Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wszystko o Kołach i Felgach dla Civic X-gen.

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• szukam pomysłu na felgi 17' do czarnego sport+, guma będzie ta sama, na czym wyjechał (OEM michałki primacy).

Czarny mat chyba będzie słabo wyglądał, jak już to glossy, ale też mam małe wątpliwości czy all black będzie ok, mówi się, że 17' to za małe na all black. Z glossy myślałem nad japońcem R28

Myślałem o czymś złoto-brązowawym np japońce R21 (chociaż nie wiem, czy pchać się w szerokość 7") tylko boję się jak to na żywo będzie się prezentować - ktoś może widział i ma opinię?

może coś ze szlifowanym rantem np japoniec R28

Czy koniecznie chce JR? - nie, chodzi bardziej o nakreślenie wzorca, "mało materiałowe".
    Ile kasy? - +/- 2500 zł, jak dołożenie np 300 zł za skok w technologii to fajnie, jeżeli sam znaczek to niekoniecznie.

I jeszcze może na koniec, gdzie polecacie kupować, może ktoś ma jakieś korzyści? Już kilka razy się spotkałem z praktyką, że pozornie te same parametry kosztują różnie:
    https://www.sportwheels.pl/product-p...tt-Bronze.html 2600 zł
    https://www.sportwheels.pl/product-p...tt-Bronze.html 2860 zł
    dogrzebał ktoś kiedyś jaka jest różnica?

dzięki!

Comment

• Ja ze swojej strony nie polecam felg JAPAN RACING miałem w poprzednim civicu, chodzi o lakier bezbarwny który się łuszczył i odpadał.

Comment

• Miał ktoś styczność z firmą Carbonado? Chodzi o taki felunek do X:

Felgi Aluminiowe w 24H. Dostawa Gratis! Sprawdź aktualne promocje i nowości. Skorzystaj z porad doświadczonych ekspertów. Dobierz śruby/nakrętki do swojego auta.

Comment

• Pierwsze słyszę o tej firmie i do tego są coś dziwnie tanie. Bałbym się pakować je do X'a, który lekki nie jest.

Comment

• Znalazłem tylko info, że to chinol oczywiście i są z nimi problemy m.in. z odpadającym lakierem.

Comment

• Nie ładuj się w taki no-name. Później możesz nie wyważyć koła, albo uszkodzisz jedną felgę i bez sans na dokupienie sztuki. Kiedyś były polskie felgi "Supra", zachęcały niską ceną i dziś już nie ma po niej śladu.

W trakcie badań w fabrycznym laboratorium analitycznym, o standardzie TUV, sprawdzano wszystkie możliwe parametry felg:

1) Większość badanych felg stalowych miała oznaczenia 4-cyfrowym numerem referencyjnym KFZ, naklejonym na obręczy, sugerując tym samym że są to albo felgi KFZ, albo przynajmniej że są to ich odpowiedniki (ładna ściema)

2) Test obciążeniowy. Dla przykładu „odpowiednik” naszej referencji 8077 (Kia) osiągnął 70% wartości normatywnych, podczas gdy „odpowiednik” felgi 8795 (Ford) jedynie 62%. Czyli felga jest o 30% a w drugim wypadku o 38% słabsza od oferowanej przez kelban.pl felgi stalowej oryginalnej KFZ – hmm o ile jest większe ryzyko że felga pęknie na „równych” polskich drogach ?

3) Elementy pozycjonujące felgę, takie jak otwory pod śruby, czy otwór pod zawór, otwór środkowy (ten do montażu na piaście) nie spełniają standardów normatywnych, co może powodować drgania całego koła w trakcie jazdy, bądź wykluczyć możliwość jej montażu.

4) Niewłaściwy kształt zewnętrznego rantu felg nie gwarantuje pewnego osadzenia stopki opony, co może doprowadzić do zsunięcia się opony do wnętrza felgi, w przypadku gwałtownej utraty ciśnienia w oponie. Użytkownik samochodu odczuje gwałtowne szarpnięcie pojazdem i natychmiastowa utratę kontroli nad torem ruchu pojazdu.

