Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obrysówki - wymieniacie u siebie?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Lucas.FK2 Zobacz posta
    Bez odbioru.
    I tak trzymaj. Jeżeli chcesz gadać ze mną to tylko merytorycznie.
    Wycieczki personalne sobie daruj, bo naruszasz regulamin forum.

Comment

Zamieszczone przez Typek® Zobacz posta
      Bo tak faktycznie siejesz panikę.
      Zostaw pracę w pracy a jak jesteś na emeryturze to ciesz się nią a nam daj się cieszyć naszymi pojazdami na własny sposób.
      Modyfikując, przynajmniej ja mam świadomość swojego czynu, ale tak jak wcześniej pisałem Civic X jest moim 4 samochodem a 6 pojazdem.
      Wszystkie były modyfikowane mechanicznie i wizualnie.
      Tylko raz miałem małe spotkanie z policją, bo miałem niebieskie podświetlenie tablic, szybka wymiana i skończyło się na pouczeniu. W innym miałem biksenony i zmieniałem tylko na przegląd na zwykłe żarówki.
      Wszystkie 6 pojazdów przechodziło PT.
      Uwierz mi te obrysówki to jest małe piwo z przerobionymi lampami czy pełnym przelotem w motocyklu. A nawet za to się jeszcze nikt nie przyczepił!

Pozdrawiam i więcej spokoju
      FC1 by Frędzel

Pomorskie

Władysławowo

LwG!

Comment

Wcale nie zamierzałem siać paniki, ani nikogo straszyć, może raczej co niektórzy tutaj, sami w nią wpadli, skoro tak gwałtownie zareagowali. A że mi się coś nie podoba, to niech przyjmą na klatę, a nie reagują prostackim obrażaniem kogoś, za to że ma się inne zdanie. Na pewno nikogo nie chcę pozbawiać radości z posiadania auta, tym bardziej jego modyfikacji. Są tu chyba dorośli ludzie i powinni być sami świadomi swoich decyzji i wynikających z nich konsekwencji. I bez przesady. Sam u siebie wymieniłem obrysówki na ciemne, bo uznałem, że całość ciekawiej wygląda, jednakże bez montażu chińskich żarówek, bez homologacji.

Co do tuningu mechanicznego też niech każdy sobie robi co chce, tylko niech robi to z głową. Moje zdanie jest takie, że jeśli sam się na tym nie znam i miałbym przerabiać auto i montować extra chipy i robić mapy, wymieniać pół silnika, zdecydowanie wolałbym kupić CTR-a. Pewnie byłoby taniej i więcej radochy. No chyba, że ktoś lubi dłubać dla samego dłubania, i przede wszystkim zna się na rzeczy, wtedy no problem. Miłej zabawy, bo przecież o to w tym chodzi najbardziej.

Comment

Zamieszczone przez Typek® Zobacz posta
          Właśnie go naruszasz ciągle odbiegając od tego tematu i to ty rozpisałeś się jakbym Cię czymś uraził przytaczając jakieś skrajne wyobrażenia i sytuacje.
          Jednak powiedzenie uderz w stół... - działa.
          Ja nie mam ochoty z tobą gadać- ja odpowiadam na wycieczki personalne w moim kierunku.
          Last edited by Lucas.FK2; 03-04-2023, 12:25.

Comment

Zamieszczone przez Paluch Zobacz posta
            u nas nie ma wymogu obrysówek
            To jak to właściwie jest z tymi obrysowkami w naszych Hondach? Na oryginalnej obrysowce jest oznaczenie homologacyjne E9. Na tych chińskich nie ma oznaczenia. Pytałem policji, odpowiedź była jednoznaczna, homologacja musi być.

Comment

Każda lampka jeśli jest zamontowana musi mieć E , ja mam jakiegoś chińczyka dymionego i ma E2

Comment

Jak masz E2 to ok. Ja kupiłem dymione obrysowki i nie mam na nich E. Jest tylko napis CE DOT SAE, wygląda to na homologacje amerykańską. Nie czułbym się swobodnie jeżdżąc z takimi lampkami. Odnośnie obrysówek, to na allegro z oprawkami te z Chin kosztują nawet 300 zł a jedna obrysowka OEM 350 zł. A ja myślałem że ceny to mnie już nie zaskoczą.
                Last edited by Stach13; 19-04-2023, 14:26.

