Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wszystko o Kołach i Felgach dla Civic X-gen.

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Czy ktoś ma wiedzę, czy w 5d Sport+ po fl jest czujnik ciśnienia na feldze?
    Mam upatrzone nowe i w ostatnim momencie przypomniałem sobie, że jest jeszcze temat elektroniki

Comment

• Nie ma fizycznych czujników w felgach.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Comment

• Ja kupiłem ze sporta poliftowego, nowe oczywiscie w atrakcyjnej cenie.
        Szukaj czesto ludzie odsprzedają.Screenshot_20200219-114233_Facebook.jpg

Comment

• z23606549V,Honda-Civic-X.jpg
          Mam Civica w takim kolorze i zastanawiam się nad felgami. W oko wpadly mi ATT 730G:
          https://a.allegroimg.com/original/01...699f594e3b7126

Co myślicie? Ewentualnie co innego widzielibyście w Civicu w tym kolorze? I jakie ET? te ATT mają 7.5" szerokości, ET40 wystarczy?

Comment

• Kolega na grupie "fejsowej" wrzucał ciekawe felgi INTER ACTION PULSAR BLACK8,00x18 5x114.30 ET40,00:

picture upload site

Albo coś takiego:
            Zobacz Alufelgi ATT 15P 7,00x17 5x114,30 ET45,00 w Oponeo. Gwarantujemy bezpieczne zakupy oraz darmową dostawę. Sprawdź naszą ofertę!

Są jeszcze ciekawe Anzio.

Comment

• Zamieszczone przez andrzeju Zobacz posta
              [ATTACH=CONFIG]51627[/ATTACH]
              Mam Civica w takim kolorze i zastanawiam się nad felgami. W oko wpadly mi ATT 730G:
              https://a.allegroimg.com/original/01...699f594e3b7126

Co myślicie? Ewentualnie co innego widzielibyście w Civicu w tym kolorze? I jakie ET? te ATT mają 7.5" szerokości, ET40 wystarczy?
              Jeśli to SonicGray - to mam takie samego.
              Ja kupiłem felgi MOMO Massimo Black Polished 7,5" ET40
              ET40, przy szerokość 7,5" jest idealnym rozwiązaniem.
              Rozstaw kół jest tylko o kilka mm większy, co nie robi różnicy.

Comment

• Przy szerokości 7,5 oraz et 40 to tylko zewnętrzną krawędź felgi będziesz mieć podobnie jak przy feldze o szerokości 8. Środek opony natomiast będzie oddalony o centymetr na zewnątrz na każdą stronę. Zmienia się tym samym oś w jakiej się skręca koło i pare innych parametrów. Czyli odbiegasz o 2 cm rozstawem osi od ideału.
                O ile szerokość felgi 7,5 jest dopuszczalna do opony 235/45 to nie jest zalecana, ale obleci. Natomiast odsadzenie zawsze bym zostawiał oryginalne czyli 50 ze względu na pracę układu zawieszenia.
                Wiem, wiem napiszecie że 2% jest dopuszczalne i że prawie nie czuć różnicy. Ale jest to jednak działanie na gorsze nie na lepsze.

Comment

• Zgoda, że przy ET=40 i 7,5" środek opony oddali się na zewnątrz względem parametrów felgi fabrycznej. Jednak przy ET 50 i 7,5" zewnętrzna krawędź opony przesuwa się o 0,5 cm do środka co nie każdemu będzie się podobać. Z dwojga złego uważam, że ten pierwszy przypadek jest korzystniejszy, min. z powodu delikatnie lepszej trakcji. Należy również mieć na uwadze, że niewielu producentów posiada w ofercie felgi 17" z o szerokości 8", a w szczególności w komplecie z ET=50.
                  A i tak muszą się jeszcze podobać.

Comment

• Z tym że trakcja będzie lepsza to się nie zgodzę. Zawias robi się miększy przez większą dźwignie spowodowaną odsadzeniem i wszystkie fabryczne parametry i kąty pracy koła idą się je... Kiera staje się bardziej nerwowa przy dodaniu gazu w zakręcie. Samo to że auto szerzej stoi nie oznacza że się będzie lepiej prowadzić. Teoretycznie to nawet parametr zbieżności powinien być ustawiony pod inne et bo beda działać większe siły przy hamowaniu i przyśpieszaniu.
                    Dlatego ja kupiłem felgi które mi się średnio podobają czyli advanti turba i na przyszłą zime pójdą w czarny lakier bo teraz są srebrne.

Comment

• Niezły "armagedon" z ET zrobiłeś.
                      A tak na prawdę:
                      1. ET to parametr konstrukcyjny felgi i oznacza ja ni mniej ni więcej położenie wieńca mocującego względem osi pionowej felgi,
                      2. przy doborze ET należy głównie się kierować czy felga z oponą zmieści się w nadkolu (zarówno o wewnątrz jak i na zewnątrz),
                      3. zdecydowany wpływ na sprawność i i stan techniczny zawieszenia ma wysokość opony- czytaj rozmiar felgi. Założenie felgi o dużej średnicy zabije oprócz zawieszenia również elektronikę.
                      4. na pracę zawieszenia i trakcję mają również wpływ chociażby parametry opon,
                      5. z uwagi na to że zarówno opony jak i felgi są elementami wymienianymi, producenci pojazdów zakładają tolerancję układów geometrycznych. W przypadku ET dopuszczalna jest różnica, z tego co pamiętam, ok 2% na rozstawie kół.
                      Nie robiłbym z ET diabła zwłaszcza gdy przechodzimy z 50 na 40 a nie na -40.

Comment

• Zamieszczone przez MonoBlock Zobacz posta
                        Jeśli to SonicGray - to mam takie samego.
                        Ja kupiłem felgi MOMO Massimo Black Polished 7,5" ET40
                        ET40, przy szerokość 7,5" jest idealnym rozwiązaniem.
                        Rozstaw kół jest tylko o kilka mm większy, co nie robi różnicy.
                        Poza ATT myślałem jeszcze nad MOMO Revenge oraz tymi co pokazałeś, ale zakupiłem coś z podobnym wzorem ale bez polerowania: Japan Racing JR28 Hyper Black - już dotarły i okazuje sie ze Hyper Black jest grafitowy ale wstępnie pasuje i raczej zostawię sobie
                        Last edited by andrzeju; 17-03-2020, 22:56.

Comment

• Jak założysz to wrzuć fotkę bo też się zastanawiam nad nową felgą

Comment

• Moje MOMO (ET40)
                            Załączone pliki

Comment

• Zamieszczone przez gienio Zobacz posta
                              Jak założysz to wrzuć fotkę bo też się zastanawiam nad nową felgą
                              Założyłem jedno koło w ramach próby, proszę. W linku są normalnie obrócone

Discover the magic of the internet at Imgur, a community powered entertainment destination. Lift your spirits with funny jokes, trending memes, entertaining gifs, inspiring stories, viral videos, and so much more from users.
                              Załączone pliki
                              Last edited by andrzeju; 19-03-2020, 21:15.

Comment

• Panowie jak już pokazujecie swoje nowe obuwie to piszcie jaki rozmiar felgi , nazwę felgi, ET itd.

Comment

Working...
                                X