5) Ilość i wielkość otworów wentylacyjnych w feldze stalowej nie zawsze odpowiada standardom pierwszego montażu, a więc i ilości tych otworów w felgach KFZ. Powoduje to nieodpowiednią wentylację tarcz hamulcowych.
              Last edited by Zebro; 14-04-2020, 21:30.

Comment

• Ok, jeszcze zostają dwa pytania. A felgi ATT?

Drugie pytanie czy felgi OEM z Sedana X będą pasować do HB? Nie pamiętam jakie są inne parametry tej felgi?

Comment

• ATT do polskie felgi z Częstochowy, ogólnie w Polsce produkuje się takze RONAL, RIAL, ALUTEC oraz ANZIO.
                  Na pewno 100% bardziej bezpieczne niż te chińskie. Kilka lat temu salony Toyoty oferowaly felgi ATT jako wyposażenie akcesoryjne aut, które wyjeżdżały z fabryki na kołpakach,
                  a kierowcy nie chcieli płacić za OEM felgi Toyoty.
                  opony.jpg

Comment

• Pytanie nowicjusza, może głupie, może nie. Jutro jadę zmienić kapcie na letnie. W międzyczasie byłem zmuszony dokupic jedna sztukę opony do fabrycznych Michelinow. I po zakupie, zorientowałem się że mam 3 fabryczne Michelin 235/45/17 94W, a dokupiona jest 235/45/17 97W.
                    Czy różny indeks prędkości może mieć jakiś negatywny wpływ na jazdę i auto?
                    Last edited by Vasco; 28-04-2020, 21:15.

Comment

• U Ciebie indeks prędkości jest taki sam (W) i dobrze, bo zgodnie z przepisami nie można mieć różnych na jednej osi.
                      Różnica jest w indeksie nośności, ale co do skutków to musi się jakiś ekspert w temacie wypowiedzieć.

Comment

• Panowie czy rozmiar felgi 8x18 ET 34 to już będzie przesada ? Czy lepiej kupić ET 48 i zastosować dystans np 5-10mm ?

Comment

• Do oem 17tki w 5d jaki maksymalnie dystans moznaby zalozyc aby bylo ok ? A nawet ok z zapasem ? Czy czegos mozna sie obawiac po dolozeniu tego ? Gwarancja na lozyska ? Ubezpieczyciel ? 10mm ? 15mm ? Nie beda wystawac ?
                          Last edited by radex99; 24-08-2020, 19:59.

Comment

• Cześć,
                            Planuję dokupić drugi zestaw felg na zimę i biję się z myślami. Przegrzebałem forum, przekopałem kawał internetu i ostatecznie postanowiłem poprosić was o poradę.
                            Mam Civica 5d w wersji sport. Z tego co się orientuję to felgi fabryczne maja następujące wymiary: 5x114,3 7x17 ET45.
                            Pierwsza myśl to żeby na zimę wziąć aluski o rozmiar mniejsze, myślałem o ANZIO Turn Black 5x114,3 6,5x16 ET38. Tu rodzi się pytanie czy taka różnica w Offsecie nie będzie problematyczna?

EDIT: znalazłem też wersję ANZIO o rozmiarze: 5x114,3 6,5x16 ET45, może taka będzie lepsza? Z drugiej strony zmienia się szerokość felgi z 7 na 6,5...

Z góry dzięki za odpowiedzi.
                            Pozdrawiam,
                            Adam
                            Last edited by Yinglong; 18-09-2020, 16:33.

Comment

• Nie krzywdź tak auta. ET38 przejdzie zwłaszcza jak felga węższa. Ale 16 będą słabo wyglądać, lepiej dozbieraj i kup 17".
                              Moja Honda
                              https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

• Hej dzięki za odpowiedź i wiadomości na Priv.

Sprawdziłem jeszcze parę opcji i okazało się, że część stron z felgami nie uwzględnia wersji samochodu i podaje złe wymiary (chociażby sam fakt że oryginalna felga ma 8'' i ET50 a nie 7'' i ET45). Ale ostatecznie decyduje się na drugie 17'' w oryginalnych wymiarach.

Comment

Working...
                                X