Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Opony - inny rozmiar?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez diamento Zobacz posta
    W końcu zebrałem się żeby sprawdzić jakie parametry mają felgi w sedanie. Oto co jest na felgach: 17x7J 45, Honda, model felgi TBA 17070D.
    A wystarczyło przeczytać ten wątek na początku, było podane.

Można też sprawdzić w necie: https://www.wheel-size.com/size/hond...#trim-15i-usdm

Comment

Zamieszczone przez Mi5iek Zobacz posta
      Ja kupiłem Nokiany WR A4 235/45 17 i felgi 17 7.5 et 48 Borbet RE Black . Co do opon, to w poprzednim samochodzie miałem Nokiany (z Rosji)i bardzo sobie chwaliłem. Jak dla mnie to jakiś stereotyp z tą Rosją. Nokian ma ponoć najnowocześniejsze fabrykę Opon w Rosji raczej innych się nie da kupić, gdyż całą produkcja na Europę idzie z Rosji.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
      Czy te Nokiany mają rant protector? Ze zdjęć nie mogę wywnioskować.
      Sunday Driver

Comment

Po założeniu na oem felgi nie ma rantu niestety, trzeba uważać.
        Moja Honda
        https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

Zamieszczone przez malina84 Zobacz posta
          Po założeniu na oem felgi nie ma rantu niestety, trzeba uważać.
          Dziękuję za informację.

Czy ktoś się orientuje jak na oem felgach od 5d 1.5 wygląda dunlop winter sport 5? Czy zostaje jakiś rant?

Wysłane z mojego LG-H840 przy użyciu Tapatalka
          Sunday Driver

Comment

Zamieszczone przez mehau Zobacz posta
            Dziękuję za informację.

Czy ktoś się orientuje jak na oem felgach od 5d 1.5 wygląda dunlop winter sport 5? Czy zostaje jakiś rant?

Nie wiem jak w tym rozmiarze bo u siebie mam Nokiany WR A4 i potwierdzam, że felga OEM jest praktycznie na równi z rantem więc ochrona praktycznie żadna i trzeba uważać. Natomiast patrząc na opony letnie Dunlop z poprzedniego modelu oraz zimówki w autku żony (właśnie owe Dunlopy Winter Sport 5D) śmiem twierdzić, że rant będzie na pewno lepiej chronił felgę. Jednak u mnie zdecydował fakt, że na Nokianach przejeździłem sporo i nigdy mnie nie zawiodły, więc wybór padł na nie pomimo wiedzy, że rantu wielkiego nie będzie.
            Moja Hania
            http://www.civicforum.pl/showthread....-MT-Rallye-Red

Comment

Ja teraz mam w IX gen Nokiany WR D3 i jestem bardzo zadowolony. Ale umówmy się, że zwykły śmiertelnik będzie zadowolony z każdej opony mającej wysokie notowania w testach. Ze względu na rant protector chyba tym razem zdecyduję się na Dunlopy. Dzięki za info.

Sunday Driver

Comment

Jeśli chodzi o rant ochronny to Goodyear UG Performance G1 mają rant ochronny. Założyłem w standardowym rozmiarze do sedana i jest ok.

Comment

Zamieszczone przez diamento Zobacz posta
                  Jeśli chodzi o rant ochronny to Goodyear UG Performance G1 mają rant ochronny...
                  Nokiany też mają ale niestety po założeniu na felgę OEM jest na tyle schowany, że nie do końca chroni felgę (to samo jest w VIII gen przy szerokości 225 na OEM-wej feldze jest ciut lepiej niż w X gen ale też szału nie ma)
                  Pierwsze zimówki w moim poprzednim FD7 miałem Barumy i tam był naprawdę wielki rant i nie trzeba było uważać nawet przy wysokich krawężnikach
                  Moja Hania

Comment

Zrobiłem fotkę jak to wygląda w przypadku Nokianów WR A4. Felga to Borbet RE.

Comment

Zamieszczone przez Mi5iek Zobacz posta
                      Zrobiłem fotkę jak to wygląda w przypadku Nokianów WR A4. Felga to Borbet RE.
                      Mozesz wrzucić fotkę calego auta na tych felgach. Wlasnie szukam dla siebie jakis felg i jakbym zmieścił sie w przedziale 2-2,5 tys to byłbym happy. Ten borbet tani, dobrej firmy i IMO pasuje stylem do X wiec chyba wybiorę jego tylko chciałbym zobaczyć jak wyglada na aucie ;-). Brałeś z et 48 czy et40? Oponę masz 235?

//////////////
                      Ok juz doczytałem i widzialem foty :-)

Zastanawiałeś sie nad et48 lub 40 który bardziej do civivca pasuje? Fabrycznie jest et50 ale przy troche węższej feldze powinno sie inne et dobrać czy jak najbliżej oryginałowi?
                      Last edited by plastik1989; 26-12-2017, 22:05.
                      www.simple-events.pl

Comment

Nie no, to w przypadku Goodyearów jest dużo lepiej jeśli chodzi o rant. Ok. 4mm rant + ugięcie opony na dole przy styku z ziemią. Nie ma szans na zarysowanie od krawężnika.

Comment

Zamieszczone przez plastik1989 Zobacz posta
                          Mozesz wrzucić fotkę calego auta na tych felgach. Wlasnie szukam dla siebie jakis felg i jakbym zmieścił sie w przedziale 2-2,5 tys to byłbym happy. Ten borbet tani, dobrej firmy i IMO pasuje stylem do X wiec chyba wybiorę jego tylko chciałbym zobaczyć jak wyglada na aucie ;-). Brałeś z et 48 czy et40? Oponę masz 235?

//////////////
                          Ok juz doczytałem i widzialem foty :-)

Zastanawiałeś sie nad et48 lub 40 który bardziej do civivca pasuje? Fabrycznie jest et50 ale przy troche węższej feldze powinno sie inne et dobrać czy jak najbliżej oryginałowi?
                          Sprawdzałem obie opcje z ET

Wrzuć sobie rozmiar OEM i obie felgi nad którymi się zastanawiasz z różnym ET do https://www.wheel-size.com/calc/

to wszystko Ci się wyjaśni ,)
                          Last edited by Mi5iek; 27-12-2017, 00:00.

Comment

Ja mam oxigin i wg mnie fajnie wyglądają,szerokość 7,5 opony mam 225ACA01367-B1FE-4AC7-AAFF-C435C9590A6F.jpg

Comment

Zamówiłem Dunlopy, zobaczymy jak się ułożą na fabrycznej feldze
                              Sunday Driver

Comment

Zamieszczone przez mehau Zobacz posta
                                Zamówiłem Dunlopy, zobaczymy jak się ułożą na fabrycznej feldze
                                wrzuć proszę potem fotkę
                                Moja Hania

Comment

Working...
                                X