybranych modelach felg. Jak więc to traktować?

Comment

• Honda daje homologację na rozmiary, które albo standardowo montuje, albo ma w katalogu OEM. Ale to nie znaczy, że nie można innego rozmiaru założyć. Ja wybrałem jak najbardziej zbliżony do oryginału, tzn. 17x7.5 ET50. Do tego standardowy rozmiar opon. No i oczywiście lepiej to wpisać do dowodu, żeby uniknąć ewentualnych problemów.

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Comment

• Zamieszczone przez mullah Zobacz posta
                                ....Ja wybrałem jak najbardziej zbliżony do oryginału, tzn. 17x7.5 ET50. Do tego standardowy rozmiar opon....
                                Ja mam identyczną sytuację ....

Zamieszczone przez KaroA Zobacz posta
                                Zatem chcąc zostać przy rozmiarze 17'' i mieć rant ochraniający felgę zostaje opcja zakupu węższych felg, jednak zalecane są tylko felgi o tej szerokości (tj. 8J) lub mniejsze w rozmiarze 16x7J. ....
                                Niestety wielkość rantu nie za wiele się zmieniła ponieważ pierwszy sezon zimowy przekładałem zimówki na OEM a po zmianie na 7,5J szału to nie zrobiło...
                                Moja Hania
                                http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

Working...
                                X