Comment

Kupiłem na olx za 200 komplet , myślałem że to takie azjatyckie coś bez E ale ku mojemu zdziwieniu na kloszu E2 i jak na razie jest ok .Trochę słabiej świecą niż OEM ale na naszej szerokości geograficznej to raczej ozdoba niż oświetlenie więc spełnia swoją rolę

Comment

Ja swoje nowe (ostatnie już) zalałem po krawędzi kropelką i potem jeszcze białym poxipolem. To ostatnie podejście - już dawno bym założył oryginały ale białe mi będą wyły a pomarańczowe średnio pasują do mojej koncepcji. Poza tym cena tej gów...nej obrysówki to śmiech - bo każda prędzej czy później zalewa się wodą. Oczywiście nie mają żadnego oznaczenia jak to chińczyk ale mam to w nosie - jak ktoś bardzo czepliwy się trafi to wożę oryginały w bagażniku-2minuty i zmienione.
                    Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
                    Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Zamieszczone przez Lcfr Zobacz posta
                      bo każda prędzej czy później zalewa się wodą.
                      U mnie w obrysowkach OEM jak do tej pory sucho a za chwilę będzie 6 lat. Ale u siostrzeńca akwarium, dlatego jak widzę na allegro jedną sztukę za 350 zł to nie wiem czy śmiać się czy płakać.

Comment

U mnie podobnie. Mam zamontowane ciemne przydymione z Alibaby; prawie trzy lata i sucho. Cena zakupu 35 zł za parę.

Comment

To i ja dorzucę swoje 3gr bo akurat siedzę w oświetleniu i homologacjach - u nas na takie pierdoły nie zwracają uwagi zwłaszcza że nie ma w EU czegoś takiego jak lampy obrysowe - to typowe dla USA i tutaj dają o sobie znać korzenie naszej X. Za granicą - patrz DE, AU, SK, ES itd - tam to mają już fioła na tym punkcie i nawet jak masz E wybite na kloszu to może nie wystarczyć bo często policja chce jeszcze do tego certyfikat homologacyjny. Myślicie że Chińczykowi opłaca się robić dla każdej lampki papier który kosztuje 8tys dolarów? To pytanie retoryczne.
                          Modyfikacje ok ale z głową - ta obrysówkę można moim zdaniem zmienić, ale tylko na taką która nie zmienia jej funkcji tj. nie sprawia że nagle mamy obrysowke i jeszcze kierunek a najlepiej dynamiczny kierunek (na dynamikę są osobne patenty np. Osrama i z tym też jest polka, pozwy sądowe itp). Dodatkowo niech ta obrysowka ma też chociaż wybite jakieś E ale jak jeździcie za granicę to bym pytał sprzedającego o papier do tych lampek jeśli chcecie dmuchać na zimne. Kolor szkła tez ma znaczenie - musi byc ujęty w homologacji tak jak każda funkcja wymiar itp. Sorry za brak składu i ładu ale klepie to na telefonie z WC ????
                          Można też lecieć na spontanie bo kto zabroni Każdy zrobi jak uważa, ale nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania. P.S. te pomarańczowe obrysowki to moim zdaniem straszna tandeta Napalilem się na SUMA Performance ale nie mogę znaleźć…
                          Last edited by Mqzi; 08-11-2023, 22:40.

Comment

Hej,

Dacie aktualnego linka do tych obrysówek z ali ? U mnie auto jeszcze na gwarancji (sedan X), ale serwis twierdzi, że się znalazł amator na moją obrysówkę i jest zerwany 1 zaczep.
                            W salonie oczywiście nowa 500 zł z wymianą - a to mi się nie uśmiecha.
                            Last edited by abrabra; 06-03-2024, 23:06.

Comment

1,5 roku temu wymieniałem na takie: https://pl.aliexpress.com/item/1005003391220066.html
                              Ale przed założeniem na wszelki wypadek posmarowałem dookoła krawędź, gdzie się łączą oba plastiki uszczelniaczem Loctite 5910. Do dziś świecą.

Comment

Dzięki za info.

Ostatecznie kupiłam od nich, przy czym wybrałam wyglądające jak oryginały czyli "white with bulbs" https://pl.aliexpress.com/item/1005004235536809.html
                                Przyszły w 8 dni, już mąż zamontował. Wykorzystaliśmy oryginalne gniazdo z żarówką. Mają symbol E2, w 1 miejscu tego szpica od strony zderzaka jest to ociupinkę bardziej obłe niż szpiczaste, ale jeśli ktoś nie będzie wiedział, że było wymieniane to się nie zorientuje

Comment

Working...
                                X